Gönderen Konu: 2.El Araç Alırken Expertize Pek Güvenmeyin..  (Okunma sayısı 39531 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 10 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
Ynt: 2.El Araç Alırken Expertize Pek Güvenmeyin..
« Yanıtla #20 : Nisan 04, 2014, 11:03:04 »
130.000 de motorun performansı %80 dersek bu oran 300.000 km ye gelince %70 e düşer.Asıl olay bundan sonra başlıyor.Motor parçaları aşındıkça diğer parçalarada zarar vereceği için 400.000 Km ye geldiğinde %60 a düşer.Tabi bu 600.000 falan olursa %45-50 lere kadar düşmeye başlar.1.000.000 KM de ise motorun performansı artık %15 lere kadar düşmeye başlar.Benimde fikrim bu.
2008 Tata İndigo 1.4 TDI Marina SW
2004 Hyundai Starex
2001 Mazda E2200
2002 Kia Bango

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Nisan 04, 2014, 11:03:04 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Nisan 04, 2014, 11:10:39 »
Mustafa bey ben başka birşey anlatmaya çalışıyorum . %98 yazan adam neyle ölçmüşte %98 yazmış ? çekişinden ve perfoprmansından yola çıkarak bunu yazmıştır,  yani 300 bin km de araç sahibi olan şahıs aracının performansından ilk günkü kadar memnun ise o motorun durumu iyidir, motorun perfomansından az çok birşeyler anlaşılır,  bu %98 yazan şahısta motorun durumu iyi demek istemiştir, benim asıl belirtmek istediğim olay bu idi, yazan şahıs bilinçli olarak %98 yazmamıştır , motorum sağlıklı demek istediği için yazmıştır.         

Mesut bey o halde konuyu biraz yanlış anladığınızı düşünüyorum. Çünkü bu değeri exper vermiş ben bundan bahsediyorum. Yoksa araç sahibi memnuniyet derecesine göre %98 demiş değil. Ancak şuanda ne anlatmak istediğiniz net bir şekilte anlaşıldı.  İlk belirttiğim iletide 130.000'kmde %98 motor ömrü veren ve bunu sadece dyno testinden anlayanların varolabileceğinden dikkat edilmesi gerektiğini ifade ettim. Arkadaşımız bir konu açmış ve bilgimi burada paylaşmak istedim.

Motor ömrünü yalnızca dyno verilerine göre net bir şekilde bilemezsiniz. Örneğin, dynoya aracınızı sokarsınız ve orjinal verilerine yakın veri elde edersiniz. Peki  1 km sonra biyel kolunu kırmayacağını nereden bilebiliriz. Önceki iletilerimde belirttiğim ölçümlerin hiç birisinin yapılmadan dyno verilerine göre motor hakkında bir değer vermek bana göre çok yanlış. Yukarıdaki 150milyon hesabını yaparken size tepki mahiyetli yaptım. Sizin ne var bunda... ile,  siz iyi misiniz cümleleriniz bana agresif geldi. Lütfen yanlış anlaşılmasın ama bildiklerimizi daha kesin net, hiç kimseyi incitmeden harflere dökersek çok daha iyi anlaşılabileceği kanısındayım. Zira yazılı iletişimin zorluklarından bir tanesi de jest ve mimiklerimizi karşıdakine aktaramıyor olmamızdır. Bir yazı yazarken gülerek yazarsınız, belki şaka mahiyetinde. Ancak, karşıdaki insan sizin güldüğünüzü göremez, niyetinizi bilemez ve yazdığınızı görür, anlar ve anlam çıkartır.  Bunu önemle belirtmek isterim. Burası bilgilerimizi ve edindiğimiz tecrübeleri nezaket kuralları çerçevesinde aktaracağımız bir platform. En azından öyle olması gerektiğini düşünüyorum.   

Bu arada aracın performansı bahsi geçen aracı kullandığım için bana hiç tatmin edici gelmedi. Gürültü çalışıyordu ve garipte bir gidişi vardı.

