Gönderen Konu: EL FRENİ SORUNU ÖNEMLİMİ  (Okunma sayısı 1320 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
EL FRENİ SORUNU ÖNEMLİMİ
« : Eylül 23, 2008, 21:43:33 »
selamın aleyküm  

sorun şu;babam araç boşta giderken min 70km\h frene bastığı zaman tık tık tık die seri bir şeilde sol arka taraftan ses geliyordu babam el freninin daha az tutuğunu ve daha yukarıda tuttuğunu farkına varmış.sanayiye gitmş sol arka fren balatasının arasına çakıl taşı sıkışmış ama neresine nasıl girmş anlamadım adam çıkarmış babam sakıncası olurmu bu böle devam etse demiş adam 5000-6000km idare eder demiş yalnız el freni biraz yukarıda tutar demiş bunun içnde el frenini düşürmş eskiden sonuna kadar gelirdi el freni şimdi 2tırnak kalkıyo sonrası yok bunun bi sakıncası varmı gerçekten 5000-6000 km idare edermi arkalar önlerin tutma oranı deişirmi uzun yola çıkacaz etkisi olurmu ha bide sol arka fren diskinin bağlı olduğu ve jantla aracı birbirine bağlayan kalpananın küçüğüne benzeyen şey 1-2mm çizilmiş sizce ne yapmalıyız ???

Toyota Club Türkiye

EL FRENİ SORUNU ÖNEMLİMİ
« : Eylül 23, 2008, 21:43:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: EL FRENİ SORUNU ÖNEMLİMİ
« Yanıtla #1 : Eylül 24, 2008, 08:50:46 »
  Selam Arda.
 Benim bildiğim arka fren sisteminde el freni kampanadır arka frenler disk olsa dahi. Yani iki sistem birbirinden ayrı çalışır. Usta da anladığım kadarı ile el freni balatalarının yayına ayar yapmış. Bu da el frenini yukarı kaldırmış ve çok doğal bir olay bu. Zaten arka disk frenlere bu şekilde ayar yapamazsın.
 Yanlız arka fren sistemi sadece kampana olanlarda hem ayak freni, hemde el freni aynı sisteme müdahale eder ancak el freni bir tel yardımı ile arkalara müdahale ederken ayak freni hidrolik yardımı ile eder.
 Bence sen ilk önce bir yerden arka fren sisteminde başta dediğim gibi el freni ayrı olarak dikse değilde kampanaya mı müdahale ediyor onu öğren. Eğer öyle ise sorun olacağını zannetmiyorum zaten.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 24, 2008, 12:44:58 »
 Hakan abi size katılıyorum. Bu araçlarda arka fren sistemi aynen anlattığınız gibi. Arka fren diskinin iç yüzeyi kampana vazifesi görüyor. El fren balataları bu kampanaya temas ederek frenleme yapıyor. Yani Hakan abinin de söylediği gibi bi sorun görünmüyo.
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 25, 2008, 14:16:01 »
abicim bildiğim kadarıyla ve okuduğum kadarıyla ön arka disk frenler ancak buradaki ustanın o kdar ayrıntıya girip tel kullancağını yada babamın bukadar müdahaleye plaza dışında izin vereceğini sanmıyorum ama babam zaten fren balatalarını değişmeyi düşünüyor ihtiyaç olduğunu söylüyor 30.000km de daha :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 25, 2008, 15:30:51 »
  İşte arkadaki disklere el freni müdahale etmiyor. Daha doğrusu o disklerin görünen yüzeyine. Onların iç kısmı tambur olması lazım. El freni tel yardımı ile o tambura ayrı bir sistemler müdahale ediyor ve aracı sabitliyor.