Gönderen Konu: Benzin pompasını devre dışı bırakma  (Okunma sayısı 18129 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
Benzin pompasını devre dışı bırakma
« : Mayıs 05, 2014, 16:58:33 »
Arkadaşlar merhabalar.

Bugün araç babamdaydı. Sanayide elektrikçi arkadaşına park sensörünü yaptırırken arka koltuğu kaldırmışlar ve yakıt pompasını görmüşler.

Usta "Araç LPG'de çalışsa bile benzin pompalıyor. Bu sebepten benzin boruları patlayıp, arabalar yanabiliyor. 130,00 TL'lik aparatla araç LPG'ye geçince benzin pompası devre dışı kalsın" demiş. Ee tabii bizimkine bir şey söylemeye gelir mi, hemen "Alalım, takalım" diyor.

LPG montajı sırasında bu parçanın takılması gerekiyormuş fakat takılmamış.

Ne diyorsunuz bu parçaya ? Doğrusu ben ilk defa böyle bir şey duydum ? Bilgisi olan var mıdır ?

İki gün önce fotoğrafını çekmiştim oranın.

1.6 VVT-i

Toyota Club Türkiye

Benzin pompasını devre dışı bırakma
« : Mayıs 05, 2014, 16:58:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Ynt: Benzin pompasını devre dışı bırakma
« Yanıtla #1 : Mayıs 05, 2014, 17:06:38 »
Ustanın dediği doğru, Lpg de çalışırken aynı zamanda benzin pompası da çalışıyor ve zamanla pompa bozuluyor böyle bir aparat varsa bence iyi olur gibi.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 05, 2014, 17:21:09 »
Usta doğru söylemiş bu durum pompanın  araç lpg deyken de çalışmasına eğer depoda benzin azsa soğuyamayıp bozulmasına veya ileriki tarihlerde benzin pompasının aşınıp yeterli benzin basmamasına ve sabahları geç çalışma sorunuyla karşılaşmanıza neden olur. En doğrusunu yapmışsınız. Bu işin tek eksi yönü bazen bu takılan roleli malzemenin rölesi takılı kalma gibi sorun baş gösteriyor o zamanda araç gene çalışmıyor o da zor ihtimal ama başına gelen
2-3 kişi biliyorum
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Mayıs 05, 2014, 17:40:00 »
Ustanın dediği doğru, Lpg de çalışırken aynı zamanda benzin pompası da çalışıyor ve zamanla pompa bozuluyor böyle bir aparat varsa bence iyi olur gibi.
Teşekkürler AYTAÇ Bey.

Usta doğru söylemiş bu durum pompanın  araç lpg deyken de çalışmasına eğer depoda benzin azsa soğuyamayıp bozulmasına veya ileriki tarihlerde benzin pompasının aşınıp yeterli benzin basmamasına ve sabahları geç çalışma sorunuyla karşılaşmanıza neden olur. En doğrusunu yapmışsınız. Bu işin tek eksi yönü bazen bu takılan roleli malzemenin rölesi takılı kalma gibi sorun baş gösteriyor o zamanda araç gene çalışmıyor o da zor ihtimal ama başına gelen
2-3 kişi biliyorum

İşin içinde usta olunca güvenemiyorsunuz Yücel Bey.
Araç 2008'den beri LPG'li ve bu aparat olmadığı için oldukça zarar vermiştir diye düşünüyorum. Neyse, zararın neresinden dönersek kar hesabı...

Röle olayını öğrendiğim iyi oldu.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 05, 2014, 18:23:50 »
Gereksiz bir uygulama.
Önemli olan çeyrek depodan fazla benzin bulundurmak.

Araç LPGde çalışırken benzin sürekli devir daim yapıyor bu nedenle ısınma olmaz.

Ayrıca bu aparat takılırsa sistem LPGden benzine geçtiginde gecikme olacaktir. O zamanda kaza riski olabilir.

Ben asla böyle birşeyi aracıma takmam.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mayıs 05, 2014, 18:28:47 »
Gereksiz bir uygulama.

Araç LPGde çalışırken benzin sürekli devir daim yapıyor bu nedenle ısınma olmaz.

Ayrıca bu aparat takılırsa sistem LPGden benzine geçtiginde gecikme olacaktir. O zamanda kaza riski olabilir.

Hadi bakalım işin içinden nasıl çıkacağız şimdi.  :hoş:

Parçanın adı internetten araştırdığım kadarıyla benzin rölesiymiş.

Parça hakkında aşağıdaki bilgilere ulaştım.

Benzinin sürekli pompada devir daim yapmasından dolayı benzinin oktanının ve yanma oranının düştüğünden, bir miktar benzinin uçtuğundan söz ediliyor.

