0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Normal servislerin birçoğu ekspertiz işini önemsemiyor veya baştan savma yapıyor. Eski usul, tanıdık motorcu veya kaportacı ile daha sağlıklı gibi. Ancak yine de günümüz teknolojisinde bazı şeyleri hemen fark etmek epey zorlaştı. Her zaman aracı alırken satıcıya iyi dikkat etmek lazım. Bazı küçük nüanslar art niyetli satıcıları ele verebiliyor.
Kesinlikle çok dikkat etmek gerekir. 130000km civarındaki bir araca motor %98 diyor. Bana inandırıcı gelmiyor bu bilgiler. Modelli olarak tabir edilen araçların zaten seceresi bayilerde mevcut. Arkadaşımızın örnekte belirttikleri tip araçları ise mutlaka ehil ustalara göstermek gerekiyor ki buna yeni model araçları da ekleyebiliriz.
benzinli ise 300,000 binde bile motor %98 olabilir bakimi aksatilmadigi surece ne var bunda
300.000bin km ve %98 motor ve ne var bunda mı???Tamam aracımız benzinde kulllanıllacak ve bakımları aksatılmayacak. Bu şartlarda %2'lik bir oranda 300.000km yol yapılabiliyorsa %4'lük oranda 600.000km, %8'lik oranda 1.200.000km, %10luk oranda 1.500.000km. yol yapmak demektir. Demek ki biz aracımızı birmilyonbeşyüzbin kilometre sonra expertize soktuğumuzda aracımızın motoru %90 olacak. Bu arada %10'luk bir motor ömründe 1.500.000km yol yapılıyorsa motor ömrü %100 ulaştığında o motorun 150.000.000 (yüzellimilyonkilometre) yapabileceği anlamına gelir. Tabi hiç şaşılacak bir şey değil ne var bunda? Yüzellimilyonkilometre alttarafı.
evet evet hesap bu şekilde yapılır , çok mantıklı ya iyimisiniz siz ? geçen gün forumda açılan bi konu vardı açında okuyun, avensis 780 bin KM de ve ilk aldığından beri tüpte kullanıyormuş sahibi üst kapak bile hiç açılmamış
Okudum okudum. Bilgim var. Siz şuna bir cevap verin 150.000.000km(yüz elli milyon kilometre) yol giden bir binek araca normal diyor musunuz? Diyorsanız sorun yok zaten, saygı duyarım. Sonuçta herkesin görüşüne saygı duymak gerekir. Ayrıca 300.000km de motorun %98 olduğuna ne var bunda diyorsanız ve gayet normal karşılıyorsanız, 150.000.000km (yüzellimilyonkilometreye) hiç şaşırmamanız ve gayet normal demeniz gerekir. Saygılar, selamlar.
İşin uzmanı olmama rağmen sanki hesap hatası yapıyorsunuz gibime geliyor.. Yaşlandırma ivmelenerek devam ediyordur.. yani aracın 100.000- 200.000km arası yıpranması ile, 1.100.000-1.200.000 km arası yıpranması aynı olmaz.. bir parçadaki yıpranma diğer parçalarında yıpranmasını artıracaktır..
daha fazla polemiğe girmiycem sizin mantığınız yanlış hesap böyle yapılmaz bahsettiğiniz bir makine , havuz problemi değil , 130 binde corollamı sattım ve piston kompresyonları nerdeyse ilk günkü gibiydi . zaten sizin ilk hatanız %98 diye değer yazan adama takılmanız,
Makine mühendisliğinde aşıntı, çalışma süresi ile doğru orantılı olarak artar, Mesut abi haklı, motorun 130bin km'de olması değil önemli olan o motorun üretim teknolojisi ve üretim sonrası kontrolleri/bakımıdır.Örnek olarak: 130.000km'de motorun kompresyon oranı normal değerin %98'i çıkıyorsa, 260.000km'de %96 çıkmaz ! aynı motor aynı bakım ve kullanım şartlarında kaba hesap ile %78,4 çıkması normaldir.Edit:Ek olarak motorun durumunun tek göstergesi kompresyon değeri de değildir tabi ki, bazı "profesyonel ekspertiz" ! hizmeti verdiğini belirten kurumların her marka aracı bilmediklerinden, her araçta kontrol sağlayabilecekleri yöntemdir sadece.
Peki Mesut beyin belirttiğiniz motorun üretim teknolojisi ve üretim sonrası kontrollerini hangi marka ve model araç olduğunu daha belirtmeden %98 ne var bunda demesi doğru diyorsunuz o zaman?
Bu arada konu 130.000km %98 olacağı değil, konu 300.000km de bir aracın %98 motor değerlerine sahip olup olamayacağı idi.