96 model lpgli corolla aracım motor soğukken yavaşlayınca stop ediyor(benzinde de yapıyor).Sanayide bi sürü ustaya gösterdim.gaz kelebeğini temizlediler.Ayar yaptım tamam diyen de oldu ama daha da kötü oldu araç.Son olarak servise gittim.Servisteki eleman bunun gaz kelebiğinin orjinal ayarıyla oynanmış dedi.gaz kelebeği tümden değişmeden sorunu anlayamayız dedi.gaz kelebeği için verdiği fiyat yaklaşık 2500 TL.Bu parayı verdikten sonra daha sorunun nerde olduğuna bakılacakmış.Arabayı servisten alıp başka bir sanayiye götürdüm.Usta çok emin bir şekilde boş bir vakitte getir yaparız,gerek yok gaz kelebeği değişimine dedi.Ne tavsiye edersiniz.Bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Lpg ayarlarına baktırın. Gaz kelebeği için çok yüksek fiyat vermişler. Buji ve kablolarına da baktırdınız mı? Kelebek değişimine gerek olmayabilir. Olmadı subaplar için kompresyon testide yapabilirsiniz.
Ben böyle eleme yoluyla araba tamirine karşıyım. 2500 lira vereceksiniz sonra sorun devam edince değiştiğimiz iyi oldu diyecekler. Subab mevzusundan istop benim başıma gelmişti. Aytac beyin dediği gibi subab uzamasında hem lpgde hem benzinde stop eder. İlk önce subabları kontrol edin. Sonra rolanti motorunda da sorun olabilir. Kelebekleri sağlam oluyor a101 kasanın.
yorumlarınız için teşekkür ederim.bujileri ve sübapları kontrol etmedi bildiğim kadarıyla hiçbiri. Yalnız en son sorduğum usta sübap ayarı bozuk olabilir demişti. Birde o ustaya götüreyim diyorum.O da yapamazsa son çare burada arkadaşlardan fikir alıp ankara osb ye götürmeyi düşünüyorum. Orada yaparlar heralde.
ilk arabanız toyota mı ?
mesela bizim binek renault 12 aracımız vardı. toros falan aldık. spring broadway ve flash arabalarımız oldu. ben bu arabaların hiçbirinde ısınmadan yola çıkabildiğimizi hatırlamam. hatta toros dediğiniz araba it ölüsü gibi titrer soğukken.
ama sanayide hiçbir usta da bu araba soğukta stop eder ben şunun rolantisini azcık yüksek tutayım demez !!
sonra arabalarda otomatik jikle yoktur. jikle vardır ama ya kırıktır ya teli kopuk yada çekmeye üşenirsiniz çünkü taş gibidir. yerinede gitmez bir türlü !!
96 model bir arabanız var ama toyotanın mekaniği bu saydığım arabalara göre kat kat üstün. yeterki kurcalanmamış olsun. birincisi her motor soğukken stop eder. benzin gaz fark etmez. bu yüzden önce aracın otomatik jiklesine baktırmanız lazım. biraz ısınıncaya kadar benzinle sürmelisiniz. ısınıncaya kadar devir 1000 in altına düşmemeli. kışın bu arabanın 10 40 yağ kullanması gerek. durduğu yerde 1 veya 2 dakika 2000 devir çivarında sabit tutarak ısıtmanız gerek.
bunlardan sonra sorun varsa, motor kaputunda vakum kaçaklarına baktırın. kış için rolantiyi 900 devir gibi ayarlatın. lütfen buji ve kablolarını değiştirin.
bunları yaptıktan sonra eğer devam ediyorsa daha büyük sorunlara geçelim. normal bakımları atlatırsanız sorun çıkması çok normal. bebek gibi ilgilnemek lazım artık bu modellerle.
