Iskan ile kat ittifaki ve kat mulkiyeti ayri seylerdir.
Iskan bina genelinin yasam surdurmeye uygunlugunun gerekli merciilerce (belediye, itfaiye, iski, igdas, elk. kurumu vs.) kontrolunden sonra verilir.
Kat mulkiyeti almak icin oncelikle kat ittifak tapunuz olmali dolayisi ile iskan da olmali.
Ilk isiniz ilgili belediyeden tapu kadastro bolumunden bina projenizi alarak (alabilirseniz), yetkili yapi denetim mimarlim ofisinde detayli proje kesiti cizdirmeniz.
Sonra cizilen proje, diger kat ittifak tapulari ve binadaki butun maliklerin imzasinin bulundugu dilekce ile yeniden tapu kadastro bolumune basvuruyorsunuz.Sansliysaniz bir ay icinde yapi denetim zabitasi gelip binayi kontrol ediyor, ruhsata ve iskana aykiri bir durum yoksa belediyeden bir ihbarname geliyor ve sizi belediyeye cagiriyorlar.Maliklerden birinin gitmesi yeterli ve her daire basi vergi (gecmise donuk borc varsa o da) , harc ve tapu ucreti odenerek tapular teslim aliniyor.
4 sene once yeni bina icin Eyup belediyesin de daire basi 150TL masraf ile yaklasik 2 ay icerisinde halletmistik, su an ne kadara mal olur bilmiyorum.
Bir secenek daha var ki, bu isi muameleci ! birine vermek ve istedigi yada isteyecegi parayi vermek ki muhtemelen 3-4 katina mal olabilir ancak ugrasmaz ve kisa surede cozulebilir.