Gönderen Konu: İkinci el otoda parayı alıp vermenin doğru zamanı ve şekli  (Okunma sayısı 1139 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Rol yapma, düşün!
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: 0+
Merhaba arkadaşlar, ilk bakışta aracı beğendiniz, incelediniz olabilir dediniz. Usta ya da servise götürdünüz, durum gene hoş çıktı. Fiyatta anlaştınız ve kapora vereceksiniz.

Şimdi; ortalama 15-20 bin ytl bir araç için ne kadar bir kapora vermek anlamlıdır? Bunu verirken, güvene binaen mi vermeli? Bir beyaz kağıda süre opsiyonu başta olmak üzere kaporanın ne için alındığı, verildiği, tarih vb. gibi temel bilgileri yazıp imza altına mı almalı? Bankadan havale ile aktarıp, açıklama kısmına şu plakalı araç için kaporadır ibaresi mi konmalı?

Haydi kaporayı da bir biçimde verdik.

Satıcı trafik ve maliyeden temiz kağıtlarını aldı, noterde buluşulacak. Satıcı dedi ki, "Noterden bir kucak parayla sokağa çıkıp risk almak istemiyorum, önce bankada buluşalım parayı orada alayım, sonra notere geçelim devri vereyim" malum noterlerde ayrı odaya geçip para sayma imkanları yok artık. Bu durumda ne yapmalı? Adam parayı alıp, sonra cayarsa, kıvırırsa, vb. Yok kardeşim gel noterde poşet içinde al paranı diye diretmek mi lazım? Bu işler adamı şişlermiş yahu! Deneyimli arkadaşlar bu hususlarda ne diyecek acaba?

Saygıyla.

Murat Ünal, 38, İzmir.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: İkinci el otoda parayı alıp vermenin doğru zamanı ve şekli
« Yanıtla #1 : Ekim 23, 2008, 08:01:59 »
  Selam.
 Bence para bankada verilebilir ancak hesap her iki taraf orada olmadan (izni olmadan) para çekilemeyecek şekilde açılmalı.
 Ayrıca satıcı açısından parayı bankadan almak daha mantıklı bence sahte vb. durumlarına karşı. Fakat yinede parayı bankadan çekerken tek tek kontrol etmekte fayda var. (bunu kesinlikle tavsiye ederim)
 Noter ise yakın zamanda kalkacak araç satışlarındaki görevinden. Ama ne zaman meçhul. Sanırım yasalaştı ancak süreyi bir süre uzattılar Noter satışları için. Ancak bence yinede satışda ya da alışta tek kişi bulunmamak lazım. Noter ve banka da birbirine yakın seçilirse iyi olur bence.
 Eminim bu konuda daha değişik ya da net fikri veya tecrübesi olan arkadaşlar vardır burada.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Rol yapma, düşün!
« Yanıtla #2 : Ekim 23, 2008, 13:36:18 »
Günümüzde kimi satışlarda bazen seksen yüz bin ytl veya üzeri rakamlar söz konusu olabiliyor. Alıcı için de satıcı için de fiziken bu parayı taşımak, sahte olup olmadığını bilememek hep risk oluşturuyor. O yüzden banka iyi bir çözüm olabilir elbette astarı yüzünden pahalıya gelmiyor ise. Örneğin yirmi bin ytl için böyle bir işlemin masraf karşılığı acaba ne kadardır? Bir arkadaş bu bankada ödeme işini şöyle detaylandırdı:

"Bankada araç ücreti kadar paraya temdit koydurun ve bir sözleşme yaptırın. Araç satıldığı anda para satıcının hesabına geçecek diye. Zaten şubeler bu tip olaylara alışkın olduğundan onlar sizi yönlendirir. Sözleşmeyi yapınca paraya iki taraf da dokunamaz. Notere gidip satışı yaptıktan sonra direk şubeye beraber gidin. Satış yapıldığını gösterin ve para satıcının hesabına virman edilsin. Bugünün koşullarında her iki taraf için de en güvenli yöntem budur. "
Murat Ünal, 38, İzmir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 23, 2008, 23:18:02 »

Satıcı trafik ve maliyeden temiz kağıtlarını aldı, noterde buluşulacak. Satıcı dedi ki, "Noterden bir kucak parayla sokağa çıkıp risk almak istemiyorum, önce bankada buluşalım parayı orada alayım, sonra notere geçelim devri vereyim" malum noterlerde ayrı odaya geçip para sayma imkanları yok artık. Bu durumda ne yapmalı? Adam parayı alıp, sonra cayarsa, kıvırırsa, vb. Yok kardeşim gel noterde poşet içinde al paranı diye diretmek mi lazım? Bu işler adamı şişlermiş yahu! Deneyimli arkadaşlar bu hususlarda ne diyecek acaba?

