Gönderen Konu: Sübap yanması  (Okunma sayısı 7487 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 214000
  • Model Yılı: '01
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Sübap yanması
« : Ocak 05, 2014, 00:29:16 »
Merhaba arkadaşlar,

2001 sol special BRC marka tüp takılı aracımla tüp takıldıktan sonra 55 bin km sonra sübapları yandığı için bugün Çelik sübaplarla değişim yapıldı. Ustam LPG kitinden yada montajından kaynaklı bir arıza yüzünden sübapların yanmış olabileceğini iletti. Zengin-fakir karışımı gibi bir dengesizlik olabileceğini ekledi.

Bu sorunu yaşayanda bir fikri olan iyi bir usta tanıdığı olan arkadaşların önerilerini bekliyorum lütfen...

Teşekkürler

Toyota Club Türkiye

Sübap yanması
« : Ocak 05, 2014, 00:29:16 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Bir başkadır benim memleketim...
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '05
  • 533 kere teşekkür etti
  • 165 kere teşekkür edildi
Ynt: Sübap yanması
« Yanıtla #1 : Ocak 05, 2014, 00:33:22 »
Her LPG kiti yeni nesil VVT gibi motorların subap yanmasına neden olur. Kullanılan subaplar aşırı derecedeki LPG yanması sonrası yanar bu normal. Yanmaması ya da daha temkinli olmak için 4000 devirin üzerine pek çıkılmaması gerek...
Şimdi Avensis 1.6 Elegant
97, 1.3 XE A/C, DÜPLÜ:) ( Eskiden )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 05, 2014, 00:33:50 »
Maalesef lpg'li araçların karşılaştığı genel sorunla karşılaşmışsınız. Forumda Sönmez Usta var. Onunla iritbata geçebilirsiniz. Alttaki linki inceleyin.

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=47902.0
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 214000
  • Model Yılı: '01
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 05, 2014, 11:44:16 »
Çok teşekkürler arkadaşlar problemin genel bir problem olması çaresinde muhakkak vardır hissi uyandırıyor.

Mehmet beye yazmıştım ama Sönmez beyede yazayım inşallah tanıdıkları iyi bir usta vardır Ankara'da

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 2000 model corolla 1.6 luna special
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 124000
  • Model Yılı: '00
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ocak 06, 2014, 11:12:35 »
geçmiş ols vvti motorların basına gelen kronik sorun basınıza gelmiş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 11, 2014, 12:32:17 »
Geçmiş olsun.

Ben de 50bin km de iken Haziran sonunda taktırdım. Şimdiden 10bin daha yaptık. Anladığım kadarı ile bu VVTi motorlarda sübap boşluğunu ayarlayacak otomatik bir sistem yok. O yüzden fabrika her 60bin kmde bu ayarın yapılmasını istiyor. Ben de yaptırmadım ama yaptırmayı düşünüyorum. Kadosanda bunu yapacak usta tavsiyesi verirseniz sevirinim.

Bu motorların sübaplarının LPG uyumlu olmadığını taksiciler de söylüyor. Yurt dışında BRC ve Prinsin kara listelerinde Toyota VVTi motorunun LPG uyumlu olmadığını buldum. Yurt dışında Toyota da tavsiye etmiyor.

Subap yatakları (valve seat) oraya sprey edilen çok ince bir parça.

Bu motorlarda bayağı gelişmiş bir yakıt sistemi var. Lineer (doğrusal) oranlı enjektörler ve her silindire eşit beslemek için BRC gibi sistemler faydalı. Atiker veya Valtek tipi enjektör kullanan bir sistemle bu aracın gerektirdiği hassasiyete ulaşamazsınız.  LFT ve SFt degerleri devamli degisiyor benzinde, yani Atiker Safefast gibi kapalı döngüde  LFT değerlerini sıfırlayacak bir ECUnun sadece kafası karışır.

Benim vasıtada Baykan marka sistem var. Enjektör olarak en yüksek hızlı ve hassasiyette Matrix HS serisi kullanıyor. Bunlarda bile nozul (meme) ufak seçildiği için 5 ay %20 fakir çalıştı. Araçda arıza lambası yanmadı. Araçın OBD2 aragirişine bağladığım ELM327 Bluetooth cihazı ile cep telefonundan yakıt ayarlarını gerçek zamanda izledim. Long Term Fuel Trim ve Short Term Fuel Trimde benzinle çalışmaya göre %20e ulaşan sapmalar vardı. Bu sapmalar sistemin düzeltebileceği toleranslar dışına çıkmıştı. Nozulları 1.8mm den 2.2mm e genişlettirdim. Tekrar yol ayarı yaptırdım. Rolantide hala biraz fakir (SFT ve sonra LFT değerleri artarak takip ediyor) ama onun dışında bütün durumlarda benzin ayarlarını tam yakalıyorum.

