0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yok sadece saglik.hizmetlerinin bflli bir kismindan yararlanirsin.Ne bileyim acil aile saglik merk. Gibi.1.basamak hast.Basvurdugunda ek ucret isteyebilirler.Arastir.Ne kadar para o kadar saglik oldu.Gun etkilemez.Emekliligini etkilemez diye dusunuyorum.Prim olarak 48 tl cok cuzi.
Arkadaşlar yeni konu açmak istemediğim için buradan hortlatıyorum Ben daha önceleri hep sigortalı işlerde çalıştım. En son işimden ayrılalı 4 ay oldu. Doğal olarak 3 ayı tamamladığım için artık sigortam da yok. Ben de kaymakamlığa gidip gelir testi yaptırdım ve bana G1 çıktı. Yani çalışmadan da ayda 48 lira bir ücret ödeyip sigortadan faydalanabilecem. Ancak aklıma takılan şu sigortadan faydalanacam lakin günlerim ne olacak ? Günlerim dolmaya devam edecek mi yoksa olduğu yerde mi sayacak ?
İnşallah en kısa zamanda uygun bir iş bulursun Oğuz. Daha iyi bilenler yardım edecektir. İşden ayrıldıktan sonra 3 ay ve + 10 gün süren var prim ödemeye başlaman için. Ödediğin prim Tuncay'ın dediği gibi sadece sağlık primi. Sağlık hizmetlerinden yararlanmanı sağlar ancak katılım payı vs gibi durumlar var, onlar ayrı bir konu. Emekliliğine bir etkisi olmaz, yani prim gün sayın dolmuyor, onun yerine isteğe bağlı ödersen prim gün sayında dolar ancak primleri yüksektir. Bunun da bazı tartışılabilecek avantaj ve dezavantajları vardır. Bu arada çalıştığın yerdeki çalışma sürene göre işsizlik maaşı başvuru hakkın da olabilir, araştırabilirsin.
Hakan abi aslında işsiz değilim kendi işim var. Onunla uğraşıyorum ama kendi işim olduğu için biraz daha rayına oturana kadar prim yatırmak istemedim. Sizler de sağolun detaylıca bilgilendirdiniz beni. Bu sene bu şekilde devam ettirmek istiyorum kısmetse bu yılın Temmuz'unda tamamen rayına koyacam ve düzenli bir şekilde ödemeyi gerçekleştirecem.
Başlangıç ne zaman bilmiyorum ama öncesi SSK ise farklı, Bağ Kur olursa farklı. Tabi artık SGK. Bu arada dışarıdan prim ödersen ya da kendi yerinde, göstereceğin maaş ve dolayısı ile primin çok önemli emekli olduğunda bağlanacak maaş açısından. Hala netleşmemiş bazı detaylar var bu konularda. Eminim konuyu daha iyi bilen arkadaşlarımız vardır.
Ödediğiniz 48 TL. prim gününüzü etkilemez. Sadece sağlık hizmeti kapsamına girersiniz.İşiniz kendi üstünüze ise yani şirket sahibi veya ortağı olarak adınız geçiyorsa bağkur mükellefisiniz. Siz ödemeseniz de prim borçlarınız birikiyor. Resmi kuruluş yapılmadıysa yani kendi işiniz var ama açılış yapmadıysanız, herhangi bir denetimde geçmişe yönelik vergi ve bağkur borcu çıkartılır karşınıza. Tabi faizleri ve cezaları ile birlikte.Prim ödemek için, bağkur primleri şu an daha düşük ssk ya göre. Yani düşük prim ödemek istiyorsanız bağkur kaydı daha mantıklı. Fakat düşük ödenen primler diğer taraftan da alacağınız emekli maaşının düşmesine neden oluyor. Dolayısıyla dengeyi sağlamak lazım ilerisi için.Emekli olmadan önce son 7 yıllık dönemde hangi kurumda daha fazla prim ödenmişse oradan emekli olursunuz. Yani son 7 yılın 4 yılı bağkur, 3 yılı ssk ise, bağkurdan emekli olursunuz. Bu tercih edilen bir durum değil, bağkur emekli maaşları çok daha düşük.Yine isteğe bağlı sigorta veya başka birinin işyerinde ssk lı gözükerek prim ödemeniz de mümkün.Anlayacağınız bu konu çok bilinmeyenli bir denklem. Bir de kanun değiştikçe farklı hesap kitap yöntemleri çıkıyor karşınıza. Her kanun değişikliğinde mutlaka değişiklikleri takip edip ona göre önlem alın. Çünkü bu kanun değişiklikleri vatandaşa hayır olsun diye yapılmıyor, çöken sosyal güvenlik sistemini kurtarmak ve vatandaşın cebinizdeki paranın üç kuruşunu daha nasıl araklarız diye yapılıyor. Onun için arkanızı kollayın.Sonuç olarak emekliliğinize daha çok var, şu an çok önemli değil ama ileriki yıllarda iyi bir planlama yapmak lazım.