Gönderen Konu: Gaz pedalına dokunuşlara verilen silkeleme tepkisi  (Okunma sayısı 59666 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: -
  • 36 kere teşekkür etti
  • 69 kere teşekkür edildi
Gaz pedalına dokunuşlara verilen silkeleme tepkisi
« : Aralık 12, 2014, 22:42:15 »
Merhaba arkadaşlar.

Son 2 haftadır beni çok rahatsız eden bir durum var. Şöyle ki; hani özellikle 1. ve 2. viteste gazdan ayağınızı çektiğinizde araç bir anda öne yığılır. Ya da tam tersi araç kompresyondayken gaza dokunduğunuzda aniden öne atılır hafif bir silkelemeyle. İşte bu olay bende son 2 haftadır çok rahatsız edici bir boyut kazandı. Örneğin 2. viteste gaza sabit basarak sabit hızla gidiyorken gazdan ayağımı ne kadar yavaş çekersem çekeyim bir noktadan sonra, gazı sanki aniden kesmişim gibi araç 3-4 saniye boyunca silkeleniyor. Aslında gazı ani kessem bile o kadar uzun ve kuvvetli silkelenmemesi lazım. Yine aynı şekilde gaza ne kadar hafif dokunursam dokunayım, araç acayip bir şekilde silkeleniyor. Bu 1. viteste daha yoğun, 3. viteste ise daha hafif oluyor. 4. ve 5. viteslerde olmuyor. Bu durum yoğun trafikte ilerlerken hem beni hem yolcuları aşırı rahatsız ediyor. İnsan eklemleri en yavaş ne kadar hareket ettirilebiliyorsa, sağ ayak bileğimi o kadar yavaş hareket ettiriyorum ama yine de başaramıyorum aracı silkelemeden. Suat ustaya göstermeden önce sizlere bir danışayım dedim. En azından bir şeyler bilerek giderim :)

Edit: Normalde hafif bir silkeleme yapıyordu her zaman ve bu her araçta az veya çok var gördüğüm kadarıyla. Sebebini bilen arkadaşlar yazar zaten sanırım. Aracım her rutin bakımdan çıktığında bu olay tamamen yok oluyor. Yani ani bir şekilde gazdan ayağımı çeksem veya gaza bassam bile silkeleme yapmıyor. Ama bu mutluluk 1 hafta kadar sürüyor. Benim tahminim yağ veya hava filtresinden kaynaklı olması.
'93 W124 M111

Toyota Club Türkiye

Gaz pedalına dokunuşlara verilen silkeleme tepkisi
« : Aralık 12, 2014, 22:42:15 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: Gaz pedalına dokunuşlara verilen silkeleme tepkisi
« Yanıtla #1 : Aralık 12, 2014, 23:05:27 »
aklıma 2 seçenek geliyor, boğaz kelebeği kirlenmiş olabilir, bundan dolayı silkeleme yapıyor olabilir, ya da debriyaj balatanız  bitmeye yakın olabilir, son zamanlarında silkeleme yaparmış ya.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 711 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 12, 2014, 23:18:36 »
bu anlık birşey mi yoksa birkaç kez mi yapıyor ?  aklıma aks geliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Aralık 12, 2014, 23:31:11 »
Aslında 130.000 bakımında boğaz kelebeği temizlenmişti. Baskı balatanın da ömrü dolmak üzere. Sürekli oluyor bu anlattığım olay. Şöyle bir durum da var. 2 hafta önce motor kapağı açıldı subap aralıklarını kontrol etmek için. Bu olaydan sonra yapmaya başladı bunu sanırsam.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #4 : Aralık 12, 2014, 23:33:34 »
Bakımlardan sonra geçtiğini yazmışsınız. Orjinal hava filtresi, orjinal yağ filtresi kullanıyor musunuz? LPG bakımlarını zamanında ve orjinal lpg filtresiyle yapıyor musunuz?
Motor kapağı açıldığından sonra başladı dediniz bir de. Ustanız kapak açıkken birşey yaptıysa ondan da olabilir. LPG kullanımından ötürü subaplarda bir sıkıntı yaşıyor olmayasınız?

