Gönderen Konu: Toyota T-Vis (Değişken geometrili emme manifoldu)  (Okunma sayısı 3010 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Toyota T-Vis (Değişken geometrili emme manifoldu)
« : Kasım 06, 2014, 16:17:28 »
 Selam arkadaşlar, bildiğiniz gibi otomotiv teknolojileri her geçen gün gelişmektedir. Diğer yandan bugün gördüğümüz bir çok sistemin temeli oldukça eskilere dayanmaktadır. Bunlardan birisi de değişken geometrili emme manifoldudur. Toyota'nın 1980'lerde geliştirip kullandığı sisteme bakalım.
 Aşağıdaki grafikte de gördüğünüz gibi silindir başına çoklu supap(emme) teknolojili motorlarda motor devir hızına göre silindirlerin ihtiyaç duyacağı hava miktarı da farklılık göstereceği prensibi düşünülerek, her silindire bir çiftli bir boğaz gelen manifolda bu boğazlardan tekinde kelebek valf olacak şekilde tasarımlanmış. Motor dönme hızına göre emme manifoldu geometrisi, ortak bir mil yardımı ile hareket alan kelebekler ile düşük devirlerde kapalı konumda(tek kanaldan silindire hızla hava girişi sağlayacak ve ayrıca silindir içinde girdap oluşturacak şekilde) yüksek devirlerde ise açık konum(hava emiş hızı nispeten düşecek ancak emilen hava miktarı artacak şekilde) alacak şekilde işlev görmekte ve bu sayede düşük devirlerde yakıt ekonomisi, yüksek devirlerde ise daha tork artışı elde edilmektedir.

Toyota Club Türkiye

Toyota T-Vis (Değişken geometrili emme manifoldu)
« : Kasım 06, 2014, 16:17:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota T-Vis (Değişken geometrili emme manifoldu)
« Yanıtla #1 : Kasım 06, 2014, 16:40:56 »
Peki bu sistemi ilk geliştiren marka hangisidir? Honda olabilir mi? 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 06, 2014, 17:43:45 »
bu sistem ne işe yarayacak pek anlamadım. hava akış hızı mı önemli yoksa girdap mı ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 06, 2014, 18:11:55 »
bu sistem ne işe yarayacak pek anlamadım. hava akış hızı mı önemli yoksa girdap mı ?

Düşük devirde girdap önemli.
Hava hızı düşük oldugundan hava/yakıt homojenik karışmaz. Bunu girdap ile çözebilirsiniz.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 06, 2014, 18:23:51 »
Yüksek devirde de önemli. Hava yakıt karışmak için az bir süresi oluyor, türbülansın olması lazım ki kısa sürede iyi karışsın. Ayrıca türbülans alev ilerlemesinin en kısa sürede yayılması için de çok önemlidir.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Kasım 06, 2014, 18:23:54 »
bu sistem düşük akış hızını arttırarak karışımın tam olmasını mı sağlıyor ?

bunun yerine ikinci buji koysalar daha iyi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 06, 2014, 18:40:13 »
bu sistem düşük akış hızını arttırarak karışımın tam olmasını mı sağlıyor ?

bunun yerine ikinci buji koysalar daha iyi :)

Yakıt homojenik karışmaz ise ve sıkıştırma sırasında yakıt hava karışımı altta kalırsa. Buji çevresindeki havada yeterli yakıt yoksa 2 degil 4 bujide olsa fayda etmez.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 06, 2014, 18:55:55 »
Normal yanmalar gibidüşünmeyin. Motor içinde her bir devirde olan yanma ms ler içinde oluyor. 0.001 sn ler içinde yanma gerçekleşip egzos aşamasına geçip atılıyor. Eğer bu süreç içinde hava yakıt iyi karışmazsa bölgesel olarak zengin ve fakir karışım oluyor ki istenmeyen bir şey. Çünkü bölgesel zengin karışım olan yerlerde yakıt yanmayacak, fakir karışım olan bölgelerde yakıt yanacak ama sıcaklık çok fazla olcak. Hem sıcaklık dağılımı düzgün olmayacak hem de çiğ yakıt atılacak. Yakıt tasarrufunun yolu iyi hava yakıt karışımından geçer. Bunun için de emme manifoldunun tasarımı gerçekleştirilir havanın türbülanslı olarak yanma odasına girmesi için.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Kasım 06, 2014, 19:00:32 »
yakıt çok çabuk yanmadığı için söylüyorum.

opelin twin port motoru normal bir ecotech motoruna göre her 100 km de yarım litre az yaktığı yazılmış.

aynı şey vvt motorunda var. giriş manifoldu salyangoz çekilli.

mpı motorlarda yine hava alındıktan sonra uzun bir mesafeden geçiyor. hatta motora girmeden çok önce yakıt enjekte ediliyor.

son yıllarda yapılan motorlar zaten bu konuda iyi durumdaydı. akışın hızlanması ekstra ne getirebilir ?
aklıma bir karbüratörün en dar yerine benzin alması geliyor. aynı şekilde hava hızlandırılarak alınıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 06, 2014, 19:06:30 »
Simdi benim sorum olacak. Malum 1.6 vvt-i motor kullaniyoruz bunun motor uzerindeki emmenin oturdugu bloktaki portlari genisletip daha buyuk bir emme manifoltu takarsak durum ne olur ? Yani kisaca port polish olayi. Afr ayarlarimiz degisir mi yoksa araç  sacmalar mi ayriyetten afryi ayarlayan bi parca almamiz gerekir mi yoksa ecu bunu tolere edebilir mi ? Atiyorum 1zzfenin veya 2zzgenin manifoltu bizim.isimizi gorevilir mi ?
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 07, 2014, 08:26:54 »
 Bu, Toyota'nın 1980'lerin başında kullandığı bir sistem. Bugün bazı markalar, farklı versiyonlarını kullanmaktadır.

