Gönderen Konu: AE111 Motordan gelen garip şakırtı sesi  (Okunma sayısı 10222 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • EY ÖZENTİ GENÇLİK! TİTRE VE KENDİNE GEL!
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
Ynt: AE111 Motordan gelen garip şakırtı sesi
« Yanıtla #20 : Nisan 07, 2014, 12:48:55 »
Hadi hayırlısı
Erdinç AKIN
2002 Toyota Corolla 1.4 vvt-i
B Rh+

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Nisan 07, 2014, 12:48:55 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 143900
  • Model Yılı: '01
  • 14 kere teşekkür etti
  • 11 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Nisan 08, 2014, 08:43:10 »
Hadi hayırlısı

Amin, teşekkür ederim :)
ZZE111 Terra A.C.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #22 : Nisan 14, 2014, 19:10:17 »
Cuma akşamı aracı tamirciye getirdim, üst kapağı söktük, kapağın içi zift gibi olmuş resmen!
egsoz iticilerinden bazıları yağ ile dolmuyor gibi çok çabuk esniyordu, ya bozulmuş ya da yağ deliği tıkandığı için dolmuyor ve çabuk esniyor dedik (emme subap iticilerinin geneli çok daha sertti), zincirin gerginliği iyi gibiydi ve motor sıcak olduğu için başka birşey yapmadan sabahı bekledik.

Cumartesi sabah zincir gergisini söküp baktık normal gibi, gerdirmeye çalıştık, ses kesilmedi...
Akıl danıştığımız toyota ustaları da iticilerin kolaylıkla bozulmayacağını söylediler, sesin kaynağı için farklı noktaları dinlesekte ses dağılıyor ve lokalleştirmemize engel oluyordu...

Kapak revizyonu yapan bir ustayı çağırdık, sesi ona da dinlettik, farklı bir gözün bakması iyi oldu ve motorun altına yattı, ses muhtemelen kol yataklarından geliyor, karteri sökün bakın dedi.

Bu aralarda müdahale için motorun soğumasını bekledik tabii sürekli zaman kaybı ben sabırsızlanıyorum falan...

Neyse motor soğudu karteri söktük karterin içide zift gibi, sanırım yağ lambası yanmadan değişmemiş yağı aracın !!! !!! !!!

1. ve 4. pistonların kol yataklarını söktük ki durum vahim yataklarda ciddi aşınma var ki zaten karter süzgecinde ve yağda da dökülen yatak parçalarına rastlamıştık (yağ süzgecinin ne olduğunu şimdi öğrendim:)).

Kapakçıyı tekrar çağırıp dualar ederen krank ı ölçtürdük çok şükür krankta problem çıkmadı, vakit akşam olduğu için kapakçi pazartesi honlama yapabiliriz dedi.

Akşam aldım elime üst kapağı, düz tornavida - tel fırça - spatula ile güzelce temizledim, benzinle defalarca yıkadım, yağ süzgecini ve karter haznesini de aynı şekilde temizledim, karterin motor kısmını temizleyecektim ki artık gitme vakti gelmişti.

Aklım arabamda kalarak bugünü bekledim, kapakçı gelip krank ı honlamış ve yataklar takılmış, motor içerisine mazot konularak temizlenmiş, yağ kanallarına hava tutularak mümkün olduğunca temizlenmiş ve yeni yağ konulmuş, şakırtı sesi kesilmiş, çabuk esneyen egsoz subapları yağ ile dolmuş ve çok zor esner hale gelmiş, tahmin edildiği gibi yağ ile dolmadığı için çabuk esniyormuş.

Gelelim sadede tüm bu sorunların yaşanma sebebi çok geç değiştirilen ve zift gibi olan yağ sebebiyle tıkanan yağlama kanalları sebebiyle piston kolu yataklarının yeterince yağlanAmaması ve aşınması...

