Gönderen Konu: Toyota Touch 2 Sistemi USB'de çalma listesi (playlist) nasıl oluşturulur?  (Okunma sayısı 28623 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: B-
  • Model Yılı: '14
  • 3 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
Merhaba,

Aracımı yeni aldım ve sağını solunu yeni öğreniyorum. Araç ile alışkanlıklarım barışma yolunda gibi görünüyor.

Aracın Touch 2 Sistemine (Navigasyonsuz model) USB'den taktığım bir flashdisk dolusu MP3 müzik parçası için liste (playlist) düzeni nasıl oluşturabilirim, daha doğrusu başta herhangi bir liste nasıl oluşturabilirim? Bilgisayar ve elektronikten anlamayan biri değilim, ama bunu beceremedim, çeşitli İngilizce forumlarda "Şöyle yaptım oldu" gibisinden tartışmalar bulduım, hiçbirisi derdimi çözmedi.

Şöyleki;
- Klasör kavramı falan yok, şarkılar seçerseniz tümünü alfabetik olarak getiriyor, ALbüm veya Genre (Tür) seçerseniz ona göre getiriyor (dosyayı yapan "tür" kısmına artık ne isim verdiyse).
- Çalma Listesi kavramı var, seçtiğinizde "Giriş yok" diyor, içine Windos Media Player, VLC player vb. çalma listeleri oluşturup yüklediğim halde (Root), WPL uzantılı, gittim içindeki XML doğru mudur falan diye de baktım.
- Kılavuzda ekrandan USB seçildiğinde altta Ppp (notalar) biçiminde "çalma listesi" diye gösterilmiş seçeneği var, benim Touch 2'de yok. Bununla ilgili başlıklar da (*Varsa) dipnotu konmuş, "Albüm, Tür, Şarkılar" seçeneklerinin arasında "çalma listeleri" varsa demek ki var diyorum, varsa ne demek, olmaması ne demek, hiç bir açıklama yok kitapçıkta. Bu kadar basit bir şeyin olmaması da anormal, her çeşit müzik keyfi için ayrı bir USB flashdisk mi alınacak, bu 2014 yılında olamaz, teknolojide bu sorun taaa bu yüzyılın başında aşıldı.

Bu sorunla karşılaşmış kişiler gördüm ama net cevap da yok, dediğim gibi sadece bu forum ile de sınırlı değil. Araç'a pis atmayayım, ne de olsa 4 yıl daha beraberiz kendisiyle ama Toyota her detayı düşünmesi gereken bir marka, bir çözümü vardır ben bulamamışımdır diye düşünüyorum, yarım günüm gitti bu konuya takıldığımdan.

Yardım lütfen...

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
Yok mu bir bilen? Haftaya tatile çıkacağım, çözemezsem yanıma üç-beş tane ayrı flashdisk almam gerekecek  :(.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Yok mu bir bilen? Haftaya tatile çıkacağım, çözemezsem yanıma üç-beş tane ayrı flashdisk almam gerekecek  :(.

Flash diskin içerisinde klasör oluşturursanız takınca o klasörleri görmesi lazım gibi.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
Benim de ilk ümidim buydu, ancak flashdisk icinde mp3 namına klasörler içinde ne varsa ayırmadan sıralıyor.

Flash diskin içerisinde klasör oluşturursanız takınca o klasörleri görmesi lazım gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
UĞRAŞILAR SONUCU ÇÖZDÜM... ARAYAN OLURSA BURADAN ...

Tanıdığı format "M3U" uzantılı dosyalar...

Yalnız dosya adında geçen İngilizce dışı harflerde (Türkçe gibi) sorun olabiliyor. Ekranda bu isimleri içeren dosyaları zaten başka karakterlerle gösteriyor. Dosyayı ANSI olarak (çoğu playlist oynatıcı/kaydedicinin yaptığı gibi) kaydedrseniz içinde Türkçe harf geçen dosyaları hiç görmeden atlıyor. Eğer playlist dosyasını metin editöründe açıp UTF-8 olarak tekrar kaydederseniz Çalma Listesi çalışıyor. Bu dosyanın orjinalini ne ile kaydettiğinizin önemi var. Detaylarla uğraşırsanız başlayacağınız yer M3U formatlı dosyalardır, ben Çalma Listesi oluşturmak için MP3TAG isimli programı kullandım (Windows PC'mde tabi).

Buradan ek yükleyemiyorum, isteyenlerle mail aracılığı ile paylaşabilirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 1600
  • 28 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
Basri bey touch 2'de navigasyon mevcut mu acaba?
kesin bilgiyi sizden alabiliriz sanırım.
2014 Toyota Auris 1.4 D-4D Advance Skypack

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
Basri bey touch 2'de navigasyon mevcut mu acaba?
kesin bilgiyi sizden alabiliriz sanırım.

