0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bir arkadaşınız sanalpazarda ilan açacak. Sizde o ilanı kredi kartınızla taksitle satın alacaksınız. Sonrada arkadaşınızdan parayı alıp istediğiniz telefonu alabilirsiniz.
Tabi ilan veren arkadaşınız sivri zekalılık yapıp o ilanı cep telefonu kategorisinde açmazsa
Teknoloji marketlerinde bu iş için buldukları son yöntem şu şekilde;Almak istediğiniz telefonla aynı fiyatta başka bir ürün, örneğin TV alıyorsunuz. Fatura kesiliyor, kredi kartından taksitli çekim yapılıyor. Sonra o TV yi iade ediyorsunuz ve şirket size para iadesi yapmak yerine o fiyat karşılığı hediye çeki veriyor.Siz de o çek ile telefonunu mutlu mesut bir şekilde alıp taksitleri ödemeye başlıyorsunuz
Bir yandan iyi bir yandan kötü telefon alip taksit ödemeyenler var her türlü insan var asgari ücret alip elinde iphone 5 le gezen telefonunda tl olmayan ama
İşe hergün metrobüsle gider gelirim inan herkesin elinde iphone var. Affedersin bakıyorum ayağındaki ayakkabının tabanı açılmış elindeki telefona bak.
Taksit sınırlandırması olayını destekliyorum çünkü;Zira insanlar tüketim çılgınlığına kendisini fena kaptırdı. Sırf taksitli diye ödeyemeceği/ödemekte zorlanacağı/gereksiz borçlara girip televizyon, telefon vb cihazlar alıyor halkımız.Bizim çocukluğumuzda eve mobilya, tv vs alınacaksa önce para biriktirilir, sonrasına eşya alınırdı. Paranın yüzü sıcak olduğu için de ihtiyaç neyse ona uygun ürün alınırdı, gereksiz özellikler içeren ürünler alınmazdı. Şimdi ise tüketim gazlaması devrinde olduğumuz için önce ürün alınıyor, uzun taksitlere güvenip gereği olmadığı halde daha üst model cihazlar alınmaya kalkılıyor. Nasıl olsa ödeme nakit yapılmıyor, karttan çek, ödeme günü geldiğinde bankanın internet sitesinden dijital olarak öde, hatta asgarisi öde ki sonra kart borcun biriksin Maaleef millet olarak bu gazlama olayına fena kapıldık. sırf diğerlerinden geri kalmamak adına alınan Iphonelar, Ipadler vs. yazık günah.Almaması gerektiğini öğrenemeyen insanlarda maalesef bu tarz kısıtlama vb ile engellenebiliyor. İşin bir den fazla boyutu var ve yukarıda saydıklarım bu işin tüketici boyutu. Diğer boyut ise cari açık. Ülkemizde üretilmeyen her ürün için yaptığımız ödemeler dış ülkelere gitmekte ve bu da ithalat/ihracat dengesini bozmakta.Ülkemiz cep telefonu üretemediği için (casper vs markaların yaptıkları üretim değil montaj, o nedenle kapsam dışında) telefon konusunda dışa bağımlıyız ve ithal mala yöneliyoruz ancak 1.000 TL ödemek yerine 2.000 TL lik cihaz aldığımızda dışarı giden parayı katlamış oluyoruz.Bu taksit sınırlandırması bu işe kısmi de olsa fren yaptırmıştır. Bu nedenle bu kararı destekliyorum.
Ancak dikkatimi ceken konu bu sınırlandırma her zaman belirli bir gelir duzeyinin özgünlüğünü de kisitlamakta. Yani sinirlandirmadan cok sınıflandırma olarak düşünüyorum.
olayın amaçlarından biri de alım gücü yetmediği halde almaya kalkıp sonra faiz sarmalına giren kişileri engellemek. Kusura bakmayın ama bir insan bir telefona maaşı kadar para vermemeli.Eğer parası yoksa 2.000 liraya yakın para verip Iphone5 almasın, varsın hava atmayıversin sağa sola. Bunca yıldır teknolojinin ve telekomünikasyon sektörünün içindeyim, maddi durumum müsait olmasına rağmen hiç bir zaman Iphone sevdasına düşmedim. Telefonun bir statü göstergesi olduğuna da inanmıyorum. Olay insanların kafasında bitiyor. Iphone sahibi olmak ortamlarda havalı duruyor diye gereksiz bir havaya girip asgari ücretle çalışırken Iphone almayı düşünür hale getirdiler insanları ne hale getirdiler
Düşünce iyi ama uygulama eksik.Işte tüm bu sebeplerden dolayı yasaklama yöntemleri ile değilde halkın bu soruna yönelik ihtiyaçlarını ortadan kaldırmakla sorun çözüme ulaşsa daha iyi olmaz mı? Taksit yasağı geliyor ama insanlar bir şekilde yasağı delmenin yolunu buluyorÖrnek olarak dersaneleri kaldıracağım diyorsun ama farklı uygulamalar sunuyorsunuz,yasak getireceğine okuldaki eğitim kalitesini yükselt dersanelere ihtiyaç kalmasın