Gönderen Konu: Vw Touran turbonun parcalanmasi  (Okunma sayısı 4973 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Vw Touran turbonun parcalanmasi
« : Eylül 23, 2014, 17:46:00 »
Merhaba abilerim. Yurtdışında yasayan bir abimin yolda normal sartlarda giderken turbosu dagilmis ve motorda bir gram yag kalmamis. Yola cikmadan once yag kontrolu yapmisti normalmis.

Yolda garip bir ses duymus ve egzostdan acayip sekilde duman attigini gorunce saga cekmis. Ve arac ozel servise cekilmis.

Simdi ordaki usta turboyu toplayacak yalniz motora takip motorun saglam olup olmadigini calistirinca anlayacak.
Ustanin dedigi su. Motorun icine parca kacmissa ondeyse tehlikeliymis. Arkadaysa egzosttan atcakmis :S

Bu arada tum hava hortumlarinin ici filan yag dolmus. Hortumlar sokulup yikanacakmis filan.

Abilerim kendisininde arabayla arasi yok teknik konuda. Ustanin yaptigi dogrumu?
Kendisi yazdiklarinizi okuyacak :)
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Toyota Club Türkiye

Vw Touran turbonun parcalanmasi
« : Eylül 23, 2014, 17:46:00 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
Ynt: Vw Touran turbonun parcalanmasi
« Yanıtla #1 : Eylül 23, 2014, 17:54:40 »
O ne oyle egzozdan atcak sanki bobrek tasi cikartiyor :lol:
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Eylül 23, 2014, 17:56:48 »
:D :D Bende anlamadim zaten.

Bu arada turbo toplanmayacak yenisi siparis verilmis

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 23, 2014, 18:18:55 »
Motorun ne kadar zarar gördüğünü analiz edip ona göre karar vermek daha mantıklı olur.

Sandık motor takmak daha garanti bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 23, 2014, 18:32:50 »
Merhaba abilerim. Almanyada yasayan bir abimin yolda normal sartlarda giderken turbosu dagilmis ve motorda bir gram yag kalmamis. Yola cikmadan once yag kontrolu yapmisti normalmis.

Yolda garip bir ses duymus ve egzostdan acayip sekilde duman attigini gorunce saga cekmis. Ve arac ozel servise cekilmis.

Simdi ordaki usta turboyu toplayacak yalniz motora takip motorun saglam olup olmadigini calistirinca anlayacak.
Ustanin dedigi su. Motorun icine parca kacmissa ondeyse tehlikeliymis. Arkadaysa egzosttan atcakmis :S

Bu arada tum hava hortumlarinin ici filan yag dolmus. Hortumlar sokulup yikanacakmis filan.

Abilerim kendisininde arabayla arasi yok teknik konuda. Ustanin yaptigi dogrumu?
Kendisi yazdiklarinizi okuyacak :)

İlke anlattığında eksik bilgiler var.  Motorun içine ne parçası kaçacak? Turbodan mı kopan bir şey mi kaçacak? Turbo kanatlarına mı zarar geldi? Önden-arkadan çıkacak diye bir durum ilginç. Pistonun içerisinde bir parça varsa büyüklüğüne göre eksoz dan atabilir ama arıza hakkında daha net bilgi vermen gerekli. Motorun yapısı ne 8 silindirli mi standart 4 mü 6 mı?

Anlattığına göre turboda bir problem olduğu açık. Birden bire dumanın fazlalaşması turbodan kaynaklanabilir, abin bunu motordaki çekiş düşüklüğünden de anlamış olmalıdır. Ancak biraz daha detaya ve net bilgiye ihtiyaç var.

Motoru komple indirerek de motorun çalışıp çalışmadığı anlaşılabilir. Ancak parça kaçma olayında eksik bilgiler var.