Saygı ve selamlarımı sunarım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Nisan 04, 2014, 11:11:45 »
130.000 de motorun performansı %80 dersek bu oran 300.000 km ye gelince %70 e düşer.Asıl olay bundan sonra başlıyor.Motor parçaları aşındıkça diğer parçalarada zarar vereceği için 400.000 Km ye geldiğinde %60 a düşer.Tabi bu 600.000 falan olursa %45-50 lere kadar düşmeye başlar.1.000.000 KM de ise motorun performansı artık %15 lere kadar düşmeye başlar.Benimde fikrim bu.

ya böyle bişey nasıl olur ,  %15 e düşermiş  ozamn mantık şumu yani  100Hp bir motor %15 performansa düşünce 15HP güç üretir ,  o 1200 kiloluk araba 15HP ile nasıl gider ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #23 : Nisan 04, 2014, 11:14:06 »
Mesut bey o halde konuyu biraz yanlış anladığınızı düşünüyorum. Çünkü bu değeri exper vermiş ben bundan bahsediyorum. Yoksa araç sahibi memnuniyet derecesine göre %98 demiş değil. Ancak şuanda ne anlatmak istediğiniz net bir şekilte anlaşıldı.  İlk belirttiğim iletide 130.000'kmde %98 motor ömrü veren ve bunu sadece dyno testinden anlayanların varolabileceğinden dikkat edilmesi gerektiğini ifade ettim. Arkadaşımız bir konu açmış ve bilgimi burada paylaşmak istedim.

Motor ömrünü yalnızca dyno verilerine göre net bir şekilde bilemezsiniz. Örneğin, dynoya aracınızı sokarsınız ve orjinal verilerine yakın veri elde edersiniz. Peki  1 km sonra biyel kolunu kırmayacağını nereden bilebiliriz. Önceki iletilerimde belirttiğim ölçümlerin hiç birisinin yapılmadan dyno verilerine göre motor hakkında bir değer vermek bana göre çok yanlış. Yukarıdaki 150milyon hesabını yaparken size tepki mahiyetli yaptım. Sizin ne var bunda... ile,  siz iyi misiniz cümleleriniz bana agresif geldi. Lütfen yanlış anlaşılmasın ama bildiklerimizi daha kesin net, hiç kimseyi incitmeden harflere dökersek çok daha iyi anlaşılabileceği kanısındayım. Zira yazılı iletişimin zorluklarından bir tanesi de jest ve mimiklerimizi karşıdakine aktaramıyor olmamızdır. Bir yazı yazarken gülerek yazarsınız, belki şaka mahiyetinde. Ancak, karşıdaki insan sizin güldüğünüzü göremez, niyetinizi bilemez ve yazdığınızı görür, anlar ve anlam çıkartır.  Bunu önemle belirtmek isterim. Burası bilgilerimizi ve edindiğimiz tecrübeleri nezaket kuralları çerçevesinde aktaracağımız bir platform. En azından öyle olması gerektiğini düşünüyorum.   

Bu arada aracın performansı bahsi geçen aracı kullandığım için bana hiç tatmin edici gelmedi. Gürültü çalışıyordu ve garipte bir gidişi vardı.

Saygı ve selamlarımı sunarım.

Mustafa bey bu konuda size katılıyorum, sizden bu konuda özür dilerim , yazım mimiksiz olduğu için yanlış anlaşılmaya açık haklısınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #24 : Nisan 04, 2014, 11:19:32 »
Mustafa bey bu konuda size katılıyorum, sizden bu konuda özür dilerim , yazım mimiksiz olduğu için yanlış anlaşılmaya açık haklısınız.

Estağfurullah Mesut Bey, sizin tecrübelerinizden ve bilgilerinizden her zaman faydalanmak isterim. Saygı ve selamlarımı sunarım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 10 kere teşekkür etti
« Yanıtla #25 : Nisan 04, 2014, 11:23:27 »
ya böyle bişey nasıl olur ,  %15 e düşermiş  ozamn mantık şumu yani  100Hp bir motor %15 performansa düşünce 15HP güç üretir ,  o 1200 kiloluk araba 15HP ile nasıl gider ?

Hayır yanlış düşünüyorsunuz.Zaten LPG li araçların çoğunda sarı renk motor ilkaz lambası yanar.Motorun performansı %30 lara düşünce motor illaki arıza yapacaktır.Daha sonra kırmızı motor ilkaz ışığı yanacaktır.Haliyle sürücü o arabanın motorunu yaptırmadan binmez o araca.Bana hiç denk gelmedi çünkü bu aynı arabayı yağsız kullanmaya benzer.Kim böyle arabaya hala umrunda olmadan binmeye devam eder ki ?
2004 Hyundai Starex
2001 Mazda E2200
2002 Kia Bango

