bizim arabalara fabrikanın taktığı ön ve arka amortisörler yağlı amaortisördür. bu yağlı amaotisörler yumaşak olduğu için konforludur ama yol tutuşu zayıftır çünkü araç esnediği için son yıllarda araba üreticileri araçlarda gazlı amortisör kullanmaya başladı bu yüzden yağlı amotisörün yerini yavaş yavaş gazlı amortisöre bıraktı gazlı amortisör sağlam dayanıklı ve daha sert dir bu yüzden yol tutuşunu artırır biraz konfordan ödün verirsiniz ama güvenlik açısından daha iyidir ama yerli maysan bu ae101 kasalara hala yağlı amortisör üretiyor ve kullananlar çok memnun yerli malı birde
Hakan bey, bilgiler için teşekkür edeceğim ancak bazı yanış anlaşılmaları önlemek isterim.
Bahsettiğiniz marka amortisör yerli idi... Bunun daha derin tarafları var zaten.
Yağlı amortisör ile Gazlı amortisör arasında bu şekilde ayrım tam doğru olmaz bence, çünkü amortisörler farklı özelliklerde olabilir. Yani yağlı olup, herhangi bir gazlı amortisöre göre daha sert olabilir. Dayanımları daaynı kalitede olanlardan yaplı tipler bence daha dayanımlıdır. Ancak genel anlamda söylediğinize ben de katılıyorum.
Gazlı amortisörün yağlı olana göre ve yağlının gazlı olana göre bazı avantaj ve dezavantajları vardır.
Bir genelleme yapmam gerekirse; gazlı amortisörün üretim mantığına göre, ilk etkiye yumuşak tepki verir ve konfor sağlar, devam eden ya da ikinci etkilere ise sertleşerek tepki verir ve yol tutuş sağlar. Yağlı amortisör ise daha stabil tepkiler verir. Bu noktada pnömatik ve hidrolik sistemlerin detayına bakmak(hidrolik sıvı ve gaz hareketleri) faydalı olabilir.
Yine genel itibari ile, eski, gövdesi yıpranmış araçlarda yağlı amortisör daha çok tavsiye edilebilir, diğer durmlarda ise gazlı tip. Dediğim gibi bunların da farklı teknolojiye sahip olanları vardır. Tamir edilebilir edilemez çift kanallı vs.
Amortisör dendiğinde en üste bir markayı koymak bence doğru olur diğerlerini ben ondan sonra sıralarım ve diğerleri ksımında üst seviyedekileri seçmek yol tutu frenaj ve konfor açısından önemlidir.
Suat bey sesin geldiği noktayı hangi durumlarda geldiğini ve şeklini tam aktarabilirseniz belki farklı fikirler gelebilir. Eğer çamurluk civarından geliyorsa amortisör kulesine bakabilirsiniz. Keza davlumbaz ya da salıncaklara da bakmak fena olmaz. Ama önce iyi tespit gerekir.