Gönderen Konu: 30.000 tl ye espli dizel araç var mı?  (Okunma sayısı 7332 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3167 kere teşekkür edildi
Ynt: 30.000 tl ye espli dizel araç var mı?
« Yanıtla #20 : Aralık 18, 2014, 14:23:33 »
Sami Bey, dizellerin fiyatı yüksek olduğundan ESP'li bir araç maalesef zor bulursunuz. Ama benzin+LPG'li bir araç düşünürseniz ESP'li bir araç bulma ihtimaliniz artacaktır.
ESP benim için de önemli fakat bütçe el vermiyorsa dikkatli bir kullanımda bir sorun yaşamazsınız.
Mucurlu yollarda sürüş riskli ve bunun için de alıştırma yapmak gerektiğini düşünüyorum. Bolu Aladağ Milli Park'ına giderken mucurlu yolda, karşıdan gelen tırın yüzünden fazla sağa gitmek durumunda kalmıştım, birazcık daha sağa gitsem araba yuvarlanacak aşağı. Kurtardım sol yaparak ama bu sefer de aracın arka kayıyordu.  :rofl: Neyse ki bir sorun olmadan kurtarmıştım o gün.
Fakat sonraki deneyimimde geçen yıl kışlık lastiklerle dönerken ıslak zeminde arka kaydığından kurtaramamıştım, orta refüjdeki kara saplanarak durmuştum, çok şükür bir maddi hasar olmamıştı. O da ders oldu bana. Lastiklerin sınırlarını görüp, ona göre davranmam gerektiği dersi.
Bu nedenle karlar yağıp birazcık buzlansın boş bir arsada kayma durumları için alıştırma yapacağım.

Espli ve Espsiz aracın karlı/buzlu yoldaki davranışı..
ESP -- Electronic Stability Program

Espli ve espsiz aracın kuru zemindeki videosu...
ESP'li ve ESP'siz...
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Aralık 18, 2014, 14:23:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 13 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Aralık 18, 2014, 14:34:00 »
ESP'nin yol tutuşla bir alakası yoktur. ESP sadece kontrolü kaybettiğiniz zaman aracı dizginlemeye yarar, stabiliteyi artırmaz.

30 bin TL'ye hem dizel hem de ESP'li, alınabilir bir araç yok. Birinden vazgeçeceksiniz.

ESP nin işlevi sadece  anlık olarak kayma durumunda arabayı kurtarmak mıdır? Gerçi Ahmet bey öyle değil o fikir  yanlış diyor ama...Hakkaten ne kadar farklı fikir varmış bu konularda insan hayret ediyor...

Bu arada dediğiniz gibi dizel ve esp li bulmak zor sanırım biraz daha para biriktirip 35-37 bin lere çıkarsam belki daha iyi bişeyler bulabilirim sanırım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3431 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Aralık 18, 2014, 14:58:18 »
ESP ile ilgili bir anımı paylaşmak istiyorum. Sonrasında karar sizin.

2004 yılının başları Versonun üretiminin yeni başladıgı bir zaman.
Test edilmesi gereken bir araç var ama yerde 3 parmak yüksekliginde kar var.
Çıktık yüksek hız test yoluna,  test yolunda ilk izleri biz açıyoruz ve hızımız 100 Km.
Tabi yol düz, sorunsuz gidiyoruz diye düşünürken göstergeye gözüm kaydı. ESP (VSC) sürekli devrede.
Aslında araba biz fark etmeden araba hafif hafif savruluyor/kayıyor, ama bize hissetirmeden yoluna geri döndürüyor.

İşte o gün arabalarda ESP elzemdir demiştim.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 13 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Aralık 18, 2014, 15:11:08 »
ESP ile ilgili bir anımı paylaşmak istiyorum. Sonrasında karar sizin.

2004 yılının başları Versonun üretiminin yeni başladıgı bir zaman.
Test edilmesi gereken bir araç var ama yerde 3 parmak yüksekliginde kar var.
Çıktık yüksek hız test yoluna,  test yolunda ilk izleri biz açıyoruz ve hızımız 100 Km.
Tabi yol düz, sorunsuz gidiyoruz diye düşünürken göstergeye gözüm kaydı. ESP (VSC) sürekli devrede.
Aslında araba biz fark etmeden araba hafif hafif savruluyor/kayıyor, ama bize hissetirmeden yoluna geri döndürüyor.