Mesaj Birleştirildi: Eylül 23, 2014, 18:37:51
Bu arada turboya bağlı hortumlar temizlenecekse bu solvent maddesi ile yapılmalı ve yağdan iyice arındırılmalı.  Almanya da parça fiyatları Türkiye'deki gibi değildir. Yenilerini almaları daha doğru olacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 23, 2014, 18:58:56 »
turbo yağ vermiş, bitmiş yani, pal dağılmadıysa, hatta dağılsa bile yapılır. Ama almanyada turbo revize edeceklerini pek sanmıyorum, muhtemelen baktılar pal de hasar var, değişelim dediler, turbo değişir sorun çözülür, turbo yağ vermiş olsa bile motor çalışır, çalışma ritim ve sesinde vurma, itekleme sesi yok ise motorda bişey yoktur, usta arkadaşını saf görmüş, bakalım demiş, blokta bişey çıkmaz , 2leşim var benimde.
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Eylül 23, 2014, 19:21:17 »
Ustanin arkadasa dedigi cumleler.Turbo dagildiktan sonra cekisden dustugu halde aracin devam kullanilmasi durumundan turbonun icinde bulunan kirik metal parcalari heryere dagilmis.Dusuncesi motorada gitmis olabilir yönunde.Cunku turbonun son hali cok kötu gözukuyor.Hortumlari sökup yikanmasi gerektigini sorun olmadigini söylemis.Turboyuda siparis vermis.Ayrica birkac parca daha temizlenmesi zor olan yakin parca ismini bilmiyorum.Rizikoluymus eskisini takmasi.
Parcalar takildiktan sonra motorun durumunu görecegini söylemis.
Turboya yakin olan butun hortumlara bu motordaki yaglar dagilmis söyledigi bu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Eylül 23, 2014, 19:30:08 »
İlke yapılacak şey şu aşamada belli aslında. Yeni turbo, yeni yağ, yağ filtresi ve kirli parçalar yenileri ile değiştirilerek motoru deneyecek. Şayet o tipten bir parçalanma olduysa aracın bahsi geçen yere kadar ilerlemesinin mümkün olmayacağını düşünüyorum. Muhtemelen motorda bir sıkıntı yoktur.

Mesaj Birleştirildi: Eylül 23, 2014, 19:31:36
Ayrıca turbo yağ boşalttıktan sonra motorda tıkırtı ve patlama sesi duyuldu mu?

Mesaj Birleştirildi: Eylül 23, 2014, 19:32:54
Amma velakin motorda yağ lambası yanık halde uzun müddet araç sürüldüyse işte asıl tehlike orada.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Eylül 23, 2014, 19:34:57 »
ne yag lambasi nede ariza lambasi yanmamış. nede hareret yukselmesi olmamis.

Kesinlikle ses gelmemiş abi.  Aşırı derecede duman çıkmış. Araç yanıyor gibi çok fazla duman çıkmış.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Eylül 23, 2014, 19:36:24 »
ne yag lambasi nede ariza lambasi yanmamış. nede hareret yukselmesi olmamis.

Kesinlikle ses gelmemiş abi.  Aşırı derecede duman çıkmış. Araç yanıyor gibi çok fazla duman çıkmış.

Yeni bir turbo, yağ, yeni yedek parçalar yola devam İlke. Geçmiş olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Eylül 23, 2014, 19:36:55 »
Ustanin arkadasa dedigi cumleler.Turbo dagildiktan sonra cekisden dustugu halde aracin devam kullanilmasi durumundan turbonun icinde bulunan kirik metal parcalari heryere dagilmis.Dusuncesi motorada gitmis olabilir yönunde.Cunku turbonun son hali cok kötu gözukuyor.Hortumlari sökup yikanmasi gerektigini sorun olmadigini söylemis.Turboyuda siparis vermis.Ayrica birkac parca daha temizlenmesi zor olan yakin parca ismini bilmiyorum.Rizikoluymus eskisini takmasi.
Parcalar takildiktan sonra motorun durumunu görecegini söylemis.
Turboya yakin olan butun hortumlara bu motordaki yaglar dagilmis söyledigi bu
Ustalar der, ama bitik, yağ vermiş turbo, motora basınçlı hava desteği sağlayamayacağı için, motora parça göndermesi çok kolay değil. arkadaşının kapasitesini bilmiyorum, ama ben 2.4bar la peak attırarak turbo kırdım, ve o halde 20km yol yaptım, motora da hiç parça gitmedi, çıkan turbonun da ne kanadı kalmıştı ne pal i , ne göbeği.
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Eylül 23, 2014, 19:38:44 »
Ustalar der, ama bitik, yağ vermiş turbo, motora basınçlı hava desteği sağlayamayacağı için, motora parça göndermesi çok kolay değil. arkadaşının kapasitesini bilmiyorum, ama ben 2.4bar la peak attırarak turbo kırdım, ve o halde 20km yol yaptım, motora da hiç parça gitmedi, çıkan turbonun da ne kanadı kalmıştı ne pal i , ne göbeği.

Alper Bey, nerelerde yapıyorsunuz bu işlemleri.  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Eylül 23, 2014, 19:40:05 »
O zaman neredeyse no problem alper abi :)

O değilde şu turbolu motorların çalışma mantığının videosu filan varmı bende öğreneyim mantık nasılmış :)

Haftasonu size son durumu bildireceğim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Eylül 23, 2014, 19:40:43 »
Alper Bey, nerelerde yapıyorsunuz bu işlemleri.  :)
Kırmasını mı , tamir ettirmesini mi :) ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Eylül 23, 2014, 19:42:07 »
Kırmasını mı , tamir ettirmesini mi :) ?

