0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar merhaba,Forumun birinde aşağıdaki bilgilere rastladım. Sizce kısa beklemelerde D'den N'ye almamak mı lazım, sadece uzun beklemelerde mi boşa almalı aracı? Ben hiçbir zaman aracı N'ye almazdim ışıkta beklerken. Bi arkadaş boşa al dedi o günden beri alışkanlık oldu düz vites araç gibi kısa bekleme de bile N'ye alıyorum. Sizce doğrusu nedir?
Celalettin bey aşağıdaki bilgiler demişsiniz ama bilgileri yazmayı unutmuşsunuz sanırım. isterseniz düzenleyin iletiyi bilen arkadaşlar ona göre cevaplarlar
Evet Onur bey düzelttim şimdi
Kavraması MMT/MM olan otomatik şanzımanlarda kısa duruşlarda, tam durmadan hemen önce boşa almak gerekiyor.Kavraması AT denen tork konvertörlü olan otomatik şanzımanlarda boşa almaya ihtiyaç yok.O bilgiler yanlış.
Boşa almayıncada arabayı zorluyormuşum gibi geliyor. Araba ileri gitmeye çalışıyor ve ben frenle onu durdurmaya çalışıyorum. Boşa almaya ihtiyaç yok demişsiniz peki boşa almakta bir mahzur var mı? Bişeylere zarar verir mi?
1 dk'dan uzun beklemelerde vitesin boşa (N) alınması tavsiye ediliyor. Gerekçe olarak da az bir miktar da olsa benzin tasarrufu yapılması ve balatalara yük bindirilmemesi gösteriliyor. Otomatik şanzımanlı arabalarda vites "D" pozisyonunda iken motor arabayı sürekli olarak itmeye, ilerletmeye çalışıyor. Frenle motoru durdurduğumuz zaman elbette yakıt sarfiyatı devam ediyor (tabi boşta iken de devam eder ama az da olsa daha az miktarda) ve balatalara yük biniyor, dolayısıyla balatalar da yıpranmaya devam ediyor.Fayda çok yüksek olmadığı için sadece 30-40 sn'den uzun beklemelerde -konuyu öğrendiğimden beri- ben de artık vitesi boşa alıyorum... Akmasa da damlar misali...
AT veya MM lerde boşa aldık varsayarsak, CVT de ne yapabiliriz? Yada yapmasak mı?
Sadece MMT/MM (ve muadili diğer markalarda, çift kavrama dahil) şanzımanlarda boşa almak gerekiyor,AT denen otomatik şanzımanla CVT denen otomatik şanzıman kavramaları Her İkiside Tork Konvertörlü olduğundan boşa alma zorunluluğu yok.AT şanzımanda vites dişlileri mevcutken CVT şanzımanda kayış kasnak farkı vardır.Hybrid araçta ise tamamen farklı bir düzenekle yine boşa alma zorunluluğu yoktur.
Boşa almak yerine parka alın. Frene de basmak zorunda kalmazsınız.