Merhaba arkadaşlar,

2001 sol special BRC marka tüp takılı aracımla tüp takıldıktan sonra 55 bin km sonra sübapları yandığı için bugün Çelik sübaplarla değişim yapıldı. Ustam LPG kitinden yada montajından kaynaklı bir arıza yüzünden sübapların yanmış olabileceğini iletti. Zengin-fakir karışımı gibi bir dengesizlik olabileceğini ekledi.

Bu sorunu yaşayanda bir fikri olan iyi bir usta tanıdığı olan arkadaşların önerilerini bekliyorum lütfen...

Teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '12
  • 1003 kere teşekkür etti
  • 1011 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 11, 2014, 13:05:02 »
Geçmiş olsun.

Ben de 50bin km de iken Haziran sonunda taktırdım. Şimdiden 10bin daha yaptık. Anladığım kadarı ile bu VVTi motorlarda sübap boşluğunu ayarlayacak otomatik bir sistem yok. O yüzden fabrika her 60bin kmde bu ayarın yapılmasını istiyor. Ben de yaptırmadım ama yaptırmayı düşünüyorum. Kadosanda bunu yapacak usta tavsiyesi verirseniz sevirinim.

Bu motorların sübaplarının LPG uyumlu olmadığını taksiciler de söylüyor. Yurt dışında BRC ve Prinsin kara listelerinde Toyota VVTi motorunun LPG uyumlu olmadığını buldum. Yurt dışında Toyota da tavsiye etmiyor.

Subap yatakları (valve seat) oraya sprey edilen çok ince bir parça.

Bu motorlarda bayağı gelişmiş bir yakıt sistemi var. Lineer (doğrusal) oranlı enjektörler ve her silindire eşit beslemek için BRC gibi sistemler faydalı. Atiker veya Valtek tipi enjektör kullanan bir sistemle bu aracın gerektirdiği hassasiyete ulaşamazsınız.  LFT ve SFt degerleri devamli degisiyor benzinde, yani Atiker Safefast gibi kapalı döngüde  LFT değerlerini sıfırlayacak bir ECUnun sadece kafası karışır.

Benim vasıtada Baykan marka sistem var. Enjektör olarak en yüksek hızlı ve hassasiyette Matrix HS serisi kullanıyor. Bunlarda bile nozul (meme) ufak seçildiği için 5 ay %20 fakir çalıştı. Araçda arıza lambası yanmadı. Araçın OBD2 aragirişine bağladığım ELM327 Bluetooth cihazı ile cep telefonundan yakıt ayarlarını gerçek zamanda izledim. Long Term Fuel Trim ve Short Term Fuel Trimde benzinle çalışmaya göre %20e ulaşan sapmalar vardı. Bu sapmalar sistemin düzeltebileceği toleranslar dışına çıkmıştı. Nozulları 1.8mm den 2.2mm e genişlettirdim. Tekrar yol ayarı yaptırdım. Rolantide hala biraz fakir (SFT ve sonra LFT değerleri artarak takip ediyor) ama onun dışında bütün durumlarda benzin ayarlarını tam yakalıyorum.
Çok güzel bir bilğilendirmede bulunmuşsunuz. elm327 ile yakıt ayarlarını nasıl izliyebiliyorsunuz ,elm327 bendede mevcut aracımdaki lpg kiti brc marka telefonumda kullandığım proğram torque.Elm 327 aldığımdan beri bir defa çalışıyormu diye deneme fırsatım oldu detaylı bir şekilde inceleyemedim.
Toyota avensis 1.6 elegant 2006 Tüplü
Toyota avensis 1.6 elegant extra 2012 BRC Tüplü

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 11, 2014, 13:51:46 »
Scan Master Lite Programı (Android) ile. Bluetooth olan Windows bir notebook ile de bir çok program çalışıyor.

Sanayide bu vasıtaların çok LPG uyumlu olduğu söyleniyor ama Toyota kesinlikle tavsiye etmiyor. Bir sebebi de LPGde bir kütük üstündeki enjektörlerin kendi aralarında akış farklılkları. Farklı devirlerde benzin sinyaline tepki de farklı oluyor. LPG kalibrasyon programları rolantide ayar yapıyorlar bu farklılıkları gidermek için ama en önemlisi lineer ve kararlı enjektörler. İş sadece kaliteli montaj değil.

Atiker veya Valtek tip enjektör karşıtı değilim, V8 Range Rover 4.6a Atiker Safefast OBD2 taktırdım ama ondaki motor LPG ve karışım ayarlarına çok daha toleranslı. Çok da memnunum.