evet ilk aracım.teknik olarak araçlardan hiç anlamam.İşi tamamen ustalar bırakıyoruz ama malesef sanayiler iş bilmez ustalarla dolu.Kaç ustaya gittim.Kimse yapamam demiyor ama sonuç yok.Kurcaladıkça daha da arttı. .
evet ilk aracım.teknik olarak araçlardan hiç anlamam.İşi tamamen ustalar bırakıyoruz ama malesef sanayiler iş bilmez ustalarla dolu.Kaç ustaya gittim.Kimse yapamam demiyor ama sonuç yok.Kurcaladıkça daha da arttı. .
ozaman ilk aracınız size ahireti dünyada yaşatmasın

arabaların yaşının farkındaysanız ufak ufak siteden bilgi alabilirsiniz. bende yapamazdım ama yıllar geçti ve artık öyle ufak tefek şeyler yüzünden ustaya kesinlikle gitmem. çünkü benim ayarım bozuluyor.
tavsiyem toyotacı veya arabası toyota olan bir usta bulun. efsane kasa derler, sanayide çok tutarlar. iyi para kazandırır. kapısının önünde sizin kasadan bulursanız oraya yanaşın.
hiçbir usta size buji kablosudur bobindir falan demez. yağdan asla bahseden olmaz. biraz ustası siz olacaksınız. kötülemek istemiyorum ustalarımı ama genelde arabadan beklentisi fazla olmuyor. size de katkısı o ölçüde olacak demek oluyor.
eğer para harcamak isterseniz dediğim gibi ufaktan başlayarak bakımlarını yapalım. forum zaten bu tür sorunları çözmek için yok mu ?
Daha 2 yıl önce memleketime geldim.daha önce çorumdaydım.Aynen dediğin gibi sırf toyotalara bakan iyi bir ustam vardı. Ama şimdiki yerimde ustalar her arabadan bakıyorlar ama anlayan yok.
Serkan toyota ae101 soğukken asla stop etmez, ecu ısı sensoru sayesinde motor sıcaklığını ölçerek ona göre yüksek devir(1200-1300) verir motor ısındıkça devir düşer ve normal hararetde 800-900 seviyesine gelir. sen bu arızayı serviste çözdürürsün yoksa arabanla oynayıp canını çıkarırlar. Ankarada Dörtnal varmış arkadaşlar çok methediyor forumdan araştırıp ustanın ismini ve tel ini alıp bir konuş olmazsa ona git.
Evet dediğiniz gibi arabayla oynadıkça daha kötü oldu.Yetkili servise götürdüm ama yukarıda anlattığım gibi 2500 TL ye gaz kelebeğini değiştirip ondan sonra arızaya bakabileciğini söyledi.Dörtnal Otoyu araştırayım.Teşekkür ederim.
Mesaj Birleştirildi: 02 Ara, 2014 11:24
Dörtnal Toyota Servisi hakkında forumda çok olumlu yorumlar okudum.Hafta sonu inşallah götürmeyi düşünüyorum arabayı Ankaraya.
Aynı şey benimde geçen yıl başıma gelmişti sürekli stop ediyodu gitmediğim yer kalmadı eleme yolu harbi saçma sorun bulunana kadar ha babam para gidiyo sinir de bozuluyor üstelik..sonra kendiliğinden düzeldi ama baya bi çektirdi bana..subap ayarı yaptırmıştım en son galiba devir dalgalanması düzelmişti..kolay gelsin
Sübap ayarı,gaz kelebeği, isc sensörü, bujiler, otomatik jikle ya da başka bir sebep.Nasip olursa cumartesi Ankara Dörtnal Toyota servisine gidiyorum. Hallederler inşallah.
Ankara Dörtnal Toyota servisine gittim hafta sonu.Sadık usta baktı, sübaplar yanmış dedi.Bıraktım geldim aracı.Dün sabah almaya gittim.Sorun hallolmuş.sübaplar,bujiler,triger,yağ,filtreler,devir daim hepsi 1650 tuttu.Sağolsunlar çok ilgililer.