Gönderen Konu: Benim hızım kaç km?  (Okunma sayısı 3609 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '11
  • 2 kere teşekkür edildi
Benim hızım kaç km?
« : Temmuz 14, 2014, 13:49:46 »
Düz yolda cruise control ile hızımı 100 e sabitledim. Karayollarının tabelası 'hızınız 94' diye yazdı. Avensisteki Average speed(ortalama hız) 92 yazıyor.
Hangisi doğru? Ben kaç km hız yapıyorum anlayadım...

Toyota Club Türkiye

Benim hızım kaç km?
« : Temmuz 14, 2014, 13:49:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Ynt: Benim hızım kaç km?
« Yanıtla #1 : Temmuz 14, 2014, 13:55:47 »
Düz yolda cruise control ile hızımı 100 e sabitledim. Karayollarının tabelası 'hızınız 94' diye yazdı. Avensisteki Average speed(ortalama hız) 92 yazıyor.
Hangisi doğru? Ben kaç km hız yapıyorum anlayadım...

Average speed zaten ortalama hız o tutmaz. Karayolları tabelasi ile aracınız arasında da ölçüm farkı olması normal bence aracınızın ki doğrudur, ancak aracın kadranında da az da olsa yanılma payı vardır.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 14, 2014, 14:28:09 »
Karayollarındaki dijital hız göstergeleri her zaman doğru bilgi vermeyebilmekte. Ankara-Eskişehir yolunda Ankara'ya girişteki dijital tabelada hızım hiç 70 km üzerine çıkmamasına rağmen hız ortalamamı 90 olarak vermişti. Ayrıca kimi karayolu dijital hız göstergeleri mevcut hızdan 10km kadar daha az gösterebilmekte. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 14, 2014, 14:45:53 »
Radara girmemek için aracımda yazan hızımı dikkate almam lazım?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 14, 2014, 14:54:49 »
Radara girmemek için aracımda yazan hızımı dikkate almam lazım?

Radar hız cezasında zaten %10' a kadar tölerans var. Verdiğiniz örnekteki farklar bu sınırın altında kalır aracınızdaki değere göre hareket edebilirsiniz bence.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Temmuz 14, 2014, 15:05:06 »
Kadranın "hata payı"nı gözetin, "aşırı hız" cezası yemeyin
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Bayrakçeken, sürücülerin, araçların kadranlarındaki "hata payı" ya da "sapma" nedeniyle hız sınırının altında gittiği halde radara girip aşırı hız cezasıyla karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 1 Ocak'ta yürürlüğe gören yasal düzenleme doğrultusunda hız sınırını yüzde 10-30 aşan sürücülere 166 lira, yüzde 30'dan fazla aşanlara ise 343 lira para cezaları uygulanıyor.

Azami olarak otomobiller için otoyollarda 120, duble (bölünmüş) yollarda 110, şehirler arası çift yönlü karayollarında 90 kilometre hıza izin veriliyor. Bu hızlara "yüzde 10 tolerans" eklendiğinde otomobil için duble yoldaki en yüksek hız, 121 kilometre oluyor. Bir otomobil sürücüsü bu yolda 122 kilometre hızla radara girdiğinde 66 lira cezayla karşılaşabiliyor.

Sürücüler, adeta korkulu rüyaları olan radarlara girmemek için uzun yolculuklarda dikkatli hareket etse de zaman zaman kendi kontrolleri dışında hız sınırlarını aştıkları için cezaya maruz kalabiliyor. Bazı durumlarda sürücüler, belirtilen hıza ulaşmadığını söylese bile "hata payı" ya da "sapma" yüzünden ceza ödemek zorunda kalıyor.

Trafik polisleri, itiraz eden sürücülere, kendilerine sunulan toleransı hesaba katmadan yasal limitlere dikkat ederek yollarda seyretmeleri konusunda uyarılarda bulunuyor.

-"120 kilometreyle giden araç, 125 kilometreyle radara girebilir"-

Bayrakçeken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kara taşıtlarının hız göstergelerindeki hata paylarının, sürüş sırasında göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

"Yol, hız, eğim gibi parametrelerin göz önüne alındığı ve rüzgar gibi dış faktörlerden arındırılmış olarak ölçüm yapılabilen kalibreli cihaz" diye nitelenen şasi dinamometresiyle yaptıkları ölçümlerde, taşıtların hız göstergelerinde saatte 70 kilometre görünen hızın, 68 ya da 72 kilometre olabildiğini belirten Bayrakçeken, şöyle konuştu:

"Bu, sistemdeki hata payı ya da sapmanın karşılığıdır. Normalde hata payları yüzde 5'e kadar çıkabilmektedir. Lastiğin tırnak derinliği, çapı, zemin durumu, yuvarlanma direnci, sürtünme katsayısı, kayma, rüzgar gibi birçok faktör aracın hız göstergesi ile gerçek hızı arasındaki farkı ortaya çıkarabilir. Taşıt dinamiğini etkileyen taşıt boyutu, viraj, güç aktarma organları gibi parametre sayısı fazladır. Hız da bu parametreler içinde önemli bir yer tutar. Bu faktörler anlık değişebilir. Bu yüzden hız göstergesine göre 120 kilometreyle giden araç, 125 kilometreyle radara girebilir. Tam tersi durum da yaşanabilir. Sürücülerin özelikle duble yollarda dikkatli olması ve 115'i geçmemesi, en azından kendilerine sunulan yüzde 10 toleransı hesaba katmadan hızlarını ayarlamasını öneriyoruz."