Aklımda şüphe olarak kaldı acaba yataklar değilde yeterince yağ ile dolAmayan subap iticileri mi ses yapıyordu diye. (dipnot egzantiriklerde aşınma yoktu)

Diğer problemler için acele etmeyerek aracı tamirciden birkaç gün daha almayacağım, heyecanla kavuşmayı bekliyorum tabii :)

Sabır ile okuyan ve yardımcı olan herkese teşekkür ederim :alkis:
ZZE111 Terra A.C.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Nisan 14, 2014, 19:16:04 »
İnşaallah çözülür. Bu kadar emek boşa gitmez.

Ancak öyle ise bu sesin debriyaja basıldıgında azalması veya kesilmesi gerekmez mi?
Yada öyle mi idi?
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #24 : Nisan 14, 2014, 19:28:02 »
İnşaallah çözülür. Bu kadar emek boşa gitmez.

Ancak öyle ise bu sesin debriyaja basıldıgında azalması veya kesilmesi gerekmez mi?
Yada öyle mi idi?

İnşaALLAH Ahmet abi :) içime kurt düşürme ne olur :)

Bendeki durumu ilk mesajımda da bahsettiğim gibi viteste ya da boşta ses şiddeti fark etmeksizin hep aynı idi.

Debriyaja basıldığı zaman azalması ya da kesilmesi ile bağlantı kuramadım abi şanzıman tarafından motor yüke binince sesin artmasını boşta azalmasın anlarım ama kesilmesi nasıl mümkün olabilir ki?

Ya da daha evvelki durumu belki dediğin gibi viteste motorun yüke binmesi ile ses yapması boşta motor rahatken yapmaması şeklinde de olabilirdi :-\
ZZE111 Terra A.C.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Nisan 14, 2014, 20:06:55 »
yatakları değiştir bişey kalmaz bu motorda.. subap olsa bence daha ince bir ses alırdık. tınısı farklı. bu belliki yataktan yapıyor.

o ses de yağ basıncının yeterli olmamasından oluyor. devir verince yağ boşlukları dolduruyor ses kesiliyor.

motorun içini hava ile temizleyemezsiniz. bence motor temizleyicisi kat ve filtre ile yağı tekrar değiştir.  yağı değiştirmek bişey ifade etmiyor. kaliteli yağı düzgün zamanda değiştirmek lazım. bide arabayı yeni aldıysanız önceki sahibinin mesleğini sormak lazım. mesela ben babamdan araba almam :)
şanzıman yağını hidrolikleri ve bütün filtreleri değiştirseniz iyi edersiniz.
geçmiş olsun

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • EY ÖZENTİ GENÇLİK! TİTRE VE KENDİNE GEL!
  • Kan Grubu: B+
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Nisan 15, 2014, 01:34:38 »
Yasin yağ süzgecini öğrendiğine sevindim ses çoğalmadan sabredip beklemen krank milini sana hediye etti bunu bil kazasız belasız günler dileği ile :)
Erdinç AKIN
2002 Toyota Corolla 1.4 vvt-i
B Rh+

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #27 : Nisan 15, 2014, 08:34:03 »
yatakları değiştir bişey kalmaz bu motorda.. subap olsa bence daha ince bir ses alırdık. tınısı farklı. bu belliki yataktan yapıyor.

o ses de yağ basıncının yeterli olmamasından oluyor. devir verince yağ boşlukları dolduruyor ses kesiliyor.

motorun içini hava ile temizleyemezsiniz. bence motor temizleyicisi kat ve filtre ile yağı tekrar değiştir.  yağı değiştirmek bişey ifade etmiyor. kaliteli yağı düzgün zamanda değiştirmek lazım. bide arabayı yeni aldıysanız önceki sahibinin mesleğini sormak lazım. mesela ben babamdan araba almam :)
şanzıman yağını hidrolikleri ve bütün filtreleri değiştirseniz iyi edersiniz.
geçmiş olsun

