Gönderen Konu: Motorda Terleme ve Yetkili Servis  (Okunma sayısı 27408 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
Motorda Terleme ve Yetkili Servis
« : Kasım 24, 2014, 11:04:40 »
Herkese merhabalar,

Dün kontrol amaçlı AE101 efsane kasanın kaputunu kaldırıp baktığımda külbütör contasının arasından motorun yaklaşık 5/1 inin terleme yaptığını gördüm. Yaklaşık 23000 km dir kullanıyorum şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamamıştım.

Başlıca sebeplerini aslında bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla paylaşmak istedim:

Aracıma 40.000km bakımı yapıldığında servis bariz olarak yağı çok koydu. Yağ full çizgisinin yaklaşık 2-3mm üzerinde idi. Ancak sorun neden yaklaşık 9000km sonra oldu? Bunu ortam koşulları ile yağ filtresinin de görevini tamamlamış olduğuna ve sirkülasyonu zorlanarak yaptığı için motor içi yüksek basıncın dışarı çıktığını düşünüyorum.

Bu bağlamda, periyodik bakımın 15000km sonra olan yeni modeller için şu bilgiyi paylaşmak isterim. Ülkemiz koşullarında maalesef 15000kmnin çok uzun geldiğini düşünüyorum. Kullandığım yağ 5w50 tam sentetik ve piyasadaki en pahalı yağlardan. Aracım özellikle lpgde  yüksek deviri görmemiştir. Bir iki defa 4000 devire yaklaştı ve bakımlarına çok özen gösteririm. Tüm bakımları da yetkili serviste yapılmakta ancak galiba bundan sonra servise yaptırmamayı düşünüyorum. Öncelikle filtre tersten belirli aralıklarla temizlememe rağmen dün baktığımda koyu gri halini almıştı ve son bakımdan sonra 9000km oldu. Bu yüzden araçlarımızın en geç 10.000km de bir yağını ve filtrelerini değiştirmemiz gerektiğini tavsiye ediyorum.

Toyota Club Türkiye

Motorda Terleme ve Yetkili Servis
« : Kasım 24, 2014, 11:04:40 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
Ynt: Motorda Terleme ve Yetkili Servis
« Yanıtla #1 : Kasım 24, 2014, 11:58:30 »
yağ seçimi çok iyi.yağ filtresine güvenirseniz 15 bin yapılabilir. yağın özelliği motoru temizlemesi. motor içi temizlenmesiyle conta kaçakları artıyor. bence iyi bişey. bu yağa devam..

yağın biraz fazla olması sorun değil. hatta yarım santim fazla bile konsa atmaması lazım. motor zorlandığında atıyorsa contalarda sorun olabilir. ama eksiltme hariç bir sıkıntı verdiği yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Kasım 24, 2014, 13:16:01 »
yağ seçimi çok iyi.yağ filtresine güvenirseniz 15 bin yapılabilir. yağın özelliği motoru temizlemesi. motor içi temizlenmesiyle conta kaçakları artıyor. bence iyi bişey. bu yağa devam..

yağın biraz fazla olması sorun değil. hatta yarım santim fazla bile konsa atmaması lazım. motor zorlandığında atıyorsa contalarda sorun olabilir. ama eksiltme hariç bir sıkıntı verdiği yok.

Anıl contalarda vs. hiç bir sorun yok. Ancak servis yağı haddinden fazla koydu. Bu terleme ne zaman baş gösterecek diye bekliyordum açıkçası.    Tabi bunu yağ filtresi artık sos verdiği için yapmakta. Çarşamba gününe randevu aldım, hiç kusura bakmasınlar enselerinde olacağım. Kanalını kullanabileceğim müsait bir yer olsa bunlara ellerini dahi değdirtmem... ;)

Sadece bu da değil aslında. Aracın yeni teybini monte ettiler ön panel çatladı. Bakalım açıklamaları ne olacak?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Kasım 24, 2014, 14:28:47 »
20141107140351 mpeg4

videoya almıştım. aynı bloğu kullanan araçlarımız var. yağ içindeki uçucu gazların havalandırma deliklerinden atılması gerek. eğer fazla yağ konularak delikler tıkanırsa bu sefer videodaki gibi yağ yanma odası gidecektir.
bizim araçların yağ pompasında basınç ayarlayan bir sistem var mı bilmiyorum. yoksa eğer yüksek devirde yağ kaçakları olabilir.

diğer konu ise umulmadık noktalar. mesela benim aracımda yağ kapağı çok küçük bir çatlakdan dolayı yağlanıyor. eksantrik milinin bağlandığı noktalardan disbrütör için dışa açılan noktada kaçak var. bu gibi yerlerden ve hatta üst kapak vida yanlarından yağ atıyor. ama bunlar conta sıkıntısı değil.