-"Göstergelerin aralıklarla kalibre edilmesini öneriyoruz"-

Balıkesir Küçük Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren bir oto elektronik firmasının sahibi Mehmet Saygıner de araçların hız göstergelerinde hata payının yüzde 10'a ulaşabileceğini ifade etti. Bu durumun, sürücüleri yanıltabildiğini dile getiren Saygıner, araçlar kullanıldıkça göstergeler kalibre edilmediği için gerçek hızın ölçümünde sorunlar yaşanabildiğini anlattı.

Sürücülere, özellikle şehirler arası karayollarında en yüksek hız limitinin altında araç kullanmasını öneren Saygıner, şunları kaydetti:
"Göstergedeki hız ile radarda ölçülen hız arasındaki fark, aracın birçok özelliğine göre değişebilir. Genellikle ana etken, göstergelerin ayarlarının bozulmasıdır. Göstergelerin aralıklarla kalibre edilmesini öneriyoruz. Radara yakalanmamak için örneğin duble yollarda 115 kilometre hızın üzerine çıkılmamalı. Birçok sürücü, toleransı da ekleyerek 121'e kadar çıkıyor. Hata payıyla hız 125 ölçüldüğünde ise itiraz ediyorlar. En iyisi yavaş gitmek."

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Otomobil/2013/05/08/kadranin-hata-payini-gozetin-asiri-hiz-cezasi-yemeyin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 14, 2014, 15:46:17 »
Mustafa bey çok teşekkür ediyorum. Açıklayıcı oldu baya...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Temmuz 14, 2014, 15:50:05 »
Mustafa bey çok teşekkür ediyorum. Açıklayıcı oldu baya...

Rica ederim, saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 1410 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 14, 2014, 17:55:19 »
Aşağıdaki yazılanlara katılmakla beraber şunu belirtmek isterim.
karayollarının laser yöntemi ile yaptığı ölçüm kesinlikle doğrudur,bunu aracınızda navigasyon var ise cihazınızdan okuduğunuz süratle karşılaştırın ikisininde aynı olduğunu göreceksiniz.Aracınızın km göstergesi bu arada gidilen hız ile orantılı olarak 3-10 km arasında yüksek olacaktır.Bununda sebebi araç km göstergelerinin tekerlekten ölçüm yapmasından kaynaklanmaktadır.Lastiğiniz ve asfalt arasında her daim bir sürtünme ve kayma mevcuttur aradaki hız farkı bundan meydana gelmektedir.En sağlıklı hız bilginizi navigasyon cihazınızdan görebilirsiniz.
Selamlar
Sadece V-POWER - Anti LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: '13
  • 20 kere teşekkür etti
  • 121 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Temmuz 14, 2014, 18:14:35 »
Aracınızın hız göstergesi gerçek hızınızdan 6km/h civarında fazla gösterir. Tabelanın gösterdiği hız doğrudur. Navigasyon cihazınız veya gpsi olan telefonunuz varsa aynı farkı görebilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 14, 2014, 19:41:20 »
Ümit ve Atilla beylerin dediği gibi aracınızın hızı gerçek olarak radar ve gpslerdeki gibidir.  Normal kadranda gördüğünüz değer radarın okuyacağı değerden büyüktür. Bu fark değişik lastik ebatları kullanırsanız değişir . :tamam: benim araçta 5km/h gibi bir fark var. Keşke araçlarımızda dijital olarakta yazsaydı hızımızı :argh:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Temmuz 14, 2014, 23:59:56 »
Arac ıcı kameranın gps ıle aracın km sayacı arasında 8 km fark var.Kamerada 82 sayacta 90-91 gosterıyor.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Temmuz 15, 2014, 00:59:48 »
Aynı durum benim Yaris modelimde de var. GPS ile hızı ölçtüğümde yüksek hızlarda 6 km düşük çıkıyor. Bu da hız göstergesinin yüksek gösterdiğini gösteriyor. Yani Karayolları hız tabelasında yazan değer doğrudur.
Düşük hızlarda aradaki fark 4 km ye kadar düşüyor. Tam olarak otobanı örnek verirsek hız sınırı 120 + %10 tolerans + 6 km hız göstergesi farkı 138 km ye kadar limit dahilinde (132 km hız gerçekte) fakat yine de garanti olsun diye 2-3 km düşük gitmekte fayda var (135 mesela)
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Temmuz 15, 2014, 02:42:55 »
Arkadaşların dediği gibi navigasyon cihazıyla ölçümde fayda var benim aracın göstergesi silerken km ibresi kalibrasyonu bozuldu ayarlamak için baya bi uğraş verdim navigasyon cihazını üç farklı araçta denedikten sonra benimkinide navigasyonla ayarladım 110 km gösteriyndr ibre ama asıl hız 105 öyle bıraktım orjinal lastikleri ve trafikte bi sorunla karşılaşmadım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 30000
  • 26 kere teşekkür etti
  • 161 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Temmuz 15, 2014, 03:36:01 »

ben navigasyon kullanıyorum buda benim hızım giittiğim yoldaki hız sınırını geçnice gösterge kırmızı oluyor igo primo arayüz yüklü

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Temmuz 16, 2014, 17:55:01 »
Ben de navigasyonla bir deneyeyim bakayım bu sefer kaç çıkacak?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Temmuz 21, 2014, 10:55:10 »
Navigasyondaki hızım da 94 çıktı...