Gönderen Konu: Nano/QD LED Televizyonlar  (Okunma sayısı 844 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
Nano/QD LED Televizyonlar
« : Aralık 23, 2013, 15:20:45 »
bugün internette dolaşırken karşılaştım. laboratuar ortamında sentezlediğim "kuantum noktaları" ismine sahip nano düzeyde yarı iletken kristallerin, panel görüntüleme sistemlerinde floresans madde olarak kullanıldığını (piksel üretimi) ve yakında piyasada "QD LED" olarak anılan televizyonların satışa sunulacağını önceki başlıklarda belirtmiştim. seri üretime ilk geçen firmalar sharp ve lg oldu sanıyorum. lg'nin üretmiş olduğu televizyonun linkini paylaşıyorum.

http://www.gold.com.tr/lg-55la970v-139cm-ultra-hd-1000hz-cinema-3d-nano-led-tv_u

bu arada ince film üzerine çeşitli yöntemler ile kaplanan (litografi, CVD, PVD vb.) kuantum noktalarından biraz bahsedeyim. boyutları 2-10 nanometre (nm) arasında değişen bu yarı iletken parçacıkların en önemli özellikleri, üretim durumlarına göre azalan boyutları ile beraber elektronik bant aralarının da azalması. örneğin, 4 nm boyutuna sahip bir kuantum noktası kristalinin bant aralığı 2,1 eV iken 2,5 nm boyutuna sahip diğer bir kuantum noktasının bant aralığı 2,5 eV olabiliyor. peki bu özellik bize neler kazandırıyor ?

öncelikle yarı iletken malzemelerin bilimsel ya da endüstriyel alanda birçok uygulamalara sahip olduğunu (lazer, transistör, opto elektronik cihazlar, sensörler vb.) çoğumuz biliyoruz. kuantum noktaları da genellikle elektronik veya optik uygulamalarda tercih ediliyor. bunların dışında tıp alanında kanser tedavilerinde de kullanılıyor. kanserli hastaya verilen proteine tutturulmuş bir kuantum noktası kristali, kendiliğinden tümörlü hücreyi bulup ona yapışabiliyor. daha sonra ultraviyole ışık altında floresans özelliğinden dolayı, tümörlü hücrelerin yeri son derece basit bir şekilde tespit edilebiliyor.

elektronik dünyasında başlıkta da belirttiğim üzere kuantum noktaları, görüntü bileşenleri olarak kullanılıyordu. günümüzde yavaş yavaş seri üretime geçmeye başladılar. yukarıda dile getirmiş olduğum değişken bant aralığına sahip kuantum noktaları, ultraviyole dalga boyuna sahip ışık ile uyarıldıkları zaman bant aralıkları ile orantılı olarak değişik renklerde (yani dalga boylarında) ışıma yapabiliyor. küçük bant aralığı, büyük dalga boyuna ve dolayısıyla kırmızı renge doğru bir eğilime işaret ediyor. başka bir deyişle, farklı boyutlara ve elektronik bant aralıklarına sahip yarı iletken nano kristallerimizi küçükten büyüğe doğru soldan sağa sıraladığımızda, ultraviyole dalga boyuna sahip ışık altında görülen floresans renklerinin aynı doğrultuda kabaca yeşilden kırmızıya doğru bir yönelime sahip olduğunu gözlemleyebiliriz. aşağıda kendi üretmiş olduğum kadmiyum-selenyum (CdSe) elementlerinden oluşan kuantum noktalarının hekzan içinde ve ultraviyole ışık altındaki floresans özelliklerini gösteren bir fotoğraf paylaşıyorum. fotoğraf makinesinin çekimi dolayısıyla beyaz gibi gözüken renklerin aslında yeşil olduğunu belirteyim.

bu konuyla ilgili olarak merak ettiğiniz ya da belirtmek istediğiniz hususlar varsa eklemekten çekinmeyin.

Toyota Club Türkiye

Nano/QD LED Televizyonlar
« : Aralık 23, 2013, 15:20:45 »