Selam,
Murat bey,eski bir bankacı olarak bazı hususları aydınlatmak ve buna benzer başımdan geçen bir olayı size anlatmak istiyorum.
   1989 yılında oturduğum apartmanın altında bir bakkal dükkanı vardı.Sahibi sabah akşam önüme geçer,''Abi arabayı satarsan bana haber ver'' derdi.Aradan kısa bir zaman geçti.Satmaya karar verdim.Kendisine ertesi gün çalıştığım bankaya gelmesini ve parayı bankaya yatırdıktan sonra notere gideceğimizi söyledim.Bankaya geldi ve bana söylediği söz şu oldu.''abi noterde satıştan sonra para vermek adet değilmidir?''Sizin evinizin altında bakkal dükkanı olan ve gece gündüz selamlaştığınız birisi üstelik hergün arabanızı istiyor.Siz olsanız ne söylerdiniz?
   Ben arabamı sana satmaktan vazgeçtim dedim ve işimin başına döndüm.Yalvardı yakardı.Özür diledi.Yanlış anlama abi dedi ve parayı hesabıma yatırdı.Tahsil dekontunun üzerine'' şu plakalı arabanın x beye  satışından alınmıştır ''ibaresi konularak şube kaşesi basıldı ve çift imza ile imzalanarak kendisine verildi.
   Burada devamlı sizi tanıyan bir kimse olsa bile para konusunda size itimat etmeyebilir.İkinci husus,bankanın yaptığı bu muamele geçerlimidir? Hayır geçerli değildir.Ancak size çift imzalı bir belge verilmiştir ve siz bir tüzel kişiliği temsil eden iki imzaya güveniyorsunuz.Sizi biraz şüpheden kurtarabilir.Aksi bir durum olduğu takdirde banka hiç bir mesuliyet altına girmez.Ayrıca şunu da belirtmek isterim.Herhalde sehven kullanılan bir kelime var. ''temdit''.Bankacılıkta yenileme ve uzatma anlamındadır.Zannedersem tahdit diyecektiniz.Başka yol yokmudur?Vardır. Bloke çek yapılır.Bunun da komisyon ve vergisi vardır.Pek kimse rağbet etmez.Ekseriyetle gümrüklere ve Konut kredilerinde tapuya giderken meblağ yüksek olduğu için mecburi olarak yapılır.Zannedersem arkadaşınız bloke çek yaptırmıştır.Çünkü bankanın bu gibi konularda sözleşme yapma yetkisi yoktur.Çift imza ile çekilen müşterek hesap açılabilir.Bunun da sakıncaları vardır.
  En iyisi Hakan bey'in  bahsettiği gibi, yanınızda güvenilir bir üçüncü şahıs ile bankaya gitmek ve parayı göz önünde makinadan geçtikten sonra tekrar elle saymak ve saydırmak,demetlerde ayrı cins paranın olmamasına dikkat etmek, ayrıca döküm yaptırmak müşteri açısından ve personel açısından en doğrusudur.Yoksa noter de para saymak hem riskli hem de geçerli bir sistem değildir.
  Bu arada şunu da belirtmek isterim.Siz bankanın verimli mevduat veya kredi müşterisi olabilirsiniz.Böyle bir işlemde şube personeli veya yönetmeni parayı kaçırmamak için size yardımcı olacağını söyler ve yapılmayacak bir işlemle sizi bağlayabilir.Buna çok dikkat etmelisiniz.Bankacılık birçok kanun ve hukuk sistemi içinde karmaşık bir iş koludur.Parayı kaçırmamak için kafa karıştırıcı birçok yöntem denenir. Denenen bu yöntemler yine de müşteri memnuniyeti baz alınarak yetki aşımı olmadan yapılır.
  Kısaca,Bankalar kanunu, borçlar kanunu ve diğer yönerge ve genelgeler harici yapılan işlemlerde bankanın sorumluluğu vardır.İki kişi arasında doğan ÖZEL borç,alacak muamelelerinde bağlayıcı sözleşme yapma yetkisi yoktur.

98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Rol yapma, düşün!
« Yanıtla #4 : Ekim 24, 2008, 21:48:11 »
Sayın Kemal Cengiz, değerli mesleki deneyime dayalı görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler...
Murat Ünal, 38, İzmir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 24, 2008, 22:03:11 »
Ya bu kadar zorlamaya gerek yok bence, Noter'e gidilir belgeler hazırlatılır, Cep telefonundan internet bankacılığına girilir, paranın havalesi ilgili hesaba yapılır, kişi havalenin yapıldığını kendi hesabından kontrol eder imzalar atılır ve alış veriş tamamlanır. Cep telefonunun çektiği her yerde bu işlem çok rahat yapılır.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"