Gönderen Konu: Yokus Cikarken Vites Sorunu  (Okunma sayısı 11317 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '13
  • 259 kere teşekkür etti
  • 825 kere teşekkür edildi
Yokus Cikarken Vites Sorunu
« : Kasım 11, 2014, 06:37:16 »
Arkadaslar Merhaba. 2013 Dizel Otm. Corollam Var. Gecen Aracimla Rampa Yukari Cikarken 1.Vites  Normal Gaza Basiyorum Derken 2. Vitese Gecti Her Zamaki Gibi Saglam Bi Cirtlamayla :D Sonra Cekmedi Motor Tekrar 1. Vitese Düstü. Bende Hemen Manuele Aldim.Rampayı 1. Vitesle Yavas Ciktim.Rampa Bitince Tekrar Otomatige Aldim. Anlamadigim Arac Nasıl Otomatik Kendi Kendine Ayarlaması Gerekmiyormu.
Daha Oncede Basima Geldi O Zaman Manuele Almamistim 2 Sefer Ust Uste Yaptı Aynısını Daha Sonra Manuele Aldim. inanin Ayni Yeri Halaoglunda Octavia Var Dizel Otomatik Onun Arabayla Denedim Cok Rahat Cikti Ekrana Baktim 2.Viteste. Octavia 1.6 Dizel Benimki 1.4 200cc Bu Kadar Mi Fark Eder?
Birde Benim Arac Rampada Yada Hafif Yokus Yukari Egimlerde Geri Kaciriyor. Kalkislarda Kacirmamasi icin Frene Sert Basmam Lazim. Ama Octavia'da Hic Oyle Bi Sikinti Yok.Vede Vites Gecisleri Cok Guzel Hissetmiyorsun Bile.Bizim Toyota Cok Hissettiriyor Ve Cırtlama Sesi Var 1.2.3. Vites Gecislerinde. 
Bu Sorun Genel Olarak Mi Var Acaba? 
Gulumsemesini Bilmeyen Tukkan Acmasin
Kars Atasozu

Toyota Club Türkiye

Yokus Cikarken Vites Sorunu
« : Kasım 11, 2014, 06:37:16 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
    • Hasan kolay
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 3000
  • 7 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
Ynt: Yokus Cikarken Vites Sorunu
« Yanıtla #1 : Kasım 11, 2014, 09:52:21 »
Eyüp Bey,
Araç MMT şanzıman sanırım. Bu yüzden rampa çıkışlarında Manuel konumda çıkmak en ideali. Araç rampa olsada gaza basınca devrini bulduğu an 2. vitese geçişi yapıyor.
Araç tekrar rampa momentine yenik düştüğünde 1. vitese düşüyor. Böylece bir döngü başlıyor. Araçla ilgili bir sıkıntı yok. Geri kaçma konusunda ise frene 2 sn sert bir şekilde basmak kafi. Gösterge panelinde  simge lambası yanacaktır.
Skoda daki şanzıman modelide sanırım farklı. Araçın rampada geri kaçmadığını yazdığınıza gore tam otomatik şanzıman olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 62500
  • 11 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 11, 2014, 17:15:08 »
Arkadaslar Merhaba. 2013 Dizel Otm. Corollam Var. Gecen Aracimla Rampa Yukari Cikarken 1.Vites  Normal Gaza Basiyorum Derken 2. Vitese Gecti Her Zamaki Gibi Saglam Bi Cirtlamayla :D Sonra Cekmedi Motor Tekrar 1. Vitese Düstü. Bende Hemen Manuele Aldim.Rampayı 1. Vitesle Yavas Ciktim.Rampa Bitince Tekrar Otomatige Aldim. Anlamadigim Arac Nasıl Otomatik Kendi Kendine Ayarlaması Gerekmiyormu.
Daha Oncede Basima Geldi O Zaman Manuele Almamistim 2 Sefer Ust Uste Yaptı Aynısını Daha Sonra Manuele Aldim. inanin Ayni Yeri Halaoglunda Octavia Var Dizel Otomatik Onun Arabayla Denedim Cok Rahat Cikti Ekrana Baktim 2.Viteste. Octavia 1.6 Dizel Benimki 1.4 200cc Bu Kadar Mi Fark Eder?
Birde Benim Arac Rampada Yada Hafif Yokus Yukari Egimlerde Geri Kaciriyor. Kalkislarda Kacirmamasi icin Frene Sert Basmam Lazim. Ama Octavia'da Hic Oyle Bi Sikinti Yok.Vede Vites Gecisleri Cok Guzel Hissetmiyorsun Bile.Bizim Toyota Cok Hissettiriyor Ve Cırtlama Sesi Var 1.2.3. Vites Gecislerinde. 
Bu Sorun Genel Olarak Mi Var Acaba?

