Gönderen Konu: Kat İrtifak'dan Kat Mülkiyeti'ne Geçiş  (Okunma sayısı 1202 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 170000
  • Model Yılı: '04
  • 68 kere teşekkür etti
  • 31 kere teşekkür edildi
Kat İrtifak'dan Kat Mülkiyeti'ne Geçiş
« : Haziran 20, 2014, 20:20:26 »
Merhabalar,

"Kat İrtifak" tapusundan "Kat Mülkiyet" tapusuna geçerken yani oturma ruhsatı (iskan) alırken belediyeye harç, vs gibi bir ödeme yapılıyor mu ?

Bu konuda tecrübesi olan paylaşabilir mi ?
2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Toyota Club Türkiye

Kat İrtifak'dan Kat Mülkiyeti'ne Geçiş
« : Haziran 20, 2014, 20:20:26 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
Ynt: Kat İrtifak'dan Kat Mülkiyeti'ne Geçiş
« Yanıtla #1 : Haziran 20, 2014, 21:50:38 »
Iskan ile kat ittifaki ve kat mulkiyeti ayri seylerdir.

Iskan bina genelinin yasam surdurmeye uygunlugunun gerekli merciilerce (belediye, itfaiye, iski, igdas, elk. kurumu vs.) kontrolunden sonra verilir.

Kat mulkiyeti almak icin oncelikle kat ittifak tapunuz olmali dolayisi ile iskan da olmali.

Ilk isiniz ilgili belediyeden tapu kadastro bolumunden bina projenizi alarak (alabilirseniz), yetkili yapi denetim mimarlim ofisinde detayli proje kesiti cizdirmeniz.

Sonra cizilen proje, diger kat ittifak tapulari ve binadaki butun maliklerin imzasinin bulundugu dilekce ile yeniden tapu kadastro bolumune basvuruyorsunuz.Sansliysaniz bir ay icinde yapi denetim zabitasi gelip binayi kontrol ediyor, ruhsata ve iskana aykiri bir durum yoksa belediyeden bir ihbarname geliyor ve sizi belediyeye cagiriyorlar.Maliklerden birinin gitmesi yeterli ve her daire basi vergi (gecmise donuk borc varsa o da) , harc ve tapu ucreti odenerek tapular teslim aliniyor.

4 sene once yeni bina icin Eyup belediyesin de daire basi 150TL masraf ile yaklasik 2 ay icerisinde halletmistik, su an ne kadara mal olur bilmiyorum.

Bir secenek daha var ki, bu isi muameleci ! birine vermek ve istedigi yada isteyecegi parayi vermek ki muhtemelen 3-4 katina mal olabilir ancak ugrasmaz ve kisa surede cozulebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 20, 2014, 23:00:29 »
Ufuk arkadaşımızın anlattıklarına ilave olarak, Kat mülkiyetine geçiş yapıldıktan sonra en son yapılması gereken şey, tapuların yenilenmesi yani Cins Tashihi yapılarak kat irtifaklı tapuların kat mülkiyetli tapulara çevrilmesi, yalnız bütün bu işlemlere başlamadan önce daire numaralarının, bina cephesine göre, solda tek sağda çift olarak gidiyor olmasına çok dikkat ediniz aksi halde uzun vadeli düzeltme işlemleri belki ilave masraflar ile umulmadık zamanda karşılaşılmak zorunda kalınabilir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 170000
  • Model Yılı: '04
  • 68 kere teşekkür etti
  • 31 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 20, 2014, 23:56:05 »
Cevaplar için teşekkürler.

Ben kat mülkiyeti ile iskanı (oturma ruhsatı) aynı şey zannediyordum.
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş sürecini biliyorum.

4 sene önce kat mülkiyetine geçiş için işlemler 150 tl  tuttuysa bugün de 500-600 civarı olur sanırım.
Malum bu tür şeyler enflasyonun çok üzerinde artıyor :) :)

Bir tanıdık 450 metre karelik bir iş yeri için 20.000 TL tuttu demişti.
Ama yanlış biliyor sanırım.

Tekrar teşekkürler
2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.