Gönderen Konu: ARAÇ KULLANIRKEN 4000 DEVİR'İN ÜZERİNE ÇIKILMAMASI MOTORU SAĞIRLAŞTIRIR MI?  (Okunma sayısı 50302 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 11000
  • Model Yılı: '20
  • 318 kere teşekkür etti
  • 118 kere teşekkür edildi
Değerli forum üyeleri,Teknik konulardaki yetersizliğimden dolayı,bazı konularda kafamda oluşan karmaşıklığı  paylaşmak istiyorum.
Aracım lpg li olduğundan kullanım tarzımı kısaca izah edersem,vites geçişlerini 2500-3000 devir arasında yapıyorum,agresif kullanmıyorum,şehirlerarası yolda ortalama 2000-2500 devir arasında,yokuşlarda 4000 devirin üzerine çıkmamaya gayret ediyorum.Uzun süreli yokuşlardan önce aracı benzine alıyorum,ama gene 4000 deviri geçmemeye çalışıyorum.(Lpg montajını yapan firma,uzun süre lpg ile yüksek devir çevirme,sübablara,piston sekman ve diğer parçalara zarar verirsin  diye uyarmıştı)
Çevrem,benim sakin kullanım şeklinin yanlış olduğunu,aracı devirli kullanmam gerektiğini,aksi halde motorun sağırlaşıp gaz yemeyeceğini,ivme kaybının oluşmasının muhtemel olduğunu iddia ediyor.
İzah ettiğim nedenlerle,sürüş karekterimi ve/veya yapılması gereken teknik değerlerin analizini sizlerin görüş ve önerilerinize sunuyorum.selamlar

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
Benzin
Sonsuz yakıt desteği ile motoru çalıştırıp rölantide bir kenara bırakalım, 20 yıl sonra motor eskir ve öncelikle sekmanlar ve pistonlar biter.
Motoru 8.000 devir dakika ile çalışır vaziyette bırakırsak, sadece bir kaç saat sonra bir yerlerinden bozulacaktır.

O nedenle ne kadar sakin ve düşük devir kullanırsak, motorun sağlığı ve ömrü o kadar uzun olacaktır.
Gerektiğinde 3. vites ile yokuş yukarı 5.000d/d dahi uzun süreler çevirebilirsiniz.
5.000d/d sağlıklı devirler içindedir ve araç sollamak için ihtiyacınız olabilir.

LPG
LPG yakıtı sekmanlarda yağlama yapamamasından ve yanma hararetinin benzine oranla çok daha fazla olmasından dolayı;
LPG ile yüksek devir çevirmek düşük devir çevirmekten daha fazla zarar verecektir. Doğru.

Yokuş yukarı tırmanışlarda benzine geçmek doğru bir karardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 318 kere teşekkür etti
Tekin bey,verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Benim anladığım kadarı ile genel anlamda sürüş karekterimin  doğru olduğu,ancak benzinli kullanımlarımda yokuşlarda ve araç sollamalarında 5000 devire kadar çıkmamda sorun olmayacağıdır.
Peki bana anlatılan o zaman şehir efsanesinden ibarettir diyebilirmiyiz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Doya doya Toyota
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 13000
  • Model Yılı: '14
  • 183 kere teşekkür etti
  • 73 kere teşekkür edildi
Ynt: ARAÇ KULLANIRKEN 4000 DEVİR'İN ÜZERİNE ÇIKILMAMASI
« Yanıtla #3 : Mayıs 27, 2014, 12:46:04 »
Ben de sakin kullandığımdan dolayı devir genellikle 1500-2000 arasında oluyor. Bazen bu kadar düşük devirle araba kullanmanın iyi olmadığı, devrin 2500-3000 arası olması gerektiği söyleniyor.

Fakat benim arabam otomatik CVT şanzıman ve ani gaz vermediğim zaman devir hep düşükte kalıyor...

Peki 1500-2000 devir arası kullanmak motora herhangi bir zarar verir mi, yoksa daha iyi midir?
2014 Yeni Auris 1.6 Advance Multidrive S
CVT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
Tekin bey,verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Benim anladığım kadarı ile genel anlamda sürüş karekterimin  doğru olduğu,ancak benzinli kullanımlarımda yokuşlarda ve araç sollamalarında 5000 devire kadar çıkmamda sorun olmayacağıdır.

Doğru anladınız.

Ben de sakin kullandığımdan dolayı devir genellikle 1500-2000 arasında oluyor. Bazen bu kadar düşük devirle araba kullanmanın iyi olmadığı, devrin 2500-3000 arası olması gerektiği söyleniyor.

