Gönderen Konu: devir ile ilgili herşey...  (Okunma sayısı 2009 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
devir ile ilgili herşey...
« : Ekim 14, 2008, 10:00:49 »
herkese selamlar.daha önce açtığım devir ile ilgili konuda (5.viteste 120 km/s hızda 3500 d/d normal mi?) çok faydalı bilgiler paylaştığınızı gördüm.devir ile ilgili her türlü konuyu ve sorunu bu yeni açtığım konuda kapsamlı olarak paylaşılmasının faydalı olacağını düşünüyorum.mesala hangi devirlerde arabayı kullanmalı,ekonomi için hangi devirler uygun,hangi devirlerde vites değiştirmeli,düz yol,rampa gibi yerlerde hangi devirler,uzun ömürlü motor için hangi devirler uygun vb.sizin bulduğunuz devir ile ilgili soru ve sorunlar konular.ilgilenen bilgi ve deneyimlerini paylaşan tüm arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Toyota Club Türkiye

devir ile ilgili herşey...
« : Ekim 14, 2008, 10:00:49 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
Ynt: devir ile ilgili herşey...
« Yanıtla #1 : Ekim 14, 2008, 10:38:19 »
Herkese merhaba .Devir de benim de bazı takıntılarım var.(2004 sol HB) 5 vitesde 3500 devirde benimkide 130-140 yapıyor.Arkadaşımın Hyundai 2007 model dizel aracında 3000 devirde 140-150 hızı gördüm.Fakat şu ayrıntı önemli.Hyundai nin devir saati göstergesi en son 6000 devir göstergeli.Bizim Corollanın devir sati 8000 devir göstergeli.Yani Hyundai devir göstergesi 2000 devir eksik.Tahminim bize uyarlarsak 4000-4500 devirde hyundai o hıza ulaşıyor. 
2004 Corolla Sol HB

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ekim 14, 2008, 10:46:01 »
Değerli arkadaşlar bendede 2005 terra var çalıştıktan ve motor ısındıktan sonra araba boşta iken devir saati 7-8 gibi oluyor ve ses değişiyor neden olabilir tecrübesi olan varmı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 14, 2008, 13:38:36 »
   :wacko: Elimden geldiğince bildiklerimi aktarmaya çalışayım.
 Mesut, bahsettiğin şey tamamen bir fenomendir. Bu motorun çalışma prensibi, dolayısı ile dünyası gereği gerçekleşen bir olaydır ve gayet de doğaldır. Motor çalışma ısısı ideale geldiğinde ECU (beyin) alığı çeşitli sensörlerden verileri işleyip gerekli noktalara komut vererek motor devrini otomatik olarak ayarlar. Bunada rölanti devri denir. Yani motor o anda yüksüz olarak çalışmaktadır.
  Sait seni Tanışma bölümünde tanıyabilirmiyiz öncelikle? :)
 Karşılaştırma yaptığın araçların göstergesine gelene kadar herşeyi farklıdır Sait. İlgilendiğin konu açısından bakarsak ise en başta Motorları. Bahsettiğin Hyundai Disel motora sahip, oysa kullandığın araç büyük ihtimalle Benzinli, yanılıyormuyum? Yani bu iki tip motorun iç aksamlarından tut, çalışma prensipleri (her ne kadar ikisi de dört zamanlı olsada) vs. tamamen farklıdır. Sonuçta da üretecekleri güç, tork ve bunları hangi devirlerde üretecekleri de tamamen birbirinden farklıdır. Göstergelerinin birbirinden farklı devirleri gösteriyor olması ise tamamen bu yukarıda bahsettiklerimin bir sonucudur.
 Engin, sorularına sıra sıra cevap vermeye çalışayım kendi bilgim ölçüsünde;
 Ekonomi: burada bahsettiğin minimum yakıt tüketimi ise ve eğer bundan kastın test ortamı değilde trafik şartları ise cevap şu olur; kullandığın aracın torkundan en iyi şekilde yararlanarak ve gaz pedalına mümkün olduğunca sabir ve keisnlikle çok yumuşak basarak, ani hızlanmalardan uzak durarak sahip ekonomi yapabilirisn. Farkındaysan burada hız ve vitesten bahsetmedim. Önemli olan 90-100Km/s. i geçmeden (çünkü bu noktalardan sonra araca etki eden aerodinamik kuvvetler optimum noktasından daha fazla yük bindirmeye başlar araca) Yani bu noktadan sonra araç ve dolayısı ile motoru birde önündeki havayı yarmak için güç ve dolayısı ile yakıt harcar. Önemli olan çok düşük ve çok yüksek devirler kullanmamaktır ve bu devirler tamamen o aracın motor üretim, ECU ve şanzıman özellikleri yönünde farklılık gösterir. 3. viteste yüksek devir çevirerek (idealden yüksek) gitmek nasıl ki yakıt tüketimini arttırıyorsa aynı şekilde aynı hızı 5. viteste ve idealden düşük devirde çevirerek gitmekte yakıt tüketimini arttırır.
 Aracın ideal (ekonomi amaçlı) vites değiştirme devri o aracın motor/ şanzıman özellikleri dışında sizin kullandığınız yol durumuna (yokuş, yoğun trafik vb.) ile araç yüküne bağlıdır. Burada amaç torktan mümkün olduğunca iyi yararlanmaktır ve gaz pedalına yumuşak hareketler yaparak basmak, gazı arttrımak ve bir üst vitese geçerken devirde de düşme olacağını düşünerek ideal noktada vites değiştirmektir. Bunu aracın gerek teknik verilerin iinceleyerek, gerek ise kullanım üsresince tanıyarak bulabilirisniz. Ancak artık bunu aracı tanıyarak kendinizin bulmasına da gerek yok, sonuçta yeni nesil Corolla ve Auris de bunu sizin için yapan ve sizi yakıt  ekonomisi için uyaran sistemler mevcuttur.

Not:Her trafik kuralına uyduğumuz gibi hız verilerini verirken de bunu ihmal etmeyelim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 14, 2008, 13:46:37 »
hakan üstadım çok teşekkür ederim çok faydalı bilgiler.saygılar...