Navigasyonsuz olanı da var olmayanı da.

"Toyota Touch® 2" navigasyonsuz
"Toyota Touch® 2 with Go" navigasyonlu

Aradaki fark içine takılan bir GPS modülü ve yazılımı. Navigasyonluya geçiş sorunlu bildiğim kadarı ile. Kimi servis yaparım diyor, başka bir GPS sistemini yamalıyor, orjinali olmuyor.

Anladığım kadarı ile Toyota da bunu üst model araçların seçeneği olarak pazarlıyor, mesela Verso'da Premium'un bir seçeneği, sadece bu eklendiğinde aracı Verso Premium Navi olarak satıyorlar. Navi modelini alıp kullanmış hiç kimsenin yorumunu duymadım şimdiye kadar, bildiğim kadarı ile navigasyon yazılımı "Türkçe" bile değil.

Bu kadar "satın alınabilir" standartta bir teknolojiyi uzay mekiği teknolojisi olarak maliyetinin 20 katı fiyatla pazarlayan otomotiv üreticilerine dargınım :-)

Eğer model zaten üst model araç değilse alıyorsun cama vantuzla yapışan kaliteli bir navigasyon cihazı (Tom Tom veya Garmin öneririm), geçici olarak verdiği kablo rahatsızlığına katlanıp gerektiğinde kullanıyorsun, gerekmediğinde torpido gözüne koyuyorsun, ben öyle yaptım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 1600
  • 28 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
öncelikle teşekkür ederim, aslında go olması benim için önemli değildi touch 2 olsa yeterliydi. touch 2 de cep telefonu ile mirrorlink bağlantısı kurabiliyorsunuz, ben cep telefonuna fordlarda kullanılan navigasyonu yükledim. internete gerek kalmadan direktt gps üzerinden navigasyon işlevini görüyor, çok da kullanışlı ve türkçe. mirrorlink ile arabadaki ekrana yansıtmayı hayal etmiştim. hayal olarak kaldı. bizim araçlarda touch 2 de değil sadece touch versiyonu var.
2014 Toyota Auris 1.4 D-4D Advance Skypack

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
öncelikle teşekkür ederim, aslında go olması benim için önemli değildi touch 2 olsa yeterliydi. touch 2 de cep telefonu ile mirrorlink bağlantısı kurabiliyorsunuz, ben cep telefonuna fordlarda kullanılan navigasyonu yükledim. internete gerek kalmadan direktt gps üzerinden navigasyon işlevini görüyor, çok da kullanışlı ve türkçe. mirrorlink ile arabadaki ekrana yansıtmayı hayal etmiştim. hayal olarak kaldı. bizim araçlarda touch 2 de değil sadece touch versiyonu var.

Toyota'nın orjinal olarak kullandığı GPS sistemini kastetmiştim (modülü ve içine yüklenmiş yazılımı ile), "Touch 2'de dahili navigasyon yok" derken. Tabi bir de şöyle bir durum var ki; Benim bildiğim neredeyse bütün cep telefonları GPS'i açınca pilini çok çabuk tüketiyor ve yine genellikle uydu görebileceği bir yere koymanız gerekiyor telefonu. Yani yine kablo kirliliği oluyor zira data bağlantısını kurtarsanız bu sefer cebi sürekli şarj soketine bağlı tutmanız gerekiyor :-(. O da bir çözüm sonuçta, paylaştığınız için teşekkür ederim...

Touch ile Touch 2 arasındaki işlevsel farkları ben de bilmiyorum, bildiğim kadarı ile menü yapısı vb. farklı öncelikle.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 1 kere teşekkür edildi
Basri Bey, Corolla 2014 sahibiyim aynı zamanda müzik ile uğraşan biri olarak bizim için çok önemli bir konu, forumu incelediğimde sizde çözmüşsünüz ama bende isterseniz bir öneride bulunabilirim şöyle ki...

Albüm kısmını klasör gibi kullanıyorum mesela Türk Halk Müziği diye bir klasörüm var. Oradaki bütün mp3 leri öncelikle winamp listesine ekliyorum 100 200 300 400 ne kadar olursa olsun ctrl+a yapıp hepsini seçiyorum sonra seçili öğeleri düzenle (shift+e) yaparak gelen Ekranda Albüm kısmını sadece tickleyip oraya THM, Türküler artık klasör isminiz ne ise onu yazıyorum.

Bu sayede araç klasör klasör görüyor attığım mp3leri. (Touchdaki Albümler bölümü klasörler oluyor bir nevi)

Ben albüm adınıda görmek istiyorum derseniz ki bu benim için de önemli hatta sanatçı ismide :) seçili öğeleri düzenle yaptığımızda gelen ekranda Sanatçı, Başlık gibi bölümlerde var sadece aynı sanatçının bütün eserlerini winamp oynatma listesine ekleyip aynı şekilde hepsini seçip shift+e yaptığınızda gelen ekranda bu sefer sanatçı bölümüne sanatçı ismini girebilirsiniz.

