Gönderen Konu: 3 aralık engelliler günü  (Okunma sayısı 1222 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 27 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
3 aralık engelliler günü
« : Aralık 03, 2013, 18:28:56 »
merhaba arkadaşlar ben engelli bir bireyim. engelli olarak bir araç aldım. bu konudaki yasaları tam olarak biliyorum. hayatımızı kolaylaştırmak için zar zor bir araç aldık. bu aracı eşiminde kullamasını istiyorum fakat araç aparatlı olduğu için eşiniz kullanamaz deniyor. araç otomatik vites gaz ve firen yerli yerinde isteyen sağlam biri rahatlıkla kullanabilir. ben aracı herkes kullansın demiyorum sadece eşim ve çocuklarım kullanabilsin istiyorum. bukonuyla alakalı içişleri bakanına defalarca mail attım fakat bir dönüş olmadı.
sizden ricam bu konuyu sıkça dile getirip en azından bukonuyla ilgili pozitif bir ayrımcılık istiyoruz.  bu sıkıntıdan müzdarip çokça arkadaşım var fakat ne yapacağımızı bilmiyoruz. yardımlarınızı bekliyoruz.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 04, 2013, 18:12:51
tüm toyotaclub üyelerine ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum.

:alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis: :alkis:
hepimiz birer engelli adayıyız.

Toyota Club Türkiye

3 aralık engelliler günü
« : Aralık 03, 2013, 18:28:56 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 27 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
Ynt: 3 aralık engelliler günü
« Yanıtla #1 : Aralık 05, 2013, 23:44:50 »
işte cevap.

Sayın murat mert
01.12.2013 tarihli başvurunuz incelenmiştir.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile (09.09.2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazete), yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçların (otomatik vitesli araçlar dahil) veya %90 üzeri engelliler adına tescil edilen özel tertibatı olmayan araçların sahibi dışında, aracı kullanmaya yeterli sürücü belgesine sahip herhangi bir kişi tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir.  Yukarıda açıklanan durum, 81 İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilen 12.09.2011 tarih ve 181166 sayılı talimatta detaylı olarak açıklanmıştır.
Trafik denetimleri sırasında özel tertibatlı bir araçla (otomatik vitesliler hariç) karşılaşılması durumunda, aracı kullanan kişinin özel tertibata uygun "H" sınıfı sürücü belgesi bulunup bulunmadığı kontrol edilmekte ve uygun sürücü belgesi olmadığı anlaşılan sürücüler hakkında Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/1-a maddesi gereğince yasal işlem yapılmaktadır.
Yukarıda açıklandığı, üzere özel tertibatlı bir aracı, araç sahibi özürlü kişi dışında kullanacak olan kişinin, araçtaki özel tertibata uygun "H" sınıfı sürücü belgesi bulunması gerekmektedir. İyi günler dileriz.
-----------------------------------------------------
Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Baskanligi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 15000
  • Model Yılı: '16
  • 62 kere teşekkür etti
  • 85 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 05, 2013, 23:58:48 »
eşim ve çocuklarım kullansın derken yasal yolardan kullanma hakkı derseniz yasal olmayan o kadar çok kullanım varki sizinki göz ardı edilebilir...yok kullanım kolaylığı olarak derseniz üstünde durulduğu takdirde kullanabilirler kanısındayım..neticede bu tip şeyler sonradan öğrenilen şeyler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 06, 2013, 14:44:47 »
işte cevap.

Sayın murat mert
01.12.2013 tarihli başvurunuz incelenmiştir.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile (09.09.2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazete), yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçların (otomatik vitesli araçlar dahil) veya %90 üzeri engelliler adına tescil edilen özel tertibatı olmayan araçların sahibi dışında, aracı kullanmaya yeterli sürücü belgesine sahip herhangi bir kişi tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir.  Yukarıda açıklanan durum, 81 İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilen 12.09.2011 tarih ve 181166 sayılı talimatta detaylı olarak açıklanmıştır.
Trafik denetimleri sırasında özel tertibatlı bir araçla (otomatik vitesliler hariç) karşılaşılması durumunda, aracı kullanan kişinin özel tertibata uygun "H" sınıfı sürücü belgesi bulunup bulunmadığı kontrol edilmekte ve uygun sürücü belgesi olmadığı anlaşılan sürücüler hakkında Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/1-a maddesi gereğince yasal işlem yapılmaktadır.
Yukarıda açıklandığı, üzere özel tertibatlı bir aracı, araç sahibi özürlü kişi dışında kullanacak olan kişinin, araçtaki özel tertibata uygun "H" sınıfı sürücü belgesi bulunması gerekmektedir. İyi günler dileriz.
-----------------------------------------------------
Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Baskanligi
Ümit vaat edici, güzel bir sonuç olmuş ve bir çok insanın sıkıntısına cevap olmuş anladığım kadarı ile.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 27 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 06, 2013, 18:36:34 »
çok yanlış bir yasa bence. otomatik vites bir aracı nasıl ki herkes kullanıyor. benim aracım evet tertıbatlı ancak tertibatın yanında sağlam kişilerin kullana bilecegi pedallar mevcut. ben herkes kullansın demiyorum sadece eşim ve çocuklarımda kullanabilsinler diyorum. ailemize alınmış aracı ben yokken eşimin kullanamaması çok garip....

Mesaj Birleştirildi: Aralık 06, 2013, 18:44:01
eşim ve çocuklarım kullansın derken yasal yolardan kullanma hakkı derseniz yasal olmayan o kadar çok kullanım varki sizinki göz ardı edilebilir...yok kullanım kolaylığı olarak derseniz üstünde durulduğu takdirde kullanabilirler kanısındayım..neticede bu tip şeyler sonradan öğrenilen şeyler...

evet yasal olmayan kullanımlar var. fakat Allah korusun maddi hasarlı bir kaza olsa ne trafik sigortası nede kasko karşılar. buyüzden ben diyorum ki, en azından eşim ve çocuklarım kullanabilsinler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 09, 2013, 12:04:41 »
çok yanlış bir yasa bence. otomatik vites bir aracı nasıl ki herkes kullanıyor. benim aracım evet tertıbatlı ancak tertibatın yanında sağlam kişilerin kullana bilecegi pedallar mevcut. ben herkes kullansın demiyorum sadece eşim ve çocuklarımda kullanabilsinler diyorum. ailemize alınmış aracı ben yokken eşimin kullanamaması çok garip....

Mesaj Birleştirildi: Aralık 06, 2013, 18:44:01
evet yasal olmayan kullanımlar var. fakat Allah korusun maddi hasarlı bir kaza olsa ne trafik sigortası nede kasko karşılar. buyüzden ben diyorum ki, en azından eşim ve çocuklarım kullanabilsinler.
Aynen böyle, zaten başka kkişilerin kullanımına izin verilmesi bu vergiyi suistimal ettirebilir. Ancak insanın birinci derece yakın akrabalarına ruhsatta sim yazılmak sureti ile izin verilmeli bence.
 Eskiden yabancı plakalı bir araç kullanırdım(Türk plakalı ancak yabancı araç) ve bunlarda da ruhsatta aracı kimlerin kullanabileceği belirtirdi. Böylece suistimallerin de önüne geçilirdi herhalde hala aynıdır.