Gönderen Konu: bi-xenon far montajı  (Okunma sayısı 14771 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '13
  • 305 kere teşekkür etti
  • 177 kere teşekkür edildi
Ynt: bi-xenon far montajı
« Yanıtla #60 : Kasım 04, 2014, 20:43:48 »
Onur bey sizdede maşallah ne sabır varmış. Diğer konudanda takip ettim, çok uğraşmışsınız gercekten. Ben olsam bu kadar uğraşmak yerine arabayi satıp bi-xenon'lu bir araç alırdım.Toyota'da yetkili bir kişi olsaydım kesin size iş teklifiyle gelirdim :) Toyota'nın yapamadığını siz başarmışsınız.

kardeşim özelden yazmıştı şuraya bakarsan şimdilik gerekli şeyleri yazdım.   

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=62965.new#new
Avensis elegant extra

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #60 : Kasım 04, 2014, 20:43:48 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kendi Halinde Bir Mecnunum :)
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 135500
  • Model Yılı: '05
  • 234 kere teşekkür etti
  • 174 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #61 : Kasım 04, 2014, 20:46:37 »
Onur bey sizdede maşallah ne sabır varmış. Diğer konudanda takip ettim, çok uğraşmışsınız gercekten. Ben olsam bu kadar uğraşmak yerine arabayi satıp bi-xenon'lu bir araç alırdım.Toyota'da yetkili bir kişi olsaydım kesin size iş teklifiyle gelirdim :) Toyota'nın yapamadığını siz başarmışsınız.

Bahadır bey utandırdınız beni  :-[ :-[ :-[

çok teşekkür ederim yorumunuz ve beğeniniz için. Allah nasip eder de elime yüzüme bulaştırmadan bu işin altından kalkarsam yapmak isteyenlere seve seve yardımcı olmak isterim.

bu arada aracı satıp çok kolay daha iyisini alırdım ama takıntı işte :D
Ya ALLAH' a Baş Eğer Hiç Kimseye Eğmezsin; Ya da Herkese Baş Eğer Hiçbir şeye Değmezsin...

Ex '12 Corolla D-4D (0-31.000)
'05 Laguna 1.6 16V (133.700-...)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 305 kere teşekkür etti
« Yanıtla #62 : Kasım 04, 2014, 20:56:47 »
Bu aralar bende araca xenon taktirmak istiyorum Onur bey. Avensis' in far performansından hiç memnun değilim. Özellikle zifiri karanlıkta çok kötü.   Farlarda mercek var. Ancak otomatik yükseklik ayarı yok malesef  >:(Sizce ne yapmalıyım.  Verim alınır mi farlardan xenon'la.  Ne marka önerirsiniz.  Benim aklımda philips var. Beyaz, kristal parlaklığında ve kaliteli aydınlatma istiyorum sadece. 4000k mı yoksa 6000 k mı almalıyım. Son olarak interbetten alıp bir ustaya gitmek mi daha doğru olur. Yoksa takan ve satan kişi aynı mı olmalı. Tecrübelerinizden faydalanmak istedim.
Avensis elegant extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 234 kere teşekkür etti
« Yanıtla #63 : Kasım 04, 2014, 21:03:40 »
Bahadır bey mercekleriniz halojen içinde ki büyük ihtimalle öyledir xenon tavsiye etmem. Madem mercek var bi xenon mercek montajı hem mantıklı hem kolay olur. Ben size osram tavsiye ederim. Standart seviye 4300 k dır. Bunu fazlaca aşmanız görüşü arttırmaz aksine ışık beyazdan maviye ve pembeye doğru değişir. Bu da sadece görsel olarak hoş durur. Ancak görüşünüzü iyileştirmez. Ben bu konuda İlker Kemal Bikeç i tek geçerim. Yaptıracaksanız direkt ustasına müracaat edin derim.
Ya ALLAH' a Baş Eğer Hiç Kimseye Eğmezsin; Ya da Herkese Baş Eğer Hiçbir şeye Değmezsin...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 305 kere teşekkür etti
« Yanıtla #64 : Kasım 04, 2014, 21:07:59 »
Bahadır bey mercekleriniz halojen içinde ki büyük ihtimalle öyledir xenon tavsiye etmem. Madem mercek var bi xenon mercek montajı hem mantıklı hem kolay olur. Ben size osram tavsiye ederim. Standart seviye 4300 k dır. Bunu fazlaca aşmanız görüşü arttırmaz aksine ışık beyazdan maviye ve pembeye doğru değişir. Bu da sadece görsel olarak hoş durur. Ancak görüşünüzü iyileştirmez. Ben bu konuda İlker Kemal Bikeç i tek geçerim. Yaptıracaksanız direkt ustasına müracaat edin derim.
Adana'da yaşıyorum Onur bey. Nasil bağlantı kurulabilir bahsi geçen İlker beyle?
Avensis elegant extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 234 kere teşekkür etti
« Yanıtla #65 : Kasım 04, 2014, 21:08:30 »
Özelden numarasını atarım şimdi bahadır bey.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 305 kere teşekkür etti
« Yanıtla #66 : Kasım 04, 2014, 21:52:55 »
Onur bey farları söküp göndermemiz mi gerekecek öyleyse?
Avensis elegant extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 234 kere teşekkür etti
« Yanıtla #67 : Kasım 04, 2014, 21:56:04 »

evet Bahadır bey. mecburen öyle olacak. ama sakın öyle deli gibi para isteyenlere tamam demeyin. farları sökmek çok zor değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #68 : Kasım 04, 2014, 23:00:29 »

Aracınız daha çok yeni.. bence böyle bi değişime gitmeyin.. Aracınızın far kitini değiştirin yeter bence..
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 305 kere teşekkür etti
« Yanıtla #69 : Kasım 04, 2014, 23:28:42 »
Sanırım dediginiz gibi yapacağım.  İstanbul'da yaşıyor olsam hiç düşünmeden giderdim onur beyin bahsettiği kişiye.  Ama bu şekilde çok zahmetli olacak.  Arabayı satarim daha kolay :)

Aracınız daha çok yeni.. bence böyle bi değişime gitmeyin.. Aracınızın far kitini değiştirin yeter bence..
Avensis elegant extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • TMMT
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 4000
  • Model Yılı: '24
  • 242 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #70 : Kasım 05, 2014, 00:17:51 »
Cok begendim hayirli olsun bir sorum olacak xenonlar acaba otomatik yukseklik ayarli xenon mu degilse muayeneye gidince nasil gecebileceksiniz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 234 kere teşekkür etti
« Yanıtla #71 : Kasım 05, 2014, 05:43:15 »

Cok begendim hayirli olsun bir sorum olacak xenonlar acaba otomatik yukseklik ayarli xenon mu degilse muayeneye gidince nasil gecebileceksiniz

Samer bey otomatik yükseklik ayarı yoktu. Ancak onu hallettim sayılır. Ayrıca olmasa bile ampulleri değiştirip muayeneden geçiliyor. Daha sonra ampuller tekrar takılıyor ve devam ;) üstte linkini paylaştığım konuya bakarsanız otomatik yükseklik ayarı ile ilgili yapacaklarım konusunda bilgi edinebilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #72 : Kasım 05, 2014, 16:20:19 »
 Sistemde kullanılan zenon ampul tipi nedir Onur? D1S mi? Bir de bir numara kodu olması lazım 66144 gibi, o nedir? Ayrıca Osram ya da Philips falan mı ampul?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 234 kere teşekkür etti
« Yanıtla #73 : Kasım 05, 2014, 23:11:32 »
Sistemde kullanılan zenon ampul tipi nedir Onur? D1S mi? Bir de bir numara kodu olması lazım 66144 gibi, o nedir? Ayrıca Osram ya da Philips falan mı ampul?

evet abi D1S veya D2S de olur. sanırım koddan kastın kelvin değeri. onu da gece uçuşu forumdan alıntı yaptığım altta ki yazı da açıklıyor abi. bende ki marka osram abi. zaten senin de yazdığın gibi belli başlı markaları kullanmakta fayda var.

kelvin değerleri;

Xenon uygulamalarında sıkça kafaya takılan ve forumda çok sık sorulan sorulardan birisi hangi kelvin derecesinin daha iyi olduğu. Bu değerlerin avantaj/dezavantajlarına biraz değinelim.

Renk skalasında, 4300K sarımsı beyaz, 6000K mavimsi, 8000K ise mora biraz yakındır.

Hangisi daha fazla ışık veriyor ?
Kelvin değerinin ışık gücü (lümen) ile bir ilgisi yoktur. Işık gücü ampulün teknolojisine bağlı olan bir değerdir. Farklı K değerindeki ampuller de pekala aynı ışık miktarını verebilirler. (Bkz. : Ampul tipleri, resimleri ve teknik özellikleri)

Orjinal xenon farlı araçlarda hangi K değerinde ampul kullanılıyor ?
Orjinal xenon farlı araçların nerdeyse tümünde 4300K değerinde oem D2S/D1S tipi standart xenon ampulleri kullanılmaktadır.

Neden 4300K ? Biraz sarı değil mi ?
4300K ampuller sarımsı beyaz yanar. 4300K değerinin tercih edilmesinin sebepleri, üreticilerin sürüş güvenliğini en üst seviyede tutmak istemeleri ve yasal düzenlemelerin (ECE normları) verdiği izinlerdir. Ayrıca, 5000K ısısında ECE normlarına uyumlu ampuller de piyasada mevcuttur. (Bkz. : Ampul tipleri, resimleri ve teknik özellikleri)

4300K orjinal xenon farları biz nasıl oluyor da mavi/mor görüyoruz ?
Bu sorunun bir çok cevabı var :

1- Xenon projektörün siperi kesilme çizgisini oluşturmak için ışığı kırar ama ışığın içindeki en kısa dalgaboyuna sahip olan mavi ışınları pek engelleyemez. Daha çok saçılan mavi ışınlara gözlerimiz daha çok maruz kalır. Birinci resimde her ikisi de 4100K olan ampullerin kesilme çizgisinde oluşturduğu farklı renkler, ikinci resimde ise kesilme çizgisinde kırılan mor ışınların duvardaki yansıması görülmektedir.

Eklenen Resim: P_015_11.jpgEklenen Resim: post_986_1230412219.jpg

2- Xenon projektörler (mercekler) güçlü yazılımlarla dizayn edilirler, yazılımlarla binlerce yansıma noktası içeren yüzeyde istenmeyen renkte ışığın kesilerek istenen tonun elde edilebilmesi mümkündür. Bu nedenden dolayı aynı ampul kullanıldığı halde bir çok orjinal xenonlu aracın farlarının rengi birbirinden farklı görünebilmektedir. Orjinal xenonlu araçların çoğunun projektörüne yakından baktığınızda mavi-beyaz olmadığını sarı-beyaza yakın bir tonu olduğunu göreceksiniz.

3- Gözlerimizin gece ve gündüz hassasiyetleri birbirinden farklıdır. Gün ışığının baskısıyla xenon farın rengi dışarıdan bakıldığında farklı tonlarda görünebilir.

Peki, hangi K değeriyle geceleyin yolu ve diğer objeleri nasıl daha iyi görürüz ?
Görebildiğimiz ışık spektrumunda morötesinden (400 nm) başlayıp kızılötesine (700 nm) kadar yayılan bir dalgaboyu uzunluğu vardır. Gözlerimizin en hassas olduğu orta noktadan (560nm) daha aşağıya veya yukarıya doğru gidildikçe göz hassasiyeti azalma gösterir.

Işık havada yol alırken ışığın içindeki mavi ışınlar daha çok saçılma eğilimindedir. Mavi ışınların saçılma eğilimi, ışık bir nesneye (örneğin yola) çarptığında da oluşur.

Daha sıcak renkte (ör:4300K) ışıkta mavi ışınlar az olduğundan kayıp ta azdır, sonuçta gözlerimiz daha seçici görebilir. Daha soğuk renkte (ör:6000K) ise daha fazla olan mavi ışınlar rastgele saçılarak aydınlanma etkisini azaltırlar.

Halojen veya xenon ampullerde daha beyaz görüntü elde edilebilmesi için mavi kaplama veya kimyasal yöntemlerle renk ısısı artırılabilmekte, ancak üretilen mavimsi ışığın düşük dalga boyuna sahip olması göz hassasiyetini azaltmaktadır.

Xenon ampullerde, her türlü hava koşulunda en yüksek görüş hassasiyeti 4300K civarında elde edilmekte, kelvin değeri arttıkça göz hassasiyeti azalmaktadır.
Halojen ampullerde, her türlü hava koşulunda en yüksek görüş hassasiyeti 3200K civarındaki boyasız ampullerle elde edilmekte, boyalı ampullerde kelvin değeri arttığından göz hassasiyeti azalmaktadır.

Farınızın ne renkte görünmesini ve ışık vermesini istiyorsanız kişisel zevkiniz doğrultusunda istediğiniz değeri seçebilirsiniz. Tabii ki yola düşen ışığın renginin de buna bağlı olarak değişeceğini, kelvin değeri arttıkça göz hassasiyetinin azalacağını, yağmurda ve siste görüş mesafesinin çok fazla düşeceğini göz önünde bulundurmanız gerekir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • TMMT
  • 242 kere teşekkür etti
« Yanıtla #74 : Kasım 05, 2014, 23:44:34 »
tesekkur ederim benim bir sorum daha olacak acaba bi-xenon setini montajini yapan kisiden mi aldiniz yoksa internetten alip mi bu ustaya taktirdiniz? nerede nasil ulasiriz bu ustaya ve benim yeni kasa corollamada montaj yapabilir mi acaba

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 99000
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #75 : Kasım 05, 2014, 23:50:15 »

Cok guzel olmus hayirli olsun benim sorum olacak acaba bi-xenon setini montajini yapan kisiden mi aldiniz ve bu usta nerede nasil ulasiriz benim yeni kasa corollamada montaj yapabilir mi acaba
Yapar,İlker Kemal Bikeç ile bir kere görüştüm farları gönderin yaparız dedi. Ürün satışı olduğunu bilmiyordum bakın kafam karıştı yine :D
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • TMMT
  • 242 kere teşekkür etti
« Yanıtla #76 : Kasım 06, 2014, 00:20:36 »
Ben yine forum araciligiyla bi-xenon parcalari satan biriyle gorustum angel li bi-xenon seti komple 450 tl ye geliyor montaj hariç. Montaj islemi icin de ikna olursam yaptirabilirim. ilker kemal bikeç beye nasil ulasabiliriz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 234 kere teşekkür etti
« Yanıtla #77 : Kasım 06, 2014, 00:43:33 »
Ben yine forum araciligiyla bi-xenon parcalari satan biriyle gorustum angel li bi-xenon seti komple 450 tl ye geliyor montaj hariç. Montaj islemi icin de ikna olursam yaptirabilirim. ilker kemal bikeç beye nasil ulasabiliriz?

Samet bey ben parçayı satan ve montajı yapan kişi olan İlker Kemal BİKEÇ' e yaptırdım ki bence bu işte 1 numara kendisi. sizin aracınızında montajını yapar. sıkıntı çıkacağını sanmıyorum. özelden  telefonunu yazıyorum size.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • TMMT
  • 242 kere teşekkür etti
« Yanıtla #78 : Kasım 06, 2014, 00:48:16 »
Yardimlariniz icin cok tesekkur ederim onur bey. Bir sorum daha olacak İlker Kemal  bikeç bey istanbulda mi öyleyse hangi semtte?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #79 : Kasım 06, 2014, 08:19:13 »
 Onur, değişik bir bilgi vereyim izninle, sitemizde benzeri bilgiler, detaylı olarak, uzun zamandır mevcut, örnek bir başlık; http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=35643.0
 diğer yandan paylaşımın da kesinlikle faydalı olmuş.

Benim kastettiğim kelvin derecesi değil de ampulde ki bir kod. 66... şeklinde oluyor genelde, 66144 vs.

Hatta şu örnek; marka yazısının altındaki kod.