Albüm adlarınıda ben normal dosya adına X albümü - X şarkısı formatında yazıyorum ve bu sefer tabi bütün dosya adlarını başlık bölümüne ayrı ayrı girmek gerekiyor. (Bunla uğraşılmaz dediniz tabii :) Bunun içinde  TagScanner adlı program bütün dosya adlarını Başlık bölümüne giriyor...

Ben bir parçayı dinlerken Touch ekranımda

(BAŞLIK BÖLÜMÜNDE)     Pervaneyim Yar 2014-Esti Sam Yelleri
(ALBÜM BÖLÜMÜNDE)     Türk Halk Müziği
(SANATÇI BÖLÜMÜNDE)  Erol PARLAK

Bu şekilde usbdeki birçok mp3 içinden hangisini istiyorsam kolaylıkla ulaşabiliyorum.

Bu arada tabi bir müzisyen olarak naçizane önerim organik dediğimiz, içinde emek olan, bütün enstrumanların canlı kullanıldığı albümleri satın almanız... (Ben öyle yapıyorum hatta kız arkadaşım bunlar flash'ında var neden CD aldın bide demişti :)
Orjinal CD ile USB arasındaki farkı Corollanın özellikle bu yeni ses sisteminde hissedeceksiniz... 

Umarım benimde bir katkım olmuştur hepinize iyi forumlar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
Özgür Bey, benzer şeyi MP3TAG yazılımı ile yapmıştım, ama hem uğraşısı hem de dosyaların tür bilgilerini değiştirmiş olmaktan dolayı belirttiğiniz gibi rahatsız oldum.

Şimdi ister sanatçıya göre, ister türe göre isterse kendi seçimime göre listede dinleyebiliyorum. CD kalitesi konusunu bir deneyeceğim.

Fikir için çok teşekkürler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 1 kere teşekkür edildi
Ben teşekkür ederim Basri Bey bu konu sayesinde arkadaşlarımız da yararlanır... sağlıcakla kalın...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
Bu konuda Hakan Bey'e yardımcı olmaya çalışırken işin daha basit bir hal yolunu buldum: WinAmp fazla uğraştırmadan yapıyor.

İnternetten bir yerden WinAmp programını indirin, en eski müzik çalma programlarıdan biridir;
http://www.winamp.com/
http://www.tamindir.com/winamp/
http://www.gezginler.net/indir/winamp.html

• İçinde daha önce MP3 dosyalarını koyduğnuz USB diskinizi takın, içindeki dosyalar klasörler içinde olabilir fark etmiyor.
  • WinAmp'de USB'den seçtiğiniz dosyalardan bir çalma listesi oluşturun.
  • "Dosya" menüsünden çalma listesini yine "USB diske" "M3U8" formatında kaydedin. Ana klasöre (Root) kaydedebilirsiniz, çalma listesini alt klasörlere kaydetmeyi ben de denemedim.
  • Toyota Touch M3U8 uzantılı dosyaları görmüyor bu nedenle kaydettikten sonra dosyanın uzantısını M3U'ya çevirmeniz gerekiyor (dosya ismi değiştirerek).

Bunda önemli noktalar;
  • Ben WinAmp 5.666 sürümü ile yaptım. İşletim sistemim Windows 8'di.
  • MP3 dosyalarının isimlerini veya klasör isim veya konularını çalma listelerini oluşturduktan sonra değiştirmeyin, değiştirirseniz tekrar hazırlamanız gerekir.
  • Winamp'te M3U8 olarak kaydedilen dosya ile M3U olarak kaydedilen dosyaların içerikleri detayda farklı, M3U8 olarak kaydedip sonra M3U olarak isim değiştirme işi sadece dosya isimlerindeki Türkçe harflerin sorun yaratmaması içindir. Denemedim ama Türkçe dosya ismi içermeyen bir çalma listesi doğrudan M3U olarak da kaydedilse de muhtemelen çalışacaktır.
  • Teknik arkadaşlar için söyleyeyim; M3U8 listesi UTF-8 karakter kodları ile yazılıdır (Unicode) ama M3U sadece ANSI karakter desteği içeren ASCII dosya. M3U'daki ANSI karatkterleri Touch 2 desteklemiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
Toyota Touch usb ye oluşturduğunuz dosyaları aynen dosyalı şekilde gösteriyor.
Ancak yenilik yaptılar Touch 2 çıkardılar. dosyaları göstermiyor. Bütün şarkılar karışık.  >:(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 36000
  • 6 kere teşekkür etti
Arkadaşlar Merhaba
Benim de 2014 Corolla Advance'ım var. Araca USB taktım. Örnegin en son radyo dinlerken kontağı kapatıp kapıları kitledikten sonra, tekrar aracı çalıştırdığımda otomatik olarak USB devreye giriyor. fakat eskiden hangisinde bıraktıysam o çalışıyordu. Radyo , CD yada USB. Bunun sebebi ne olabilir sizce? Çok teşekkür ederim şimdiden
Bilgisiz insanların fantezisi,eyleme geçmiş bir cehalettir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Araç: Yaris
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür edildi