Alıntı
Aracınız LPG ye geçse dahi aracınızın benzin pompası gereksiz yere çalışmaya devam etmektedir. Motora giden benzin hortumu geniş, kullanılmayan benzinin depoya geri dönmesini sağlayan tahliye hortumu dar olduğu için benzin depoya tazyikli (basınçlı) bir şekilde geri döner. Aracınızda ki benzin, depo ile motor arasında dolaşmaya devam eder. Motorunuz benzin tüketmediği için benzin pompanız zorlanır, ömrü kısalır ve arıza yapar. Bu olay, aynı zamanda depodaki benzinin buharlaşıp azalmasına ve kalitesinin düşmesine sebep olur. LPG sistemi üreticileri bu gerçeği göz ardı etmişlerdir.

Genelde LPG li araçlarda depoda çok az miktarda benzin bulundurulduğu için çalışan benzin pompası yeterince soğutulamaz ve arızaya sebep olur. Aracınız LPG li dahi olsa deponuzda her zaman çeyrek depo benzin bulunması gereklidir.

Basit bir role ile bu olayı çözmeye çalışan ustalarımız olsa bile sıralı sistem LPG bulunan araçlarda bu çözüm yetersiz kalmaktadır. Benzin pompası her 2 dakika da bir 3 saniye çalışmayacağı için iç basınç dengelenmeyecektir.  Sıralı sistem  araçlarda LPG ye geçildiğinde benzin pompası hemen  durdurulduğunda araç stop etmektedir.

Alıntı
Benzin Rolesi

Sıralı lpg sistemi takılı olan araçlarda benzin rolesinin önemini kısaca açıklayacak olursak araç lpg de çalışırken aracın benzin deposunda bulunan benzin pompası sürekli çalışmaya ve ön tarafa benzin pompalamaya devam etmektedir. Benzinin motorla depo arasında sürekli dolaşım ve devirdayım yapmasından dolayı benzınde ısınma ve genleşme yaptığı için havalandırmadan yani benzin tahliyesinden buhar halinde uçmasına ve depodaki benzin mikrarının azalması meydana gelmektedir. Aynı zamanda depodaki benzinin sürekli boşa devirdayım yapmasından dolayı meydana gelen ısınma ve genleşme sebepleri yüzünden benzinin oktanı ve yanma oranı güşer. Bu gibi durumlarda benzin pompasının arıza yapmasını engellemek için araca benzin rolesi taktırmak yeterli olacaktır. benzin rolesinin önemi sıralı sistem lpg bulunan araçlarda çok önemli olup bir kaç örnek verecek olursak çeğrek deponun altında benzin bulunan sıralı sistem lpg li araçta araç lpg de seyir halindeyken örneğin virajlı yollarda ve engebeli yollarda benzin pompası depodan benzini tam olarak çekemediği için benzin pompası kurukuruya çalışıp kısa sürede arıza yapacaktır. Araçtaki benzin sevyesi 4/1 altına düşmesi sadece benzin pompasının arıza yapmasına sebep olmaz aynı zamanda motorda ve benzin enjektörlerinde pahalı arızalar yol açmasına neden olur. bu konuda kısa bir açıklama yapacak olursak benzin deposunda yakıtın içinde bulunan ağır metaller ve pis maddeler sürekli tabanda kaldıkları için benzin pompası davamlı benzini depo ve motor arasında devir dayım ettiği için bu zararlı maddeler benzin filtresi ve enjektörlerinin tıkanarak arıza yapmalarına neden olurlar. Aynı zamanda benzinin oktanı ve yanma kalitesi düştüğü için motorada büyük arızalar açamasına neden olurlar. Bu gibi arızalara neden vermemek için aracımaıza benzin rolesi taktırmalıyız.

Benzin Rolesinin Görevi nedir ?

Araç lpg ile çalışmaya başladığı anda 5 saniye içinde benzin rolesi devreye girerek benzin pompasın boşa çalışmasını durdurur. Araç lpg de çalıştığı sürece her 30 dk bir 15 sn süreliğne devre dışı kalarak benzin enjektörlerinin soğumasına yardımcı olur. Benzin rolesinin görevi aynı zamanda sizi pahalı masraflardan kurtarmaktır.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #6 : Mayıs 05, 2014, 18:38:11 »
Ben buna mal pazarlama teknigi derim.

AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 05, 2014, 19:27:06 »
Ahmet abiye katiliyorum mal pazarlama teknigi gercekten :D deponun dibine pislik nerden geliyor ? hadi geldi diyelim yakit filtresi ne ise yariyor yahu ? benzin devir dagim yaptiginda depoda pislik olsa bile filtreden gecip temizlenip depoya oyle donuyor,.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 05, 2014, 19:41:12 »
Bencede gereksiz bir uygulama lpg den benzine geçtiğiniz anda depodan benzin enjekörlerine yeterli basıncı yaratamaz ve araç stop edicektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • kralına yol vermişim, soytarısıyla uğraşamam...
  • 13 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 05, 2014, 20:58:06 »
bende duymuştumda ustaya sorduğumda normal bir röle demişti, rölenin çalışma pirensibi malum. araç lpgde giderken bitti veya hız yapmak istediniz yeterli gaz gelmedi o andada benzine geçemediğini düşünün sol şeritte kaldınız araç stop etti:((( demişti ama bu sorunun cevabını en iyi mehmet bey (brc yetkili serivisi) verecektir diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mayıs 05, 2014, 22:15:42 »
bende duymuştumda ustaya sorduğumda normal bir röle demişti, rölenin çalışma pirensibi malum. araç lpgde giderken bitti veya hız yapmak istediniz yeterli gaz gelmedi o andada benzine geçemediğini düşünün sol şeritte kaldınız araç stop etti:((( demişti ama bu sorunun cevabını en iyi mehmet bey (brc yetkili serivisi) verecektir diye düşünüyorum.
MEHMET Bey'in başlığına yazmıştım üstad, cevap bekliyorum.

Hayır şimdi bizimkinin kafaya giriyorlar, gel de vazgeçir bu işten.

Tutturmuş benzin pompası boşa çalışıyor diye.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mayıs 05, 2014, 22:35:54 »
O bahsettiğiniz role fiyatı 20 tl ben başka bi amaç için almıştım ama yapacağım devreye uymadı evde duruyor halen montaj şeması ve çalışma prensibi yazıyordu hatırladığım kadarıyla aracı stop ettikten sonra otomatik olarak 5 saniye boyunca benzin pompalıyordu arkadaşların dediği gibi sıkıntılı olabilir benim konu hakkında hiç bir fikrim yok

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mayıs 05, 2014, 22:43:39 »
Gereksiz bir uygulama.

Kesinlikle doğru teşhis.
Benzin pompası sürekli çalışmalıdır.
Motor yakıt kullanmasa dahi benzin depoya geri döner, sıkıştırma söz konusu değildir.
Yakıt, dalgıç pompanın içinden geçtiğinden dolayı kendini soğutur, merak etmeyin.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 23000
  • Model Yılı: '11
  • 33 kere teşekkür etti
  • 81 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 05, 2014, 22:54:34 »
kesinlikle taktırılma malı. Tek dikkat etmeniz gereken çeyrek deponun altında benzin bulundurmayın. Önceki aracım LPG li idi zamanında çok araştırdım ve hiç bir LPG firması tavsiye etmedi. Benzinli araçlar yüz binlerce km yapıyor fakat benzin pompası çok nadiren bozuluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mayıs 08, 2014, 15:38:20 »
TOYOTA'dan çıkma teknisyen ustamızla konuştuktan sonra parçayı taktırmaktan vazgeçtik arkadaşlar.
Bunda sizlerin yorumlarının da büyük bir katkısı oldu, varolun.

Usta ,"Bu parça genellikle HYUNDAI'lerde kullanılıyor, TOYOTA'da gerek yok. LPG'den benzine aldığın zaman araç stop edecektir" dedi ve sizlerin yazılarınızı da okuyunca ikna oldu neyse ki.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Haziran 04, 2014, 21:25:21 »
iyi ki vazgeçmişsiniz Yüksel, o dandik role yuzunden yanan bir E12 biliyorum.

Ayrica E12'lerin benzin pompalarinda yuksek basinc koruma valfi de var oyle boru moru patlamaz yani, kim soylediyse Tofaş Sahin falan sanmis arabayi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #16 : Haziran 04, 2014, 22:41:55 »
Bu role çok gereksiz ve tehlikeli bir uygulama
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Haziran 04, 2014, 22:52:29 »
iyi ki vazgeçmişsiniz Yüksel, o dandik role yuzunden yanan bir E12 biliyorum.

Ayrica E12'lerin benzin pompalarinda yuksek basinc koruma valfi de var oyle boru moru patlamaz yani, kim soylediyse Tofaş Sahin falan sanmis arabayi.
Zaten vazgeçmiştik, senin de bu yorumunu okuyunca "İyi ki bulaşmamışız" dedim abi.

Bu role çok gereksiz ve tehlikeli bir uygulama
Aslında anladığım kadarıyla hep LPG'de çalışan ve sıralı olmayan sistemlerde bu röle faydasını gösteriyor fakat bizim araçlarda dediğin gibi gereksiz bir uygulama abi.
1.6 VVT-i