Fakat benim arabam otomatik CVT şanzıman ve ani gaz vermediğim zaman devir hep düşükte kalıyor...

Peki 1500-2000 devir arası kullanmak motora herhangi bir zarar verir mi, yoksa daha iyi midir?

Zühtü bey, öyle bir şey yok. Aracınızı gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edin. Sadece yokuş yukarı tırmanışlarda Spor moda alırsanız daha performanslı çıkabilirsiniz. Diğer taraftan dik yokuş aşağı inişlerde manuel olarak gereken küçük vitese sabitleyerek motor kompresöründen faydalanabilirsiniz. Onun haricide otomatik mod en uygun vites ve deviri sizin için ayarlarken hem motorunuzu hemde yakıtınızı korur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi

Eski teknoloji motorlar için kısmen doğru olabilir ama günümüz motorları için bu geçerli değil bence. Tekin Bey'inde dediği gibi gerekli durumlarda elbette yüksek devire ihtiyaç duyulabilir ancak sürekli yüksek devir motorun ömrünü azaltacaktır.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Doya doya Toyota
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 13000
  • Model Yılı: '14
  • 183 kere teşekkür etti
  • 73 kere teşekkür edildi
Zühtü bey, öyle bir şey yok. Aracınızı gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edin. Sadece yokuş yukarı tırmanışlarda Spor moda alırsanız daha performanslı çıkabilirsiniz. Diğer taraftan dik yokuş aşağı inişlerde manuel olarak gereken küçük vitese sabitleyerek motor kompresöründen faydalanabilirsiniz. Onun haricide otomatik mod en uygun vites ve deviri sizin için ayarlarken hem motorunuzu hemde yakıtınızı korur.

Çok teşekkürler Tekin bey... Valla çevremde her kafadan bir ses çıkıyor... Ama en doyurucu ve geçerli bilgileri bu forumda bulabiliyorum...
2014 Yeni Auris 1.6 Advance Multidrive S
CVT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
bence de o kadar kasmayın kendinizi sirekli, 4500 devir üzeri gitseniz beliki o zaman tehlikedesiniz lpg ile. diğer yanda atıyorum 10 dakka 20 dakka 4000devirde rampa çıkacağız tabiki performanslı kullnacağız bence bir şey olmaz
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 531 kere teşekkür edildi
Muhittin Bey Tekin Bey cevabı vermiş fakat sizin asıl sormak istediğiniz yüksek devirde kullanmazsam motor sağır mı olur? Hatta halk arasında motor ilk alındığında rodajı bırakın dört bin beş bin hatta daha yüksek devirlerde motor açılsın diye kullanılacağı söylenir. Tamamen hata. Teorik olarakta hatası olan bir görüş. Motorunuz ahşaptan yapılmamışki ağaç alışsın diye sürtünme hızını artıracaksınız. Bu değişik alaşımlı birçok metal türünden yapılan, planlanmış ölçümlerle kullanıma sunulan bir araçtır. Bu bağlamda, çokı yüksek devirlerde araç kullanmak motoru açmak yerine bilakis motora zarar verir. Üretici firmaların rodaj sürelerine uymakta her zaman için fayda vardır. Kayseri'den selamlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 41000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 935 kere teşekkür edildi
Muhittin abi sana şu kadarını deyim milletin dediğine bakma ben sana şunu söyleyim aracını sürekli düşük devir kullanmak tabi ki iyi olmamakla beraber yüksek devirli sürekli kullanmakta araca zarar vereceği aşikar bir durum .Ben sana kendi kullanma sitilimden bahsedeyim isterseniz sizde öyle yapın .Abi benim aracımda lpg yok önce bunu belirteyim. Ben şehir içinde elimden geldiği kadar büyük vites düşük devir kullanırım aracı yüksek devirlerde vites değiştirmek yerine sizin gibi 2500 devir bandında kullanırım .yokuşlarda yokuşun durumuna ve aracımın yüklü yüksüz durumuna göre yokuşla başlamadan vitesi ayarlar yokuşlarda genelde viteş düşürmeyi yükseltmeyi yapmam .Gelelim sağır motor olayına onu da sana şöyle söyleyim hafta sonları köyüm yakın olduğu için  çevre yoluna çıkınca ayda 1-2 kere yolun ve aracımın yük durumuna göre gene üst devirlere kadar basarım çevre yolu 20-25 km falan zaten bu mesafede motordaki kurumları atmaya aracın sağırlığını gidermeye yeterli .Sizde ayda 1-2 kez uygun yollarda 4000-5500 devir aralığında 4-5 viteslerde aracınıza basarsanız tabi bu benzinde olmak kaydı ile aracınızın motoru sağırlaşmaz karbon birikimlerine mahal vermeden motorunuz hem yorulmamış hem de yıpranmamış olur. Hem de sağır kalmaz
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

