Gönderen Konu: Hususi araçlarda kış lastiği ve zincir zorunlu mu  (Okunma sayısı 15421 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota yokken buralar tarlaydı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 124500
  • Model Yılı: '04
  • 10 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
Arkadaşlar merhaba,

Merak ettiğim için soruyorum. Hemen herkes kış gelince kış lastiği takıyordur diye tahmin ediyorum. Ama bunda bir zorunluluk var mı? Mesela Kasım ayı başından itibaren kış lastiği zorunludur diye bir durum var mı?
Ayrıca uzun yolda zincir bulundurmak zorunlu mu?
Toyota Corolla 1.6 VVT-i Sport 2004

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
Ynt: Hususi araçlarda kış lastiği ve zincir zorunlu mu
« Yanıtla #1 : Ekim 24, 2014, 22:16:42 »
Ticari araclarda kiş lastigi zorunlu bi ara normal araclardada zorunlu diye bi sey cikmisti ama dogru mu bilmiyorum kar yagdigi zaman zincir  bulundurmak gerekli cunku cevirme ve kontrol olursa bakiyolar genelde ama bunlar hangi aydan hangi aya suruyo bende bilmiyorum kis lastigimiz yok olduda yola cikarsam ceza yemiyim
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 24, 2014, 23:18:19 »
geçen sene hususi araçlar için de mecburiyet getirilmişti, bu sene durum nolacak bilmiyorum. ama mecburiyet olarak değil can ve mal güvenliğiniz olarak bakın olaya. benim geçen sene durumum olmamasına rağmen petlas snowmaster aldım 120 tl den tanesi, toplam 480 tl, taksit yaptırdım. ve iyi ki yaz lastiği kullanmıyorum dedim. hava dona çektiğinde dua ede ede gidiyorsunuz çünkü yaz lastiği ile  :rofl: ama petlaslar buzları çatır çatır kırıyordu.
kar yağdığı zaman belirli noktalarda çevirmeye rastlarsanız zincirinizin olup olmadığını kontrol ediyorlar. yoksa 77 tl ceza yazıyorlar. kış lastiğiniz varsa gerek de olmuyor çok ekstrem durumlar olmadıkça ama yine de kenarda kaliteli bir zincirin durmasında fayda var.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 25, 2014, 14:13:28 »
Arkadaşlar merhaba,

Merak ettiğim için soruyorum. Hemen herkes kış gelince kış lastiği takıyordur diye tahmin ediyorum. Ama bunda bir zorunluluk var mı? Mesela Kasım ayı başından itibaren kış lastiği zorunludur diye bir durum var mı?
Ayrıca uzun yolda zincir bulundurmak zorunlu mu?

Özel otolar için zorunlu olup olmadığı henüz belli değil, bu ay sonunda belli olur. Zincir bulundurmak ise eskiden beri kışın zorunlu.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 25, 2014, 14:21:37 »
Özel otolar için ülkemizde Kışlık Lastik zorunluluğu yok ama Zincir bulundurma zorunluluğu var.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '13
  • 65 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 25, 2014, 17:15:32 »
Tekin bey merhaba,
bir forumda 'kar paleti , kar çorabı vs gibi metal zincir dışındaki ekipmanların trafikte kabul edilmediğini okudum. Böyle bir durum kesin var mı acaba?
Ben hep takmatik zincir bulundurdum, kış lastiğim varken de hiç kullanmadım şimdiye kadar. Ama pratiklik açısından plastik kar paletlerinden almayı düşünürken bu uygulama yüzünden vazgeçtim?
born to ride

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 25, 2014, 17:54:51 »
Tekin bey merhaba,
bir forumda 'kar paleti , kar çorabı vs gibi metal zincir dışındaki ekipmanların trafikte kabul edilmediğini okudum. Böyle bir durum kesin var mı acaba?
Ben hep takmatik zincir bulundurdum, kış lastiğim varken de hiç kullanmadım şimdiye kadar. Ama pratiklik açısından plastik kar paletlerinden almayı düşünürken bu uygulama yüzünden vazgeçtim?

Evet, amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir.

Sizin kaygan veya karlı zeminden hangi ekipmanla (kar paleti-çorabı veya kış lastiği gibi) kurtulacağınızın önemi yoktur, yönetmeliğin ne istediğinin önemi vardır.

Malesef kar zinciri bulundurma zorunluluğu var.

Hayatım boyunca yapmış olduğum milyon küsür yolların hiç birinde yaz lastiğiyle bile zincir kullanmak zorunda kalmadım veya o zor günleri veya o yolları kullanmadım. Özel araçlarda zincir bulundurma zorunluluğu da kalkmalı, onun yerine "o zor şartlarda ne ile kurtulacaksın?" sorusu sorulmalı, diye düşünüyorum.

Zincir, çok kalınlaşmış ve hiç araç geçmemiş, donmuş kar örtüsünde yol almaya yarayan bir ekipmandır.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)