Burada bahsettikleriniz içinde bana normal gelmeyen tek konu vites geçişindeki çıkan "cirtlama sesi" oldu. Bu durumu servise sordunuz mu? Benim aracımda vites geçişlerinde böyle bir sesi hiç duymadım.
Daha önce de faklı marka modellerde otomatik vites araç kullanma şansım oldu, araca torkuna, şanzıman dişli oranına, yokuşun açısına, hızınıza bağlı olarak bu vites kararsızlığı durumu olabilmekte. Güçlü motorlarda durum çok belirgin olmasa da nispeten daha düşük güçteki motorlarda bu tarz durumlar yaşanabiliyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte araçlara konan sensörler vasısatıyla araç yokuş çıktığını anlayıp vitesi daha geçi değiştiriyor ama hem değşim esnasındaki güç kaybı hemde yukarıdaki faktörler nedeniyle bir üst viteste istediği çekişi yakalayamayarak tekrar vites düşürebiliyor.
Bunu engellemek için otomatik konumdayken ES düğmesine basıp viteslerin daha yüksek devirlerde değişmesini sağlayabilir ya da manuel moda alıp kendiniz karar verebilirsiniz.

Geriye kaçırma konusunda da Corolla'da yokuş destek sistemi otomatik olarak devreye girmiyor. Durduğunuz zaman fren pedalına biraz daha yüklenerek devreye alıyorsunuz ve göstergede yanan sarı ışık ve sesli uyarı ile devreye alındığını anlayabiliyorsunuz.
Skoda'nın hiç kaydırmamasının iki sebebi olabilir.
1-) Yokuş destek sisteminin otomatik olarak devreye girmesi (eski aracım olan Astra J de bu şekilde otomatik olarak devreye giriyordu.)
2-) Şanzımanın kavrama farklılıkları (DSG şanzımanlı araçla yokuşta dur kalk deneyimim olmadığı için kesin olarak yorumlayamıyorum.)
Bu sebeplerden biri ya da ikisinin birden olması durumunda araç geri kaymayacaktır.

Not: Ben de sizin gibi Dizel MMT Corolla kullanıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 259 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Kasım 11, 2014, 18:40:27 »
Evet servise 1.000 km bakıma gittiğimde sordum.  Abi bu ses normal dediler.  Bu toyotanin hastaligiymis :) zamanla azalır falan dedi rodajdan dolayi biraz fazla ses yapar. dumankaya gebze servisinden bi cacık olmaz. Hiç ilgilenmiyorlar ve tatmin edici bi açıklama yapan yok.
Hayır anlamadigim vites geçişleride çok belirgin araç bi yigilip kendini toplamasi cok belirgin ve bi ses var resmen dişli yer değiştiriyor ve direksiyondan hissediyorsun tikirtiyi.  Daha önce de başka otomatik araç kullandım ama hiç böyle olmuyordu?
Acaba benzinli otomatik Corolla kullanan arkadaşlarda bu sorun varmı? Hani dizel diye mi böyle acaba diye dusunuyorum.  Foruma biraz dikkat ettim ama böyle bi konu bulamadim.

Mesaj Birleştirildi: Kasım 11, 2014, 18:51:47
Tesekkur ederim hasan bey rampalarda artık daha dikkatli olmak lazım bunu anladim. Fakat şu vites geçişleri sırasındaki arabanın yigilip cart curt diye ses çıkarması beni deli ediyor.
Kars Atasozu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 48 kere teşekkür etti
  • 146 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 11, 2014, 19:51:24 »
Sat kurtul. Sanırım bu durum sizi aracınızdan epey soğutmuş. Burada MMT ile DSG arasındaki fark ortaya çıkıyor DSG çift kavrama ve vites geçişlerini hiç hissettirmez MMT şanzıman DSG'nin Toyota'daki karşılığı fakat tek kavramadır. Zaten sizde Octavia'da test etmişsiniz ve aradaki farkları görmüşsünüz motor hacmi ve torku'da önemli tabii ki.Aracım DSG7 3500 km ve 2.5 aydır kullanıyorum gerçekten çok konforlu bir şanzıman dik yokuşlarda manuel veya S modunda  çıkıyorum. DSG'de dik yokuşlarda sanırım aynı karakterleri gösteriyor çünkü çok kısa zaman diliminde ve 1500 devirde vites değiştiriyor fakat her zaman aynı değil bazen daha yüksek devirlerde yol durumuna göre bir üst vitese geçiyor bu arada vites geçişlerinde ses gelmesi normal bir durum gibi görünmüyor. Servis ses konusunda saçmalamış böyle bir şey olmaz.

