sitede otomatik kullanan arkadaşlardan yardım bekilyorum...
otomotik kullanmıyoru mama sorun nedir acaba ?
ben 3 kasadır toyota kullanıcısıyım (1997xei 1.6) (2001 sol special 1.6) (son aracım 2004 corolla sol 1.6) yoğunlaşan şehir trafiğiyle alakalı yine 2004 2005 corolla sol otomatik almayı duşünüyorum. forumdaki otomatik kullanıcılarına mumkunse birkaç soruda cevap rica edeceğim, malum biliyorsunuzdur manuel versiyonunda bizim araçlar 3000 devirde 100kmh gosteriyor(bu sebebten biraz bağırıyor) ama benim 2001 aracım aynı devirde 119kmh gibi bir rakam gosteriyordu sorum: 1 hafta otomatik ford focus otomatik kullandım araç 4 ileri 4 vites 300 devirle gider iken 100kmh 3-5 saniye sonra devir saati dusuyor ama km hala yerinde biraz gaza basıp aracı 3000 devire getirdiğimde 120 kmh gosteriyor, boyle bir şanzıman ozelliği toyota da var mı?(yani son viteste 3000 devirde hız nedir) ikinci sorum sehir içi ve şehirdışı yakıt oranları hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim...
Merhabalar,
Aracım 2005 Terra A/T. Arabayı yeni aldım ve henüz şehirdışı yol yapmadım, ama Kurtköy - Levent arası E-5 ve 2.köprü trafiğini çeken birisi olarak yol bilgisayarımda 100 km de ortalama 8.6 - 8.8 arası tüketim bilgisi görüyorum. İlk sorunuz içinse yolun uygun olduğu bir ara dener, sonucu yazarım...
Taner bey sanırım sizin anlattığınız olay Focus'ta son viteste sanmanıza rağmen aslında araç son viteste değildi. yani şanzıman bi sonraki vitese geçtiğinde devir saati düştü. çünkü sizin bahsettiğiniz gibi bi durum ne Toyota'da ne Ford'da ne de başka bi markada mümkün değil.
Şunu da söyleyim. Geçenlerde dizel yeni model bi otomatik vites Focus kullandım. Genelde spor kullanımı severim. O yüzden manuel vites modunda kullandım aracı. 1-2-3-4-5 sıraladım vitesleri...
Neyse akabinde de otomatik pozisyona aldım vites kolunu artık sabit hızda gideceğim diye...
Aynen bahsettiğiniz olay oldu motor devri düştü km saatine baktım araç hızı aynı idi. Meğer yeni Focus'lara 7 ileri otomatik şanzıman koymuşlar. Ara. 6. daha sonrada 7. vitese geçmiş...
Yani tahmin ediyorum ki sizin başınıza gelen olay da böyle bi durum...
Arkadaşlar benim aracım 3 ileri otomatik fakat sizin bu bahsettiğiniz olay overdrive özelliği olmasın benim aracımda bu özellik olmadığından kulaktan dolma cevap veriyorum yeni nesil otomatiklerde bu özellik overdrive seçici anahtarı görmüyorum belki kendiliğinden geçiyordur. Zaten overdrive özelliğide motor devrini düşük tutarak hızı yüksek tutmak olmalı.LÜTFEN bu konuda net bilgisi olan benide aydınlatsın.
Bildigim kadariyla overdrive eskiden daha yaygindi.Simdiyse agir vasitalarda yaygin olarak kullaniliyor.Arabalarda ise daha fazla vites overdrive'a tercih ediliyor. Benim 94 model arabada da overdrive var.Hep acik tutuyorum ama nadiren saatte 70 mil (110 km uzeri) uzeri seyrettigim icin aslinda gerek de yok acik tutmama.Dedigim hizlarin uzerinde giden araclarda motor devrini dusuruyor ve yakit tasarrufu sagliyor.Ama motor freni kullanmak istiyorsak kapali tutmaliymisiz.Yokus cikarken de aynen kapali tutulmali.Sadece duz yolda uzun mesafe yolculuklarda belli bir hizin uzerinde seyrediyorsak faydasi var.
overdrive sollamalarda uygun olan bir konumdur 4 veya üzeri şanzımanda olur 3 cü vitesin sonudur azami hız motor hacmine göre değişir ortalama100---125 arası uzun süreli kullanılmaz