merhaba değerli üstadlar. yaklaşık 2-3 aydır efsanemde direksiyonu kırarak, özellikle sola kırarak yaptığım kalkışlarda ön taraftan takırtı tarzı sesler gelmeye başlamıştı. önceleri bu ses azdı ama son zamanlara doğru iyice çoğalmıştı. ustaya götürdüm, bir iki manevra yaptıktan sonra "aks kafası gitmiş" dedi. "değiştiririz hemen" dedi. iyi değiştirelim o zaman dedi. sağ aks değişti. sadece kafası değil, komple değişti. bazı modellerde kafa değişmiyomuymuş neymiş... öyle bişeyler anlattı. her neyse, aks değişti. 140 TL ye aksı aldık, 30 TL de işçilik aldı. 170 tl ödedim toplamda.
şimdi sola kırarak kalkışlarda hiç ses kalmadı ama sağa kırarak kalkışlarda hafiften takırtı var. sanırım yakın zamanda sol aks da değişim isteyecek.
.....
neyse sadede gelelim. forumda aradım ama aks neden bozulur sonucuna ulaşamadım. aksın tarifi, arızasının tarifi felan var ama bozulma nedeni yok, ya da bulamadım.
aks neden bozulur? kullanım hatasından mı, aracı bozuk zeminlerde hor kullanmaktan mı? manevralarda direksiyonu çok fazla kırmaktan mı? yoksa zamanla kendiliğinden de bozulabilir mi? konuyla ilgili siz değerli üstadlardan yorum bekliyorum.