Not: Alttaki bu bölümler ekşi sözlükten alıntıdır. Benim yorumumla ve düşüncelerimle ilgisi yoktur. Sizin yaşadığınız sorunla örtüştüğü için paylaştım.

MMT iğrenç bir vites sistemi. benzinli olan versiyonlarda tam bir karın ağrısı.vites düşürmemek için anormal kasan bir mekanizmaya sahiptir.araba ilerleyemeyip titreyip kaldığı yokuşta bile 2. vitesten 1. vitese düşmez.
aracınız dizelse düşük devirlerde yüksek torktan dolayı vitesi düşürmese bile torkun yardımıyla arac en azından hareket edebiliyor. ama yine de mümkünse uzak durun.

Toyotanın kullandığı şanzıman sistemlerinden biri. çalısma prensibi olarak duz vitesli araclara benzeyen, kullanıcının debriyaj pedalına basarak yaptıgı ayırma isleminin mmt ecusu ve aktuatoru aracılıgı ile yapıldıgı şanzıman sistemi.
istanbul trafiğine pek uygun değildir çunkü sıkışık trafıkte yarım saat kullandıktan sonra baskının aşırı ısınmasından ötürü araç yürümez hale gelir. bir süre bekledikten sonra tekrar normal bir şekilde çalışır telaşa mahal yoktur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Kilometre: 99000
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 11, 2014, 21:29:29 »
Tırmanmalarda Es tuşuna basın sadece . Octavia diyorsunuz, 1.6 105 HP 250 nm tork var. Sizde 205. Zorlanıyor makina :)
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 11, 2014, 21:37:06 »
DSG şanzıman 7 vites,
Ancak viteslerin aralıkları uzun değil. Çok yakın oranlanmış. Buda bir sonraki vitese geçtiginde motorun daha az devir kaybetmesini sağlıyor.

MMTde ise vites aralıkları biraz daha uzun ve vites değişiminde kaybedilen zaman daha fazla, buda bayılması için yeterli.

2 seçeneginiz var,
Ya buldugunuz gibi manuel kullanabilirsiniz.
Veya sport tuşu ile kullanabilirsiniz.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 48 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Kasım 11, 2014, 22:03:45 »
Ahmet bey konuyu güzel özetlemiş. Ben manuel mod'u sadece apartmanın garajından çıkışta kısa ve dik yokuşta ilk çalıştırmada motor soğukken kullanıyorum. Aslında çekişle alakalı bu güne kadar bir sorun da yaşamadım ama garaj çıkışındaki dik yokuşta araç 2'ci vitesi veya 3'cü vitesi seçmiş oluyor bu vites aralıklarının çok yakın olmasından da kaynaklı bende motorda soğuk olduğu için aracın çekişten düşmemesi amacıyla manuel'e alıyorum. Yüksek  rakımlı ve virajlı dağ yollarında ve uzun soluklu rampalarda bile D sürüş modunda çok rahat çıkıyorum. Tabi bunda 1.6 105 hp olmasının ve yüksek tork'un katkısı çok etkili sizin aracınız neredeyse 1400 kg 90 hp ve 205 torka sahip vites değiştirme sırasında kaybedilen zamanda eklendiğinde bahsettiğiniz olayın yaşanması kaçınılmaz. Dik rampalarda S veya manuel de kullanın. Fakat vites değişimlerinde gelen ses gerçekten çok ilginç bana göre bir problem var aracınız düz vites olsa hadi diyeceğim debriyaja tam basmadınız ve vites değiştirme sırasında ses yaptı ama aracınız MMT sizin yerinize debriyaja araç zaten kendi basıyor ve vitese kendisi müdahale yapıyor nasıl ses yapar bir türlü anlayamadım. Bence serviste bu konuda daha büyük problemler yaşamamak için ısrarcı olun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 11, 2014, 22:19:11 »
Dik yokuş tırmanışları ve varyasyonlarında hangi modun kullanılması gerektiği arkadaşlarımız tarafından çok güzel anlatılmış,

