0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Konuyla alakasız ama araç hareket halindeyken T27'de el freni butonuna basılı tutunca sarı ünlem yanıp sönüyor. Normal mi?
Fren balatalariniz yenilendiginde, fren hidroliginiz max-min seviyesi arasindaysa, balatalariniz bitmeye yakin hidrolik min seviyesi altina duseceginden gostergede uyari isigi yanar.Superzeka bir usta fren balatalarini kontrol etmeden "fren hidroligi azalmis" diyerek fren hidroligini tamamlarsa normal olarak o lamba yanmaz, balata uzerindeki uyari sacinin sesini bekelemk durumunda kalirsiniz, tabi yine superzeka bir usta o saci taktiysa yada "bu ne lan" diyerek firlatip atmadiysa.
Bunun sağlıklı çalışması için tüm balataların aynı andamı yenilenmiş olması lazım hocam? Yada hepsinin aynı markamı olması lazım ? Mesela atıyorum önleri değiştirdik arkalar değişmedi, o zamanda yağ seviyesi minimum altına iner mi arka balatalar bitince. Yada farklı aşınma sınıfında taktık, (tabii böyle birşey varmı bilmiyorum) arkalar aşınmadı önler çok aşındı yinede öter mi?
E12 Corolla ve T25 Avensis gibi elfreni balatalari normal fren balatalarindan ayri ve zayif olan araclarimizda ilk gelen sikayetlerden biri el freni balatasinin kirilmasi seklindeydi.Bunun buyuk bir sebebi klasik Turk kullanicisi hareketi olan arac tam durmadan cekilen el freniydi, isik yeterli degil sesli uyaralim dedi Toyota ve hareket haline gecildikten sonra siz el frenini cekmeseniz bile dugmeye basmaniz halinde olasi el freni cekme hareketine karsilik araciniz "sakin yapma" diyor.
Bendekilerde uyarı saçı varmı yokmu bilmediğimden bu şekilde sordum hocam O zaman garanti olsun diye şöyle birşey yapılabilir mi? Benim akılmdaki çalışma prensibi olarak düşünüyorum. Bu fren hidroliğinin seviyesinin düşmesi kapalı sistemdeki balatanın boşalttığı kısma fren hidrolik yağının gitmesi ve bu sayede kutudaki yağ seviyesi minimujm altına inmesi ve orada sensör yada switch ile uyarı vermesi. Bu bilgim ile yola çıkarsam güvenli bölgede kalma adına, tüm balataları yeniletip, fren hidroliğinin seviyesini minimum seviyesine yakınlarda bir yere çekmek işe yarar dimi?
Yukarıda cevaplar var zaten Murat. Diğer yandan balatalar inceldikçe balataları diske iten pistonlar daha çok dışarıda kalır. Bunun avantajı; balatalar inceldikçe ortaya çıkabilen fren sistemi tepki süresi uzamasını önlemektir. Diğer yandan bu yeni konumdan dolayı fren hidroliği de aşağıya iner. Belli seviyenin alına inince de fren ikaz ışığının yanmasına neden olur ki yanması istenen bir şeydir. Fren balataları ses yapmaya başlamadan(kaliteli üretilmiş balatalarda, balatanın bitmeye yakın olduğunu gösteren bir önlem) balataları uygun olanı ile değiştirmekte fayda var. Hidrolik sıvısı ile ısınma-soğuma çevrimleri ve kimyasal özelliği sonucu içinde nem barındırabilir. Bu nem de hidroliğin görevini(basınç iletimi) iyi yapmasını engeller ve pedal hissini bozar. Uygun ısıl dayanımlı(Dot) hidrolik ile zamanı gelince değişim iyi olur. Diğer yandan frenlerin aşırı ısıtılması(kullanım tarzı) bu hidrolik üzerinde etkilidir. Yüksek ısılara dayanıklı Dot değerlerine sahip fren hidrolik sıvıları da vardır ancak o sistemlerde kullanılan contalar da önemlidir bence. Bence fren hidrolik sıvı seviyesi, balata aşınmasından kaynaklı düşerse(bu çok normal) üzerine uygun hidrolik ile ve uygun miktarda ekleme yapılmalı ancak ekleme yapıldığını unutulmamalı.
Hayir on uada arka balatalar farkli seviyede asinmis olabilir, fren balatasinin markasinin vs. bu konu ile alakasi da yok, isin puf noktasi fren balatalarinizin hangisini degistirirseniz defistirin uzerinde uyari saci bulunsun, fren hidrolinizde max-min cizgileri "arasinda" olsun, on yada arka farketmeksizin fren balatalariniz min seviyeye geldiginde isik yanacaktir, isigi gormezden gelirseniz birkac yuz km. sonra uyari saci gayet sesli bir sekilde o isigi size hatirlatacaktir.
Sanırım bunlar. Bugün lastik değişimi sırasında çektim
Onlar standart parçalar onuda atacak usta yoktur herhalde