Kırmak meselesi. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Eylül 23, 2014, 19:47:55 »
Kırmak meselesi. :)
Bu konuda pek mütevazi olamayacağım , mütehasısımdır oldukça, stock e12 ye bile kol çıkarttırabiliyorum. Bahsettiğim mevzuda ise, turbo büyüttükten sonra, ayar tutturamadığımız için, segmanlara hasar vermiştim, buna bağlı ateşlemede belli süre sonra yetiştirememeye başladı, sonrasında cahilce ve hırsla , aracın o haliyle, aracı sıkıştırdığım için, yüksek hızlarda motoru ve turboyu kucakladık maalesef. Ama şunu söyleyebilirim, volvonun bloğu döküm ve oldukça sağlam, 2 defa kol eğriltip, segman dağıtmama rağmen, blok ve gömleklere hiç hasar veremedim. Aynısı toyotada başıma geldiğinde motor da ciddi bir katliam yaşandı, kartere bile hasar vermiştim. Turbo araçlardan korkuyor insanlar ama, atmosferiklerin blok , kol, piston ve gömlekleri çok daha zayıf.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Eylül 23, 2014, 19:54:07 »
Bu konuda pek mütevazi olamayacağım , mütehasısımdır oldukça, stock e12 ye bile kol çıkarttırabiliyorum. Bahsettiğim mevzuda ise, turbo büyüttükten sonra, ayar tutturamadığımız için, segmanlara hasar vermiştim, buna bağlı ateşlemede belli süre sonra yetiştirememeye başladı, sonrasında cahilce ve hırsla , aracın o haliyle, aracı sıkıştırdığım için, yüksek hızlarda motoru ve turboyu kucakladık maalesef. Ama şunu söyleyebilirim, volvonun bloğu döküm ve oldukça sağlam, 2 defa kol eğriltip, segman dağıtmama rağmen, blok ve gömleklere hiç hasar veremedim. Aynısı toyotada başıma geldiğinde motor da ciddi bir katliam yaşandı, kartere bile hasar vermiştim. Turbo araçlardan korkuyor insanlar ama, atmosferiklerin blok , kol, piston ve gömlekleri çok daha zayıf.

Döküm blokların çatlaması genelde aşırı sıcak  ya da aşırı soğuklarda olan bir durum. Bu arada toyota da başınıza gelen olayda vites kutusunun durumu neydi acaba?

Mesaj Birleştirildi: Eylül 23, 2014, 19:55:24
Bir de biyel kolu kartere nasıl bir zarar verdi. Krankın durumu neydi? :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Eylül 23, 2014, 20:58:06 »
Döküm blokların çatlaması genelde aşırı sıcak  ya da aşırı soğuklarda olan bir durum. Bu arada toyota da başınıza gelen olayda vites kutusunun durumu neydi acaba?

Mesaj Birleştirildi: Eylül 23, 2014, 19:55:24
Bir de biyel kolu kartere nasıl bir zarar verdi. Krankın durumu neydi? :)
Kranka zarar veremedim, motorda hasarsız kalan yegane parçalardan biriydi, bu haberede en çok çıkmacım sevinmişti, malum e12 krankının çıkması ciddi zor bulunuyormuş ve 2500tl gibiymiş fiyatı. Vites kutusunda veya şanzımanda hiçbir hasar oluşmadı. Zaten durum motorun çatlamasıyla alakalı değil, ben alüminyum blokta ceviz büyüklüğünde bir delik açtım tam 4.gözde, Allahtan, su kanallarına hasar vermeyecek şekilde usturuplu açmışım, kaynakla randıman alınacak şekilde toparlandı, üst kapakın 4.göz kısmında 3 adet sibobu kopartıp, göz kısmına da ciddi zarar verdim, üst kapağıda mucizevi şekilde tamir ettirebildik. Kartere nasıl hasar verdiğim konusuna gelince, kolun oraya fazla tesir etme imkanı yok dediğiniz gibi, üst kapaktan kartere kadar her parçada hasar oluşunca, karterin nedenini çok irdelemedim, total masraf 6bine yaklaşınca 120liralık karter gözüme batmadı. Burda da temel amacım, toyota yı ve motorunu kötülemek değil, sonuçta ben aracı 5ten 2 ye çekmesem böyle bir şey oluşmayacaktı. Sadece genç arkadaşları bu konu hakkında uyarmak istiyorum.

bu da benim ceviz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kilometre: 209000
  • Model Yılı: '04
  • 34 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Eylül 24, 2014, 00:57:19 »
https://www.youtube.com/watch?v=Fw2r_lIRgpY
turbonun dağılması bu olsa gerek
2004 VERSO ELEGANT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • 62 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Eylül 24, 2014, 01:09:59 »
https://www.youtube.com/watch?v=Fw2r_lIRgpY
turbonun dağılması bu olsa gerek
bu da başarılı gerçekten, bende mehmetçik vakfında durduğumda, kamyoncular yangın tüpleriyle koşarak gelmişti :D