Selam, ülkemizde tek seferde yapılan en büyük yatırımlardan birisi durumundaki Tüpraş Fuel-Oil Dönüşüm Tesisi yatırımı ve getirdikleri.
Özellikle motorin üretimi konusundaki katkılarına dikkat çekmek isterim.
''Dünyada ve ülkemizde son yıllarda tüketimi hızla azalan, yaklaşık 4,2 milyon ton yüksek kükürtlü fuel oil işlenerek (yaklaşık 2,9 milyon tonu motorin/jet yakıtı, 522 bin tonu benzin ve 69 bin tonu LPG olmak üzere) toplam 3,5 milyon ton Euro-V standardında değerli beyaz ürün elde edilirken 690 bin ton petrol koku ve 86 bin ton kükürt üretilecektir.''
''Tüpraş’ın 3 milyar dolar harcamayla hayata geçirdiği fuel-oil dönüşüm tesisi yatırımı tamamlandı. 2.9 milyon tonluk ilave motorin üretim kapasitesi sağlamanın yanında mevcut tesislerin de daha yüksek verimlilikle çalışmasını sağlayarak şirketi adeta “Yeni Tüpraş” noktasına taşıyan yatırım, Ocak 2015 başında tam kapasiteyle devreye girecek.
Türkiye’nin tek rafineri şirketi konumundaki Tüpraş, yeni yıla daha yüksek üretim kapasitesi ve daha verimli tesislerle giriyor. İskele ve demiryolu bağlantıları dahil 3 milyar dolara mal olan Tüpraş Fuel-Oil Dönüşüm Projesi tamamlandı.
Genel Müdür Yavuz Erkut, 36 ayda tamamlanan ve ortalama 8 bin kişinin çalıştığı Fuel Oil Dönüşüm Yatırımı’nda çalışan sayısının dönem dönem 10 bin kişiye ulaştığını aktardı. Erkut, resmi açılışını 15 Aralık’ta yapacaklarını, proje kapsamında bundan sonra da 500 kişinin istihdam edileceğini kaydetti.
Tüpraş, yeni yatırımını bütün üniteleriyle birlikte 2015 yılının başında devreye almayı hedefliyor. Yıllık 2.9 milyon tonluk ilave motorin üretim kapasitesi sağlayan proje ayrıca, şirketin mevcut tesislerinin daha yüksek kapasiteyle çalışmasına da imkân verecek.
Türkiye geçen yaklaşık 12 milyon ton motorin ithalatı yaptı, bunun büyük çoğunluğu dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirildi. Tüpraş’ın yeni yatırımı, ise motorin ithalatının bir miktar azalmasını sağlayacak. Şirketin gelecek yıl 10-11 milyon ton motorin üretimi hedeflediğini belirten Genel Müdür Erkut, “Bunun paralelinde de benzin ve jet yakıtı üretimimiz yaklaşık yüzde 25-30 civarında artacak. Yaklaşık 2.5-3 milyon ton civarında ürettiğimiz fuel oil ise birkaç yüz bin tonlar civarında kalacak” diye konuştu.''
Kaynaklar:
http://www.milliyet.com.tr/tupras-tan-2-4-milyar-dolarlik-dev-yatirim/ekonomi/ekonomidetay/05.12.2011/1471397/default.htm http://www.dunya.com/tupras-3-milyar-dolarlik-yatirimi-devreye-aliyor-246172h.htm