hayırlı olsun 5 50 harika bir yağ . ben bugün haftalık kontrollerimi yaptım ve biraz yağ ekledim.
eklediğim yağ castrol 10 40 magnatec.
garip bir şey fark ettim. sitedeki bilgiler ile üzerindekiler tutmuyor !!
http://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/1B31302F584FA5FE80257C4B00441E81/$File/BPXE-97FEBC.pdf
yağı değiştirip kalınlaştırmışlar.
akma noktası -42 den -33 e düşmüş.
100 derecede akışkanlık 14.2 den 15.2 ye yükselmiş. ( bu güzel )
40 derecede akışkanlık 98 den 102. e çıkmış ( bu soğuk için kötü )
yani bence magnatec yaza daha uygun bir yağ olmuş.
fakat !!
5 50 yağ kışın fazla akışkanlığı yok diye kullanmamıştım.
5 50 yağın 40 derecedeki akışkanlığı 108 olarak verilmiş .
mobilin 10 40 yağı bile bu sıcaklıkta 97 akışkanlığı var.
yani aslında yağ çok ince değil. belki donma noktası çok düşüktür ama yinede kış için kalın olabilir.
aradaki ufak sayı farkları çok önemli olmayabilir. kötü bir 20 50 nin 40 derecede akışkanlıkları 150 gibi değerlerde.
diğer taraftan sıcaklık düştüğünde kaybettiğimiz akışkanlık sıcaklık yükseldiğinde fayda sağlıyor. sadece demek istediğim eğer bir yağı yaz kış çok çabuk yağlama başlatsın diye alıyorsanız ve yeni bir aracınız varsa 5 50 tam olarak uygun olmayabilir.
bişey olur mu ? asla olmaz
soğuk yağlaması benim için çok önemli olduğu için böyle biraz detaylara daldım. gereğinden fazla kalın yağı bu yüzden kullanmak istemem.
çok önemli olduğunu düşündüğüm bir değer ise viskosite indeksidir.
10 40 magnatec de bu değer 150 iken 5 50 de 180 dir. yüksek rakam iyidir. ve 5 50 motor ısınmasına karşı dirençli kullanılabilecek en iyi yağlardan birisi. üstelik yazın bile eksiltme yapmayacak kadar he kalın hem ince bir yağ.