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 26 kere teşekkür etti
  • 121 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Nisan 04, 2014, 11:45:48 »
sanki bir yerlerde hata yapıyorsunuz experlerin verdiği yüzde motor ömrü değil motorun kaç beygir güç kaybettiğiyle alakalı.Örneğin  motor 100 hp ölçümde 90 hp geldi 10 hp güç kaybetmiş motor yüzde 90 deniliyor. yani motor yüzde 10 luk kullanılmış bunun 9 katı daha yol yapar anlamına gelmez bu
Can yakıpta kalp kırma ey insanoğlu,seninde gülbenzin solacak birgün...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #27 : Nisan 04, 2014, 11:49:43 »
sanki bir yerlerde hata yapıyorsunuz experlerin verdiği yüzde motor ömrü değil motorun kaç beygir güç kaybettiğiyle alakalı.Örneğin  motor 100 hp ölçümde 90 hp geldi 10 hp güç kaybetmiş motor yüzde 90 deniliyor. yani motor yüzde 10 luk kullanılmış bunun 9 katı daha yol yapar anlamına gelmez bu

Aslında anlatmak istediğim de bu. Dyno verileri yukarıda da bahsettiğim gibi sadece aracın gücüne ilişkin teknik istatistiki verileri içerir.(Tork, hp vb.) Motorun ömrü içinse çok daha detaylı araştırmalar yapmak gerekir. Bu araştırmaları dikkat edilirse özellikle motor sporları ile uğraşan münferit kullanıcalar yapmaktalar. Şahıs bir aracın motorunu modifiye ederken ona binlerce lira bağlıyor ve doğal olarak motoru indirip bir çok ölçümler yaparak çeşitli modifikasyonları yapmaktalar. 

Experlerin verdiği değerlerde ise genel anlamda bu oran motorun ömrü diye anlaşılmaktadır. Piyasaya da bakacak olursak expere girdim motor %... şukadar çıktı diye bir kanı ve gerçek var. Bu değerler üzerinden satışların büyük bir bölümünün yapıldığını düşünüyorum. Buna gerçekten çok dikkat etmek gerekir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #28 : Nisan 04, 2014, 11:58:26 »
Hayır yanlış düşünüyorsunuz.Zaten LPG li araçların çoğunda sarı renk motor ilkaz lambası yanar.Motorun performansı %30 lara düşünce motor illaki arıza yapacaktır.Daha sonra kırmızı motor ilkaz ışığı yanacaktır.Haliyle sürücü o arabanın motorunu yaptırmadan binmez o araca.Bana hiç denk gelmedi çünkü bu aynı arabayı yağsız kullanmaya benzer.Kim böyle arabaya hala umrunda olmadan binmeye devam eder ki ?

benim aracımdada (2005 HB Sport  3ZZ-FE) LPG vardı ama hiç sarı ışık yakmadı hemde hiç

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 10 kere teşekkür etti
« Yanıtla #29 : Nisan 04, 2014, 13:08:23 »
benim aracımdada (2005 HB Sport  3ZZ-FE) LPG vardı ama hiç sarı ışık yakmadı hemde hiç

Benim aracımda 2005 1.6 VVT-İ Sol Sedan LPG bendede var.Gaz ayarı yapıldıktan 500 km sonra tekrar yanıyor.Çözümü yok gibi birşey.Bu konu hakkında şikayeti olanda çok.Neyse abi konu iyice zortladı :) . Uzun lafın kısası expertize güvenmeelim :)
2004 Hyundai Starex
2001 Mazda E2200
2002 Kia Bango

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 402 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Nisan 04, 2014, 15:30:27 »
Fehmi Bey çok teşekkür ederim. Konunun açılması zaten experlerin ne derece güvenli olduğu ile ilişkili idi. Buna bir önek gösterdim ve 2001 model bravası olan arkadaşımın aracına experin motoruna %98 diye rakam verdiğini belirttim ve experlere kesinlikle dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çektim.  Burada dikkat çekmek istediğim husus zaten 130.000km de İstanbul trafiğinde kullanılmış bir araca %98 motor durumu demenin doğru olmadığı idi.

Evet siz hesap uzmanı olabilirsiniz. Bende askeri okul okumuş bir motor teknisyeniyim ve bir aracın ömrünün nasıl tespit edileceğini bilirim. Bir motora kompresyon testi yapmadan, sentil ile ölçümlerde bulunmadan, motoru açıp segmanlardaki değerleri ve yıpranma paylarını ölçmeden, metal yorgunluğu değerlerini yüzdeye vurarak genel yekunde bunları düşmeden, vb. yani ayrıntılı incelemeden motora ilişkin asıl değerleri veremezsiniz. Sadece tork ve bg açısından ve bazı değerleri görebilirsiniz. Burada çok fazla teknik hususa inmemin kimsenin menfaatine olacağını düşünmüyorum konunun basit ve anlaşılabilir olması açısından.

