Gönderen Konu: Kriz Kıyıya vurdu !  (Okunma sayısı 3861 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
Kriz Kıyıya vurdu !
« : Kasım 14, 2008, 09:03:04 »

Bir dev daha kapıyı kilitledi
13 Kasım 2008 Perşembe 13:24
Mali kriz Türkiye kıyılarına vurdu. Dev şirketler sarsılmaya başladı. Ford otosan Kocaeli'ndeki fabrikasında fişi çekti.

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde faaliyet gösteren Ford Otomotiv Sanayi AŞ'de (OTOSAN) 13-26 kasım tarihleri arasında üretime ara verildi.

Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Yücel Yücel, talepteki düşüş nedeniyle Ford Otosan Kocaeli Fabrikasında 6 bin 400 işçinin ücretli izne çıkartılarak üretime ara verildiğini bildirdi.

İşverenle yaptıkları protokol gereği, işçilerin yıllık izin haklarının saklı kaldığını ifade eden Yücel, personele ücretlerinin yüzde 76'sı ödenerek ''şirket izni''ne ayrıldığını söyledi.

Yücel, fabrikada yalnızca idari personel, temizlik ve bakım ekiplerinin bulunduğunu kaydetti.

Alıntı ...  http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=165613

Toyota Club Türkiye

Kriz Kıyıya vurdu !
« : Kasım 14, 2008, 09:03:04 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
Ynt: Kriz Kıyıya vurdu !
« Yanıtla #1 : Kasım 14, 2008, 15:15:36 »
olucağı buydu allah herkese kolaylık bir çıkış kapısı versin :S cidden şu sitede bile gülmek artık bana yetiyor öğrenci olduğum halde okumayı okulda eğlenmeyi dışarda eğlenmeyi unuttum :( ve mesleğime severek giderken artık bana ne yapsam kazandırıcak diye beynimi yemekle meşgulüm :( :( inanın alaskada balık konserveleme gibi işlere bakıyorum :S :S durum vahim..
Nerde Nerde YERLERDE :D YaRiSs D4d

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 14, 2008, 16:11:16 »
Bunlar daha iyi günlerimiz demeye dilim varmıyor  :(
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • Araç: Corolla
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 14, 2008, 16:29:19 »
bence fazla abartılıyor
türkiye çok daha zor dönemlerden geçti
şu an çok daha iyi durumdayız
dünya üzerindeki çoğu ülkeden daha az etkilendik
ve şu bir gerçek türkiye çok  güçlü bir ülke askeri siyasi ve ekonomik yönden
geleceği çok çok parlak bir ülke.....
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Kasım 14, 2008, 17:24:48 »
bence fazla abartılıyor
türkiye çok daha zor dönemlerden geçti
şu an çok daha iyi durumdayız
dünya üzerindeki çoğu ülkeden daha az etkilendik
ve şu bir gerçek türkiye çok  güçlü bir ülke askeri siyasi ve ekonomik yönden
geleceği çok çok parlak bir ülke.....

