0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sizce sizin usta TOYOTA mühendislerinden daha mı iyi biliyor bu işi olaya bu açıdan bakın ve aracınızı kurcalatmayın
Araç ve aksamları ilk tasarımlarında bir çok değişken dikkate alınarak üretime geçilir. Hatta direk seri üretim de olmaz. Ben size daha küçük başka bir dişli bulayım, daha düşük devirde daha çok hıza ulaştırsın aracı... Fakat o dişlinin beraber çalıştığı diğer dişli ve aksamlara zarar vermeyeceğini, o dişlinin sertlik derecesini, tork dayanımını da düşünmem hesaba katmam gerek hak verirsiniz ki. Ayrıca şanzıman dişli oranları belirlenirken motor gücü, teker çapı vb bir sürü etmen önemlidir.+ Aracıbelli hızların üstünde kullanmak aerodinamik etkiler nedeni ile verimi düşürür. Belli devirlerin altında kullanmak da motor verimini düşürür ve dolayısı ile bunlar yakıt tüketimini olumsuz etkiler.
O arabaya uygun 6 ileri orjinal şanzıman var.Yurt dışından ondan getirttirin kafanız rahat etsin.Ustanızın 5. vites degişimi sonrası olacaklar hakkında dedikleri dogru.Ama bir noktayı atlamış. Birbirinden uzaklaşan 4. ve 5. vites sorunu ne olacak?5. vitese atmak için 4. viteste çok bagırttırmak gerekmeyecek mi?
Bunun yerine son dişliyi değiştirir. Bunlar yapılmayacak şeyler değil ancak mekanik yönden çok yönlü düşünmek gerekiyor. Olay zaten devir-hız-aerodinamik üçgende incelenmeli, hesaplanmalı.
Son dişli denen şey 5. ya da en yüksek ileri vites dişlisi değildir, son dişli; motordan gelen çevrim hareketini şanzımana iletir ve bu dişli oranının değişmesi diğer tüm dişlilerin çıkışını değiştirir. Bisiklette pedalların oradaki dişli gibi düşünebilirsiniz. Modifiyede olmaz diye bir şey yoktur ancak modifiye de bir bilimdir doğru yspıldığında ve modifiye parçalarının üretimi de pek tabi ki mühendislik ister. En basitinden bir arka kanat hava akım bozucu olarak görev yapar ve aracın arkasında oluşan hava birikimi ile aracın arkasını yere bastırır. Bunun yanlış geometri yüzünden fazla olduğunu ya da tam tersi olduğunu düşünmek, sonuçları açısından rahatsız edici olur.Birbiri ile etkileşim halindeki parçaların belli üretim özellikleri vardır. Örneğin sertlik derecesi yüksek bir parça, sertlik derecesi daha düşük bir parça ile temas halinde çalışır ise daha az sert olan parça daha çok yıpranır ve belli sürede özelliğini kaybeder. Bahsi geçen konuyerine daha kılayı lastik çevresini büyütebilirsiniz(tavsiye etmem!), daha kolay bir yoldan bahsi geçen sonuca ulaşılır bu şekilde. Sonuçları da daha net tecrpbe edilebilir. Dediğim gibi, her şey tasarım ile başlar ve bu da bir çok noktaya dikkat etmesi gereken bir bilimdir.
@Ahmet Güve (8047) abi bu şanzımanı nerden alıcam kaç paradır. ? nerede satılır kimle irtibata geçmem lazım bilgi verme imkanın varmı ufuk abiye mesaj attım gerçi ama öneriyi sen sunduğun için sana da sormak istedim ?