Ancak, 300.000 kmde bir araca Mesut beyin %98 ne var bunda demesi bir teknisyen olarak benim hayretimi çekti. Yoksa bir araç normal şartlarda, olağan bakımları aksatılmadan kullanıldığında 1.500,000km yi görebilir hatta rahatlıkla geçebilir. Ama sizin dediğiniz gibi de ölçülse ve yukarıda belirttiğim değerlerde hesaplamaya da girse Mesut beyin ne var bunda dediği 300.000km de %98 motor durumuna kendinden emin bir şekilde ne var bunda demesi çok ilgimi çekti açıkçası.

Saygılar, selamlar.

Estağfurullah başta da bahsettiğim gibi ben uzman değilim, sanırım bi yanlış anlama oldu.. Ben sadece akıl yürüttüm, motor ile ilgili bilgim kısıtlı olduğundan yanlış düşünüyor da olabilirim..

Neyse zaten bilgisi olan arkadaşlar görüşleri paylaşmış..Sonuç olarak eksperlere çok güvenmemiz gerektiği konusunda hemfikiriz diyip tatlıya bağlayalım:)

2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #31 : Nisan 04, 2014, 15:37:15 »
Estağfurullah başta da bahsettiğim gibi ben uzman değilim, sanırım bi yanlış anlama oldu.. Ben sadece akıl yürüttüm, motor ile ilgili bilgim kısıtlı olduğundan yanlış düşünüyor da olabilirim..

Neyse zaten bilgisi olan arkadaşlar görüşleri paylaşmış..Sonuç olarak eksperlere çok güvenmemiz gerektiği konusunda hemfikiriz diyip tatlıya bağlayalım:)

İşin uzmanı olmama rağmen... dediğiniz için bende sizi hesap uzmanı sanmıştım :D. Dediklerinize katılıyorum. Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Nisan 05, 2014, 02:56:27 »
Hepimizin unuttuğu bir gerçek var benzinli motorlar zaten %100 verimle çalışmaz %92-93 diye biliyorum geri kalan sürtünme ve ısıya dönüşür. Ömür konusuna gelirsek kullanmayla alakalı bir durum bu aracı sürekli redline civarlarında kullanılırsa ömründen ömür yersiniz motorun. Birde şu açıdan yaklaşmak lazım  500.000 km sırf benzinde kullanılan motor ile lpgde kullanılan motor arasındaki hasar ? Ve ikiside aynı stilde aynı şartlarda aynı koşullarda çalışacak. Tabiki lpg belli bir miktar daha hasar payı fazla olur. Neden ? LPG araca sonradan uygulanan birşey hepimizin bildiği üzere ve kuru bir yakıt. Motorlarımız benzinin patlamasına uygun parçalar ile üretiliyor ve bundan en çok etkilenen sübaplar pistonlar ve contalar. (sayısal verileri tamamen atıyorum) Benzinde patlama 300 derece ve yağlama özelliğine sahip. Lpg ise gaz ve yağlama özelliğine sahip değil içeride 400-450 derece patlama yaratıyor. Burdan yola çıkarsak 6 saat yola çıktınız ve motoru hiç kapatmadınız motoru hasarı siz düşünün birisi %0.001 hasar alırken birisi %0.003 alacak ve yaşlanmayı arttıracak. Birde dyno konusuna girersem. Dyno sadece motorla alakalı değil birebir aktarmayla alakalı bir durum. Atıyorum arabayı bayiden çıkarttınız dynoya soktunuz 100 hplik aracınız 100 hp çıktı (ki zaten çıkmaz kayıplar var). 100.000 km sonra yine soktunuz ama araçta baskı balata değişmedi lastikler ilk çıktığı lastikler vs herşey aynı peki aynı değeri beklerseniz olur mu ? Beklemeniz yanlış olur dediğim gibi dyno sadece motoru ölçmez tekerlekten alınan veriye göre konuşur. Önemli olan motorun ürettiği güç değil yere aktardığı güçtür sizi götüren şey o çünkü.

Çok konuştum ama örnek vereyim. Motor 200 hp üretsin ama dynoda 150 çıksın sebebi nedir ya şanzımandandır yada diğer aktarma organlarındandır.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)