Gönderen Konu: Otomobillerin kar performansı  (Okunma sayısı 1490 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 18 kere teşekkür edildi
Otomobillerin kar performansı
« : Aralık 07, 2013, 19:46:16 »
Herkese merhabalar. Bugün Ankara'da ilk kar yağdı ve Dikmen tarafında Cevizlidere yokuşunu bilenler bilir aşırı dik bir yokuştur.  Audi A4, Mercedes C180 ve BMW 320 gibi üst model araclar kalmıştı yokuşta ve ben aralarında 92 model 1.3 corollam(pirelli kar lastigi var) ile yavaş da olsa çıkabildim yokuşu bunun mutluluğunu yaşadım :)  BMW ve Mercedes arkadan itişli oldukları icin(xdrive ve 4Matic haric tabi) kar performansları cok iyi değil mi acaba diye düşündüm olabilir mi ? Audi de önden patinaj cekiyordu ama o da gidemiyordu. Bir diger sebep de corollanın 950 kg olması karda yokuşlarda avantaj mıdır sizce ?
1992 Corolla 1.3 XL / 2005 Lexus GS300

Toyota Club Türkiye

Otomobillerin kar performansı
« : Aralık 07, 2013, 19:46:16 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Corollove-
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 72126
  • Model Yılı: '07
  • 292 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
Ynt: Otomobillerin kar performansı
« Yanıtla #1 : Aralık 07, 2013, 21:49:23 »
Aslinda degil hafif araba kista zorlaniyo biraz bence :)
Toyota Corolla 2007 MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 07, 2013, 22:00:31 »
o gördüğünüz araçların lastik taban ölçüleri en az 215 mm'dir. kar lastikleri de olmadığını varsayarsak büyük bir handikap. esp ya da tcs gibi sistemler bu durumda pek de bir işe yaramıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 07, 2013, 22:15:53 »
Aslında bu durum biraz araçtan çok bizim hatalarımızdan kaynaklanıyor. 70-80000 lira verip aldığımız aracımıza ne hikmetse 1-2000 liralık kar lastiğini çok görüyoruz. Doğal olarak bahsettiğiniz durumlar oluyor. 4x4 olsa bile yere düzgün tutunamıyorsa hiçbir farkı olmayacaktır. Taban genişliği arttıkça yaz koşullarında iyi bir tutunma sağlarken kış koşullarında yere uygulanan basıncın düşük olmasına bağlı olarak sürtünmenin azalması ile tutunma dahada azalır. Aynı araçta dar tabanlı lastik( belirli ölçülerde olmak şartıyla) daha iyi tutunma sağlar. Birçok araç üreticisi bu tarz durumlar için iki veya daha fazla ölçü belirtir, hatta bazı ölçülerde kış lastiği yoktur daha dar tabanlı olanı tercih etmek gerekir.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 72000
  • Model Yılı: '13
  • 45 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 07, 2013, 23:26:55 »
o gördüğünüz araçların lastik taban ölçüleri en az 215 mm'dir. kar lastikleri de olmadığını varsayarsak büyük bir handikap. esp ya da tcs gibi sistemler bu durumda pek de bir işe yaramıyor.
bu durumu bizzat yaşadım. babamın vectranın çıkamadığı yeri ben kolaylıkla çıktım. vectrada esp sürekli devreye giriyordu ayrıca lastikler 215 di. şunuda söylemeliyim ki babamın şöförlüğü benden kat ve kat daha iyidir.özellikle kış mevsiminde.
Azrail son noktayı koyana kadar, virgülle yaşamaya devam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 09, 2013, 12:20:20 »
  Karlı kaygan zeminde Esp devre dışı(bunu teknik detayları sitemizde mevcuttur ve kesinlikle bunlar gözden geçirilip güvenli sürüşler öğrenilerek hareket edilmelidir.) bırakılabilir kimi durumlarda. Bu zaten bir tekniktir.
 Yukarıda arkadaşların da belirttiği gibi aracın yere basan yeri bir avuç içi kadar alandır ve bunu özellikleri aracın güç ve etkilerinin yola aktarımını belirler. Yani araçta istediğiniz tüm özelliklerde olsa bunu yere aktaracak alanın özellikleri zemine uygun değilse aracın özelliklerini gerektiği gibi kullanamazsınız.
 Bahsi geçen yerlerde ve hatta daha zor koşullarda eski Toros araçlarının performansını görseniz şaşarsınız hele ki uygun lastik ile.
 Karlı ve buzlu zeminde hafif araç ağır olana göre handikaplıdır. Zaten bu zeminlerde ve bu zeminlere uygun lastiklerde geometrik desen teknikleri bu bilgiye göre yapılır ve amaç aracın cm kareye yaptığı baskıyı arttırmaktır. Ancak kum zeminde bu durum tam tersi döner.