Gönderen Konu: antifiriz  (Okunma sayısı 10573 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Sağlıklı Yaşayalım
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
antifiriz
« : Ekim 20, 2008, 14:04:18 »
selam arkadaşlar.. geçen hafta antifiriz ölçümü yaptırdım..-28 derece cıktı..tamircim bu daha orginal antifirizi dedi..antifiriz koymaya gerek yok dedi..benim anlamadıgım araba 2001 model yani 8 senedir arabada ayni antifiriz mi var mışş..ayrıca antifirizli  suyun rengi kırmızıydı..acaba ustanın söyledigi sizce dogru mu..?dogruysa bu antifirizi ne zaman degiştirmeliyim..
2001 corolla vvt-i 1.4

Toyota Club Türkiye

antifiriz
« : Ekim 20, 2008, 14:04:18 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Ynt: antifiriz
« Yanıtla #1 : Ekim 20, 2008, 14:34:22 »
benimkinde de öyle yıllardan beri duruyor, ama doğrusu antifrizin tamamen boşaltılıp, devirdaimin suyla durulanıp tekrar doldurulmasıdır.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
« Yanıtla #2 : Ekim 20, 2008, 14:39:57 »
Motorun içinde donan su motor çalışınca silindir bloğunu ve radyatörü parçalayacak etkiyi yaratabilir, antifriz metal ve alaşımlarını paslanma ve aşınmaya karşı koruması ve kışın donmayı önlediği gibi, yazın da harareti önlemesi ile ön plana çıkan önemli bit katkıdır.

Lütfen Dikkat
Araç üreticilerinin tavsiyeleri dikkate alınmak kaydı ile distile su ile karıştırılması önerilir.

Donma noktasına dikkat
“Ne kadar çok antifriz kullanırsam o kadar çok koruma sağlarım” düşüncesi yanlıştır. Donma noktası -12 derece olan saf antifriz, su ile karıştırıldığında donma noktası -65 dereceye kadar düşüyor. Ancak antifriz + su karışımında antifriz oranı arttıkça donma noktası bir dereceye kadar düşüyor, daha sonra tekrar yükseliyor.

Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemli. Su oranı yüzde 70’i aşarsa donma yüzde 30’un altına düşüyor ve hararet tehlikesi başgösterir.

Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için yüzde 33 ila yüzde 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye ediliyor. Karışım yaparken sert sulardan kaçınılması gerekiyor. Çünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katıkların etkisini azaltıyor. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve distile edilmiş su kullanılması tavsiye ediliyor.

“Antifriz eklenmesi veya değiştirilmesine bomometre ile ölçüm yapıldıktan sonra karar verilmelidir” düşüncesi de antifriz kullanımında yanlış bir bilgi. Bomometre cihazı, sadece karışımdaki etilen glikol miktarını ölçer. Formülündeki koruyucuların durumu hakkında bilgi vermez. Dolayısıyla, antifrizin soğutma sistemini koruma gücünü ölçemez.

Antifirizler farklı olabilir
Antifriz değişiminin yılda bir defa yapılması gerekiyor. Ancak bu konuda en doğrusu, araç üreticisinin tavsiyesini dinlemektir.

“Bütün antifrizler birbirlerinin aynısı” olduğu görüşü de yanlış bilinenler arasında yer alıyor. Çünkü, piyasadaki antifriz ürünleri arasında büyük oranda kalite farkı vardır. OAT (organik asit teknolojisi) ile üretilen antifrizler içeriğindeki katıkların kimyasal özellikleri sayesinde hem daha uzun ömürlüdürler hem de aşınmaya karşı daha iyi koruma sağlarlar. Genel maksatlı antifrizler normalde yılda bir defa, ekleme yapılmadan değiştirilir. Gelişmiş antifrizler ise daha uzun ömürlü olduklarından 3 yıla kadar kullanılabilmektedir.

