Herkese merhabalar, herkes hayatında elbet bir kere otostop çekmiştir çekmek zorunda kalmıştır. Ben öğrenci adamım,yeri geliyor cebimde para kalmıyor. Eee yurtta otur otur sıkılıyorsun haliyle. Dışarı çıkmak gezmek lazım,peki nasıl. Tabiki otostopla.
Otostobun anlamı bence,boş giden yada az yolcusu olan araçlara eşlik etmek ve seninde gideceğin yere gitmendir. Yurtdışında bunun için internet üzerinden haberleşme siteleri mevcuttur. Misal ben aracımla yola çıkıcam,tek başıma yolculuk yapacağım. Sisteme kayıt oluşturuyorum, şurdan şuraya gideceğim diye veri giriyorum güzergahımı yazıyorum ve aklımdaki cüzi bi ücreti yazıyorum bana eşlik etmek isteyen olursa güzergah uyuyorsa beraber yolculuk yapıyoruz. Aynı şekilde aracı olmayanlarda şurdan şuraya gideceğim diye girdi yapıp araştırıyor anlaştığı kişilerle yolculuk yapıyor. Ama TR de öyle değil,bir kaç site çalışmaları var ve ben onlara üyeyim ama kapsamı çok az. Bizde haliyle yola çıkıp baş parmağımızı kaldırıp otostop çekiyoruz.
Liseyi yatılı okudum,ilk sene çömezdim ikinci sene biraz büyüdük kanımız kaynadı. Yurtta yapmadığımız şey kalmayınca dışarıya diktik gözü. Yurda giriş saati en geç 6 (tabi dersaneye giden varsa bu geçerli değildi) idi ve biz dersaneye gidiyorduk istediğimiz saatte giriyorduk. Bazen abartıyorduk tabi. Arkadaşımın ailesi 3 dolmuş hattına sahipti o zaman (kapı numaraları 30-32-42 idi) ,Arkadaşımın babası E.Ö. Amcanın selamı var tamam bin,tabi arkadaşımla beraber

baktık dolmuş kesmiyor şehir içi otostop. Bozüyükte önceden Çevreyolu yoktu bütün araçlar şehir içinden gidiyordu. Bir gün otostop çektik gaza gelip. Bi amca durdu,kapıları açmadı camdan nereye gençler dedi,yurda gidiyoruz siz nereye dedik. Gelin bırakayım dedi. Ön kapıyı kilitlemişti arka kapıyı açtım önce, sol ayağımı içeri attım tam kendimi içeri çekiyordum ki "şıngırt" diye bi ses geldi. Eyvah dedim, demeye kalmadı arkadaşımda bindi. Amca sarhoş! Adam bize anlatıyor ama ne hikayeler! "Bende sizin gibi öğretmen lisesi çıkışlıyım. Eskişehire devam edicem ama önce arabayı bırakmam lazım,ayıptır söylemesi rakı-balık yaptık.sizi bırakayım bende arabayı bırakıcam" adam cilasınıda arabada yapmış zaten
Neyse bu korku bize bi süre yetti derken duramadım. Bu olayı otostopun ordinaryüsü arkadaşıma anlattım "siz yanlış yapmışsınız hacı " dedi. Eve giderken otostop çekelim dedi. Ben bursaya gidicem kendi bilecike gidecek. Bilecik yakın tabi bozüyükten,kendi otostop çekti bi mavi BMW ye bindi gitti. Ben bekle bekle olmadı sonra bi abi durdu bursaya getirdi. Zaten lise 3-4 doluydu eve pek gelemedim sonra çevre yoluda açıldı bizim işi baltaladı
Bir yıl eve döndüm tekrar hazırlanmaya, çok sönük bir seneydi. Babamın çalıştığı okul dersanenin yanındaydı,benim çıktığım saatte babamda çıkıyor okuldan, bi türlü beni görüp durmuyor basıp eve gidiyor. Bir ara kasıtlı sandım evde bişi demedim. Baktım ev yolu bayır kış geldi. Arabayı görünce ıslık çal bağır seslen duyan yok. Babama "beni niye almıyorsun " diye sordum görmedim dedi . Beni görseniz görmemeniz imkansız ,saçlar uzun göbekli fln
Neyse o yıl ölü yıldı,Antebe geldim ilk aylar alışma ve öğrenme süreciydi. Paralelcilerin yurdundan KYK ya geçtim yol güzergahı apayrı oldu. Ulaşım sıkıntı, otobüs ve dolmuşçular bizi takmıyor,heleki belediye otobüsü ! Adam bundan sonta öğrenci olmaz diyor evine gidiyor. Arkadaşın biri ile bi gün kaldım dışarda,gel ben eski otostopçuyum dedim, yurda geldik bir şekilde.
Bu arada ben üstümde asla kesici delici ürün eşya taşımam.
Bir gece tek başıma kaldım, gittim otostop noktası olarak belirlediğim yere. Kırmızı renkli bir kangoo durdu,"kardeş nereye" dedi. Hasan kalyoncuya abi,yurda dedim. Gel sen dedi. Sonradan okulun eski ismini söyledim konumunu söyledim tanıdı. Dayı bu anda anlatmaya başladı " kardeş ben bi eve uğrayayım sonra seni bırakayım. Ben yolda kalan kim görürsem bırakmaya yemin ettim çok ters bir yerde olsa bırakacağım. (Ben tamam teşekkür ederim diyorun benden hep kısa cevap geliyor) . Ben fırıncıyım, bugün ortakla tartıştık kasadan para almışım eksik çıktı bi ton tartışma sinir stres (tabi bunlar şiveli halde,birde ben o dönem kötü çocuktum) alkol kullanıyor musun?E mi T mi dedi, E olsun haydi " ben cevap vermeye fırsatım olmadan arabayı durdurdu kafamı sağa çevirdim ki tekel bayii, siyah büyük poşeti önüme koydu şangırt etti. O an eyvah! dedim ama yapacak bişi yok Düztepeye girdik çünkü. Düztepe mahallesi çok sıkıntılı bir mahalledir, ben bunu olaydan sonra öğrendim geç oldu
Aç içelim kardeş dedi,ben nasıl açayım? Çakmağı uzattı uğraş çabala açılmıyor. Kendi hemen tıst tıst açtı ben içiyormuş gibi yaptım ,ilk defa otostopta korktum. Evinin oraya girdik bi grup insanın yanında durduk, ellerinde bi telefon var cihazı hattı değiştiriyorlar,ortamda bir telefon trafiği var. Telefon değiştiren abi bindi bizim abi nokdu ya diye sordu,binen abi dediki " ben bilmem kimle tartıştım olay büyüdü bana bıçak çekti bende bıçakladım". Ben o koltukta eridim bittim. Araca bindiğimde hangi bölümsün diye sordu kendime güvenerek "HUKUK" dedim. demez olaydım diye içinden geçirdim. Bana soruyor ne yaparız kardeş bu durumda diyor. Önce saate baktım yurda giriş saati geçmiş,elimdekine baktım dolu. Artık dönüşüm yok dedim elimdekini bitirdim bi tane daha aç abi dedim. "Çok hızlısın" diyor. Orda kim olsa onu yapar,hayatımın hatasınj yapmışım

