Gönderen Konu: debriyaj yükseklik ayarı  (Okunma sayısı 29907 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 104000
  • Model Yılı: '12
debriyaj yükseklik ayarı
« : Ekim 03, 2008, 17:04:02 »
2005 terra hb aracın debriyaj yükseklik ayarını kendim yapabilirmiyim kullanım klavuzun da yok ama kendi yapabileceginiz bakımlardan diyor anlayamadınm bi arkadaş izah edebilir mi teşekkürler

Toyota Club Türkiye

debriyaj yükseklik ayarı
« : Ekim 03, 2008, 17:04:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
Ynt: debriyaj yükseklik ayarı
« Yanıtla #1 : Ekim 06, 2008, 10:35:08 »
Hidrolik le çalışan debriyaj sistemlerinde bildiğim kadarı ile debriyaj yükseklik ayarı yapılamıyor. Ama siz yinede debriyaj balatasını hareketlendiren çatalın üzerine bir bakın üzerinde sonsuz dişlili bir bağlantı var ise somunları ileri geri alarak debriyaj  pedalı ayarı yapabilirsiniz. 1997 AE101 lerde böyle bir olay mevcut değil. Debriyaj pedalı dip tarafta kavramaya başladığında debriyaj seti komple değişiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 06, 2008, 10:46:27 »
 Bu araçlarda debriyaj pedal yükseklik ayarı yapılıyor ama bu kullanıcının yapabileceği kadar basit bi işlem değil. Ben size burdan nasıl yapacağınızı izah ederim ama dediğim gibi sizin yapmanız uygun olmaz çünkü bu işlem ciddi bilgi ve tecrübe ister. Eğer ayarı çok sıkı yaparsanız yani pedalda boşluk bırakmazsanız sanki sürekli debriyaja basıyormuş gibi debriyaj balatasını aşındırır. Aşırı ısınmasına neden olur. Bu arada pedal sizin istediğiniz konumda yani aşağıda kavrar fakat öbür taraftanda böyle sıkıntılara neden olabilir.
 Diğer türlü de ayarı gevşek bırakırsanız debriyaj iyi ayırmaz ve vites geçişlerinde zorluk ve cartlama yaşarsınız. Bu araçlarda bu ayar mevcut ama en iyisi siz bunu serviste yaptırın.
 Bi çok servis bunun için para bile almaz. Siz gene de önceden bi sorun maliyetini ama lacağınız cevap "ücret gerekmez" den ibaret olacaktır diye düşünüyorum.
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 104000
  • Model Yılı: '12
« Yanıtla #3 : Ekim 08, 2008, 15:44:39 »
teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #4 : Ekim 08, 2008, 16:27:35 »
dün derinderedeki servis görevlisine sordum. yukarda nasıl kavratabilirim diye. bana bunun hidrolikle ayarlanabileceğini ama zamanla pedalın çökmesi gibi bir sorun yaşayacağımı söyledi. daha sonra aşınma ve setin aşınma gibi problemleri olacağını falan söyledi. oldukça izah edici ve inandırıcıydı. yaptırmamak hayrınıza dedi.
 ne  yalan söyliyim inandım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 08, 2008, 18:01:54 »
  Bildiğim kadarı ile aşağıda kavraması daha iyidir, yukarıda kavraması sakıncalı olabilir. Yani bencede servis doğru söylemiş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 106000
  • Model Yılı: '15
« Yanıtla #6 : Ekim 08, 2008, 18:27:05 »
Hidrolik le çalışan debriyaj sistemlerinde bildiğim kadarı ile debriyaj yükseklik ayarı yapılamıyor. Ama siz yinede debriyaj balatasını hareketlendiren çatalın üzerine bir bakın üzerinde sonsuz dişlili bir bağlantı var ise somunları ileri geri alarak debriyaj  pedalı ayarı yapabilirsiniz. 1997 AE101 lerde böyle bir olay mevcut değil. Debriyaj pedalı dip tarafta kavramaya başladığında debriyaj seti komple değişiyor.

1996 AE101 de böyle bir olay mevcut yüzde yüz sizinkinde de mevcuttur siz bilmiyorsunuz galiba

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 08, 2008, 20:56:14 »
 Berkin kardeş eğer tam olarak konu hakkında bilgi sahibi değilsen yanlış bilgi verme istersen?
Bu araçlarda debriyaj çatalının üzerinde herhangi bi dişli falan yok hidrolik ayırma silindiri var. O da kapalı bi silindir zaten yani ayarı falan mümkğn değil. Ayrıca 96 AE101'de de böyle bi sistem yok.  Yani debriyaj çatalına giden herhangi bir mekanizmada ayar yok.
 Sadece pedalda ayar var bunu da kullanıcı değil ancak işin ehli bi usta yapabilir.
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 106000
  • Model Yılı: '15
« Yanıtla #8 : Ekim 09, 2008, 14:31:26 »
zaten pedaldan bahsediyordum ben , kendim yapmadım ama ustama yaptırdım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #9 : Mart 31, 2013, 01:59:13 »
bende bugün bakım yaptırmaya gittiğimde debriyajın yukarıda kavradığından bahsettiğimde  bunların hidrolik olduğundan bahsetti usta ama yinede direksiyon altından bir yerden ayarı biraz düşürdü. bu haliyle daha rahat ettim. yalnız bu durum debriyaja zarara verir mi sizce.  Konuyu hortlatmış oldum galiba.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Rav 4
  • 8 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 31, 2013, 21:29:55 »
mehmet bey aracınızın debriyaj teli olmayıp hidrolik sistem olduğundan debriyaj balata seviyesi azaldığından kavrama yukarıda olur balata bitip değiştikten sonra eski seviyesini alır.sizin pedaldan ayar yaptırmanız debriyajın üzerinde sürekli baskı kuracağından debriyaj balatasının ömrünü kısaltmış olursunuz yani yaptırdığınız işlem pek de iyi değil

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mart 31, 2013, 22:33:47 »
mehmet bey aracınızın debriyaj teli olmayıp hidrolik sistem olduğundan debriyaj balata seviyesi azaldığından kavrama yukarıda olur balata bitip değiştikten sonra eski seviyesini alır.sizin pedaldan ayar yaptırmanız debriyajın üzerinde sürekli baskı kuracağından debriyaj balatasının ömrünü kısaltmış olursunuz yani yaptırdığınız işlem pek de iyi değil

Ahmet abi izininle ekleyeyim;

Pedal yükseklik ayarını şu an ki debriyaj balatanıza göre ayarlattığınızda, debriyaj değişimi yapıldığında tekrar ayarlatmanız gerekecektir, şayet ayar yapılmadan değişim yapılır ve teslim alırsanız bu sefer debriyaj değiştirdim ............ oldu diye bir konu açmanız da muhtemel.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #12 : Nisan 01, 2013, 00:41:52 »
zaten içim rahat etmedi tekrar eski yerine ayarlatacağım.