0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhaba arkadaşlar,2001 sol special BRC marka tüp takılı aracımla tüp takıldıktan sonra 55 bin km sonra sübapları yandığı için bugün Çelik sübaplarla değişim yapıldı. Ustam LPG kitinden yada montajından kaynaklı bir arıza yüzünden sübapların yanmış olabileceğini iletti. Zengin-fakir karışımı gibi bir dengesizlik olabileceğini ekledi.Bu sorunu yaşayanda bir fikri olan iyi bir usta tanıdığı olan arkadaşların önerilerini bekliyorum lütfen...Teşekkürler
Geçmiş olsun. Ben de 50bin km de iken Haziran sonunda taktırdım. Şimdiden 10bin daha yaptık. Anladığım kadarı ile bu VVTi motorlarda sübap boşluğunu ayarlayacak otomatik bir sistem yok. O yüzden fabrika her 60bin kmde bu ayarın yapılmasını istiyor. Ben de yaptırmadım ama yaptırmayı düşünüyorum. Kadosanda bunu yapacak usta tavsiyesi verirseniz sevirinim. Bu motorların sübaplarının LPG uyumlu olmadığını taksiciler de söylüyor. Yurt dışında BRC ve Prinsin kara listelerinde Toyota VVTi motorunun LPG uyumlu olmadığını buldum. Yurt dışında Toyota da tavsiye etmiyor. Subap yatakları (valve seat) oraya sprey edilen çok ince bir parça. Bu motorlarda bayağı gelişmiş bir yakıt sistemi var. Lineer (doğrusal) oranlı enjektörler ve her silindire eşit beslemek için BRC gibi sistemler faydalı. Atiker veya Valtek tipi enjektör kullanan bir sistemle bu aracın gerektirdiği hassasiyete ulaşamazsınız. LFT ve SFt degerleri devamli degisiyor benzinde, yani Atiker Safefast gibi kapalı döngüde LFT değerlerini sıfırlayacak bir ECUnun sadece kafası karışır. Benim vasıtada Baykan marka sistem var. Enjektör olarak en yüksek hızlı ve hassasiyette Matrix HS serisi kullanıyor. Bunlarda bile nozul (meme) ufak seçildiği için 5 ay %20 fakir çalıştı. Araçda arıza lambası yanmadı. Araçın OBD2 aragirişine bağladığım ELM327 Bluetooth cihazı ile cep telefonundan yakıt ayarlarını gerçek zamanda izledim. Long Term Fuel Trim ve Short Term Fuel Trimde benzinle çalışmaya göre %20e ulaşan sapmalar vardı. Bu sapmalar sistemin düzeltebileceği toleranslar dışına çıkmıştı. Nozulları 1.8mm den 2.2mm e genişlettirdim. Tekrar yol ayarı yaptırdım. Rolantide hala biraz fakir (SFT ve sonra LFT değerleri artarak takip ediyor) ama onun dışında bütün durumlarda benzin ayarlarını tam yakalıyorum.
Çok güzel bir bilğilendirmede bulunmuşsunuz. elm327 ile yakııt ayarlarını nasıl izliyebiliyorsunuz ,elm327 bendede mevcut aracımdaki lpg kiti brc marka telefonumda kullandığım proğram torque.Elm 327 aldığımdan beri bir defa çalışıyormu diye deneme fırsatım oldu detaylı bir şekilde inceleyemedim.
Her LPG kiti yeni nesil VVT gibi motorların subap yanmasına neden olur. Kullanılan subaplar aşırı derecedeki LPG yanması sonrası yanar bu normal. Yanmaması ya da daha temkinli olmak için 4000 devirin üzerine pek çıkılmaması gerek...
Bilgi ve değerlendirme için teşekkürler,bu kadar teknik açıklamayı bayiler bile yapamıyor genelde.Bende ise şöyle bir durum var yardımcı olursanız sevinirim;2007 model 1,3 yaris'e şubat 2014'te wentgaz marka lpg kiti taktırdım yaklaşık 11000 km oldu şimdilik herhangi bir sorun yok bu arada gayet sakin kullanırım aracı 3000 d/d'yi geçmem ama okuduklarımdan şunu anlıyorum lpg ile uyumu oldukça iyi diye bildiğim vvt-i motor aslında uyumlu değilmiş ve 60000 km sonra subapları değiştirmek zorunda kalacağım dolayısıyla yaptığım tasarrufu subap değişimine vermiş olacağım.Bu durumda lpg kullanmaktan vazgeçip tekrar benzinemi dönsem yoksa düşük devirle kullanmaya devam etmeliyim
Mehmet bey şu an araçta hiç bir sorun yok yakıt değerlerimde çok iyi bence,çekişte azalma yok veya arıza ışığı yakmıyor yine de bu söylediklerinizi yapmalımıyım? Ileride sorun çıkartma ihtimalini önlemek için mi bunlar?Teşekkürler