Gökhan Bey, bence durum abartılıyor diyemeyiz. Tam tersine düşük kur/yüksek faiz politikasının sağladığı yüksek likitide sayesinde ekonomi uyuşturulduğu için daha önce hissedilmeyen veya hissettirilmeyen ağrılar tüm şiddetiyle daha yeni yaşanmaya başladı. Türkiye'de son 4 yıldır işsizlik zaten sinsice artıyordu. Ekonomist değilim ama ekonomiyi oldukça yakından takip eden biri olarak size şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Türkiye gibi cari açık sorunu bulunan ekonomilerin canlanabilmesi için para birimlerinin şiddetli bir değer kaybına uğraması gerekir. Biliyorum bu pek çok kimsenin canını yakacaktır ama ekonominin bu hale getirildikten sonra tekrar düzlüğü çıkabilmesi için dip yapmaktan başka çaresi bulunmamaktadır. Dolar ile borcu olanlar üzülse bile, ithalat gerileyeceği ve ihracatçıların rekabet gücü artacağı için bu orta ve uzun vadede ekonominin kurtuluş reçetesi olacaktır. Dolar 1,15'lerden 1,60'lara geldi bu yetmez mi diyebilirsiniz? Maalesef iharacat yaptığımız ülkelerin pek çoğu durgunluğa girmiş durumdadır. Bu durumda 1,60'lık dolar kurunun ekonomiyi canladırmak için yeterli olup olmayacağı kuşkuludur. Piyasa dinamikleri kuru olması gerken noktaya getirecektir. Ve korkarım bu seviye buradan çoook daha yukarılarda olabilecektir. Bu durumda yaşayacağımız şok dalgalarıyla çok daha zor günlerden geçme ihtimalimiz oldukça yüksektir. Maalesef üreterek değil tüketerek büyüyen bir ülke olduğumuz için her seferinde balon gibi patlayarak başladığımız noktaya dönüyor ve potansiyelimizi heba ediyoruz. Umarım bu kez de tarih tekerrür etmez. Son olarak bunun Türkiye'ye özel bir durum olmadığını ve bizimki gibi şişmiş ya da şişirilmiş pek çok ekonominin balon gibi söneceğini de belirtmek istiyorum. Dünya bu haldeyken biz krizden etkilenmedik veya etkilenmeyeceğiz demek fazlaca iyimserlik olur. Bankalarımız batılı bir çok banka gibi mortage ve diğer finansal türev ürünlere yatırım yapmadığı için finansal kriz yaşamadık ve muhtemelen de yaşamayacağız ama dünya ekonomisinin en hızlı büyüdüğü 2002-2007 yılları arasında ihracatımızın 30 milyar dolarlardan 110 milyar dolarlara çıktığı ve milli gelirimizin kağıt üstünde 10.000 dolarlara kadar yükseldiği bir dönemde bile eğer işsizlik azalmak yerine artmışsa istihdam sorununun önümüzdeki aylarda toplumsal patlamalara neden olacak şekilde artmasından büyük endişe duyuyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 14, 2008, 17:28:54 »
  Hakkı'ya aynen katılıyorum. Bu işten çıkarmalar ve kimi firmaların faaliyetlerini durdurması henüz ilk halkalar ve bu zincir her sektöre uzanır emin olun. Konu çok derin ve aslında bir o kadarda basit. Eğer herşeyi millet için yaparsanız, doğruyu bilir ve o yolda giderseniz ve hep bana, hep bana demezseniz her şey daha güzel olur ve denge kurulur.

Kısacası ''Biri Yer Biri Bakarsa Kıyamet Ondan Kopar'' haksızmıyım?

Kunter, Alaska'da kızak kullanan bir arkadaşım vardı. Hep merak ettiğim ve gitmek istediğim bir yerdir orası kısa bir süre içinde olsa. Oranın zamanında satılmış bir toprak parçası olduğunu biliyormusun?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6 : Kasım 14, 2008, 17:33:26 »
  Hakkı bunlara özelleştirme gelirlerini (evdekini satmak olayı gibi)de ekleyebilirsin. Onlarda suni bir iyileşme sağlıyordu belli bir süre için. Ayrıca hangi noktaların ve hangi zamanda, hangi şartlarda özelleştiğini inceleyince işin vahimliği dahada ortaya çıkıyor bence. Örneğin Petrol fiaytları ne iken Tüpraş özelleşti, sonra ne oldu. Ayrıca Petrol fiyatlarının uluslararası piyasada artmasının Spekülasyon dışındaki en önemli sebebi Rafineri, yani üretim sıkıntısı idi. Merak ediyorum Kanada'da o kadar maden varken neden Kanada şirketleri Türkiye'de Maden sahaları alıyor, alamazsa o araziler kamulaştırılıp.... neyse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 14, 2008, 19:25:30 »
Kriz her yeri vuruyor ne yazik ki.Hakki Bey'in dedigi gibi finansal kriz yasamayacagiz belki ama yavaslayan ekonomilere ihracat yaptigimiz icin, kurun da hala dusuk olmasi yuzunden, olumsuz etkilenecegiz buyuk ihtimalle.Baskasinin yuksek faiz icin anlik tuttugu sicak parayla saadet olmuyor, oldugu da hicbir yerde gorulmedi.AB uyesi Polonya ve Macaristan bile sicak paradan yaniyor simdi.
Simdiye kadar IMF gudumunde gidiyordu ekonomi.Borc faizlerini cevirme bir basari olarak goruluyor.Vergiyi topla, faizden para kazananlara aktar.Issizligi bosver.Tek yapman gereken topladigin parayi kocaman agzimizin icine birakman. IMF'nin derdi Turkiye'deki issizlik degil.Onu dusunmesi gerekenler secilerek gorev basina gelenler.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • fastest 3zzf(t)e in turkey :)
« Yanıtla #8 : Kasım 14, 2008, 19:34:48 »
bu durum abartma değil aslında...her yerde işçi çıkartılıo malesef....bi örneğide bizde oldu ne yazık ki:S....tekstil işinde bizim aile ve bu krizden baya etkilendik...3 haftadır çalışılmıo ve en çokta işçilere üzülyoruz :( bi çoğu ailecek bizde ve şuan gelirleri yok....anlicaınız bu durum basızlarının işine yarıo ama halka hiç bi yararı yok...zararlarını yazmaya çlşmak bile çok saçma olucak :(
3sgte swaped rolla?awd?

