........onda da genelde ana yollara yönlendirme varmış, kestirme yollara yönlendirmiyormuş. ......
Yok hocam bu şekilde değil. Zaten Mantık olarak yanlışlığınız var. Navigasyonun asıl mantığı, bilmediğiniz bir yere sizi öyle yada böyle bir şekilde ulaştırması. Kestirme yollara yönlendirmiyormuş demenizden sizin bildiğiniz yollarda kullanma olayınız çıkıyor

4 Seçenek var bu yazdığınız 2 cihazın kullandığı yazılımda. IGO PRIMO kullanıyor bu cihazlar ve rota seçeneklerinde KISA-EKONOMİK-HIZLI-KOLAY seçenekleri ile rotanızı hesaplatabiliyorsunuz. Seçtiğiniz bu seçenkelere göre sizi kestirme ara yollara sokar ama şunu sakın beklemeyin , cihaz sizin bildiğiniz kestirme yollara sokmayabilir.
Adını verdiğiniz cihazların kullandığı harita BAŞARSOFT haritasıdır ve Türkiye kapsama alanı olarak en genişidir. 2 cihazda da eğer içlerinde yazılımda ekleme oynama vb yapılmadıysa aynı yollardan sizi hedefinize ulaştırır.
Sorunuzdaki bence en dikkat çekici şey, ben bildiğim yollarda kullansam beni trafiikten çıkartıp ara yollara sokarak daha az sürede gitmemi sağlarmı şeklinde , en azından ben böyle anladım. Bunu yapabilmek için 2 seçeneğiniz var, cihazların size önerdiği rotadan çıkıp bildiğiniz kestirme yola dalmanız ve daha sonrasında cihazın tekrardan rota hesaplaması. Bunda da fazla ümitlenmeyin , yeni rota sizi kestirmeden değil gerisin geri belkide eski rotaya geri yönlendirebilir.

KISA seçeneğini seçerseniz , ara sokaklara sokar ama şunuda unutmayın bir bakmışsınız ki olmadık yollardan geçiyorsunuz

Tabi bu dediklerim harita kapsamı içerisinde o yollar varsa

2. seçenek TMC denilen Türkiyede TBS denilen sistem, bildiğim kadarı ile 6 yada 7 ilde yayın yapılıyor. Bu sisteme sahip bir cihaz vede bu yayın olan bir ilde yaşıyorsanız, eğerki sizin rotanızda herhangi bir trafik sıkışıklığı kaza kazı vb olay varsa size alternatif rota sunar vede siz o sıkışıklığa girmeden hedefinize varırsınız. Ama bu sistemde çok sağlıklı çalışan bir sistem değil henüz.