Benim eski opel astrada yapmıştım, kendi tecrübelerimi yazayım:
*ilk değişim 14 ten 15 e oldu, hesaplarını yaptım, yuvarlanma çapı değişmeden 195 tabana geçtim. Yakıt ve çekişte hiçbir fark yaşamadım. Ancak ne zaman fren balatası değiştirmem gerekti yanlış offset seçimi yüzünden (bihaberdim) kaliperler janta vurunca değiştirmek zorunda kaldım.
*İkinci değişim bu sebeple yaptım. Zaten frenlerden hiç memnun değildim. Büyük çap ile amiyane tabirle kazıklamadan daha büyük ivmeyle yavaşlayacağımı düşşünerek bu kez bilinçli olarak çap büyüttüm. Tabi offseti bu kez uygun olan bir jant ile. (pratik olarak balatalarınızı yeni değiştirerek de jant bakabilirsiniz işi sağlama almak için) frenleme performansım tuttu. Eskisinden daha iyi oldu ancak bu kez çekiş dik rampalarda olumsuz etkilendi. Şöyle söyleyeyim garaj rampaları olur hani dik, nerdeyse balata sıyıracak seviyelerde çıkabiliyorum bağırta bağırta yani. Bence önemli bir konu yolda kalmak var 2 m. rampa yüzünden. Ancak düz yolda sıkıntım olmadı, yakıtta da bir sorun oluşturmadı. Janta gelince 16" 205 taban yapmıştım bu ikincide.
Bir diğer husus kar zamanı. ÖZel janta kar lastiği takamazsın, zincir takamazsın, kuru havaya mahkum kalırsın, takacam dersen gereksiz pahalı işler olur, davlumbazlara sürtebilir vs.
Yine de yapacağım dersen tabanı genişletiyorsan paraya acıma yumuşak hamur kalite lastik al. Ben ucuzundan sert almıştım, yağmurlu havalarda rampalarda patinaja düşüyordu çarçabuk. Kalkış yapamadığım yerleri biliyorum. Taban genişleyince yola baskı azalacağından buna dikkat et.
Ama araçlara inanılmaz yakışıyor bu da ayrı mesele.
Saygılarımla.