İşte o gün arabalarda ESP elzemdir demiştim.

Mükemmel bir örnek teşekkürler Ahmet bey...O halde ilk teori doğru, esp'siz bir focustansa esp li bir hyundai daha mantıklı yol tutuş açısından.... 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3431 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Aralık 18, 2014, 15:16:30 »
Mükemmel bir örnek teşekkürler Ahmet bey...O halde ilk teori doğru, esp'siz bir focustansa esp li bir hyundai daha mantıklı yol tutuş açısından....

Kısmen evet, ama tam olarak degil.

ESP fizik kurallarının üzerine çıkamıyor. Aslında kontra hareket ile kurtarılabilen ve profesyonellik gerektiren durumlarda bizim ESP sadece direksiyonu çevirerek istedigimiz yöne gitmemizi saglıyor.

Ama onunda fiziksel sınırları var.
ESPsiz araçta ise sürücü ESP performansı içi  sürekli tetikte ve uzman olması gerekiyor.
Örnegin drift ile ESPden daha hızlı viraj dönülebiliyor.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Aralık 18, 2014, 15:28:34 »
Yanlış.
ESP savrulma noktasına gelmeden işlevini yapar ve daha savrulma başlamadan önlenir.
Ama sizin de dediğiniz gibi ESP aracın fiziksel limitini yükseltmiyor. Ben bunu kast etmiştim. Yoksa tabi ki kaymayı önlüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Aralık 18, 2014, 15:42:38 »
Her durumda güvenlik sistemlerinin kapatılmasına karşıyım. Spor sürüş yada agresif kullanım söz konusu ise ciddi bir ileri sürüş dersleri ve almak ve çok fazla uygulama yapmak lazım.
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 13 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Aralık 18, 2014, 15:43:51 »
Abi bu arada kişisel ileti göndermek için belli bir limite mi ulaşmak gerekiyor kişisel ileti gönderemiyorum..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Aralık 18, 2014, 15:45:17 »
Abi bu arada kişisel ileti göndermek için belli bir limite mi ulaşmak gerekiyor kişisel ileti gönderemiyorum..
Sanırım evet. Spam üyeliklere karşı alinmiş bir önlem olsa gerek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #29 : Aralık 18, 2014, 15:56:15 »
ESP - Electronic Stability Program

ESP nin çalışmasını anlatıyor. ABS'ye kısmen benziyor aslında. kayma başladığı anda ilgili tekere anlık frenleme yaptırarak dengede tutuyor. Aslında kayma başlıyor ama insan algılarından çok daha hızlı bir biçimde düzeltme yaptığı için anlayamıyoruz.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Aralık 18, 2014, 16:03:49 »
 Bu tarz bir konunun gündeme gelmesi ve paylaşımların hepsi çok güzel olmuş, herkesin eline sağlık.

Şu linke göz atmanız faydalı olabilir.

Sürüş Elektronik Yardımcı Sistemleri(Esp, Vsc, Asr, Trc, Abs, Csv...)
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=49615.msg678873#msg678873

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 13 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Aralık 18, 2014, 16:08:03 »
ESP - Electronic Stability Program

ESP nin çalışmasını anlatıyor. ABS'ye kısmen benziyor aslında. kayma başladığı anda ilgili tekere anlık frenleme yaptırarak dengede tutuyor. Aslında kayma başlıyor ama insan algılarından çok daha hızlı bir biçimde düzeltme yaptığı için anlayamıyoruz.