Ek: Bir de boğaz kelebeği sökülerek karbüratör temizleyici ile mi temizlendi? Boğaz kelebeği temizliği sonrası araç kalibrasyon da isteyebilir.
Bence ilk olarak akşam evinize gittiğinizde aküyü kablolarını çıkartın, sabah aküyü takın ve benzinde sürün bir süre.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 600000
  • Model Yılı: '04
  • 161 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 12, 2014, 23:35:35 »
boğaz kelebeği temizliğinden olacak bir durum değil gibi çünkü aynı sorun iki yıldır benim aracımda da var çok üzerine gitmedim fakat boğaz kelebeği olsun buji ve buji kabloları, benzin filtresi hepsi değişti fakat sorun devam ediyor.
aks titreme yapar diye biliyorum benim aklıma baskı balata ve volant geliyor
eğer sorun çözülürse buradan paylaşırsanız benim için de iyi olur
2004 corolla sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '04
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 13, 2014, 01:28:34 »
Bu titreme patlatma şeklindeyse bobin sorunudur. E12lerde lpgden dolayı bobin yakıyor. Bobinde biraz sirkelenmeden öte patlatma şeklinde bir titreme var. Ama sadece sirkelenmeyse  enjektörlerden şüphe edin enjektörlerin basıncı azaldığı için silkeleme yapıyor. Enjektörlerinizin basıncını kontrol ettirin havaların müsait olduğu zaman boş yollarda würth enjektör temizleyicisi kullanın yüksek devirde 2 enjektör açtım. Tecrübeyle sabit.
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 13, 2014, 01:40:14 »
Bizim arabadada var vitese gecmeden az gaz verin ara gazi gibi degil ama ufak gaza basip oyle gecin vitese azalcaktir bende oyle oluyor fakat debraj bitmek uzere
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '02
  • 463 kere teşekkür etti
  • 674 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 13, 2014, 10:33:26 »
Aks zekinin dedigi gibi titreme yapar
aks ile ilgilidegil.
volant bofaz kelebegi ve baski balataya baktirmaniz lazim lpgli ise lpg bakinlarinizi yaptirin.birazda pedallarinizi yumuşak kullanmanizi oneririm
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Aralık 13, 2014, 11:31:51 »
Çok üzülüyorum aracımda bir sıkıntı olduğu zaman  :( Bakımda değişen tüm parçalarım orijinaldir her zaman. Periyodik bakımlarımı şimdiye kadar hiç aksatmadım, geciktirmedim. LPG bakımlarını da aksatmadım ki zaten 120.000 de takıldı LPG. Yani 1000 ve 10.000 bakımlarına gittim ve ustanın da orijinal olmayan parça taktığını düşünmüyorum (öyle ümit ediyorum).

- Boğaz kelebeği en son 130.000 bakımda yerinden sökülerek temizlendi. Fakat aşağıda anlattığım olay için ustaya gittiğimde boğaz kelebeğini yerinden sökmeden temizlemişti.
- 2 hafta önce motor kapağının sökülüp subap aralıklarına bakılmasının sebebi aslında bobinlerden iki tanesinin bozulmasıydı. 4 bobini de değiştirdim fakat araç yine de titremeye devam etti. Subap aralıklarına bakıldığında tüm aralıklar olması gerektiği gibiydi. Fakat hala titreme vardı motorda. Sonra meğer arıza lambası yandığı için titreme yapıyormuş. Arıza lambasını söndürünce titreme gitmişti. Bu sefer de silkeleme sorunu baş gösterdi. Yaklaşık 1,5 yıl önce de LPG yi ilk taktırdığım zamanlar yine 2 bobin bozulmuştu (daha önce bobinler hiç değişmemişti, fabrika çıkış bobinleriydi). Orijinal diye yan sanayi takan şeref ve ahlak yoksunu usta yüzünden bir hafta sonra 2 bobin yine bozuldu ve aracım İstoç'ta yolun ortasında kaldı  >:( Yani Barış hocamın dediği gibi LPG nin bobinleri yakması bizim araçlarda kronik sorun ise sebebi bu olabilir.
- Baskı balata kaynaklı olabilir. En son 80.000 veya 90.000 de değişmişti baskı balatam. 120.000 bakımda tecrübeye çıktığında usta baskı balatan bitmek üzere demişti. Ben pek anlayamıyorum baskı balatanın bitip bitmediğini çünkü sürekli kullandığım için her ne kadar biraz aşağıda kavrasa da herhangi bir sorun yaşamıyorum debriyajda.
- Volan da olabilir, baktırmak lazım.
- Enjektörler de tıkalı olabilir çünkü hatırladığım kadarıyla şimdiye kadar oraya hiç bir müdahale yapılmadı.