Çok güzel bir bilğilendirmede bulunmuşsunuz. elm327 ile yakııt ayarlarını nasıl izliyebiliyorsunuz ,elm327 bendede mevcut aracımdaki lpg kiti brc marka telefonumda kullandığım proğram torque.Elm 327 aldığımdan beri bir defa çalışıyormu diye deneme fırsatım oldu detaylı bir şekilde inceleyemedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ekim 02, 2014, 14:37:24 »
Daha önce yazdığıma ek olarak, bu 4000 devir üzerine çıkılmaması meselesinin sebebini yazacağım. LPG valflerinin (solenoid) özellikle rölantide ayarlamak için önüne bir meme veya nozul takılır. Bu nozulları hem LPG firmaları (Lovato mesela), hem de ustalar çok ufak takıyorlar. Mühendisler deseniz, neyse...

LPG Firmalarının çoğu gerekli enjektör kapasitesini vermiyor. Arabayı kullanırken LPGde gas enjeksiyon zamanlarına bakın, tam gaz verince aracın benzin enjeksiyonu 13-15ms iken gaz enjeksiyon zamanı kaç? Aracınızı yüksek devirlerde kullanıyorsanız, LPG enjektörleri açık kalmasına rağmen gerekli yakıtı veremiyor, Gaz enjeksiyön süresinin benzin enjeksiyonu ile aynı olması lazım. Bir ayar kablosu alın, kontrol edin.

En son olarak 2.4mm nozulda benzin enjeksiyonu süresi 13ms icin 18ms gas enjeksiyon seklinde degistirdim. Yolda, OBD2 cihazi takmadan 80km kullandim, otobanda gaza basinca viteste hizlanabiliyor, vites dusurmuyor. Bu araçtaki Matrix enjektörlerin tepkisi 1ms olduğu için 18ms tolere edilebilir. Corolla gibi rölantide koklayan, 6000 devirde canavar gibi çeken bir arabada Valtek ve benzeri enjektörler sıkıntılı.

Cumartesi, 2001 1.6 Otomatik Corollanin (3ZZ-FE motorlu )nozullari 2.4mme cektik.Benzin enjeksiyonu rolantide 2.90ms, lpg 3.35ms, regulator 1.18bar.haritada 13ms benzin enjeksiyonuna 15ms gaz verdik. 3.35 ms ile Valtek (Atiker, Lovato vs) enjektörlerin minimum kararlı olduğu 3.8ms'in altındayız. Bu durumda Atiker Gold (Hana), Matrix gibi enjektörler kullanmak gerekecek. Bendeki Matrix HS enjektörler ile nozulu 2.5mme açmam mümkün.  Özellikle yüksek devirlerde ufak enjektörler yetişmiyor, ama yeterince büyük enjektörlerin (veya nozul/meme) de eğer enjektörler yeterince hızlı değilse rölantide ve alt devirlerde dalgalanma yapabiliyor. 

Cumartesi yaptığımız haritada, Rolantide LTFT +10, yukarisinda +19, yani 2.4mm ve 1.2bar az geldi. Degerler benzindeki ile ayni, benzin enjektorleri nasil boyle degerler verebilir diye tikanma veya kirlenmeden supheleniyorum. Biraz enjektor temizleyicisi ve katkili benzin kullanacagim.

Fakir karışım benzinde de olsa LPG de olsa subap yatağı (valve seat regression) erimesi yapıyor. Corolla'da %25 fakir karışım olup da arıza lambasını yakmıyor. Ustalar nozulları ufak takıyorlar, yüksek devirlerde hep fakir kalıyor.

Bu nedenle yurt dışında mesela benim kullandığım Toyota Corolla'da LPG tavsiye edilmiyor, LPG firmaları standart olan 90000km veya 6 senede bir olan sübap ayarlarını, her sene veya 20000kmde bire çekmeyi tavsiye ediyorlar.

http://www.lpgforum.de/umfragen/3540-wer-hat-langzeiterfahrung-mit-lpg-und-toyota-1zz-fe-oder-3zz-fe-motor.html

LPG de nozullarin, tam yuk, yuksek devirde benzin enjeksiyon zamani kadar gaz enjeksiyon zamani olmasi isteniyor, 1.6 110 hp arac, 6000 devirde yapar bu gucu, 4 zamanli motorun iki deviri suresinde yani, 20 msde yakit beslenmelidir. Enjektor acilip kapanmasi bu Atiker montajda kullanilan Valtek icin 5ms ise, Lpg enjeksiyon sinyalinin suresi 15ms asmamalidir. Bunun mantigi benzin enjektor secimi ile aynidir

http://www.ac.com.pl/public/pubonline/cms/files/Programy-i-instrukcje-obslugi/en/ENG-STAG-200_STAG-4_STAG-300%20PLUS_STAG-300%20PREMIUM%20manual.pdf

