Gönderen Konu: Yolculuk - Kış Lastiği  (Okunma sayısı 1328 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 45 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
Yolculuk - Kış Lastiği
« : Kasım 04, 2014, 09:19:43 »
Merhaba arkadaşlar,

Balıkesir'de ikamet ediyorum. Kışlık lastik uygulaması binek araçlarda zorunlu olsa da (Henüz bu zorunluluk tarihi belirtilmedi) Balkesir'de bu uygulama zorunlu olan şehirler arasında değil ve bu yüzden kışlık lastik satın alma gereği duymuyorum.

Kışın şehir dışına çok çıkmadığım, çıktığım zamanlarda da genellikle bizim bölge çevresinde dolaştığım için problem yok. Ancak Aralık ayında 3-5 günlük Ankara'da bulunacağım. Tahmini bulunma zamanım 18 - 22 Aralık arası. 

Aracı 2013 - Aralık ayında aldım ve km olarak şuanda 19.000 km'ye yaklaştım. Aracımda Goodyear Efficientgrip 205 55 R16 lastikler mevcut.  Bu kadar kısa bir süreç için aracıma ekstra lastik almak istemiyorum.

Sormak istediğim sizce Balıkesir - Ankara arasında beni sıkıntıya sokacak yollar neresi, bir de bu sıkıntılı yolları atlatabilmem bagajımda neler olması gerekir ( Zincir, vs)

Benim bildiğim İnegöl devamındaki mezitler yolu. Onun dışında sorun çıkacağını zannetmiyorum ancak size de bir danışmak istedim. Yolculuğum sabah 10:00 gibi başlayacak bu yüzden de dona maruz kalmayacağım.

Toyota Club Türkiye

Yolculuk - Kış Lastiği
« : Kasım 04, 2014, 09:19:43 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Ynt: Yolculuk - Kış Lastiği
« Yanıtla #1 : Kasım 04, 2014, 09:24:45 »
O tarih aralığında zincir ve çekme halatı bulundurursanız iyi olur ne olur ne olmaz. Ancak kış aylarında şehirler arası seyahatleriniz fazla olacaksa kış lastiği almanızda fayda var. Kış lastikleri hususunda sabit konu başlığı oluşturuldu, yorumlar ve tavsiyeler artık buradan devam edecek.

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=62855.0
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 92500
  • Model Yılı: '15
  • 145 kere teşekkür etti
  • 102 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 04, 2014, 10:26:15 »
Bursa inegöl haricinde Eskişehir girişi ve çıkışı, sivrihisar civarı kışın karlı ve köprülerden dolayı buzlu olabilir. Köprü gördüğünüz zaman yavaşlayın yeter. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2551 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 04, 2014, 11:15:44 »
Kışın, yazlık lastiklerle güneşli bir havada düz yollarda (karlı bile olsa) yolculuk sorun oluşturmaz,

Sorun bu lastiklerle dağlık virajlı yollarda veya ani frenajlarda ortaya çıkar, ortalama hızınız her zamankinden düşük olmalıdır.

Batıda "Siyah Buz" denen bir olgu vardır, yolu ve asfalt rengini görebilirsiniz ama güneş yandan veya arkadan geliyorsa yol üzerindeki buzu farkedemezsiniz, hızla viraja girildiğinde veya ani frene basıldığında durum anlaşılabilir ki çok geç olur.

Siyah asfaltın görünebildiği buzlanmaya Siyah Buz densede asıl sonuçlarından dolayı Siyah ismini almıştır.

Yazlık lastiklerle, güneşli olmayan günlerde uzun yolculuklara çıkmamaya özen gösterin.

