0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tekin bey,verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Benim anladığım kadarı ile genel anlamda sürüş karekterimin doğru olduğu,ancak benzinli kullanımlarımda yokuşlarda ve araç sollamalarında 5000 devire kadar çıkmamda sorun olmayacağıdır.Peki bana anlatılan o zaman şehir efsanesinden ibarettir diyebilirmiyiz?
Ben de sakin kullandığımdan dolayı devir genellikle 1500-2000 arasında oluyor. Bazen bu kadar düşük devirle araba kullanmanın iyi olmadığı, devrin 2500-3000 arası olması gerektiği söyleniyor.Fakat benim arabam otomatik CVT şanzıman ve ani gaz vermediğim zaman devir hep düşükte kalıyor...Peki 1500-2000 devir arası kullanmak motora herhangi bir zarar verir mi, yoksa daha iyi midir?
Zühtü bey, öyle bir şey yok. Aracınızı gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edin. Sadece yokuş yukarı tırmanışlarda Spor moda alırsanız daha performanslı çıkabilirsiniz. Diğer taraftan dik yokuş aşağı inişlerde manuel olarak gereken küçük vitese sabitleyerek motor kompresöründen faydalanabilirsiniz. Onun haricide otomatik mod en uygun vites ve deviri sizin için ayarlarken hem motorunuzu hemde yakıtınızı korur.
Muhittin abi sana şu kadarını deyim milletin dediğine bakma ben sana şunu söyleyim aracını sürekli düşük devir kullanmak tabi ki iyi olmamakla beraber yüksek devirli sürekli kullanmakta araca zarar vereceği aşikar bir durum .Ben sana kendi kullanma sitilimden bahsedeyim isterseniz sizde öyle yapın .Abi benim aracımda lpg yok önce bunu belirteyim. Ben şehir içinde elimden geldiği kadar büyük vites düşük devir kullanırım aracı yüksek devirlerde vites değiştirmek yerine sizin gibi 2500 devir bandında kullanırım .yokuşlarda yokuşun durumuna ve aracımın yüklü yüksüz durumuna göre yokuşla başlamadan vitesi ayarlar yokuşlarda genelde viteş düşürmeyi yükseltmeyi yapmam .Gelelim sağır motor olayına onu da sana şöyle söyleyim hafta sonları köyüm yakın olduğu için çevre yoluna çıkınca ayda 1-2 kere yolun ve aracımın yük durumuna göre gene üst devirlere kadar basarım çevre yolu 20-25 km falan zaten bu mesafede motordaki kurumları atmaya aracın sağırlığını gidermeye yeterli .Sizde ayda 1-2 kez uygun yollarda 4000-5500 devir aralığında 4-5 viteslerde aracınıza basarsanız tabi bu benzinde olmak kaydı ile aracınızın motoru sağırlaşmaz karbon birikimlerine mahal vermeden motorunuz hem yorulmamış hem de yıpranmamış olur. Hem de sağır kalmaz
Muhittin Bey Tekin Bey cevabı vermiş fakat sizin asıl sormak istediğiniz yüksek devirde kullanmazsam motor sağır mı olur? Hatta halk arasında motor ilk alındığında rodajı bırakın dört bin beş bin hatta daha yüksek devirlerde motor açılsın diye kullanılacağı söylenir. Tamamen hata. Teorik olarakta hatası olan bir görüş. Motorunuz ahşaptan yapılmamışki ağaç alışsın diye sürtünme hızını artıracaksınız. Bu değişik alaşımlı birçok metal türünden yapılan, planlanmış ölçümlerle kullanıma sunulan bir araçtır. Bu bağlamda, çokı yüksek devirlerde araç kullanmak motoru açmak yerine bilakis motora zarar verir. Üretici firmaların rodaj sürelerine uymakta her zaman için fayda vardır. Kayseri'den selamlar.
bence de o kadar kasmayın kendinizi sirekli, 4500 devir üzeri gitseniz beliki o zaman tehlikedesiniz lpg ile. diğer yanda atıyorum 10 dakka 20 dakka 4000devirde rampa çıkacağız tabiki performanslı kullnacağız bence bir şey olmaz
Aynı söylediğiniz işlemi bende motora enjektör katkısı koyduğumda Kayseri çevre yolu üzerinde yaklaşık 15 dakika yüksek devirde araç kullanıyorum.Teşekkür ederimMustafa bey teşekkür ederim,galiba bu vesile ile bir hemşehrimle tanışmış oldumAli bey inanın yolda son derece sakinim,kasmaktan kastınız,aracın yüksek devirli kullanılmaması ise lpg den dolayı " evet,".Ne diyelim benzini 5 lira yapıp,bizlere kabir azabı çektirenler utansın.