skyrolla01@yahoo.com.tr
ufuk L. yalçın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #9 : Kasım 15, 2008, 07:38:50 »
Hayır hakan abi bilmiyorumm :) anlatırsan sevinirim ben şeyi duydum bu maldivler varya devlet 380 bin nüfslu maldivleri bir ülkeden toprak alıp taşıcakmış küresel ısınma yüzünden (maldivlerin deniz seviyesinden en yüksek yeri 2.5mtre ve ısınma böyle giderse sular 59cm yükselicekmiş) :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 15, 2008, 09:23:23 »
tüketen toplum ve ihracat diyosunuz  :blink:
yani bu ülke üretmiyor öylemi ?
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Kasım 15, 2008, 11:39:51 »
tüketen toplum ve ihracat diyosunuz  :blink:
yani bu ülke üretmiyor öylemi ?

Üretiyor tabi ki Gökhan Bey ama daha az katma değer ekleyerek üretiyor. Bir üreticinin temel 3 maliyeti vardır. İşçilik, enerji ve hammadde/ara mamül. İhracatçı olduğunuzu düşünün. Hammadde veya ara mamül ihtiyacanızı yurtiçinden karşıladığınızı varsayın. Döviz bazında maliyetiniz (işçilik+enerji+hammadde/ara mamül) bölü döviz kurudur. Döviz kurunun düşmesi demek paydanın azalması demektir ki bu da kesrin büyümesi yani maliyetin döviz cinsinden artması demektir. İhracatçı olarak sizin rekabet gücünüzün artması için yapabileceğiniz ilk işi yurt içinden almakta olduğunuz hammade/ara mamülü kurların düşmesinden dolayı avantajlı olduğu için ithal etmek olacaktır. Bu da hammadde/ara mamül üreticisinin belinin bükülmesine neden olacaktır. Son 5 yıllık süreçte bu üreticelerden pek çoğu küçülmüş, bir kısmı da fabrikasınnı kapısınına kilit vurup daha önce üretmekte olduğu hammadde/ara mamülü ithal edip ticaret yapmaya başlamıştır. Kurlar düştüğü için otomobil, beyaz eşya/elektronik ürünler ve hatta konfeksiyon ürünleri gibi pek çok ürünün fiyatı ithalatı cazip hale getirmiş ve iç piyasaya üretim yapan firmalar da büyük sıkıntılar çekmeye başlamışlardır. Onların bir kısmı da üreticiyken ithalatçı konumuna gelmişlerdir. Özetlemek gerekirse Türkiye tam anlamıyla bir ithalat cenneti olmuştur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #12 : Kasım 16, 2008, 13:19:58 »
Hakkı abi ben herzaman şunu düşünürdüm :) belki komik gelir ama kamu arabalarının tümünü kendi üretimimiz olsa şehir içi hatlı minibüsler taksilerde dahil.. jandarma araçları ford yerine burda üretilseler dahi polis arabaları megane olcağına kendi marka çatısında :) herşeyiyle devlet kendi üretimini kullansa.. Ama şu bir gerçek biz gençler bişi üretemezsek daha doğrusu yeni teknolojiyi biz bulmazsak hiç bişey olmaz geldiğinden kötü gider bilimi ilerletmek yeni şeyleri biz bulduğumuz zaman siyasal herşey kalkar ortadan teknoloji bilişim herzaman pazar bulur :) diye düşünüyorum..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Kasım 17, 2008, 11:14:16 »
Hakkı abi ben herzaman şunu düşünürdüm :) belki komik gelir ama kamu arabalarının tümünü kendi üretimimiz olsa şehir içi hatlı minibüsler taksilerde dahil.. jandarma araçları ford yerine burda üretilseler dahi polis arabaları megane olcağına kendi marka çatısında :) herşeyiyle devlet kendi üretimini kullansa.. Ama şu bir gerçek biz gençler bişi üretemezsek daha doğrusu yeni teknolojiyi biz bulmazsak hiç bişey olmaz geldiğinden kötü gider bilimi ilerletmek yeni şeyleri biz bulduğumuz zaman siyasal herşey kalkar ortadan teknoloji bilişim herzaman pazar bulur :) diye düşünüyorum..