Vites değişim sırasında bu tarz kötü ses çıkıyorsa, muhakkak yetkili servis bilgilendirilmeli ve vakit kaybetmeden şanzıman kalibre edilmelidir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 48 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Kasım 11, 2014, 22:21:08 »
Benim eski aracım 2011 E15 makyajlı kasa Corolla 1.6 benzinli boş ağırlığı 1370 kg üstteki iletimde yeni Corolla'da aynıdır düşüncesiyle 1400 kg yakın demiştim fakat yeni Corolla 1.4 D4D MMT boş ağırlığı 1275 kg yeni kasa epey hafiflemiş anlaşılan yakıt tüketimi ve performans amacıyla ağırlığını azaltmış olabilirler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • YB276
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 40000
  • 154 kere teşekkür etti
  • 190 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 11, 2014, 23:04:36 »
Chip ya da box sart bence.Araciniz 120 bg 255 tork ile keci gibi cikar o yokuslari.
2011 Toyota Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Special Edition
Beni en çok çeken şey mazotun köpürmesi,dizelin çalışırken yaptığı sesi Anlayamazsınız. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 11, 2014, 23:07:48 »
Sizin aracınızın şanzımanı otomatik değil, otomatikleştirilmiş manuel şanzıman...
Octavia ise dsg şanzıman...
Ikisinin karakteristikleri farklıdır...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 259 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Kasım 12, 2014, 02:58:57 »
Aydinlatici Yorumlariniz için teşekkür ederim arkadaslar. Arabanın acemisi olduğum için alışmak biraz zaman alacak.
Gebze dumankaya servis yakın olduğu için ve arabayida ordan aldigim için servis zamanı gidip soracam bu vites cirtlamasini. Olmadı Toyota türkiyeye mail atarım bi arkadas forumda bahsetmişti gelip ilgilenmisler. Yada olmadı başka bi servise gidip soracam.
ama şunu söyliyim hacı amcam yıllardan beri hep Toyota kullanır kendisi de ailesi de. hep kızardım söylenir dururdum Bu paraya daha dolu araçlar var falan diye şimdi bana da nasip oldu. yalan yok tip olarak cok beğenerek aldim.
 Inanin ki bence iç malzeme de çok kaliteli bi çok markaya gore. Octavia'dan kat kat kaliteli iç konsol.jetta olsun Focus olsun bence Corolla arabanın dibi bu kasası çok iyi incik boncuk eksik ama güven veriyor.
Aslinda aklimda var cip yazilim attirmak ama Bi kaç yerde okumuştum çip yazılım güncelleme yapılınca dizellerde kara duman atma olayı oluyormuş doğrumu acaba? Ve Corolla için fiyat ne olur  garantiden çıkar mı arac?
Kars Atasozu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 12, 2014, 21:16:11 »
Eyüp Bey merhaba,

Gelip ilgilendiler diyen bendim. Gerçekten de cumartesi aldığım aracımdaki kavrama anında yaşadığım ses sorunu için toyota türkiye, bir mühendis yolladı merkezden. Sonuç ne olursa olsun bir kere marka olmak bence bu demek, mutlaka yazın sorununuzu açık açık anlatın. İlgileneceklerine eminim. Yapmanız gereken, aracı aldığınız bayiiye götürüp inceleme için bırakmak ve problemi anlatan bir bilgilendirme yazısı hazırlamak gelecek kişi için. Örneğin bana detaylı bir geribildirim yapıldı aracı almaya gittiğimde açıkçası şu an için tatmin oldum. Araç gerçekten çok güzel dediğiniz gibi bence birçok markadand a kaliteli. Ben de seat toledo, jetta ve rapid e  akmıştım toyota içlerinde en ucuz olan ve en iyisi bence...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 12, 2014, 21:27:30 »
Aydinlatici Yorumlariniz için teşekkür ederim arkadaslar. Arabanın acemisi olduğum için alışmak biraz zaman alacak.
Gebze dumankaya servis yakın olduğu için ve arabayida ordan aldigim için servis zamanı gidip soracam bu vites cirtlamasini. Olmadı Toyota türkiyeye mail atarım bi arkadas forumda bahsetmişti gelip ilgilenmisler. Yada olmadı başka bi servise gidip soracam.
ama şunu söyliyim hacı amcam yıllardan beri hep Toyota kullanır kendisi de ailesi de. hep kızardım söylenir dururdum Bu paraya daha dolu araçlar var falan diye şimdi bana da nasip oldu. yalan yok tip olarak cok beğenerek aldim.
 Inanin ki bence iç malzeme de çok kaliteli bi çok markaya gore. Octavia'dan kat kat kaliteli iç konsol.jetta olsun Focus olsun bence Corolla arabanın dibi bu kasası çok iyi incik boncuk eksik ama güven veriyor.
Aslinda aklimda var cip yazilim attirmak ama Bi kaç yerde okumuştum çip yazılım güncelleme yapılınca dizellerde kara duman atma olayı oluyormuş doğrumu acaba? Ve Corolla için fiyat ne olur  garantiden çıkar mı arac?
Cip farkli bi olay yazilim farkli bi olay yazilim daha iyi sonuc verir kara duman atma olayi farkli dizel araclarda zaten ara ara olur arkadasimda astra 1.3 var gaza yuklenince arkasindan giderken ondada oluyo onun arabada yazilim yok  dizel araclara egzoz takinca katilik iptali falaj olunca siyah duman atiyo bunada yazilim yapip dumani az da olsa kesiyorlar
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE