Gönderen Konu: Enteresan bir emniyet kemeri uyarı hatası  (Okunma sayısı 5797 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 62500
  • Model Yılı: '13
  • 11 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
Enteresan bir emniyet kemeri uyarı hatası
« : Mayıs 16, 2014, 17:26:09 »
Merhaba,

2013 Ekim ayında aldığım aracımın sağ ön koltuğundaki emniyet kemeri uyarısıyla ilgili enteresan bir sorunum var.
Aracın koltuğuna oturduğumda kemeri takmadığım bazı durumlarda sesli ve ışıklı uyarı devreye girerken bazen devreye girmiyordu.
Aracı eşim kullandığı için sabahları 2 Km kadar sonra inene kadar sağ kotuğu ben işgal ediyorum. 93 kiloyum bu nedenle sensörü yanıltacak haiflikte olduğum söylenemez :)

15 gün önce servis giderek bu olayı anlattım, önce servis danışmanı kullandı aracı, ben sağ koltuğa oturdum ve kısa bir mesafe gittik sorun tekrarlanmadı. Bunun üzerine servis kısmından bir teknisyen geçti direksiyona. ani ve yavaş hızlanma, dur kalk, motoru durdurup yeniden çalıştırma gibi bir çok koşulda denedik ama sorunu tekrarlayamadık :)

Sesli uyarının 20 Km sürate ulaşmadan gelmeyeceğini söylediler, ben daha yüksek süratte de yanmadığını söyledim ancak sorunu tekrarlayamadığımız için hiçbirşey elde edemedik.

Tekrar ederse video kaydı yapmamı istediler ve servisten ayrıldım. servisten ayrıldıktan 1 gün sora bu durum yine tekrarladı.
Servise gittiğimde elimde örnek olsun diye birkaç video çektim, bu esnada da sorunun neden bazen yaşanıp bazen yaşanmadığını buldum.

Koltuğa oturduğumda eğer sırtımı tam olarak yaslarsam ön paneldeki (göstergelerin arasındaki) ikaz lambası yanmıyor ve 20 Km süreti geçince sesli uyarı devreye girmiyor. sırtımı çektiğimde ise hem sesli uyarı hem de ışıklı uyarı aktif hale geliyor. Sırtımı tam yaslıyorum derken koltuk üzerindeki oturma pozisyonumu değiştirmiyorum, yani ağırlığın merkezinde büyük bir değişim yok.

Kulağa komik veya saçma geliyor olabilir ancak durum tam olarak böyle, yarın servise tekrar gidip bu şekilde anlatacağım ve göstereceğim, bakalım sonuç ne olacak :)

Toyota Club Türkiye

Enteresan bir emniyet kemeri uyarı hatası
« : Mayıs 16, 2014, 17:26:09 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Ynt: Enteresan bir emniyet kemeri uyarı hatası
« Yanıtla #1 : Mayıs 16, 2014, 17:30:09 »
İlginçmiş. Normalde sensörler koltuğun altında, direk ağırlıkta ikaz vermeye başlaması lazım. Sırt dayanması durumunda oturma pozisyonu değişmiyorsa ağırlık merkezi değişmez. O sensörde bir sıkıntı var heralde. :)
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 11 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mayıs 16, 2014, 18:00:14 »
İlginçmiş. Normalde sensörler koltuğun altında, direk ağırlıkta ikaz vermeye başlaması lazım. Sırt dayanması durumunda oturma pozisyonu değişmiyorsa ağırlık merkezi değişmez. O sensörde bir sıkıntı var heralde. :)

Ben de aynen böyle düşünüyordum ama geçen sefer sorunu servis personeli önünde tekrarlayamadığım için inandıramamıştım oradakileri :)

Bir de ben sağ yolcu hava yastığının emniyet kemeri uyarısına bağlı olduğunu sanıyordum, yani yolcu yoksa o taraftaki yastık patlamaz sanıyordum.
Ama servis yetkilisi hava yastığı ile yolcu algılama arasında bir bağ olmadığını, yolcu havayastığının açılması gereken her durumda açılacağını söyledi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 16, 2014, 18:54:20 »
ağırlık sensörü bozuyor demişlerdi. demekki bozulabiliyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 15000
  • 9 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 16, 2014, 19:26:54 »
tamamen oturma pozisyonu ile alakalı bir durum, nişanlım zayıf bir insan ve birazcık yayılarak oturursa koltuğa aynı anlattığınız şekilde sensörler oturduğunu algılamıyor ve kemer uyarısı yanmıyor bazı zamanlarda ise annem oturuyor o kilolu olmasına rağmen sırt ağrısı yüzünden bazen yayılarak oturuyor ve kemer uyarısı olmuyor. Araç yeni olduğu için sensörlerde bir sorun yoktur muhtmelen sadece sensörler yetersiz bir şekilde konumlandırılmış olduğu için bazı oturuş pozisyonlarında algılamıyor, aynı durum başka arabalardada başıma gelmişti.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 99000
  • 1409 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 16, 2014, 19:43:42 »
koltuk altında sensör değil switch var sanırım.Yolcu koltuğunda arkanıza dayanarak biraz ileri doğru oturusanız sinyal vermez.koltuk altı switch oturma yerinin biraz arkasına doğru yerleştirilmiş.Akşam iş dönüşü ir arkadaşımı takribi 1.5 km kadar götürüp bırakıyorum oda kemer sevmeyen birisi bu yöntemi o keşfetti:))
Not : arkadaşım yaklaışık 75 kg yani ağırlıkla pek alakası yok
Keyifli sürüşler dilerim.
Sadece V-POWER - Anti LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 16, 2014, 22:25:19 »
Avensis t25 kasa da ön koltuğa 2 kişi oturunca emniyet kemerini takamadılar buna rağmen emniyet kemeri ikazı yanmamıştı.. Sorun ağırlıkla alakalı değil sensörün yeri ile alakalı..
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: '08
  • 1 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 17, 2014, 00:06:58 »
Allah başka dert vermesin ne diyelim :) Ancak durum gerçekten garip, fakat kemeri taktığınızda sıkıntı yoksa çok da üstünde durmaya gerek yok aslında

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 18, 2014, 09:35:17 »
Merhaba,

2013 Ekim ayında aldığım aracımın sağ ön koltuğundaki emniyet kemeri uyarısıyla ilgili enteresan bir sorunum var.
Aracın koltuğuna oturduğumda kemeri takmadığım bazı durumlarda sesli ve ışıklı uyarı devreye girerken bazen devreye girmiyordu.
Aracı eşim kullandığı için sabahları 2 Km kadar sonra inene kadar sağ kotuğu ben işgal ediyorum. 93 kiloyum bu nedenle sensörü yanıltacak haiflikte olduğum söylenemez :)

15 gün önce servis giderek bu olayı anlattım, önce servis danışmanı kullandı aracı, ben sağ koltuğa oturdum ve kısa bir mesafe gittik sorun tekrarlanmadı. Bunun üzerine servis kısmından bir teknisyen geçti direksiyona. ani ve yavaş hızlanma, dur kalk, motoru durdurup yeniden çalıştırma gibi bir çok koşulda denedik ama sorunu tekrarlayamadık :)

Sesli uyarının 20 Km sürate ulaşmadan gelmeyeceğini söylediler, ben daha yüksek süratte de yanmadığını söyledim ancak sorunu tekrarlayamadığımız için hiçbirşey elde edemedik.

Tekrar ederse video kaydı yapmamı istediler ve servisten ayrıldım. servisten ayrıldıktan 1 gün sora bu durum yine tekrarladı.
Servise gittiğimde elimde örnek olsun diye birkaç video çektim, bu esnada da sorunun neden bazen yaşanıp bazen yaşanmadığını buldum.

Koltuğa oturduğumda eğer sırtımı tam olarak yaslarsam ön paneldeki (göstergelerin arasındaki) ikaz lambası yanmıyor ve 20 Km süreti geçince sesli uyarı devreye girmiyor. sırtımı çektiğimde ise hem sesli uyarı hem de ışıklı uyarı aktif hale geliyor. Sırtımı tam yaslıyorum derken koltuk üzerindeki oturma pozisyonumu değiştirmiyorum, yani ağırlığın merkezinde büyük bir değişim yok.

Kulağa komik veya saçma geliyor olabilir ancak durum tam olarak böyle, yarın servise tekrar gidip bu şekilde anlatacağım ve göstereceğim, bakalım sonuç ne olacak :)

okurken kameralar neredeyse o tarfa doğru el sallayasım geldi:))) şak gibi:)) ..güldüğümüze bakmayın özgür bey şaka bir yana enteresan bir arıza ..sonucu bizimle paylaşırsanız memnun olurum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Auris 1.6 Valvematic 132hp
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 87 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 18, 2014, 10:51:15 »

Merhaba,

Sonuc olarak servisin çözümünü merakla bekliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 11 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mayıs 19, 2014, 21:40:17 »
Tekrar merhaba,

Araya tatil girdiği için cevap yazamadım kusura bakmayın.

Burada tahmin ve yorum yapan herkes haklı çıktı aslında :)

Koltuğun sensörü/switch'i/algılayıcısı, artık adına ne derseniz, koltuğun tam ortasında bulunuyormuş. Ben sağ koltuğa oturduğumda özellikle de sırtımda bel boşluğu bırakmamak için iyice yaslanacak şekilde yerleştiğimde saygıdeğer sensöre denk gelmediğim için beni algılamıyormuş :)

Neden öyle bir yerleştirme pozisyonu seçtiler bilmiyorum ama durum bundan ibaret. O sensörün tek görevinin emniyet kemeri takılmadığı ikazı yapmakmış. Kaza anında havayastığının açılması ve aktif gerginin devreye girmesi gibi bir fonkiyonu olmadığı bir kez daha üzerine basarak anlattıkları için ikna oldum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Mayıs 20, 2014, 03:29:23 »
Tekrar merhaba,

Araya tatil girdiği için cevap yazamadım kusura bakmayın.

Burada tahmin ve yorum yapan herkes haklı çıktı aslında :)

Koltuğun sensörü/switch'i/algılayıcısı, artık adına ne derseniz, koltuğun tam ortasında bulunuyormuş. Ben sağ koltuğa oturduğumda özellikle de sırtımda bel boşluğu bırakmamak için iyice yaslanacak şekilde yerleştiğimde saygıdeğer sensöre denk gelmediğim için beni algılamıyormuş :)

Neden öyle bir yerleştirme pozisyonu seçtiler bilmiyorum ama durum bundan ibaret. O sensörün tek görevinin emniyet kemeri takılmadığı ikazı yapmakmış. Kaza anında havayastığının açılması ve aktif gerginin devreye girmesi gibi bir fonkiyonu olmadığı bir kez daha üzerine basarak anlattıkları için ikna oldum.

geçmiş olsun:) bir sorun olmamasına sevindim:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • 1 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mayıs 20, 2014, 17:15:59 »
 Siz halinize şükredin benim fiorino kemerler takılıyken bile ötüyor.

Öyle bir sensör var ki aracı kullanırken sağ elinizi koltuğa koysanız dahi ötmeye başlıyor. böyle poşet falan koymak hayal oldu.
 Ama fiat'ta haklı bi kaza yapsan, allah korusun seni ölüme götürecek her türlü kalitesizlik mevcut arabada. Fiat'ta ne yapsın umudu emniyet kemerinde bulmaya çalışıyor :)
2004 Ford Mondeo 2.0i Ghia X, G. Gri OV.
2011 Toyota Yaris 1,4 D4D Manuel...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 20, 2014, 17:21:51 »

Öyle bir sensör var ki aracı kullanırken sağ elinizi koltuğa koysanız dahi ötmeye başlıyor. böyle poşet falan koymak hayal oldu.
 Ama fiat'ta haklı bi kaza yapsan, allah korusun seni ölüme götürecek her türlü kalitesizlik mevcut arabada. Fiat'ta ne yapsın umudu emniyet kemerinde bulmaya çalışıyor :)

Çok güldüm Oğuz abi :rofl: Biz arkadaşlar arasında fiat'a tekerlekli tabut diyoruz :rofl:
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mayıs 20, 2014, 17:24:02 »
Çok güldü Oğuz abi :rofl: Biz arkadaşlar arasında fiat'a tekerlekli tabut diyoruz :rofl:

O Da güzel güzelmiş :D :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mayıs 20, 2014, 17:40:34 »

:lol: :lol:

Yalnız benzer sorun bizim önceki E12de de vardı, bi gün barzoluğun dibine vurdugumda 1litrelik kolayı aldım dikleye dikleye gidiyorum 3 4 yudum sonra kapatıp koltuga bırakayım tam ortaya sensöre nasıl denk getirdiysem ötmeye başladı :lol: viraja giriyorum susuyor tekrar ortaya geliyor ötüyor :lol:

Özgür bey, yengemiz duymasın ancak bu olaydan şunu mu anlamalıyız eşiniz kullanırken çoğunlukla sırtınızı tam yaslayacak rahata eremiyorsunuz :P Ama serviste ustalar kullanırken tam olarak rahatca yaslanıyorsunuz :lol:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Mayıs 21, 2014, 00:25:54 »

:))) harikaydı yaaa:)))

aklıma bir fıkra geldi hemen paylaşayım:))

ford otomotiv in sahibi toyotanın kedi testi diye bir test yaptığını duyar ve japonyaya gelir.adamlar ford  sahibini görünce şaşırır ve gülmeye başlarlar ..türkiye bile bu testi yaparken sizin haberiniz nasıl olmaz??:))
başlarlar anlatmaya: biz aracı üretiriz her türlü testten geçer en son ok vermeden önce akşam eve giderken arabanın içine bir kedi koyarız,sabah geldiğimizde kedi ölmüş ise aracın yalıtımı iyidir der ok veririz.
ford şaşrırı ve türkiye ye gelir,tofaşa gider tofaşta buna gülerler ti ye alırılar:))
ve anlatmaya başlarlar: " biz aracı üretiriz,her türlü testi yaparız,en son ok vermeden önce eve giderken aracın içine bir kedi koyarız,sabah geldiğimizde kedi aracın İÇİNDE ise yalıtım tamam der ok veririz:))

dikkat etmek lazım:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 11 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Mayıs 21, 2014, 01:25:27 »

Fiorino konusunda söylediğinizde haklısınız zira çalıştığım şirketteki arkadaşlardan birinin kuzeni geçen sene bir kaza yaptı Fiorino ile ve kaza esnasında emniyet kemerinin kopması nedeniyle çok ağır yaralandı. Belki duymuş bile olabilirsiniz zira basına da yansıdı bu kaza. Bilirkişi kemerin kaza esnasında kopmuş olduğuna dair rapor verdi ve dava hala devam ediyor :/

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 21, 2014, 01:43:22
Özgür bey, yengemiz duymasın ancak bu olaydan şunu mu anlamalıyız eşiniz kullanırken çoğunlukla sırtınızı tam yaslayacak rahata eremiyorsunuz :P Ama serviste ustalar kullanırken tam olarak rahatca yaslanıyorsunuz :lol:

Güzel bir yaklaşım :) ama asıl sorun eşim kullanırken daha rahat olduğum için arkama yaslanmamdan kaynaklanıyor :)

Şaka bir yana hafta içi sabahları araca yolcu olarak 5 dk. gibi kısa bir süreliğine bindiğim için laptop çantam kucağımda oluyor, o nedenle sanırım normalden daha geriye oturuyorum ve bu durum yaşanıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Mayıs 22, 2014, 18:47:29 »

:))) harikaydı yaaa:)))

aklıma bir fıkra geldi hemen paylaşayım:))

ford otomotiv in sahibi toyotanın kedi testi diye bir test yaptığını duyar ve japonyaya gelir.adamlar ford  sahibini görünce şaşırır ve gülmeye başlarlar ..türkiye bile bu testi yaparken sizin haberiniz nasıl olmaz??:))
başlarlar anlatmaya: biz aracı üretiriz her türlü testten geçer en son ok vermeden önce akşam eve giderken arabanın içine bir kedi koyarız,sabah geldiğimizde kedi ölmüş ise aracın yalıtımı iyidir der ok veririz.
ford şaşrırı ve türkiye ye gelir,tofaşa gider tofaşta buna gülerler ti ye alırılar:))
ve anlatmaya başlarlar: " biz aracı üretiriz,her türlü testi yaparız,en son ok vermeden önce eve giderken aracın içine bir kedi koyarız,sabah geldiğimizde kedi aracın İÇİNDE ise yalıtım tamam der ok veririz:))

dikkat etmek lazım:)

Buda süperdi :D :D

Fiorino konusunda söylediğinizde haklısınız zira çalıştığım şirketteki arkadaşlardan birinin kuzeni geçen sene bir kaza yaptı Fiorino ile ve kaza esnasında emniyet kemerinin kopması nedeniyle çok ağır yaralandı. Belki duymuş bile olabilirsiniz zira basına da yansıdı bu kaza. Bilirkişi kemerin kaza esnasında kopmuş olduğuna dair rapor verdi ve dava hala devam ediyor :/

İnanırım bu duruma. Fiat kullanırken biraz daha dikkat etmekte fayda var. NE kadar kaliteden ödün verse de bizim en çok işimize yarayan araç fiorino o yüzden ayrı bi enpatim vardır. Uzun yolda da kolay kolay 90'ı geçmem. O 90'ı rahatlıkla hissettiğim için daha fazla gaza basma hissini vermiyor araç bana :)

Tabi bunlar işin esprisi dikkat etmekte fayda var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mayıs 23, 2014, 00:52:50 »
Bizim arabadaki adar ilginç uyarı olamaz :D Elektronik olmayınca doğal olarak bu görevi ben üstlendim kemer takmayanları ya arkaya alıyorum yada sağa çekip emniyet kemerinin faydalarını anlatıp taktırıp devam ediyorum eğer hala takmıyorsa zor kullanmak zorunda kalıyorum :lol: Kader olarahtan kendilerini ben dövmüş oluyorum kader olarahtan hep.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)