2016  - Corolla Multi Drive S - Advance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 318 kere teşekkür etti
ARACI 4000 DEVİRİN ÜZERİNDE KULLANMAK MOTORU SAĞIRLAŞTIRIR MI?
« Yanıtla #10 : Mayıs 27, 2014, 18:06:05 »
Muhittin abi sana şu kadarını deyim milletin dediğine bakma ben sana şunu söyleyim aracını sürekli düşük devir kullanmak tabi ki iyi olmamakla beraber yüksek devirli sürekli kullanmakta araca zarar vereceği aşikar bir durum .Ben sana kendi kullanma sitilimden bahsedeyim isterseniz sizde öyle yapın .Abi benim aracımda lpg yok önce bunu belirteyim. Ben şehir içinde elimden geldiği kadar büyük vites düşük devir kullanırım aracı yüksek devirlerde vites değiştirmek yerine sizin gibi 2500 devir bandında kullanırım .yokuşlarda yokuşun durumuna ve aracımın yüklü yüksüz durumuna göre yokuşla başlamadan vitesi ayarlar yokuşlarda genelde viteş düşürmeyi yükseltmeyi yapmam .Gelelim sağır motor olayına onu da sana şöyle söyleyim hafta sonları köyüm yakın olduğu için  çevre yoluna çıkınca ayda 1-2 kere yolun ve aracımın yük durumuna göre gene üst devirlere kadar basarım çevre yolu 20-25 km falan zaten bu mesafede motordaki kurumları atmaya aracın sağırlığını gidermeye yeterli .Sizde ayda 1-2 kez uygun yollarda 4000-5500 devir aralığında 4-5 viteslerde aracınıza basarsanız tabi bu benzinde olmak kaydı ile aracınızın motoru sağırlaşmaz karbon birikimlerine mahal vermeden motorunuz hem yorulmamış hem de yıpranmamış olur. Hem de sağır kalmaz
Aynı söylediğiniz işlemi bende motora enjektör katkısı koyduğumda Kayseri çevre yolu üzerinde yaklaşık 15 dakika yüksek devirde araç kullanıyorum.
Teşekkür ederim
Muhittin Bey Tekin Bey cevabı vermiş fakat sizin asıl sormak istediğiniz yüksek devirde kullanmazsam motor sağır mı olur? Hatta halk arasında motor ilk alındığında rodajı bırakın dört bin beş bin hatta daha yüksek devirlerde motor açılsın diye kullanılacağı söylenir. Tamamen hata. Teorik olarakta hatası olan bir görüş. Motorunuz ahşaptan yapılmamışki ağaç alışsın diye sürtünme hızını artıracaksınız. Bu değişik alaşımlı birçok metal türünden yapılan, planlanmış ölçümlerle kullanıma sunulan bir araçtır. Bu bağlamda, çokı yüksek devirlerde araç kullanmak motoru açmak yerine bilakis motora zarar verir. Üretici firmaların rodaj sürelerine uymakta her zaman için fayda vardır. Kayseri'den selamlar.
Mustafa bey teşekkür ederim,galiba bu vesile ile bir hemşehrimle tanışmış oldum
bence de o kadar kasmayın kendinizi sirekli, 4500 devir üzeri gitseniz beliki o zaman tehlikedesiniz lpg ile. diğer yanda atıyorum 10 dakka 20 dakka 4000devirde rampa çıkacağız tabiki performanslı kullnacağız bence bir şey olmaz
Ali bey inanın yolda son derece sakinim,kasmaktan kastınız,aracın yüksek devirli kullanılmaması ise lpg den dolayı " evet,".Ne diyelim benzini 5 lira yapıp,bizlere kabir azabı çektirenler utansın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 100000
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
Ynt: ARACI 4000 DEVİRİN ÜZERİNDE KULLANMAK MOTORU SAĞIRLAŞTIRIR MI?
« Yanıtla #11 : Mayıs 27, 2014, 18:17:11 »
Aynı söylediğiniz işlemi bende motora enjektör katkısı koyduğumda Kayseri çevre yolu üzerinde yaklaşık 15 dakika yüksek devirde araç kullanıyorum.
Teşekkür ederimMustafa bey teşekkür ederim,galiba bu vesile ile bir hemşehrimle tanışmış oldumAli bey inanın yolda son derece sakinim,kasmaktan kastınız,aracın yüksek devirli kullanılmaması ise lpg den dolayı " evet,".Ne diyelim benzini 5 lira yapıp,bizlere kabir azabı çektirenler utansın.

