araca sıfır km de ( 50 km ) alır almaz lpg taktırdım. sağ önden cam dibi direk dibi tarafından zırıltı sesi duyuyorum 1.000 km bakımda servise dedim torpidodan zırıltı sesi geliyor diye cevap olarak lpg den dir dedi.

nasıl dedim lpg nin göğüsten gelen sesle ne alakası var dedim yok bilmem ne sürtermiş te felan. dedim lpg siz olanlarda da bu ses geliyormuş o nasıl olacak dedim cevap yok.
aracın frenlerinden ses gelir lpg den derler, eksozdan ses gelir lpg den derler, aracın lastiği patlar lpg den derler.
haklısınız yurdum tornavida ustaları ustalıkları bilmediğinden işin içinden çıkamayınca lpg dendir der sallar.
günümüzde google amca ve
www.toyotaclubtr.com gibi adresler olduğu sürece bilinçli kullanıcılar araçları sistemleri motorları olası arızaları daha kolay öğrenebiliyorlar.
lpg den çıkacak sorunlar az çok bellidir. sübap yakma boğaz kelebeği kirlenmesi arıza lambası ( toyotada pek olmuyor ) motor güç kaybı.
toyota yı tercih sebeplerinin başında ekonomik olması gelmektedir ve de lpg de sorun çıkarmamasıdır. ben tercih ederken bu kriterleri göz önünde bulundurdum. lpg taktırmasanız bile performans gibi bi derdiniz varsa yarış felan yapıyorsanız toyota benzinli de olsa sizi tatmin etmeyecektir. bunun içindirki ekonomik yakıt verileri olan bu markanın motorlarına lpg uygulayıp daha fazla ekonomi elde etmek kullanıcıların ilk düşünceleridir.
ben aracı kredi ile aldım. nakit param olsa idi 2. el hyibrit bir yaris alıp ilk iş olarakta lpg taktırmayı düşünürdüm.
bu gün için konuşuyorum benzin 95 oktan litresi 5.09 tl lpg litresi 2.66 tl Opet değerleri
göstergede 6.9-7.2 lt/100 km değer gösteriyor. 10.700 km oldu lpg 8.13 lt tüketiyor şehir içinde
benzin 7 * 5.09 = 35.63 tl 100 km lpg 8.13 * 2.66 = 21.62 tl + %10 benzin 23.80 tl 100 km
1.000 km de 356 - 238 = 118 tl 10.000 km de 1.180 tl kendi kullanımıma göreki şu anki değerler. lpg de fiyat farkları elbetteki eldeki karı etkileyecektir. an itibarı ile durum bu
cvt araç haliyle alt devirde bile akıp gidiyor, yüksek devirlere gerek duymuyor bunun lpg ye avantajı da oluyor üst devirlerde gezinip sübap yakma sorunundan uzak kalmış oluyorsunuz.
manuel bile olsa 1.800-2.000 devirde size vites değiştirmenizi tavsiye edip gene üst devirlerde gezmenize gerek duymuyor motor
sürekli 3.500-5.000 aralığında kullanılıyorsa bir araç LPG olmasa bile arıza çıkarması muhtemeldir
-- boğaz kelebeği temizliği kendimizin bile kolayca yapabileceği bir işlemdir ustaya da gitsek 10-20 tl gibi bir rakama yapacaktır ki bu benzinli araçta da gerekli bir olgudur.
--arıza lambası yakması ve performans kaybı aynı olaya dayanır, fakir yakıt karışımı.
benzinli araca lpg takıp onuda son ayara indirip arabamız uçak gibi olsun diyen bir halkın içinde bu elbetteki bir sorun olarak gözükecektir.
***ayarları tam yapılmış kaliteli bir kit in toyota da sıkıntı çıkardığı duyulmuş şey değildir.
güvenlik konularıda biraz abartılıyor. araçlarımızdaki benzin depoları plastiktir en ufak temaslarda yırtılıp kolay alev alabilen benzinin güvenli olduğunu düşünüp çelik tüp içindeki lpg nin hemen yanıp patlayacağını düşünmek ne kadar inandırıcıdır.....
saygıyla ve hörmetle.
herkeze kazasız belasız sürüşler.