seçtiğiniz 5 50 yağ muhtemelen mobil 1 in tam sentetiği. bende kış bittiğinde bu yağa geçiş yapacağım.
bu yağın özelliği bizim motorda kullanılabilecek viskositede olması.
yazın yeterince kalın. soğuk motorda eksilme yapmaması lazım.
hem kalın yağ filmi oluşturacak kadar sıcakta kalınlığı var. üstelik sıcaklığa bağlı olarak fazla incelmediği için performans kullanımına veya otoban kullanımına çok uygun.
benim sıkıntı olarak gördüğüm tek noktası nerdeyse bir 20 50 yağ kadar soğukta kalınlaşması. yağın ince olup çabuk yağlamaya başlaması makbul. bu yüzden kış için seçmedim.
beni muhtemel motor kilitlenmesinden kurtardığını bile söylesem yalan olmaz. motor yaptırmadan önce bir miktar susuz motor ile dolaştım ve sadece yağ ile yol yaptım.. güveniyorum o yağa.

şuan yağ konusunda araştırma içindeyim. yağ başlığında ayrıntılı olarak yazabilirim. şuan kaçaklar için bence yapacak bir şey yok :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Kasım 24, 2014, 14:46:31 »
Anıl 5w50 yağı tavsiye edebilirim. Soğuklarda zaten karakteristiği 5w gibi hareket ediyor olması. Aslında halen motora göre çok mu ince kalıyor diye bazen düşünüyorum ancak 10w40 tan da kat kat iyi bir yağ. En önemlisi yağda şu zamana kadar hiç bir eksilme olmadı. Burada önemli olan hangi yağ olursa olsun ülkemiz şartlarına göre tam sentetikleri 10.000km yi , 10w40 gibi yarı sentetik yağları ise 7.000km geçmemesi. Evet tam sentetik bir yağın ömrü 15.000km ancak filtreler maalesef koşullara ayak uyduramayabiliyor. Hiç riske girmemek gerekir. Bu bakım aralığına uyulmasını araçlarına değer verenler için şiddetle tavsiye ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Kasım 26, 2014, 13:18:37 »
Öğlene doğru yetkili serviste işim bitti ve mobil 5w50 Yağ, yağ filtresi ve hava filtresi rutin olarak değişmiş oldu. Terlemeyi servisteki kıdemli usta ile müşahede ettik. Sonuç: Külbütör altındaki conta eskimiştir gayet normal dedi. Ancak aracın km bilgisini verdim ve yine de normal olduğunu belirtti.  ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Kasım 26, 2014, 14:34:04 »
hayırlı olsun  5 50 harika bir yağ . ben bugün haftalık kontrollerimi yaptım ve biraz yağ ekledim.

eklediğim yağ castrol 10 40 magnatec.

garip bir şey fark ettim. sitedeki bilgiler ile üzerindekiler tutmuyor !!

http://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/1B31302F584FA5FE80257C4B00441E81/$File/BPXE-97FEBC.pdf

yağı değiştirip kalınlaştırmışlar.

akma noktası -42 den -33 e düşmüş.

100 derecede akışkanlık 14.2 den 15.2 ye yükselmiş. ( bu güzel )
40 derecede akışkanlık 98 den 102. e çıkmış ( bu soğuk için kötü )

yani bence magnatec yaza daha uygun bir yağ olmuş.

fakat !!

5 50 yağ kışın fazla akışkanlığı yok diye kullanmamıştım.
5 50 yağın 40 derecedeki akışkanlığı 108 olarak verilmiş .
mobilin 10 40 yağı bile bu sıcaklıkta 97 akışkanlığı var.

yani aslında yağ çok ince değil. belki donma noktası çok düşüktür ama yinede kış için kalın olabilir.
aradaki ufak sayı farkları çok önemli olmayabilir. kötü bir 20 50 nin 40 derecede akışkanlıkları 150 gibi değerlerde.
diğer taraftan sıcaklık düştüğünde kaybettiğimiz akışkanlık sıcaklık yükseldiğinde fayda sağlıyor. sadece demek istediğim eğer bir yağı yaz kış çok çabuk yağlama başlatsın diye alıyorsanız ve yeni bir aracınız varsa 5 50 tam olarak uygun olmayabilir.

bişey olur mu ? asla olmaz :)

soğuk yağlaması benim için çok önemli olduğu için böyle biraz detaylara daldım. gereğinden fazla kalın yağı bu yüzden kullanmak istemem.

çok önemli olduğunu düşündüğüm bir değer ise viskosite indeksidir.
10 40 magnatec de bu değer 150 iken 5 50 de 180 dir. yüksek rakam iyidir. ve 5 50 motor ısınmasına karşı dirençli kullanılabilecek en iyi yağlardan birisi. üstelik yazın bile eksiltme yapmayacak kadar he kalın hem ince bir yağ.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 26, 2014, 14:35:38 »
Öğlene doğru yetkili serviste işim bitti ve mobil 5w50 Yağ, yağ filtresi ve hava filtresi rutin olarak değişmiş oldu. Terlemeyi servisteki kıdemli usta ile müşahede ettik. Sonuç: Külbütör altındaki conta eskimiştir gayet normal dedi. Ancak aracın km bilgisini verdim ve yine de normal olduğunu belirtti.  ;)
Ya yeni conta alın ya da Würth siyah sıvı conta ile yaptırın geçsin.
Neyse ki kafaya takılacak bir olay değil, 20 DK'lık iş. Allah beterinden saklasın.