Anıl cumartesi günü motor temizleyicisini gittiğim parçacıda bulamadım ustamda 1 litre yağ 3 litre mazot karıştırıp motora koyarız dedi, ben olsam en azından bunu birkaç kez yapalım derdim ama 1 defa yapılmış en azından. Yoksa bizde motor temizleyici koymaktan yanaydık
Hava ile temizlemek derken mümkün olan yağ kanallarına ya da yerlere hava tutmayı kast ettim, yoksa sadece hava tutmak yeterli olmaz elbette.
Mazot ve yağ ile çalıştırılıp yeni filtre ve yağ konuldu dün araca.
şanzıman yağını aracı aldığımda motor yağıyla birlikte değiştirtmiştim zaten ve o zaman tüm filtreleri değişmişti :)

Önceki sahibini sorma mazisi derin ve biraz can sıkıcı, arabayla ne zaman ilgilensem kendilerinide arabayı tamir ettirdikleri insanları da  çok yaad ettim zaten !!!

Teşekkürler ;)

Yasin yağ süzgecini öğrendiğine sevindim ses çoğalmadan sabredip beklemen krank milini sana hediye etti bunu bil kazasız belasız günler dileği ile :)
Erdinç abi,

aracı aldığımızda bu ses yoktu, sağını solunu kurcalarken yağın çok çok yeni değiştiğini ve yanlış hatırlamıyorsam 20 numara PO yağ konulduğunu gördüm  :alkis: daha kalınını bulamadılar sanırım. Ya da malumunuz olan sesten ötürü konulmuştu.

Teşekkür ederim abi tekrardan, bide dünya gözüyle görseydim :)
ZZE111 Terra A.C.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Nisan 15, 2014, 09:05:03 »
İnşallah kısa zamanda sorunlarınız çözülmüş olarak aracınıza kavuşursunuz ve sevdiklerinizle güzel günlerde kullanırsınız.
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Nisan 15, 2014, 10:59:39 »
Hemen bir örnek olay analizi yapalım. Buradan çıkartacağımız sonuç: Bakım arkadaşlar.  Bu kadar basit. Rutin bakımları aksatmadan yapmamız halinde aracın maksimum düzeyde kullanılmasını ve araçtan fayda kazanılmasını sağlayacaktır. Hem güvenli seyahat edilebilecek hemde üç kuruşluk bakım  için binler liralar harcanmayacaktır. Bakın Yasin kardeşimiz aracın önceki sahibini bu kadar sık yad etmek zorunda da kalmayacaktı. İşin bir de bu boyutu var. Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #30 : Nisan 15, 2014, 11:37:33 »
İnşallah kısa zamanda sorunlarınız çözülmüş olarak aracınıza kavuşursunuz ve sevdiklerinizle güzel günlerde kullanırsınız.

Amin Hilmi bey, dualarınız hepimiz için geçerli olsun  inşaALLAH.
teşekkür ederim :)
Hemen bir örnek olay analizi yapalım. Buradan çıkartacağımız sonuç: Bakım arkadaşlar.  Bu kadar basit. Rutin bakımları aksatmadan yapmamız halinde aracın maksimum düzeyde kullanılmasını ve araçtan fayda kazanılmasını sağlayacaktır. Hem güvenli seyahat edilebilecek hemde üç kuruşluk bakım  için binler liralar harcanmayacaktır. Bakın Yasin kardeşimiz aracın önceki sahibini bu kadar sık yad etmek zorunda da kalmayacaktı. İşin bir de bu boyutu var. Saygılar.
Çok doğru bir analiz Mustafa bey,
Mantığın bittiği yerdeki şu söze katılmamak elde değil: En iyi tamir bakımdır...