yani lpg de problem çıkacak diye kasmayın dedim hocam yoksa 10-20 dakika 4-5 bin deviri görse bile sıkıntı çıkacağını sanmıyorum ::) toyota bu taş taaşşşş :D
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
Ben sürekli yüksek devire çikiyorum ozaman motor at gibi :D birde kesiciye girmenin bir zarari var mi yerinde dururken veya giderken çünkü yüksek devire çikinca bile içim aciyor bagirinca  araba korkuyorum bişey olcak diye  2005 model corolla benzinli tüp yok
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Comfort Extra, Kar Beyaz
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 107000
  • 8 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
En az yakıt sarfiyatı için bir gözüm yolda bir gözüm anlık tüketim değerlerinde yol alarak araç kullandığımdan bende 2500 deviri hiç geçmiyorum desem yeridir.  Anlatılanlar özellikle uzun süre yüksek devirde araç kullanımının aracın motor aksamına zarar vereceği ve lpgden benzine geçilmesi gerektiğini de öğrenmiş oldum.
TOYOTA SENİNLE ÇIKARIM YOLA, KOLAY KOLAY VERMEZSİN ARIZA, BİLİRSİN SENİ SEVERİM TOYOTA.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
Yeni teknoloji araçlarda rodaj dönemi çok kısadır.Rodaj döneminin amacı kalite kontrolün gözünden kaçan yada üretim hatası olabilecek durumlara karşı önlem almaktır.Mesela toyotanın rodaj dönemi sadece 1 000 km dir.

Araçları bu sürüş tarzı ile kullanmanın zararı olmadığı gibi yakıt tüketimi açısından faydası bile vardır.Ancak ben bu uzun süre bu kadar akıllı uslu kullanabileceğimi sanmıyorum :)
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
Motorunuzda kurum istemiyorsanız öncelikle yokuş aşağıya inerken devirin 3500-4500 arasında inebileceği vitese alıp o şekilde inin ama gaza basmayın kompresyonda bırakın aracı o zaman bütün kurumlar atılmış oluyor  her zaman yapılacak bir uygulama değil 5000 kmde 1 yapsanız zaten benzin bile harcamamış oluyorsunuz en sağlıklısı bu. Diğer yandan bakacak olursak herkesin dediğine katılarak arada bir basmanın zararı olmayacağı yönündedir görüşüm sonuçta enjektörler 3000 rpm ile 5000-6000 rpmde aynı basınç ile benzin püskürtmüyor yapacağınız yüksek devirlerde enjektörlerde atılabilecek kurum varsa atılır geçer. Şehiriçinde basmak çok mantıklı değil yaklaşık 3-4 ay önceye kadar bende yapıyordum yeterince tehlikeli bir iş şehiriçinde max 2500 rpm yeterli oluyor. Yokuşlardan çıkarken devirin 2000rpm altında kalmamasına dikkat ederseniz sıkıntı olmaz. Bende genelde 2000-2250 arası kullanıyorum ki en ekonomik devir aralığı budur vvt-i da aylardır denememle bunu gözlemledim.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 102201
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 317 kere teşekkür edildi
Rodaj surecinde surekli sabit devirde kullanmayin diyor.
Yani dusuk yuksek eco spor karisik yapmak lazim. yazilanlara katiliyorum. ayrica ahmet guve diger bir konuda soyle demisti.
  honda toyota hyundai    vvti  ivtec  cvvt   motorlarda piston boyu ayarlayan devire bagli mil var. 
arac daimai  dusuk devirde kullanirsak  kisa piston boyu ile calistirmis oluruz ve piston yuvasi uzun orana gore esit asinmaz o yuzden ara sira devir cevirmek iyidir.
 bunun gibi bi yorumu vardi.
Bizlerde zaten rampa cikarken veya uzun yolda ister istemez ust deviri goruyoruz. 
  cc  acik seyahat edersem 5000 deviri goruyo zaten  cc  bazen dip gaz bile yapiyor.
yaris fun multidriveS 2013  beyaz lpg-brc + cruise control + speed limiter + android multimedya + geri görüş + ....

Güya kibar olabilmek icin Giresun u Kiresun yapanlar var.