neyse allaha şükür beni yurda bıraktı,kapının önünde yapıştı bana numaramı yaz diye,yazdım kaydeder gibi yaptım,illa çaldır diyor çaldırdım bende korkudan, ama delikanlı abiymiş sonradan konuştuk özür diledi " gel buyur dükkana yemeğimizi ye paran yoksa verelim kardeş " dedi sonra numaramı değiştirdim
Bir gün yine tek başımayım,bi steyşın R12 durdu

arabanın arkası yerde sayılır,sağ arka kapı açıldı bir kafa çıktı,"nereye bilader" yurdun konumunu tarif ettim. Atla bırakalım dedi. Binerken fark ettim ki arabada 4 kişi var zaten. Sağ arka köşedeyim,ortadaki abi ben binince bana arkasını döndü cebinden sigara kağıdı çıkardı birşey sarıyor. Fark edemedim orda. Bana dediler ki "kardeş cigara içiyorsan sanada saralım iç" . Bende abi sigara içiyordum bıraktım dedim,halbuki binerken elimde vardı attım. Biri görmüş meğerse,"elinde vardı binerken" demesin mi? "Abi ben o an bıraktım" dedim bi salak salak gülüşmeleri oldu. Bu sırada şoförün sol elini görmedim bindiğimden beri,dizinin üstünde tutuyor duman çıkıyor. Elini ağzına götürmek için bir kaldırdı ,aman tanrım o ne! Sigaranın en az 3 katı kalınlığında bir şey sarılmış,ağzına koydu "hüüüp,hüüüüp hüüüüüüüüüüüüüüüp" yaptı o an sardığının esrar olduğunu anladım. Dumanı dışarı bir verdi,ön camda görüntü sıfır! Her taraf duman. Bi ooooo dediler sohbet etmeye başladılar, bizim okulun kantin ve yemekhanesi akıllarına esti. Tutturdular ihaleye bizde giricez. Benim alakam yok diyorum inanmıyorlar. Yol boyu anlatamadım ama bu arada camlarda kapalı bende etkilendim gülmeye başladım onlar sordukça

tam okulun başlangıç bayırına geldik ineyim ben dedim,inat ettiler illa sebi çıkarıcaz yukarı diye. Yalvar yakar indim arkama bak adan koşmaya başladım yukarı kadar
Buraya kadar uzun uzadıya kötü yanları geldi ama iyileri daha fazla,gerçekten. Bursa Eskişehir arası yemek ısmarlayanlar mı,puro ikram eden mi, ehliyetin varsa sen kullan ben yoruldum diyen mi? İlerde köpek var kardeş seni bırakalım bir yere kadar diyen mi
Otostop candır. Ama kamyoncular güvenip almıyorlar, bugüne kadar 1 kere binebildim sadece
Bu kadar uzun yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim