Gönderen Konu: bu led far ampulleri benim arabama olurmu?  (Okunma sayısı 6291 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '96
  • 8 kere teşekkür etti
Ynt: bu led far ampulleri benim arabama olurmu?
« Yanıtla #20 : Şubat 14, 2014, 15:10:41 »
Fanın yaratacağı hava akımının ısısı ortam ısısından daha düşük olacağı için evet işe yarar.

Aksini düşünecek olursak sıcak havada çalışan vantilatörlerin zaten ortamdaki sıcak havayı üflediği için bizi serinletmemesi gerekirdi.

vantilatörler 30 derecelik bir havada 20 derecelik havayı üflemezler.yüksek sıcaklıktaki havada serinlememizin sebebi vantilatörün oluşturduğu hava akımının üzerimizdeki teri buharlaştırmasından dolayıdır. buharlaşan sıvılar daha düşük özkütleye ulaşabilmeleri için düzensizleşmeye ihtiyaç duyarlar ve çevrelerindeki cisimlerden kendi moleküllerine ısı transferi olur. serinlememizin kimya açısından kısa özeti budur.  aynı mantığı ledler için düşünecek olursak kaput altındaki ısınmış havayı ısınmış kuru metale üflenmesi metali soğutmaz. bu yüzden fanların hava alacağı yer kaput dışından bir nokta seçilmelidir. bu da zor bir işlem olacağından eğer makul bir soğutma çözümü üretemezseniz ledlerin aşırı ısınmadan dolayı kısa ömürlü olacağı kanaatindeyim.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Şubat 14, 2014, 15:10:41 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Şubat 14, 2014, 15:17:51 »
benim demek istediğim şu
aramızda bunu kullanan yok yani ne kadar ısınıyor veya soğuyor bilmemiz mümkün değil.
 bu durumda işe yarayıp yaramadığını öğrenmek için mecburen deneme-yanılma yöntemini kullanmamız gerekiyor :D

Adem bey bende şunu diyorum bu tarz yüksek wattlı ledlerin sıcaklığı 100 120 derce civarındadır ve bu sıcaklıkta bir led birkaç saatte bozulur, bunun için bu tarz ledlerde güçlü soğutma işlemi gerekir , linkteki ürünün o aluminyum dışa kasa ve fan ile normal bir ortamda yeterli soğutmaya ulaşacağına inanbıyorum ancak kaput altında motorun yaydığı ısıya mağruz kalınca soğutabileceğine inanmıyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #22 : Şubat 14, 2014, 15:19:39 »
vantilatörler 30 derecelik bir havada 20 derecelik havayı üflemezler.yüksek sıcaklıktaki havada serinlememizin sebebi vantilatörün oluşturduğu hava akımının üzerimizdeki teri buharlaştırmasından dolayıdır. buharlaşan sıvılar daha düşük özkütleye ulaşabilmeleri için düzensizleşmeye ihtiyaç duyarlar ve çevrelerindeki cisimlerden kendi moleküllerine ısı transferi olur. serinlememizin kimya açısından kısa özeti budur.  aynı mantığı ledler için düşünecek olursak kaput altındaki ısınmış havayı ısınmış kuru metale üflenmesi metali soğutmaz. bu yüzden fanların hava alacağı yer kaput dışından bir nokta seçilmelidir. bu da zor bir işlem olacağından eğer makul bir soğutma çözümü üretemezseniz ledlerin aşırı ısınmadan dolayı kısa ömürlü olacağı kanaatindeyim.

Oktay be açıklama için teşekkürler, bunu en basit vantilatörün önüne bir derece koyarakta anlayabileceğimizi sanıyorum  , mesela oda sıcaklığı 30 derece ise termometre fanın önünde olursa en fazla 3 5 derece daha düşük göstereceği kanatiğindeyim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 46000
  • Model Yılı: '13
  • 9 kere teşekkür etti
  • 47 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Şubat 14, 2014, 15:35:26 »
Adem bey bende şunu diyorum bu tarz yüksek wattlı ledlerin sıcaklığı 100 120 derce civarındadır ve bu sıcaklıkta bir led birkaç saatte bozulur, bunun için bu tarz ledlerde güçlü soğutma işlemi gerekir , linkteki ürünün o aluminyum dışa kasa ve fan ile normal bir ortamda yeterli soğutmaya ulaşacağına inanbıyorum ancak kaput altında motorun yaydığı ısıya mağruz kalınca soğutabileceğine inanmıyorum :)
Mesut bey tamam ben sizi ve ısının yayılma prensibini anlıyorum zaten. ancak sizin o şekilde düşünmeniz veya inanmanızdan dolayı 'işe yaramaz' demenize takıldım. yani siz bu ürünü kullanmadınız. ne kadar ısındığını veya yeterli soğutma yapıp yapmadığını da bilmiyorsunuz. çok ısındığı ve uzun ömürlü olmayacağı konusunda haklı da olabilirsiniz. ama söylediklerinizin bir desteği olmadığından varsayımdan- ön yargıdan öteye gitmiyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #24 : Şubat 14, 2014, 16:11:54 »
Mesut bey tamam ben sizi ve ısının yayılma prensibini anlıyorum zaten. ancak sizin o şekilde düşünmeniz veya inanmanızdan dolayı 'işe yaramaz' demenize takıldım. yani siz bu ürünü kullanmadınız. ne kadar ısındığını veya yeterli soğutma yapıp yapmadığını da bilmiyorsunuz. çok ısındığı ve uzun ömürlü olmayacağı konusunda haklı da olabilirsiniz. ama söylediklerinizin bir desteği olmadığından varsayımdan- ön yargıdan öteye gitmiyor..

Adem bey haklısınız ama Audi Seat gurubu 1 fara 2000tl diyorsa bir bildikleri vardır değilmi ? 30 dolara bu iş oluyorsa neden bir far gurubuna 2000 3000tl fiyat çekiliyor ?

burda Audinin led farlarının iç yapısı gösteriliyor dikkat ederseniz ledlerin ayrıca bir sürüc devcresi var yani ledlerin tam güçte ve ısınmadan yanabilmesi için belirli bir akım gerekli bu devreler bunları düzenliyor : http://www.digikey.com/en-US/articles/techzone/2012/mar/driving-automotive-leds

burdada BMW nin led farlarının anlatan bir makale var , sayfanın en altında gündüz farları için 14 watt (sizin linkteki ürün 25watt) gerektiği yazıyor yani sizin ürün gündüz farlarından biraz daha güçlü yanacak kanaatindeyim,  diğer aydınlatmalar için ise 300watt an bahsediliyor

http://www.bmwblog.com/2014/02/10/new-bmw-m3m4-4-series-led-headlights-explained/

bu makalede en son satırdaki tabloda 300 wattan bahsediliyor normal aydınlatma için

http://www.al-lighting.com/lighting/headlamps/led/

ayrıca son eklediğim linkte ısının soğutulması gerektiğinden bahsediliyor yoksa led için zararlı olduğu yazıyor yanlış anlamadıysam

Temperature management

In contrast to Halogen or Xenon systems, LEDs emit "cold" light meaning that no infrared radiation is being produced. Due to the high efficiency, 20% of the input energy are transformed into visible light (for comparison a filament bulb only transforms 5%) - the rest of the energy generates heat within the semiconductor chip. Luminous flux, colour and forward voltage are dependant on the temperature. As soon as the allowed temperature is exceeded, the lifetime of the LED will be badly affected or in worst case will be destroyed.
To protect the hottest part, the chip, cooling elements with a controlled air transportation system have been developed. The systematic direction of the warm air to the bezel of the headlamp is so simultaneously being used for de-icing and decondensation.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 62500
  • 11 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Şubat 14, 2014, 16:49:54 »
30 derece oda sıcaklığı farklı birşey 60 70 derece motor sıcaklığında üfleme farklı birşey , bu ledler 120 derece sıcaklığa ulaşır çalışırken ve bu ufacık fan 60 70 derecelik bir ortam sıcaklığında o ledleri 80 derecenin altında tutamaz bence , bi işe yaramaz.

ayrıca evdeki vantilatör ortam sıcaklığı 30 derece iken size 20 derecelik bir serinletme sağlamıyor değilmi ?

benim 30 derece sıcaklıkla 60 derece sıcaklığı aynı kefeye koyma bir iddiam olmadı, orada söylemek istediğim ortamda ki sıcak havanın fanlardan soğutma yüzeyine giderken ortam ısısından daha düşük olacağıdır. Mesleğim gereği elektronik parçalardaki soğutma yüzeylerinin ne kadar ısındığını bildiğim için ortam sıcaklığı üzerinden fanlar ile iletilen havanın ısısının soğutucunun yüzey ısısından daha düşük olacağını ifade ediyorum.

Her ne kadar aynı derecelerde ısıya sahip olmasalar da bilgisayar kasalarının içi de oldukça sıcak olmaktadır ve CPU fanları ortamda ki havayı  işlemci üzerindeki soğutucu tabakaya aktarmaktadır. Son yıllarda işlemci hızlarının çok yükselmesi nedeniyle kasa kenarlarında havayı dışarıdan alacak şekilde tasarımlar çıkmakla birlikte kapalı kasalar çok uzun süredir kullanılıyor.

Bu bağlamda ledlerin arkasındaki fanların işe yarayacğaını ve ısıyı kritik eşiğe yükseltmeyeceğini düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #26 : Şubat 14, 2014, 16:58:49 »
Özgür bey bende elektronik mezunuyum ve fikrim hala ayni , dikkat edin bende fikrimi beyan ediyorum sadece

buvarada ortam sicakligi 25 derece olan bi ortamda pc ler anca 35 40 derecelere kadar sogutulabiliyor , islemcilerde 80 90 derecelere cikabikiyor ama islemciye konulan sogutycu ve fun bundan cok daha buyuk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Şubat 14, 2014, 17:00:43 »
Şöyle yapalım, Adem bey alsın denesin, sonuçları hep beraber  tecrübe  edelim ;)
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 62500
  • 11 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Şubat 14, 2014, 17:07:43 »
Mesut Bey,

Ben de fikrimi beyan ediyorum, sizin fikrinizi çürütmek ya da aksini iddia etmek gibi bir niyetim yok.
İki farklı insanın net olmayan bir konuda medeni bir şekilde farklı görüşler beyan etmesi durumunu yaşıyoruz ki bu gayet doğal.

Bence de Osman Bey' in önerisi mantıklı, almak isteyen bir kişi alsın ve böylece gerçek ortamda test etme şansını yakalayalım.  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 46000
  • 9 kere teşekkür etti
  • 47 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Şubat 14, 2014, 17:21:20 »
Şöyle yapalım, Adem bey alsın denesin, sonuçları hep beraber  tecrübe  edelim ;)

bende onu diyorum zaten bu ürünü çinliler üretmiş çalışma sırasındaki ısısını yazmamışlar bu durumda birinin risk alıp denemesi gerekiyor. mutlaka ısınıyordur ama benim öncelikli hedefim orjinal mercekli led farlar ile değişmek eğer olmazsa bunu alır denerim.

Mesaj Birleştirildi: Şubat 14, 2014, 17:44:05
Adem bey haklısınız ama Audi Seat gurubu 1 fara 2000tl diyorsa bir bildikleri vardır değilmi ? 30 dolara bu iş oluyorsa neden bir far gurubuna 2000 3000tl fiyat çekiliyor ?

burda Audinin led farlarının iç yapısı gösteriliyor dikkat ederseniz ledlerin ayrıca bir sürüc devcresi var yani ledlerin tam güçte ve ısınmadan yanabilmesi için belirli bir akım gerekli bu devreler bunları düzenliyor : http://www.digikey.com/en-US/articles/techzone/2012/mar/driving-automotive-leds

burdada BMW nin led farlarının anlatan bir makale var , sayfanın en altında gündüz farları için 14 watt (sizin linkteki ürün 25watt) gerektiği yazıyor yani sizin ürün gündüz farlarından biraz daha güçlü yanacak kanaatindeyim,  diğer aydınlatmalar için ise 300watt an bahsediliyor

http://www.bmwblog.com/2014/02/10/new-bmw-m3m4-4-series-led-headlights-explained/

bu makalede en son satırdaki tabloda 300 wattan bahsediliyor normal aydınlatma için

http://www.al-lighting.com/lighting/headlamps/led/

ayrıca son eklediğim linkte ısının soğutulması gerektiğinden bahsediliyor yoksa led için zararlı olduğu yazıyor yanlış anlamadıysam

Temperature management

In contrast to Halogen or Xenon systems, LEDs emit "cold" light meaning that no infrared radiation is being produced. Due to the high efficiency, 20% of the input energy are transformed into visible light (for comparison a filament bulb only transforms 5%) - the rest of the energy generates heat within the semiconductor chip. Luminous flux, colour and forward voltage are dependant on the temperature. As soon as the allowed temperature is exceeded, the lifetime of the LED will be badly affected or in worst case will be destroyed.
To protect the hottest part, the chip, cooling elements with a controlled air transportation system have been developed. The systematic direction of the warm air to the bezel of the headlamp is so simultaneously being used for de-icing and decondensation.

paylaştığınız link ve bilgiler için teşekkürler.
ilk linkte figür 2 deki ürün xenon far yanılmıyorsam
2 . linkteki yazıda gelenksel yöntemlerle 300 w enerji tüketirken ledler 14w tüketiyormuş
3. linkte soğutulması gerektiği yazıyor.
de benim bunlara bi itirazım yok zaten. ledlerin daha az enerji tükettiğini ve soğutulması gerektiğini bugün pekiştirerek öğrendim :)

bence bu ürün ısınsa ve kısa ömürlüde olsa normal bir ampulden daha iyi ışık verecektir. ama merak ettiklerim şunlar; sonradan takılan xenon ampüller gibi ışık dağılma yapıp karşıdan geleni rahatsız edermi orasından emin değilim. zaten normal led mercekli farlar bu ışığın dağılmasını önleyecek şekilde tasarlandığı için pahalı diye tahmin etmekteyim. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #30 : Şubat 14, 2014, 18:52:30 »
14 watt tuketenler gunduz farlari yalniz 7 + 7 sag sol yazmislar linkte