O halde bir Barış hocama bir soru sorayım; patlama şeklindeki silkeleme olayını tam anlayamadım, biraz açıklar mısın? Eğer sorun LPG kaynaklı bobinlerde ise bobinleri değiştirmek lazım mı tekrar yoksa benzinde kullanmak sorunu çözer mi? Zaten ilk bobinler bozulduğunda pişman olmuştum LPG yi taktırdığıma. LPG yi söktürmeyi düşünmüştüm o zamanlar. Sonra vazgeçirdilerdi. Şimdi emin adımlarla söktürmeye doğru ilerliyorum gibi. Çok şükür maaşım, LPG yi taktırdığım zamankinin neredeyse iki katı. Dolayısıyla benzin kullanmayı kaldırabilirim sanırım.

Vereceğiniz cevaplara ve sonrasında Tem Oto Suat Usta'nın tavsiyelerine göre gerekirse gözümü bile kırpmadan LPG yi söktürecem.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 13, 2014, 11:48:46 »
Benim baski balata bitmek uzere ama 100 binde degistircem suan 89 binde ve 1 2 3 yaparken araba geri ileri sallaniyor yani vucudunuz bi ileri bi geri gidiyor vitese gecmeden gaza ufak dokunursam bu olmuyor ama  baski balatadan olabilir volan girerse vay haline fiyat cok yukselir
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Aralık 13, 2014, 13:17:05 »
Az önce yaklaşık 15 km benzin ile küçük bir gezinti yaptım. Silkeleme yapmadı. Yani en azından normale döndü diyebilirim. Tabi yoğun trafikte çok daha iyi anlaşılacak, deneyip sonucu bildiricem. LPG ye yavaş yavaş el sallamaya başlıyorum gibi.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '02
  • 463 kere teşekkür etti
  • 674 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 13, 2014, 13:57:40 »
Az önce yaklaşık 15 km benzin ile küçük bir gezinti yaptım. Silkeleme yapmadı. Yani en azından normale döndü diyebilirim. Tabi yoğun trafikte çok daha iyi anlaşılacak, deneyip sonucu bildiricem. LPG ye yavaş yavaş el sallamaya başlıyorum gibi.

lpg ye niye el salliyosunuz  :) bakimi gelmistir bi sikintisi vardir baktirir yaptirirsiniz halledilir.ben 8senedir e12 de kullaniyprum iyiki tanismisim yani bu arabada lpg ile  :)
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #13 : Aralık 13, 2014, 14:17:02 »
Çok üzülüyorum aracımda bir sıkıntı olduğu zaman  :( Bakımda değişen tüm parçalarım orijinaldir her zaman. Periyodik bakımlarımı şimdiye kadar hiç aksatmadım, geciktirmedim. LPG bakımlarını da aksatmadım ki zaten 120.000 de takıldı LPG. Yani 1000 ve 10.000 bakımlarına gittim ve ustanın da orijinal olmayan parça taktığını düşünmüyorum (öyle ümit ediyorum).

