Merhaba arkadaşlar, 2009 1.6 Auris aracımdaki rölantide düzensiz devir aralığı, çok yakma ve stop etme sorununu tamirci bir arkadaş ile birlikte gaz kelebeğini temizleyerek giderdik. Öncesinde gaz vermeden çalıştırınca araç devri 200-300 aralığında oynayarak stop ediyordu, şu an 2000 lere çıkıyor. Toyota dual vvti motorlar gaz kelebeği temizliği sonrasında kalibrasyon gerektiriyor mu? Honda araçlar gerektirmiyormuş Toyota'larda da belli bir süre sonra kendi kendine kalibrasyon yaparmı acaba. Ayrıca bu temizliği yapan arkadaşlar araçlarındaki lpg ayarlarını da tekrar yaptırdılarmı ?
İkinci sorum motor vibrasyonu ile alakalı. Ben vites değişimlerini 2500-3000 devir aralıklarında yapıyorum. Her vites değişiminde debriyajda ve aracın ön tarafında titreşim meydana geliyordu. Çok tecrübeli bir kullanıcı olmadığımdan önce debriyaj balatasında sorun olduğunu düşündüm. (Aracın önceki kullanıcıları bende dahil yeni araç kullanmaya başlayan kişilerdi.) Sonra arkadaşla kontrol ederken bu titreşimin araç boşta ve gaza basılırken 2500-3000 devir aralıklarında başladığını diğer devir aralıklarında olmadığını gördük. Araba ilk çalıştığında ve stop ettirilince motorda meydana gelen titremelerde aynen içeriye aksediyordu. Kaputu açık motoru sarsmayı denediğimizde aracında motorla birlikte sarsıldığını gördük. Sorunum motor kulaklarında olduğu meydana çıktı. Sorum daha önce motor kulakları ile ilgili bir işlem yaptıran arkadaşımız varsa bu işlem işçiliği ustalık gerektiren karmaşık bir işlemmi? kulak değişiminin maliyeti nedir? motorun ve şanzımanın sökülüp takılması gerekiyormu? özel servislere güvenilebilirmi?
Cevaplar için şimdiden teşekkür ediyorum.