İşte tam olarak kafa karışıklığıda burdan çıkıyor.... örneğin bir araba yol tutuşu iyi ama espsiz olsun bu araba 110km ye kadar sorunsuz olsun ama 110 km den sonra kendini bırakıyor olsun öteki dandik diye tabir ettiğimiz araba ise esp li olsun ve normal şartlarda 90 km de kendini salacakken esp sayesinde 120 km ye kadar gayet güvenli ve stabil bir sürüş sağlıyorsa esp li olan ama kaportası vesairesi dandik olan ikinci  arabamız seyir esnasında  daha güvenli olmuş oluyor bu teoriye göre.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #32 : Aralık 18, 2014, 16:21:34 »
İşte tam olarak kafa karışıklığıda burdan çıkıyor.... örneğin bir araba yol tutuşu iyi ama espsiz olsun bu araba 110km ye kadar sorunsuz olsun ama 110 km den sonra kendini bırakıyor olsun öteki dandik diye tabir ettiğimiz araba ise esp li olsun ve normal şartlarda 90 km de kendini salacakken esp sayesinde 120 km ye kadar gayet güvenli ve stabil bir sürüş sağlıyorsa esp li olan ama kaportası vesairesi dandik olan ikinci  arabamız seyir esnasında  daha güvenli olmuş oluyor bu teoriye göre.....

Kendini niye bıraksın Sami Bey :) Arabasını bilen zaten sınırlarını zorlamaz, ben yarisimle bile çok aşırı hızlara çıktım yanlara yatma oluyor ama kayma yaşamadım. Corolla, Auris gibi araçlarda hayli hayli hız sınırları üstünde sıkıntı yaşamazsınız. Bu esplik durumlar ya gizli buzlanma, ya mucurlu yol, ya karlı yol, ya da 1-2 teker sudan geçerken ihtiyaç olabilir. Fakat aracını bilen de bu gibi durumlar da normalden daha sakin kullanır. Kuru zeminde de ani sağ sollarda yarisim de sıkıntı yaşamadım. Yine Toyota araçları için diyorum, ani sağ sollarda sıkıntı çıkarmaz.
Şimdi virajlarda kayma başladığı anda esp sistemi zaten belirli tekerleklere frenleme yapıyor, viraj için çok yüksek hızdaysa yavaşlatıyor aracı. 50 ile dönülecek kesin u virajda 60 ile girerseniz belirli tekerleklere frenleme yapar hızı yavaşlatır. Ama esp si olmayan bir araçla virajdaki hız limitine uyarsanız 30 ile girerseniz mesela. Bu nedenle herkesin kendi arabasının limitlerini öğrenmesini tavsiye ederim, boş bir alanda düşük hızda dönmeye kalkıldığında sürücü aracın içinde yana doğru kayacak, araç kaymaya başladığında sürücünün bu yana kayma şiddeti ne kadar. Bunu gördükten sonra bu limite yaklaşmadan aracı kullanın sınırlarını bilerek diyorum hep.
Hız yükseldikçe de en ufak direksiyon döndürmeden daha fazla yanlara yatarsınız, fakat kaymanın başlaması konusu araçtan araca değişir, tekerleklerin durumu, aracın süspansiyonları, yolun durumu, vs. ESP çok önemli, ama bütçe dahilinde sürüşü daha güvenli bir araç bence daha da önemlidir, çünkü sınırları zorlamadan sürüldüğünde esp ye gerek kalmayacaktır. Fakat benim de yaşadığım gibi gizli buzlanmada, ya da dönüşte ıslak zeminde kışlık lastiklerin kaydırması gibi bir durumda sınırları bilmek önemli, yoksa araç kayacaktır. Anlattığım örnekteki gibi bana ders oldu, sınırları zorlamıyorum dönüşlerde, virajlarda :) 
Başka araç kullanmadığım için diğer markalar hakkında bir fikir söyleyemeyeceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Aralık 18, 2014, 16:38:43 »
 Öncelikle Esp'nin görevini yerine getirebilmesi için aracın lastiklerinin yere temas ediyor ve tutunuyor olması gerekir. Bunun azaldığı durumlarda Esp sistemi(hızlı ya da yavaş şekilde) müdahale etmeye başlar. Esp sistemleri de kendi içinde ayrılır(yukarıdaki dokümanda detaylar mevcut). Ayrıca aracın Esp vb sistemlere sahip olması tek başına bir anlam ifade etmez, Esp sistemli aracın nasıl kullanılacağını da bilmek gerekir(İleri Sürüş Teknikleri bölümümüze bakabilirsiniz).
 Kimi Esp sistemleri devreden çıkarılabilir, kimisi çıkarılamaz, kimisi ise çıkarılsa dahi belli hızdan sonra otomatik olarak aktifleşir.
 Esp sistemine sahip araçlar nispeten daha yumuşak süspansiyon sistemi ile üretilebilirler(konfora yönelik).
 Esp, kesinlikle güvenliği arttıran bir donanımdır. Ancak gelişen her teknoloji ile insanlar araçlarına daha çok güvenmekte ve sınırları daha çok zorlamaktadır ve Esp sistemlerinin de sınırları vardır.