Fazla hava tek başına işe yaramaz Ercüment, ideal karışım oranının sağlanması önemlidir. Yakıt türüne göre ihtiyaç duyduğu O2 miktarı farklıdır. Ayrıca örneğin 1cm3 hava hep aynı miktarda O2 içermez. Oysa emme hatları stabil olanların geçişine izin verebilecekleri hava hacmi bellidir. Bunda etkiyi şöyle oluşturabilirsin; ya geçen havanın geçiş hızını arttırırsın ya da geçen hava hacmini, bunun için de yukarıdaki gibi sistemler avantaj sağlar.
 Piston kafaları bile karışımın ideal olması ve emme sırasında girdap yaratabilecek şekilde olması için tasarlanır. Ayrıca bujili sistemlerde patlamanın hangi noktada başlayıp nereye doğru yol alacağı(örneğin silindir üstünden piston kafasına doğru) da önemlidir ve parça tasarımları buna göre yapılır. Ayrıca piston kafasının bu patlamayı en efektif şekilde alıp, kranka doğru en etkili etkiyi yaratması istenir.
 Bu arada sadece hava ile bile çalışan motorlar vardır unutmayalım ki. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Kasım 07, 2014, 17:47:39 »
Bu, Toyota'nın 1980'lerin başında kullandığı bir sistem. Bugün bazı markalar, farklı versiyonlarını kullanmaktadır.

Fazla hava tek başına işe yaramaz Ercüment, ideal karışım oranının sağlanması önemlidir. Yakıt türüne göre ihtiyaç duyduğu O2 miktarı farklıdır. Ayrıca örneğin 1cm3 hava hep aynı miktarda O2 içermez. Oysa emme hatları stabil olanların geçişine izin verebilecekleri hava hacmi bellidir. Bunda etkiyi şöyle oluşturabilirsin; ya geçen havanın geçiş hızını arttırırsın ya da geçen hava hacmini, bunun için de yukarıdaki gibi sistemler avantaj sağlar.
 Piston kafaları bile karışımın ideal olması ve emme sırasında girdap yaratabilecek şekilde olması için tasarlanır. Ayrıca bujili sistemlerde patlamanın hangi noktada başlayıp nereye doğru yol alacağı(örneğin silindir üstünden piston kafasına doğru) da önemlidir ve parça tasarımları buna göre yapılır. Ayrıca piston kafasının bu patlamayı en efektif şekilde alıp, kranka doğru en etkili etkiyi yaratması istenir.
 Bu arada sadece hava ile bile çalışan motorlar vardır unutmayalım ki. :)

Tabiki ama ciddi bir rahatlama saglayacaktir diye dusunuyorum ben. Ahmet abi ile 2 3 ay once telefonda konusmamizda emmeden cok egsoz icin birseyleri kurcalarsan daha fazla verim aljnir demisti kk gercekten oyle. Muayne sebebiyle katalizoru yerine taktirdim arac 3000 devire kadar daha iyi ama 3250yi gectikten sonra hepten bitirdik diyebilirim. Neyse asil konuya donersek ciddi deli rakamlara ulasamayiz ama faydasi olur mu yoksa sadece zarari mi olur ben bunu merak ediyorum Hakan abi. Tabi bu emme olayiyla birlikte headers gibi guzel seylerede bi giris yapilir.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Kasım 07, 2014, 18:55:30 »
Tabiki ama ciddi bir rahatlama saglayacaktir diye dusunuyorum ben. Ahmet abi ile 2 3 ay once telefonda konusmamizda emmeden cok egsoz icin birseyleri kurcalarsan daha fazla verim aljnir demisti kk gercekten oyle. Muayne sebebiyle katalizoru yerine taktirdim arac 3000 devire kadar daha iyi ama 3250yi gectikten sonra hepten bitirdik diyebilirim. Neyse asil konuya donersek ciddi deli rakamlara ulasamayiz ama faydasi olur mu yoksa sadece zarari mi olur ben bunu merak ediyorum Hakan abi. Tabi bu emme olayiyla birlikte headers gibi guzel seylerede bi giris yapilir.
amacın ne ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Kasım 08, 2014, 09:18:44 »
amacın ne ?

Anil abi biraz daha guc almak istiyorum. Simdi filtre takiyoruz katalizor galan sokuyoruz rahatlatiyoruz ama asil kaynaktan yaptigimiz rahatlatmalarla daha fazla verim aliriz diye dusunuyorum mesela headers orjinal kalirsa ama headerstan sonraki bolumun capini buyutursek tam verim alamayiz liste uzayip gidiyor bla bla bla.