Ustam, 2000 ve altı modellerde özellikle orayı kontrol eder ve hobi olarak kapağı söküp, Würth'ler.   :)
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Kasım 26, 2014, 16:43:40 »
hayırlı olsun  5 50 harika bir yağ . ben bugün haftalık kontrollerimi yaptım ve biraz yağ ekledim.

eklediğim yağ castrol 10 40 magnatec.

garip bir şey fark ettim. sitedeki bilgiler ile üzerindekiler tutmuyor !!

http://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/1B31302F584FA5FE80257C4B00441E81/$File/BPXE-97FEBC.pdf

yağı değiştirip kalınlaştırmışlar.

akma noktası -42 den -33 e düşmüş.

100 derecede akışkanlık 14.2 den 15.2 ye yükselmiş. ( bu güzel )
40 derecede akışkanlık 98 den 102. e çıkmış ( bu soğuk için kötü )

yani bence magnatec yaza daha uygun bir yağ olmuş.

fakat !!

5 50 yağ kışın fazla akışkanlığı yok diye kullanmamıştım.
5 50 yağın 40 derecedeki akışkanlığı 108 olarak verilmiş .
mobilin 10 40 yağı bile bu sıcaklıkta 97 akışkanlığı var.

yani aslında yağ çok ince değil. belki donma noktası çok düşüktür ama yinede kış için kalın olabilir.
aradaki ufak sayı farkları çok önemli olmayabilir. kötü bir 20 50 nin 40 derecede akışkanlıkları 150 gibi değerlerde.
diğer taraftan sıcaklık düştüğünde kaybettiğimiz akışkanlık sıcaklık yükseldiğinde fayda sağlıyor. sadece demek istediğim eğer bir yağı yaz kış çok çabuk yağlama başlatsın diye alıyorsanız ve yeni bir aracınız varsa 5 50 tam olarak uygun olmayabilir.

bişey olur mu ? asla olmaz :)

soğuk yağlaması benim için çok önemli olduğu için böyle biraz detaylara daldım. gereğinden fazla kalın yağı bu yüzden kullanmak istemem.

çok önemli olduğunu düşündüğüm bir değer ise viskosite indeksidir.
10 40 magnatec de bu değer 150 iken 5 50 de 180 dir. yüksek rakam iyidir. ve 5 50 motor ısınmasına karşı dirençli kullanılabilecek en iyi yağlardan birisi. üstelik yazın bile eksiltme yapmayacak kadar he kalın hem ince bir yağ.

Anıl ae101 lerin ilk çıktığı dönemlerde 20w50 kullanılmış ve bu motorlar daha sonra 10w40 terfi etmişti. Günümüzde ise öngörülen yağ sınıflarını karşıladığını düşündüğümden 5w50yi kullanıyorum. Önceden de belirttiğim üzere hiç bir yağ eksiltme ile karşılaşmadım. Üstelik Haziran-Kasım ayları arasında yaklaşık 5,5 ayda 9300 km yol yaptım.  LPG'nin yüksek ısı değerlerinden dolayı bahsettiğin yağdaki kalınlık düzeyi kısa sürede incelecektir. Tabi ilk marşa basış çok önemli ancak onu da yüzdeye vurduğumuzda çok az bir aşınma olacağını düşünüyorum.

Bu arada aracımdan çıkan orjinal yağ filtresini istedim ve aldım. Filtrenin içerisini açarak keçenin durumunu fotoğraflayarak buradan paylaşmak istiyorum. Çin üretimi önce onu belirteyim. :)

Mesaj Birleştirildi: Kasım 26, 2014, 16:51:05
Ya yeni conta alın ya da Würth siyah sıvı conta ile yaptırın geçsin.
Neyse ki kafaya takılacak bir olay değil, 20 DK'lık iş. Allah beterinden saklasın.

Ustam, 2000 ve altı modellerde özellikle orayı kontrol eder ve hobi olarak kapağı söküp, Würth'ler.   :)

Yüksel yeni bir contaya gerek duymuyorum. Daha doğrusu külbütörü açmak istemiyorum. :) Yoksa dediğin gibi kaç dakikalık iş? Belirttiğin gibi ısıya dayanıklı kırmızı conta da kullanılabilir. Obüslerin motor ile transmisyon arasında şahsen hep ısıya dayanıklı kırmızı conta kullanırdım.

Mesaj Birleştirildi: Kasım 27, 2014, 08:17:46
Bunlar 5,5 ayda 9300 km dayanan hava filtresinin durumu. 5 ayda da en az 4 kez kompresör ile temizlenmiş olmasına rağmen.