- Boğaz kelebeği en son 130.000 bakımda yerinden sökülerek temizlendi. Fakat aşağıda anlattığım olay için ustaya gittiğimde boğaz kelebeğini yerinden sökmeden temizlemişti. 
bir kez de olsa sökülerek detaylı temizlendiyse bir daha temizlemeye gerek kalmaz diye düşünüyorum. bu sorunu eledik.
- 2 hafta önce motor kapağının sökülüp subap aralıklarına bakılmasının sebebi aslında bobinlerden iki tanesinin bozulmasıydı. 4 bobini de değiştirdim fakat araç yine de titremeye devam etti. Subap aralıklarına bakıldığında tüm aralıklar olması gerektiği gibiydi. Fakat hala titreme vardı motorda. Sonra meğer arıza lambası yandığı için titreme yapıyormuş. Arıza lambasını söndürünce titreme gitmişti. Bu sefer de silkeleme sorunu baş gösterdi. Yaklaşık 1,5 yıl önce de LPG yi ilk taktırdığım zamanlar yine 2 bobin bozulmuştu (daha önce bobinler hiç değişmemişti, fabrika çıkış bobinleriydi). Orijinal diye yan sanayi takan şeref ve ahlak yoksunu usta yüzünden bir hafta sonra 2 bobin yine bozuldu ve aracım İstoç'ta yolun ortasında kaldı  >:( Yani Barış hocamın dediği gibi LPG nin bobinleri yakması bizim araçlarda kronik sorun ise sebebi bu olabilir.
subap aralıkları düzgünse güzel, lpg subaplara zarar vermemiş hiç, subap kaynaklı da değil sorun. değiştirilen bobinler orjinal mi? bobine yoğunlaşabilirsiniz.
- Baskı balata kaynaklı olabilir. En son 80.000 veya 90.000 de değişmişti baskı balatam. 120.000 bakımda tecrübeye çıktığında usta baskı balatan bitmek üzere demişti. Ben pek anlayamıyorum baskı balatanın bitip bitmediğini çünkü sürekli kullandığım için her ne kadar biraz aşağıda kavrasa da herhangi bir sorun yaşamıyorum debriyajda.
80-90 binde değiştiyse bir 80-90 daha gider, debriyaj pedalınız sertleşti mi? aslında sert olması da tam net olarak debriyajın bittiğini göstermez, pedal aşağıda da kavrıyor diyorsunuz. ben pek ihtimal vermiyorum debriyaja, bitmesi için aşırı kötü, hor kullanmanız lazım aracı.
- Volan da olabilir, baktırmak lazım.
titreme yapabilir, fakat benzinde gezindim sıkıntınız yok demişsiniz, ayrıca volandan kaynaklanması için debriyajın bitip volanı çizmeniz lazım diye biliyorum, yanlışsam diğer forumdaşlar düzeltsin.
- Enjektörler de tıkalı olabilir çünkü hatırladığım kadarıyla şimdiye kadar oraya hiç bir müdahale yapılmadı.
enjektör temizleyici kullanın, lpg kurum yapmaz, temiz yakıttır, dolayısıyla enjektörü tıkayacak bir durum olmaz, ancak kötü kaliteli benzin kullanımında olabilir. yine de enjektör temizleyici kullanmakta fayda var.
O halde bir Barış hocama bir soru sorayım; patlama şeklindeki silkeleme olayını tam anlayamadım, biraz açıklar mısın? Eğer sorun LPG kaynaklı bobinlerde ise bobinleri değiştirmek lazım mı tekrar yoksa benzinde kullanmak sorunu çözer mi? Zaten ilk bobinler bozulduğunda pişman olmuştum LPG yi taktırdığıma. LPG yi söktürmeyi düşünmüştüm o zamanlar. Sonra vazgeçirdilerdi. Şimdi emin adımlarla söktürmeye doğru ilerliyorum gibi. Çok şükür maaşım, LPG yi taktırdığım zamankinin neredeyse iki katı. Dolayısıyla benzin kullanmayı kaldırabilirim sanırım.
15 km benzinde kullanmışınız sorun çıkmamış da, en başta dediğim gibi lpg sisteminizden kaynaklanıyor büyük ihtimal. forumda özellikle tavsiye edilen işinin ehli bir lpg ustasına gidin ve enjektör, regülatör, borular, lpg ecu beynini detaylı incelesin. genellikle enjektör, regülatör, vs parçalar 30-60 bin km de 1 değiştirilmesi önerilir. Ankarada olsanız Şaşmazda quatro garage a gidin derdim.
Vereceğiniz cevaplara ve sonrasında Tem Oto Suat Usta'nın tavsiyelerine göre gerekirse gözümü bile kırpmadan LPG yi söktürecem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Aralık 13, 2014, 23:51:58 »
Teşekkürler Mutlu güzel, açıklayıcı cevabın için. Bugün LPG ustamla konuştum. Olayı kısaca anlatınca o da sorunun LPG de olabileceğini söyledi, getir bakalım dedi. Fakat ben daha ilk taktığım günden tereddütlüydüm, soğuktum LPG ye karşı. Sökmek pek mantıklı bir hareket değilmiş, bugün farkına vardım ama artık kullanmıycam LPG yi. Söktürmeyi düşünmemin tek sebebi aracımı yetkili servise götürebilmekti bakımlarda vs. 2015 içinde de aracımı satmayı planlıyorum. Dolayısıyla en fazla bir kere daha bakıma götürürüm sonrasında güle güle :)