Bu tip yollarda zincir işe yaramaz ama trafik kanunu gereği 1 Aralık - 31 Mart itibariyle araçlarda bulundurulması gereken ekipmanlardandır. 
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 45 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 127000
  • 787 kere teşekkür etti
  • 155 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 04, 2014, 12:55:59 »
atlı zincir efsanedir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 212000
  • Model Yılı: '04
  • 23 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 06, 2014, 00:27:23 »
Ben Litvanya gibi kisin zor gectigi bir ulkede 10 yildir arac kullanan bir kisi olarak deneyimlerimi yazmak istedim. 10 yildir zincir takan bir arac gormedim, polisin medyada yayinladigi anonslar var tarih belirtirler ornegin ekim ayi 15 son gun kislik lastiklerinizi takin, nisan ayi ilk haftasi yazlik veya yagmur lastiklerinizi takin diye. Ben onceeki aracim ford mondeoda kisin metal civili Nokian lastik kullaniyordum ama kis bitince buzlar eriyince civiler at nali gibi ses yapiyordu haliyle asfalt zedeliyordu metalleri. Zigzag disli derin metalsiz lastiklere gectigimde daha rahat ettim cunki buz kar az erimis olsada ses yapmiyor.  Dikkat edilecek tek husus kis kar kiyamette hizi kontrol etmek ve fazla zorlamamak ozellikle virajlarda durus ve fren mesafesi kislik lastiginiz var ise size sorun cikartmaz. Fevri hareketlerden kacinmak gerek. Birde tabi gunlerce kar yagmis arac yarisina kadar gomulmus ardindanda eksi 20 ler olmus otopark yerinden hareket etmek sorun derler ama ben oyle bir sorun hic yasamadim sadece yavas hareketler gerek. dis camdan kokpit icinden olusan buzu temizlemek gorus icin benim icin bu buyuk sorun.   

Mesaj Birleştirildi: Kasım 06, 2014, 01:01:33
Ben Litvanya gibi kisin zor gectigi bir ulkede 10 yildir arac kullanan bir kisi olarak deneyimlerimi yazmak istedim. 10 yildir zincir takan bir arac gormedim, polisin medyada yayinladigi anonslar var tarih belirtirler ornegin ekim ayi 15 son gun kislik lastiklerinizi takin, nisan ayi ilk haftasi yazlik veya yagmur lastiklerinizi takin diye. Ben onceeki aracim ford mondeoda kisin metal civili Nokian lastik kullaniyordum ama kis bitince buzlar eriyince civiler at nali gibi ses yapiyordu haliyle asfalt zedeliyordu metalleri. Zigzag disli derin metalsiz lastiklere gectigimde daha rahat ettim cunki buz kar az erimis olsada ses yapmiyor.  Dikkat edilecek tek husus kis kar kiyamette hizi kontrol etmek ve fazla zorlamamak ozellikle virajlarda durus ve fren mesafesi kislik lastiginiz var ise size sorun cikartmaz. Fevri hareketlerden kacinmak gerek. Birde tabi gunlerce kar yagmis arac yarisina kadar gomulmus ardindanda eksi 20 ler olmus otopark yerinden hareket etmek sorun derler ama ben oyle bir sorun hic yasamadim sadece yavas hareketler gerek. dis camdan kokpit icinden olusan buzu temizlemek gorus icin benim icin bu buyuk sorun.
Bir deneyim paylasmam daha olacak bence en onemlisi, disariya dogaya dikkat etmek gerek ben kasabada yasiyorum ve koylere yolculuk ediyorum bu ara yollarda genelde kor yollarda ormanlik veya dere, nehir gibi bolgelere gelindiginde kis aylari buralar en rutubetli bolgelerdir ve korkunc buz ve tehlikelidir tabi ruzgarida hesaplamak gerek feci savurtma yapar. Bu tip bolgelerde muzigi dahi kapatip etrafi dinlemek en uygunu bence nacizane tavsiyem.
2004 Toyota Avensis Wagon, 4D4 Dizel 2.0, Manuel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 127000
  • 787 kere teşekkür etti
  • 155 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 06, 2014, 13:54:16 »
oytun abı çivisiz lastiklerin markasıda nokian mıydı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 212000
  • Model Yılı: '04
  • 23 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 06, 2014, 15:50:49 »
oytun abı çivisiz lastiklerin markasıda nokian mıydı?
205/55/R16 Fighter marka Polonya mali.
2004 Toyota Avensis Wagon, 4D4 Dizel 2.0, Manuel