Ben kilometresi dolmadan yağı her seferinde  filtre ile değiştirmişimdir. İçim rahat etmez kesinlikle...
Ama köyde eşeğe binmesini bilmeyen iki tane koyunu güdemeyen insan araba ile tanışınca farklı durumlar ortaya çıkabiliyor işye
ZZE111 Terra A.C.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Nisan 15, 2014, 13:08:47 »
Cok gecmis olsun abicim umarum baska sorunla cikmaz kazasiz belasiz binersin insallah :)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #32 : Nisan 15, 2014, 13:57:14 »
Cok gecmis olsun abicim umarum baska sorunla cikmaz kazasiz belasiz binersin insallah :)

Sağol Ercümentcim Amiiiiiiin :)
ZZE111 Terra A.C.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
« Yanıtla #33 : Nisan 15, 2014, 23:37:56 »
fransız bir araba olsaydı motor bitmişti. babamda yağ değiştirmezdi, sorun olursa sanayiye gidilirdi. yağı eksikse eklenirdi..

kırsala bir gelin , yağcı yok. çünkü iş yok. yağ değiştiren yok :) traktörde içinde yağ olduğunu bilmeyen amcam vardı. toroslar eşşek niyetine :) yaptır yaptır bin..  biraz ekonomik özgürlük olsa bakım yapılır ama ekmek parası çıkmıyoki adamdan yağ mı alsın :)  ben niye bıraktım baytarlığı :)

bide çok kullanıyoruz arabaları. tofaşların kullanılması bile mucize. değiştirmek lazım. lazım ama bu vergiyle nasıl. ben çözemedim dostlar.. buyrun siz tartışın..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #34 : Nisan 16, 2014, 08:22:05 »
fransız bir araba olsaydı motor bitmişti. babamda yağ değiştirmezdi, sorun olursa sanayiye gidilirdi. yağı eksikse eklenirdi..

kırsala bir gelin , yağcı yok. çünkü iş yok. yağ değiştiren yok :) traktörde içinde yağ olduğunu bilmeyen amcam vardı. toroslar eşşek niyetine :) yaptır yaptır bin..  biraz ekonomik özgürlük olsa bakım yapılır ama ekmek parası çıkmıyoki adamdan yağ mı alsın :)  ben niye bıraktım baytarlığı :)

bide çok kullanıyoruz arabaları. tofaşların kullanılması bile mucize. değiştirmek lazım. lazım ama bu vergiyle nasıl. ben çözemedim dostlar.. buyrun siz tartışın..

Yağ bence çokta pahalı değil, en kötüsünden bile olsa yağı sürekli zamanında değişse böyle olmaz...

Ustada bir kangoo vardı sanırım antifirizi en son fabrikada görmüş, taşırma kabı pas bağlamış dışına taşan görüntü bile insanı fazlasıyla üzdü, şimdi ise kronik ve bulunamayan bir arıza ile ustaya ot yolduruyordu, oda taşrada kullanılan ve çatlayana kadar kullanılan bir araç...

Ne zaman bıraktığın baytarlığı Anıl?

Şimdi ne yapıyorsun, AHU ne oldu :)
ZZE111 Terra A.C.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
« Yanıtla #35 : Nisan 16, 2014, 16:35:45 »
Yağ bence çokta pahalı değil, en kötüsünden bile olsa yağı sürekli zamanında değişse böyle olmaz...

Ustada bir kangoo vardı sanırım antifirizi en son fabrikada görmüş, taşırma kabı pas bağlamış dışına taşan görüntü bile insanı fazlasıyla üzdü, şimdi ise kronik ve bulunamayan bir arıza ile ustaya ot yolduruyordu, oda taşrada kullanılan ve çatlayana kadar kullanılan bir araç...

Ne zaman bıraktığın baytarlığı Anıl?