Velhasıl sorunum benzine geçince çözüldü. Sefaköy'den geçersem eğer uğrarım belki ustamın yanına bir bakar sebebi neymiş diye silkelemenin.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #15 : Aralık 13, 2014, 23:58:01 »
Araçtan soğuyacak, ya da satmayı gerektirecek bir durum yok ki. Araca siz nasıl bakarsanız o da size öyle karşılık verir, eğer sadece gözünüzle bakarsanız sorun çıkartır, ilgilenir bakımlarını yaptırırsanız sorunsuzluk sunar.
Velhasıl kelam, lpg den soğuyacak bir durum da yok. ABD'de yaşamıyoruz ki galonu 3.5$ dan alalım benzini rahat rahat gezelim. Gaz kurtarıcımız oluyor, böyle en ufak bir sorunda da lpg yi kullanmayacağım diye karara varmak, öfkeyle kalkıp zararla oturmaya benzer. Ayrıca lpg nin asıl zararı olsa subap aralıklarında ortaya çıkardı, ama o aralıklarda da sıkıntı yokmuş.
LPG sisteminin regülatörü, enjektörleri incelenmeli, sonrasında değişim gerektiriyorsa değiştirilmeli. Ardından hiç bir probleminiz kalmaz. Gazda iken benzinde gibi performans alırsınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Aralık 14, 2014, 00:26:47 »
Çevremdekiler bilir. Ben aracıma gözüme baktığım gibi bakarım. Aracına sadece gözüyle bakıp, onu A noktasından B noktasına en kısa sürede ulaştıracak bir araç olarak görenin zaten bu forumda işi olmaz Mutlu. Aracımdan değil LPG den soğudum ki dediğim gibi zaten ısınmamıştım daha en baştan. Evet dediğin gibi bazı ufak olup da canımı sıkan durumlar var LPG de örneğin motora ekstra bir ses eklenmesi gibi LPG aktif olunca. Ama aracın bobinlerinin iki kere yanıp 800+1440 TL masraf çıkarması en ufak bir sorunmuş gibi görünmedi benim gözüme ki öyle bile olsa çok şükür maddi durumum benzin ile gezmeye müsait şu anda. LPG yi taktırdığım zaman maddi olarak zorlanmaya başlamıştım benzinde çünkü artık evliydim ve başka masraflarım oluşmuştu. Aracımı satmayı düşünmemin sebebi ise şirketimin bana 2015 yılı içerisinde araç tahsis edecek olması. Yoksa ben aracımı ancak eğer acil bir ihtiyaç oluşmamışsa yeni bir Corolla alabilecek güce kavuştuğum zaman satarım.

Hepinize değerli yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. Son kararım; benzinle durmak yok yola devam. Satmadan önce de sorunu neyse hallettirip temiz ve sorunsuz bir şekilde inşallah satarım güzelimi  :)
'93 W124 M111