Kardinal külahı görmektense Osmanlı sarığı görmeyi tercih ederim diyen gayrimüslimlerin bile gözlerini aydınlık kılan bir fetihdir bu.
Biraz öz eleştiri yapayım... Belki bir zamanlar Avrupalılar kendi yöneticileri yerine bizim yöneticilerimizi görmek istiyorlardı; ama şimdi durum tam tersi. O zamanlar Avrupalılar dandik şekilde yönetildikleri için bunu söylüyorlardı ama şimdi her şey tepetaklak olmuş durumda.
Ben şahsen artık keşke Norveç'te, Almanya'da veya herhangi bir Avrupa ülkesinde doğmuş olsaydım diyorum. Şimdi bazı arkadaşlar bu sözlerime kızacak ama kendi ülkemi Avrupa ülkeleri ile kıyaslayınca bu sonuca varıyorum.
* Ülkemde ağır vergiler ödüyorum.
* Ödediğim vergilerin karşılığını alamıyorum, çünkü birilerinin kasasına gidiyor.
* Kendi seçtiğim idarecilerimi eleştiremiyorum.
* Özgürlüğüm her alanda kısıtlanıyor.
* Benim çocuğum dağ başlarında vurulurken, birilerinin çocukları nedense ya askerlik yapmıyor ya da deniz kıyılarında inzibatlık yapıyor.
* Ağzımı açtığım zaman örgüt kurmaktan içeri atılıyorum.
* Yöneticilerim beni köle olarak görüyor, ayrıca kendilerini de efendi olarak görmemi istiyorlar.
* Ülkemdeki çalışanların yarısından fazlası asgari ücretle sürünüyor.
* "Ya bendensin ya da düşmanımsın" zihniyet yüzünden çekmediğim kalmıyor.
* Devlet benim için kurulduğu halde, benim devlet için var olduğum öne sürülüyor.
Listeyi uzatmam mümkün ama burada kesiyorum...
Şimdi bu durumda bir insan böyle bir ülkenin yöneticilerini mi tercih eder, hak gözeten yabancı yöneticileri mi? Şimdi bazı arkadaşlar bana "vay vatan haini" diyecekler. Ama bir zamanlar bizi tercih eden Avrupalılar da vatan haini o zaman... Ayrıca ben Batı'nın yaşama koşullarına baktım mı imreniyorum... Belki de bana "o zaman çek git oralara" diyeceksiniz ama bu sadece durumu kurtarma cevabı olur... Bu ülke benim, bizi sömürenler, adam gibi yönetemeyenler gitsin asıl...
Ayrıca tarihin eski dönemleri ile övünmeyi bırakıp, bugüne bakalım... Geçmiş geçmişte kaldı ve biz geçmişte değil bugün yaşıyoruz... Bir zamanlar Mohaç savaşında birleşik Avrupa güçlerini bozguna uğratsak ne yazar; daha dün askerlerimizin başına çuval geçirip aşağılayanlara karşı elimiz kolumuz bağlı, hesap soramıyoruz...