Kaynak :  http://www.arabalar.web.tr

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 21, 2008, 10:13:59 »
selam arkadaşlar.. geçen hafta antifiriz ölçümü yaptırdım..-28 derece cıktı..tamircim bu daha orginal antifirizi dedi..antifiriz koymaya gerek yok dedi..benim anlamadıgım araba 2001 model yani 8 senedir arabada ayni antifiriz mi var mışş..ayrıca antifirizli  suyun rengi kırmızıydı..acaba ustanın söyledigi sizce dogru mu..?dogruysa bu antifirizi ne zaman degiştirmeliyim..
antıfırız rengı normalde yesılımsı olmalıdır.kırmızı olmasının sebebı ;radyator ıcı ,hortumlar ,rekorlar v.s gıbı yerlerın paslanmasını gosterır.Benımde antıfırız yıllandı artık yakında sarap rengını alcak:).ama en dogrusu 2 senede bır degısmektır.Ben degıstırecegım sızede tavsıye ederım
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 21, 2008, 19:43:58 »
Kirmizi renkli olanlari da var Mustafa. :) Hatta Toyota da kullaniyor bu kirmizi antifrizi.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 21, 2008, 20:51:38 »
 kırmızısı var, yeşili var, hatta mavisi bile var...
bildiğim kadarıyla kırmızı renkli antifrizler en uzun ömürlü antifrizlerden...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 21, 2008, 22:20:33 »
evet kırmızısı var bende duymustum ama ornegın benımkı ılk konuldugunda yesıldı sımdı turunculastı pas rengı gıbı bı renk aldı bende degısecegım
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ekim 21, 2008, 23:42:58 »
Benimki de ayni.Orijinali herhalde ya yesil ya da maviydi.Ama simdi kahverengiye  donmus. :) Bu hafta sonu, yok onumuzdeki haftasonu derken kaldi.Bir turlu deistirtemedik...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #8 : Ekim 21, 2008, 23:54:19 »
arkadaşlar antifirizin derecesi sf (kırmızı) antifirizlerde düşmez sadece araç sogutma sıvısının donmasını engellemek için antifiriz kullanılmaz krozyon yani motor içindeki kanalların paslanmaması ve kireç tutmaması için kırmızı antifirizi 2 yılda normal antifiride her yıl degiştirmeniz tavsiye edilir.
not:araçtan çıkan suyu tekrar kullandırmayın mümkünse kaynatılıp sogutulan kireçsiz su kullanın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 22, 2008, 14:44:00 »
  Arabalarımız için tavsiye edilen antifriz, Amin ve nitrit içermeyen etilen glikoz bazlı antifrizdir.Alkol bazlı antifrizler tavsiye edilmez.Toyoto ''Radiatör conditioner'' pas koruyucu da tavsiye edilmektedir.
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ekim 23, 2008, 20:55:11 »
Benim antifiriz rengi sarı arkadaşlar acaba bu antifirizlerin rengine göre kullanım koşulları farklılık mı gösteriyor.Yani her rengin bir anlamı mı var?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Ekim 24, 2008, 00:03:10 »
Ilk basta da sari miydu rengi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ekim 26, 2008, 13:07:34 »
Ilk basta da sari miydu rengi?
Açıkçası pek hatırlamıyorum. Ama motor bloğu içerinde v.s yerlerde paslanma sonucu sarı rengide almış olabilir mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ekim 26, 2008, 13:12:43 »
Benim antifriz de ayni durumda.Acaba sari miydi diye dusundum ama zannetmiyorum. Antifriz sogutma, donmaya karsi korumanin yaninda temizliyor da. Olabilir Tolga. Icindeki sivi saydama yakin mi? Degilse eskimesinden dolayidir. Eger yapabilirsem serviste falan degil de kendim antifrizi tahliye edip yenilemeyi dusunuyorum. Benimkinin rengi de bozuk, sari/kahverengi arasi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 16000
  • Model Yılı: '11
  • 97 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ekim 26, 2008, 15:28:37 »
40.000 bin km de bir antifirizi tamamen boşaltıp 3 liter mobil pembe antifiriz + 2 litreye yakın saf su doldurmak gerekiyor servis bakımı böyle benim aracımdada -33 derece de idi ama 80.000 km bakımında döktürüp komple yenisini doldurttum usta boşalan antifirizi bir kaba doldurdu tekrar isteyene koyarım yazık dedi mailyeti 30 ytl ama araç motor bloğundaki suyun dolaştığı kanallar için değişmesi çok önemli çünkü antifiriz belki -33 derece ile soyuktan koruyor ama zamanla koruyucu özelliğini (radyatörü motor blogunu kirece pasa vs.) kaybediyor ve blirli km sonra tıkanmalar oluyot bu durum başına gelen çok arkadaşım var.
((2017  COROLL@...ADVANCE MDS    * 2018-         ))
(( 2011 COROLL@...ELEGANT  A/T    * 2015-2017 ))
(( 2006 COROLL@...SOL                        * 2009-2015))
(( 2000 COROLL@...TERRA SPECIAL  * 2006-2009))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 26, 2008, 15:49:05 »
Madem konu açılmış: Temmuz ayında 20.000 bakımını yaptırdım. Bu hafta içerisinde de Ankara'da olacağım (muhtemelen arabayla gideceğim). Yazın yapılan bu 20.000 bakımında antifriz ile ilgili işlem yapılmış mıdır ya da yapılması gerek var mıydı? Faturada görmediğim için sordum. Yok eğer kışlık bakım filan şartsa gitmişken yaptırmak istiyorum (garanti filan sorunu olmasa kendim yaptıracağım da burada). Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa memnun olurum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ekim 28, 2008, 09:54:36 »
Her ne kadar antifirizin sadece kışın olması gibi bi kural olmasa da yine de Temmuz ayında aracınızda böyle bir kontrolün yapıldığını sanmıyorum.