Şimdi ne yapıyorsun, AHU ne oldu :)

Asu kızım kapının önünde , inşallah bu günlerde ses tellerini yenileyeceğiz. temizledim sildim öyle bana bakıyo :)
bugünlerde ona kafa yormuyorum, kpss ile uğraşıyorum.. baytarlığı bırakmak keşke mümkün olsa.. mesela makina okusam daha girişken olurdum.. baytarlık beni bırakmıyo artık :)  kliniğim vardı geçen yıl nisanda kapattım ve askere gittim. şimdide memurluk için çalışıyorum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #36 : Nisan 16, 2014, 19:56:08 »
Asu kızım kapının önünde , inşallah bu günlerde ses tellerini yenileyeceğiz. temizledim sildim öyle bana bakıyo :)
bugünlerde ona kafa yormuyorum, kpss ile uğraşıyorum.. baytarlığı bırakmak keşke mümkün olsa.. mesela makina okusam daha girişken olurdum.. baytarlık beni bırakmıyo artık :)  kliniğim vardı geçen yıl nisanda kapattım ve askere gittim. şimdide memurluk için çalışıyorum...
Hayırlısı olsun Anılcım, ALLAH gönlüne göre versin, Ölmeden önce bi Flash S sahibi olmanı diliyorum :)

Bugün arabayı tamirciden aldım, şakırtı sesi kaybolmuş, yağ çubuğunu çekince siyah noktalar görebiliyoruz, bu sebeple mümkün olduğunca erken değiştiricem  birkaç defa ki motor içi iyice temizlensin.

Usta da genel manada aracın iyi olduğunu söyledi (beni avutmadıysa tabii :D)

Çok şükür kaporta boya dışında bir eksiği kalmadı sayılır, gerisi ufak tefek bana eğlence ve keyfe keder şeyler.

Herkese bir kez daha teşekkür ediyorum :)
ZZE111 Terra A.C.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Nisan 16, 2014, 20:05:24 »
Hayırlı ve de uğurlu olsun Yasin kardeşim. Aracını mutlu mesut kullanmanı temenni ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 253 kere teşekkür etti
« Yanıtla #38 : Nisan 17, 2014, 01:34:53 »
geçmiş olsun diyelim . arabaya bakarsanız sorun çıkartmaz. anladığım kadarıyla arabayla ilgili birisiniz. zaten arabasını seven insan eksiklerini bilir. bende biliyorum. yolda bırakmadan idare etsin diye öğreniyorum, işimi görüyor..

flashın temizi olursa çok güzel olur ama ben 8000 lira vermek istedim yinede içime sinmedi.. renault çok çabuk dağıtıyor kendini. sürekli ilgi bekliyor. bide yeni arabalara bindiyseniz malzemeler tatmin etmiyor.  safkan heyecan makinesi pek kalmadı. gt86 alamıyoruz. zaten 2.0 vergisi dünya kadar falan derken böyle renksiz monoton olduk malesef.. keşke eski günler geri gelse..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #39 : Nisan 17, 2014, 08:22:36 »
Hayırlı ve de uğurlu olsun Yasin kardeşim. Aracını mutlu mesut kullanmanı temenni ederim.

ALLAH razı olsun, cümlemiz için Amin :)
Teşekkürler.

geçmiş olsun diyelim . arabaya bakarsanız sorun çıkartmaz. anladığım kadarıyla arabayla ilgili birisiniz. zaten arabasını seven insan eksiklerini bilir. bende biliyorum. yolda bırakmadan idare etsin diye öğreniyorum, işimi görüyor..

flashın temizi olursa çok güzel olur ama ben 8000 lira vermek istedim yinede içime sinmedi.. renault çok çabuk dağıtıyor kendini. sürekli ilgi bekliyor. bide yeni arabalara bindiyseniz malzemeler tatmin etmiyor.  safkan heyecan makinesi pek kalmadı. gt86 alamıyoruz. zaten 2.0 vergisi dünya kadar falan derken böyle renksiz monoton olduk malesef.. keşke eski günler geri gelse..

Sağol Anıl, elden geldiğince ilgiliyim evet, yazdıklarına üzülerek katılıyorum, beni halen hatırlayamadınya Sağlık olsun :)
ZZE111 Terra A.C.