0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Dediginiz sistemi ben hiç duymadım. (Webesto haricinde oda mazot yakıyor)Belirttiginiz araçtaki sistemin adı ve çalışması nasılmış bilginiz var mı?
E140'ta da güçlü ısıtıcı diye bir donanım yok muydu? Yoksa Türkiye'ye gelen araçlarda mi yok?
Günümüz Diesel motor teknolojisinde EGR sistemi 2 yönlü görev görür.Sıcak motorda istenen egzost emisyonunu sağlayabilmek için, geri dönüşüm egzost gazının sıcaklığı EGR içindeki radyatör tarafından motor suyu ile düşürülerek, emme manifoldu yoluyla tekrar kullanıma sunulur.Soğuk motorda ise, dış ortam veya motorun sıcaklığına bakılmaksızın, kalorifer düğmesini max ısıtma pozisyonuna aldığımızda (dijital klimada max.), devreye giren EGR'nin sıcak egzost gazının ısısını yine içindeki radyatör yoluyla araç içi kalorifer sisemine göndermesiyle, motor suyunun ve araç içinin en kısa sürede ısınması sağlanır. Bunun haricinde, ilave ısıtma sistemli araçlar sadece Kanada, Kuzey Avrupa ve Rusyada kullanılmaktadır, bizim bölgemizde bahsedilen ilave sistemli araç bulamazsınız. Clioda veya başka seri üretim araçta resistans sistemi olduğunu söyleyenler kısa tarif yapıp sistemi bilmeyenlerdir. Ama ilave sistemlerde elbette resistans dahil bir çok farklı teknoloji kullanılmaktadır.
Tekin hocam bilgilerinize saygı duyuyorum, sistemi bilmeyenler demişsiniz, Clio 3 dizellerde bu ilave rezistans var kullanıcı kitapçığındada yer almakta. Eğer yok ise ben 7 yıl boyunca hayal görmüş olamam değil mi? Yukarı da ki alintimda da sistemin nasıl çalıştığının tarifini yapmaya çalıştım.
Sistemi bilmeyenler derken sizi kastedmedim, doğal olarak sorduğunuzda bir çok kişi tam olarak bilmediği konuda kısa, kulaktan dolma bilgilerle cevap verebiliyor. Kullandığınız Clionun el kitapçığında belirtiliyorsa, olabilir. Benim belirtmek istediğim konu, Türkiyede markaların çoğunluğunda böyle ilave sistem yok. Yanılıyor da olabilirim, sonuçta hergün birşeyler değişiyor.Benim anlattığım EGR sistemi de kalorifer ısıtma moduna girdiğinde rölantiyi yükseltiyor ve E140'larda resistans yok.
Anladım hocam teşekkür ederim, lakin kışın bu denli gerekli olan bir sistemin corolla gibi bir araçta yer almaması üzücü, dediğim gibi alt sınıf olan Clioda bile böyle bir özellik mevcutken, ki bizim gibi bebeği olan kullanıcılar için çok önemli bir özellik..
arkadaşlar eminim birçoğumuzun bilmediği bir özelliği keşfettimbu akşam itibariyle izmitte hava sıcaklığı 0 derece ve dışarıda kar vardı.ben akşam kahve içmek için dışarı çıktım.dönüş için arabaya bindiğimde ıslak paspaslardan dolayı aracın buğu yaptığını gördüm hemen buğu çözülsün diye havalandırmayı açtım ve "AC" düğmesine bastım ama ne hikmetse klima çalışmadı.yolda gelirken muhtelif kereler klimayı açmaya çalıştıysamda nafile çalışmadı.artık klima kompresörünün bozulduğunu düşünmeye başlamıştım.çünkü"AC" ışığı yanıyordu fakat klimadan alışık olduğumut ÇIT sesi gelmiyor ve gaz pedalındaki o yükü hissetmiyordumSonuçta aracı evin bahçesine park ettim ve değişik kombinasyonlar denedim ve olayı çözüm;Arka cam rezistansını çalıştırdım ve daha sonra"AC" düğmesine bastım ve sonuç hem o meşhur ÇIT sesini duydum hemde devir saatindeki dalgalanmayla klima kompresörünün devreye girdiğini gördüm. Böylece tecrübe ettimki eğer belli bir sıcaklığın altında(bugun için 0 derece)"AC" ye basarsak klima devreye girmiyor ama arka cam rezistansınıda çalıştırırsak ve"AC" de açık durumdaysa aracımız buğu çözmeye çalıştığımızı anlıyor ve devreye giriyor.eğer sizinde başınıza gelirse şaşırmayın buğu çözmek için arka cam rezistansı ve "AC" açık konumda olması gerekiyor.
Aydın bey,Sizin bahsettiginiz çıt çıt sesi bugu çözme sisteminin devrede oldugu ile alakalı bir durum sanırım.Alıntı;http://forum.clioiii.com/viewtopic.php?f=54&t=2020&start=15CLİO'DA GİZLİ PEK BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİleti Metin » 02 Şubat 2010 22:44arkadaşlar eminim birçoğumuzun bilmediği bir özelliği keşfettimbu akşam itibariyle izmitte hava sıcaklığı 0 derece ve dışarıda kar vardı.ben akşam kahve içmek için dışarı çıktım.dönüş için arabaya bindiğimde ıslak paspaslardan dolayı aracın buğu yaptığını gördüm hemen buğu çözülsün diye havalandırmayı açtım ve "AC" düğmesine bastım ama ne hikmetse klima çalışmadı.yolda gelirken muhtelif kereler klimayı açmaya çalıştıysamda nafile çalışmadı.artık klima kompresörünün bozulduğunu düşünmeye başlamıştım.çünkü"AC" ışığı yanıyordu fakat klimadan alışık olduğumut ÇIT sesi gelmiyor ve gaz pedalındaki o yükü hissetmiyordumSonuçta aracı evin bahçesine park ettim ve değişik kombinasyonlar denedim ve olayı çözüm;Arka cam rezistansını çalıştırdım ve daha sonra"AC" düğmesine bastım ve sonuç hem o meşhur ÇIT sesini duydum hemde devir saatindeki dalgalanmayla klima kompresörünün devreye girdiğini gördüm. Böylece tecrübe ettimki eğer belli bir sıcaklığın altında(bugun için 0 derece)"AC" ye basarsak klima devreye girmiyor ama arka cam rezistansınıda çalıştırırsak ve"AC" de açık durumdaysa aracımız buğu çözmeye çalıştığımızı anlıyor ve devreye giriyor.eğer sizinde başınıza gelirse şaşırmayın buğu çözmek için arka cam rezistansı ve "AC" açık konumda olması gerekiyor.
megane II dizelde böyle bir özellik yok mesela. bildiğiniz soğuk hava üflüyor. birkaç kere 0 derece civarlarında denemiştik.