Kunter düşüncen gayet iyi niyetli ama uygulaması çok zor veya imkansız. Sana şunu rahatlıkla söyleyebilim ki yerli diye veya başka herhangi bir nedenle devletin herhangi bir üreticiyi desteklemesi verimlilik kaybından başka bir şey değildir. Devletin öncelikli görevi güvenlik, sağlık, eğitim ve altyapı hizmetleridir. Devlet zaten kıt olan kaynaklarını üretim için harcarsa, bu ödediğimiz vergilerin heba olmasından başka bir işe yaramaz. Bunu biz zaten yaşamadık mı? KİT denilen verimsiz işletmelerde 1 kişilik iş için 3-4 kişi istihdam edilmedi mi? Bunlar bütçe açığına ve sonucunda enflasyona neden olmadı mı? Yerli sanayiyi desteklemek adına korumacı politikalar uygulanıp biz tüketicilerin sırtından sanayiciler ihya edilmedi mi? Devletin ekonomiyi desteklemek adına kamu harcamaları yapıp ekonomiye para enjekte etmesi gerekir, buna kesinlikle karşı değilim. Ama yapılacak harcamaların geri dönüşümü olacak verimli alanlardan çok dikkatlice seçilmesi gerekir. Bence devletin öncelikli görevi piyasaları düzenlemek ve sıkı bir şekilde denetlemek olmalıdır. Yaşadığımız bu kriz finansal piyasaların denetlenmemesinden kaynaklanmıştır zaten. Devlet hiç bir şekilde özel sektörün rakibi olmamalıdır. Son olarak sana çok basit bir örnek vereceğim. Yerli üreticileri desteklemek adına, mal alımına yönelik olarak açılan uluslararası ihalede daha fazla fiyat teklif etmesine rağmen kamu ihale yasasının verdiği yetkiye dayanılarak kağıt üstünde yerli üreticiye ihale verilebilir ve karşılığında Çin'den ucuza ithalat yapılıp sadece etiket değiştirilmek suretiyle kamu kaynakları birine peşkeş çekilebilir  >:( Bunun bir senaryo olmadığını da özellikle belirteyim. Daha fazla konuşmak istemiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #14 : Kasım 17, 2008, 11:15:55 »
Çin'den ucuza ithalat yapılıp sadece etiket değiştirilmek suretiyle kamu kaynakları birine peşkeş çekilebilir   Bunun bir senaryo olmadığını da özellikle belirteyim. Daha fazla konuşmak istemiyorum.

biliyorum abi :) çok zengin bir ülkeyiz osmanlıdan beri ye ye bitmiyoruz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Kasım 17, 2008, 11:41:24 »
akbank 1700 kişiyi işten çıkarttı cuma gunu
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Kasım 17, 2008, 11:59:06 »
akbank 1700 kişiyi işten çıkarttı cuma gunu

Yaman Bey bu çok ciddi bir haber. Sizin yazıyı okuyunca interneti taradım. Konu şimdilik sadece forumlarda işleniyor sanırım. Ama şaşırdığımı söyleyemem. Sabancı Holding'in zaten küçüleceği konuşuluyordu. Güzide medyamız da reklam kaygısıyla Sabancı olunca olayı örtbast etmek gereği duyuyor sanırım  >:(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #17 : Kasım 18, 2008, 09:33:23 »
  Yaman beyin söylediğini tasdikliyorum. Bunu bende çok yakın bir yerden duydum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #18 : Kasım 18, 2008, 11:00:40 »
Pardon bilmeden bişi dicem bide böyle araştırılırsa akbank işte komplemi çıkardı tazminatlarını verip farklı bir kolamı aktardı işçileri :S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #19 : Kasım 18, 2008, 14:39:12 »
gerçekten durum kötüye gidiyor. büyük firmaların çoğu stoğa çalışıyor , yer gök araba stoklarında , bu gidişle daha çok firma üretimlerine ister istemez ara verecek gibi gözüküyor :-\
1998 XEİ SPECİAL METALİK GÜMÜŞ GRİ