Son cevabin uzerinden bayagi bir zaman gecmis olmasina ragmen yazmak istedim. Belki birilerinin isine yarar diye...

touch 2 de klasorler arasi gecis yapamiyordum. Tum sarkilari alfabetik sirayla gosteriyordu ancak istedigim klasorun ya da albumun sarkilarini arka arkaya dinleyemiyordum. Biraz arastirdim, herkes birseyler yazmis mutlaka hepsi de ise yariyordur. Ancak ben mp3tag programinin yardimiyla bu konuyu cok rahat cozdum. Herkese tavsiye ediyorum. Program hem turkce destekli hem de ucretsiz. Download linki asagidadir.

http://www.mp3tag.de/en/download.html

bu linkten programi indirdikten sonra ileri ileri seklinde kurulumu yapiyorsunuz. Program aciliyor ve istediginiz albumu surukleyerek icine atiyorsunuz. Suruklediginiz albumun tum sarkilarini Ctrl+A ile secerek Sol kisimda bulunan Album kutucuguna vermek istediginiz album ismini yazip baska bir yere dokunmadan kaydet iconuna tikliyorsunuz. Sonra mp3tag icinde gozuken listeyi silip yeni bir album surukleyerek ayni islemleri tekrarlayarak butun albumlerinizi bu sekilde duzenleyebilirsiniz. Hatta Kapak Ekle kismindan album resmi de ekleyebilirsiniz.

herkese kolay gelsin.
kazasiz belasiz gunler dilerim...
Kazasiz belasiz surusler dilerim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 47000
  • 1 kere teşekkür edildi
Arkadaşlar çok daha kolay bir yolunu buldum. Örneğin elinizde 30-40-50 sayısı önemli değil tarkan parçalarınız var şimdi tüm tarkan parçalarını ctrl+a yapıp tümünü seçiyoruz ve sağ tıklayıp özellikler diyoruz bura açılan pencereden ayrıntılara tıklıyoruz sanatcı adını, albüm adını, tarzı (pop gibi) doldurup uygula diyoruz. Artık aracınızda albümü seçtiğinizde albüm albüm tarzı seçtığinizde tarz tarz düzenli bir şekkilide göreceksiniz.
gk_ay

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • MEB
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '17
  • 68 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
Albüm kapak resmini göstermiyor, birisi gösteriyor demişti ama başkada başaran olmadı heralde.
2003 benzinli  terra 1.6 VVT-I  dan sonra 2017 1,6 advance manuel benzinliyle yola devam.

Üç günlük seyisler ve 40 Yıllık işi karıştırıyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '19
  • 109 kere teşekkür edildi
eğer kapak resminiz albüm içinde mevcut ise gösterir

mp3tag programı ile dosyalarınızı editleyin (yukarıda konu içinde sorulan soruların hepsi sıkıntısız yapılıyor navigasyon özelliği olsun yada olamsın ama biraz kurcalamak lazım)

navigasyonlu cihazlarda eğer customer portal üzerinden son yazılımı yüklediyseniz navigasyonda sorunsuz hatta cep telefonunuzun üzerinden anlık yol trafik yoğunluğu vb. özellkileri de mevcut, aynı telefonlardaki google maps yada yandex uygulamaları gibi
2019 Corolla Hybrid Passion X-Pack e-CVT

Efsaneler ölmez şekil değiştirir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • MEB
  • Model Yılı: '17
  • 68 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
Ben şarkıları yüklerken bazılarında albüm kapak resmi vardı yani pc de dinlerken bazılarında resim çıkıyor bazıları boş çıkıyordu ama araçta hiç çıkmadı.Sanırım cihaz touch 2 go yada go plus olacak. Çünkü forumdan Çağlar Yücel bey de çok uğraşmış ve yetkili servisten aldığı bilgiye görede touch 2 de olmuyormuş. Yani leş ekran bir fotoğrafıda bize çok görmüş oluyor.
2003 benzinli  terra 1.6 VVT-I  dan sonra 2017 1,6 advance manuel benzinliyle yola devam.

Üç günlük seyisler ve 40 Yıllık işi karıştırıyorlar.