Madem konu açılmış: Temmuz ayında 20.000 bakımını yaptırdım. Bu hafta içerisinde de Ankara'da olacağım (muhtemelen arabayla gideceğim). Yazın yapılan bu 20.000 bakımında antifriz ile ilgili işlem yapılmış mıdır ya da yapılması gerek var mıydı? Faturada görmediğim için sordum. Yok eğer kışlık bakım filan şartsa gitmişken yaptırmak istiyorum (garanti filan sorunu olmasa kendim yaptıracağım da burada). Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa memnun olurum.
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 16000
  • Model Yılı: '11
  • 97 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ekim 28, 2008, 15:01:18 »
Yaz kış olayı değil 40.000 km de bir tamamen değiştirilir bakımı budur Aynı zamanda fren hidroliğide değişir bu bakıma kısaca sıvıların değişimi denir. :)
((2017  COROLL@...ADVANCE MDS    * 2018-         ))
(( 2011 COROLL@...ELEGANT  A/T    * 2015-2017 ))
(( 2006 COROLL@...SOL                        * 2009-2015))
(( 2000 COROLL@...TERRA SPECIAL  * 2006-2009))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Ekim 28, 2008, 19:35:35 »
Bizim arabanin onceki sahibinin bakimlari yaptirip yaptirmadigindan emin degilim.Rengi kahverengiye donen antifrizi dun bir yerde degistirttim. Kendim degistirmeyi dusunuyordum ama radyator borularinin kesilmesi falan gerekecek diye riske atmak istemedim. Basincli makinayla tum sogutucu siviyi ve varsa biriken yabanci maddeleri cekip temizliyor ve yeni antifriz ekliyor. Tasma kabina baktigimda degisimden oncekiyle onemli bir renk farki gordum.Artik saydam olmayan kahverengi sivi yerine saydam sarimsi,pembemsi bir sivi var.Uzun omurlu antifriz eklediklerini soylediler.Onlarin yalancisiyim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 500
  • Model Yılı: '24
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Kasım 04, 2008, 21:13:11 »
Arkadaşlar, hepinizin yazdığı mesajları teker teker okudum  HAMİT KIRBEL  arkadaşımız çok önemli ve doğru bilgiler vermiş  üzerine eklenecek birşey  yok diyebilirim.Mutlaka organik antifriz (yalnız KIRMIZI renkte üretiliyorlar ) ve SAF SU  kullanın. diğer antifrizlerin ömrü  1 yıl kadar  oysa organik olanlar 4-5 yıl koruma yapıyorlar.KORUMA derken  korozyon a karşı olan korumayı kastediyorum  yoksa donma ya karşı olan özelliği  diğerlerindede kolay kaybolmuyor.