Yuksek devir ve yukde carpanin 1 olmasi gerekli diyor.Tabloya gore 2.4mm silindir basina 25hp, 2.6mmde silindir basina 32hp icin yazilmis. Nozul yaricapinin karesi kesitalani ve akis ile orantili, 1.2^2=1.44, 1.3^2=1.69. Bu tablodaki degerler maksimum gucunu 5500-6000 devir civari veren 15ms enjeksiyon suresi icin.

Her LPG kiti yeni nesil VVT gibi motorların subap yanmasına neden olur. Kullanılan subaplar aşırı derecedeki LPG yanması sonrası yanar bu normal. Yanmaması ya da daha temkinli olmak için 4000 devirin üzerine pek çıkılmaması gerek...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 24 kere teşekkür etti
  • 43 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 02, 2014, 19:59:52 »
Bilgi ve değerlendirme için teşekkürler,bu kadar teknik açıklamayı bayiler bile yapamıyor genelde.

Bende ise şöyle bir durum var yardımcı olursanız sevinirim;2007 model 1,3 yaris'e şubat 2014'te wentgaz marka lpg kiti taktırdım yaklaşık 11000 km oldu şimdilik herhangi bir sorun yok bu arada gayet sakin kullanırım aracı 3000 d/d'yi geçmem ama okuduklarımdan şunu anlıyorum lpg ile uyumu oldukça iyi diye bildiğim vvt-i motor aslında uyumlu değilmiş ve 60000 km sonra subapları değiştirmek zorunda kalacağım dolayısıyla yaptığım tasarrufu subap değişimine vermiş olacağım.
Bu durumda lpg kullanmaktan vazgeçip tekrar benzinemi dönsem yoksa düşük devirle kullanmaya devam etmeliyim
2007 Manuel 1,3 cc Saten gümüş Yaris Terra
Dalga geçme,Tokatlanırsın

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=32687.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ekim 03, 2014, 10:30:13 »
Wentgas. Atiker Safefast ile ayni. Enjektorleriniz, Valtek 30 tipi. Memeleri 2.4 mme actirin. Rolantide calismasi stabil degilse, Atiker Gold sistemde kullanilan Hana 2 Ohm enjektorleri talep edin. Bunun disinda ayar kablosu satin alin ve aracin OBD baglantisina giren ELm327 cakmasi 10 dolarlik Bluetooth readerlardan alin. Benim yaptiklarimi siz tekrar edin. Mesele LPG degil, cahillik.

Bilgi ve değerlendirme için teşekkürler,bu kadar teknik açıklamayı bayiler bile yapamıyor genelde.

Bende ise şöyle bir durum var yardımcı olursanız sevinirim;2007 model 1,3 yaris'e şubat 2014'te wentgaz marka lpg kiti taktırdım yaklaşık 11000 km oldu şimdilik herhangi bir sorun yok bu arada gayet sakin kullanırım aracı 3000 d/d'yi geçmem ama okuduklarımdan şunu anlıyorum lpg ile uyumu oldukça iyi diye bildiğim vvt-i motor aslında uyumlu değilmiş ve 60000 km sonra subapları değiştirmek zorunda kalacağım dolayısıyla yaptığım tasarrufu subap değişimine vermiş olacağım.
Bu durumda lpg kullanmaktan vazgeçip tekrar benzinemi dönsem yoksa düşük devirle kullanmaya devam etmeliyim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 24 kere teşekkür etti
  • 43 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 03, 2014, 16:45:15 »
Mehmet bey şu an araçta hiç bir sorun yok yakıt değerlerimde çok iyi bence,çekişte azalma yok veya arıza ışığı yakmıyor yine de bu söylediklerinizi yapmalımıyım? Ileride sorun çıkartma ihtimalini önlemek için mi bunlar?
Teşekkürler
2007 Manuel 1,3 cc Saten gümüş Yaris Terra
Dalga geçme,Tokatlanırsın

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=32687.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ekim 04, 2014, 20:45:29 »
Lazerle kaynak yapilmis subap yuvalarini sanayide nasil yaptiracaksiniz?

Mehmet bey şu an araçta hiç bir sorun yok yakıt değerlerimde çok iyi bence,çekişte azalma yok veya arıza ışığı yakmıyor yine de bu söylediklerinizi yapmalımıyım? Ileride sorun çıkartma ihtimalini önlemek için mi bunlar?
Teşekkürler