Oldukça iyi bildiğim bir yolda, gece ve sakin giderken, çok iyi bildiğim ve ''L'' formunda, uzun düzlüğün sonundaki virajı kaçırdım ve viraja olması gerekenden hızlı girmiştim. Sadece biraz heyecan ve direksiyonu doğru yere kıvırma. Araç kendisi o yöne girdi.
 Yani arkadaşların da belirttiği gibi; olası tecrübeler ile değil, kontrollü uygulamalar ile, güvenlik önlemleri alınmış halde, uygun yolda Esp'li olsun olmasın aracın davranış biçimlerini tecrübe etmek iyidir. Bu kontrollü tecrübeden önce Defansif Sürüş Teknikleri vb. bilgileri okumakta fayda vardır.
 Yalnız unutmayalım ki; yol aldığımız yüzeyin özellikleri hızımıza da bağlı olarak çok hızlı değişebilir ve aracın özellikleri ne kadar iyi olursa olsun problem oluşabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 13 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Aralık 18, 2014, 17:52:08 »
Mutlu bey kendini bırakmaktan kastım güvenli limiti aşmasi anlamindaydi yoksa canindan vazgecip tarlaya girmesini kastetmedim...neyse heralde ne demek istedigim anlasilmistir...bu arada cevabiniz icin tesekkurler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '12
  • 106 kere teşekkür etti
  • 142 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Aralık 19, 2014, 02:13:56 »
Dacia sandero dizeller var. Motordan ve yürüyen aksamdan yana sıkıntınız olmasın fakat iç malzeme kalitesi falan arıyorsanız hiç bakmayın. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Aralık 19, 2014, 07:32:17 »
Bugün mercedes bile sehir ici aktif guvenlige rağmen onundeki engele carpiyorsa esp sadece kontrolsuz anda kontrol etmek icindir gerisi sofore kalmis. Benim fioda da esp var daha actigini hic farketmedim yaklasik 2.5 yildir biniyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 Avensis E.extra
  • Model Yılı: '14
  • 112 kere teşekkür etti
  • 55 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Aralık 20, 2014, 09:00:39 »
Şu ana kadar aldigim 6 araç içerisinde toyota olmayan 2 araçtan biri accent era. ESP de olsa yol tutuşu sağlamlık açısından yaklaşmayın derim. Alın 2004 üstü  corolla keyfinize bakın.
Arkadaşlar Allah aşkına 2004 model corolla 2012 model accent eradan daha iyi olur mu hiç? Aralarında 8 yaş farkı var. 2004 mercedes derseniz tamam da  corolla da accent eradan bir gömlek iyidir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #38 : Aralık 20, 2014, 10:05:25 »
Arkadaşlar Allah aşkına 2004 model corolla 2012 model accent eradan daha iyi olur mu hiç? Aralarında 8 yaş farkı var. 2004 mercedes derseniz tamam da  corolla da accent eradan bir gömlek iyidir...
Hyundai Accent - Era - Blue modellerinin hepsini piyasaya çıktıkları tarihten itibaren günlük 200 km yapacak şekilde aktif olarak kullandım ve Esp dahi olsa para verip alırmısınız diye sorarsanız almam. Sıfır accent blue yerine güvenlik açısından 2005 toyatayı tercih ederim. Güvenliğimi elektronik bir sisteme emanet etmektense kendimi ve arabanın yapabileceklerini bilerek araç sürmek daha mantıklı.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 130500
  • Model Yılı: '06
  • 3 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #39 : Aralık 20, 2014, 10:06:58 »
Modele bakıp yorum yapmak Size kalmış. Ben kullanan biri olarak her türlü toyota derim. Alman arabasi alternatif olur mu olur.