Gönderen Konu: rodaj efsanemi?  (Okunma sayısı 1446 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Model Yılı: -
  • 116 kere teşekkür etti
  • 44 kere teşekkür edildi
rodaj efsanemi?
« : Temmuz 07, 2014, 22:12:54 »
Arkadaşlar rodaj diye bir şey şu anki teknolojide varmı? Ben shıft işaretiyle kullanıyorum bire bir uyuyorum işarete,çokda memnunum hem yakıt hem çekiş şahane ama bilmiyorum motor sağır olurmu? Yardımcı olursanız sevinirim..saygılar...

Toyota Club Türkiye

rodaj efsanemi?
« : Temmuz 07, 2014, 22:12:54 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
Ynt: rodaj efsanemi?
« Yanıtla #1 : Temmuz 07, 2014, 22:47:01 »
Sıfır arabalarda  ilk 1000 km önlem olarak rodaj dönemi olarak adlandırılıyor.Kasettiğin anlamda rodaj dönemi filan kalmadı ama aracı kullanım kılavuzunda yazan şekilde kullanmak daha doğrudur
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 07, 2014, 23:34:27 »
Siz yine de tedbiri elden bırakmayıp ilk 1000 km boyunca aracı zorlamayın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 1416 kere teşekkür etti
  • 901 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 08, 2014, 00:12:21 »
Benim şahsi fikrim üreticiler ilk 1000 km yi kendilerinden doğabilecek eksiklikleri minimize etmek için uyguluyorlar rodaj diye bir şey bu teknolojide yok artık.
Bence zorlamamakta yanlış tabiki bu benim şahsi fikrim sadece
Selamlar
Sadece V-POWER - Anti LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 08, 2014, 08:43:18 »
Ben hala Rodaja inananlardanım, aynı standart araçlarda, sağlıklı Rodaja dönemi geçirenlerin, daha iyi performans gösterdiği, çok defa kanıtlandı. İlk 1000 km, tapagaz dan sakınılmalı ve benziniyle için 3500-4000 devir bandından sakınılmalı, 1000-150km.arası her 100 km de bir devir limiti 500 er arttırılmalı,  1500-2000km arası araç performans ağırlıklı kullanılarak, 2000 km de yağ değişimi yapılmalı, benim kişisel görüş ve tecrübelerim bu yönde, uyguladım ve faydasını gördüm
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Temmuz 08, 2014, 09:04:32 »
Arkadaşlar rodaj diye bir şey şu anki teknolojide varmı? Ben shıft işaretiyle kullanıyorum bire bir uyuyorum işarete,çokda memnunum hem yakıt hem çekiş şahane ama bilmiyorum motor sağır olurmu? Yardımcı olursanız sevinirim..saygılar...

Günümüz teknolojilerinde artık o eski bildiğimiz rodaj yok. Sadece ilk 1000km bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Motor sağırlığı eskide kaldı ancak ilk 1000km'den sonra kademe kademe devirli kullanımı arttırıp düşürerek biraz açmakta fayda var diye düşünüyorum.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • -_-
  • Kilometre: 300000
  • Model Yılı: '95
  • 117 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 09, 2014, 17:03:42 »
Günümüz Endüstriyel Otomasyon Sistemleri'nde kesme biçme işlemleri nano saniye mertebesinde iletişim yapabilen robotlar tarafından yapılıyor.

Rodaj eski zamanda insan eli/bilgisayar yardımıyla üretilen parçalardan kaynaklanan sorunların önlenmesi birbirine alışması için idi sanki.
Toyota Corolla 1.6 GLI AT '95
Volkswagen Jetta 1.6 Tour Tiptronic '09

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Temmuz 09, 2014, 20:43:59 »
Burada rodajı ağmakta fayda var bence. Eskiye göre metalurji, mekanik, elektronik ve programcılık bilimlerinde gelişmeler oldu ama bazı temel şeyler aynı. Isınan cisimlerin genleşmesi ve materyallerine göre sahip oldukları farklı genleşme katsayıları. Isıya maruz kalma hız süre ve şekileri(piston ve silindir farkı gibi) önemlidir.
 Bence rodaj; aracı çalıştırdığınız her ilk anda yine vardır km si kaç olursa olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1131 kere teşekkür etti
  • 2376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 09, 2014, 20:51:55 »
Kismen katiliyorum Hakan abi, sagolsun Toyota Gitsu-Komatsu ortakligi ile silindirler artik lazer kesimi ile daha hassas acilabiliyor, ustelik bu teknoloji ile silindir bloklarinin farkli elementleri icerebilmesi de cabasi.Ancak kilometre bazinda ihtiyati tedbir olarak min. 1000km. dikkatli olmakta fayda var.

Soguk ve yeni calisan bir motor icin rodaj muamelesinden ziyade uzun omurlu kalabilmesi icin, mars sonrasi 1dk. beklemek (tam yaglama), isinana kadarda olabilecek min. devirlerde vites degistirmek (genlesme suresi) bu isin puf noktalari ve konvansiyonel icten yanmali motorlar kullanildigi surece de bu is boyle kalacak sanirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Temmuz 10, 2014, 15:45:34 »
Aynen Ufuk, zaten bu verim düzeyleri düşünüldüğünde içten yanmalı motorlar ya gelişecek, ya da yeni teknolojilere yer açılacak. Enerjinin çoğunu maalesef ısı olarak kaybediyoruz.
 Bunu aslında müsabakaya çıkan bir sporcunun ısınması gibi düşünebiliriz. İstediği kadar sportmen olsun, müsabaka öncesi iyi ısınmadı ise iyi performans gösteremez ve sakatlanmaya nispeten daha yatkın olur.