Gönderen Konu: Sivrisinek.  (Okunma sayısı 3127 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Sivrisinek.
« : Kasım 26, 2013, 16:00:50 »
  Selam arkadaşlar, bu sefer de hayatımızın vazgeçilmezi, gerek yaptığı fiziksel müdahale sonrası kaşıntısı(sokulan bölgeye kolonya sürülmesi bu kaşıntıya karşı faydalıdır), gerek ise sesi ile insanı çileden çıkaran, doğası gereği sadece dişi olanların soktuğu(yumurtaları için) ve kimilerini daha çok seven(çekenler bilir) Sivrisinek fenomenini paylaşmak istedim. İyi eğlenceler; :)

'' Biyolojisi:
 Sivrisinekler tam başkalaşımlı böcekler olup 4 evreden geçerler: Suda geçen yumurta, larva, pupa evreleri ile karada geçen ve ergin evre.
Sivrisinekler doğru bilinenin aksine kışın da hangi evrede olursa olsun yaşayabilir. Yumurtadan çıkan sivrisinek yavrularının (larva ve pupa), büyüme evrelerini tamamlayabilmeleri için küçük bir su birikintisine ihtiyaç duyar. Bu, çamurlu bir yağmur suyu, bataklık, çeltik, havuz suyu ya da teneke kapta birikmiş bir su olabilir. Ancak durgun sular sivrisineklerin tercih sebebidir. Çünkü bu sular, içerdikleri fotosentez yapabilen bitki öbekleri sayesinde, oksijence zengindirler. Sivrisinek yumurtaları su bulunan her ortamda gelişebilirler, ancak bazı şartların sağlanması gerekir: Yumurtadan çıkacak olan larva, yetişkin bir sinek oluncaya kadar farklı evreler geçirecektir. Her evrede de yavru sineğin farklı ihtiyaçları olacaktır. Kuraklık ve aşırı sıcak da yumurtaların gelişimini engelleyebilir.
Bir sivrisineğin kan emmek için konukçusunu nasıl bulduğu tam olarak bilinememektedir. Kanda bulunan aminoasitlerin, eminlerin ve amonyağın karışımı cezbedicidir. En iyi cezbetme etkisinin nem ve sıcaklık olduğu bilinmektedir.

Ses:
 Geceleri sivrisinekler çoğu zaman görülemezler ve yalnızca tipik vızıltılarıyla kendilerini belli ederler. Henüz uyuyamamış insanları kısa süreli rahatsız eden bu vızıltılar, sivrisineklerde yaşamın devamı için önemlidir. Erkeğin kafasından çıkan 2 tane küçük ve tüylü duyargada bulunan çok sayıda duyu hücresinden meydana gelmiş Johnston organı, ses dalgalarının titreşimlerini alır ve ayırt eder. Bu tüylü duyargalar yalnızca dik durumdayken ses titreşimlerine karşı duyarlıdırlar. Johnston organı, eşeylerin bulunmasında çok önemlidir. Dişinin çıkardığı titreşimler belli bir rakamdan sonra (100-8000 titreşim/saniye) erkeklerde çiftleşme isteği yaratır. Erkeklerin sürü oluşturduğu evrelerde bu vızıltılar en üst seviyeye çıkar.

Besin:
 Larvaların besini algler, bir hücreliler ve detritusdur. Megarhinus larvaları kendi türlerine saldıracak kadar yırtıcıdır.
Ergin dişi ve erkeklerin besini bitki ve meyve sularından aldıkları şeker ve proteinden oluşur. Dişiler, yumurta yapabilmek için kan emmek zorundadır. Laboratuvar ortamında bitkisel besinlerle uzun süre yaşatılabilirler fakat yumurta elde edilemez. Familya türlerinin hepsi kan emmez; tamamen bitkisel beslenenler de vardır.

Taşıyıcılığı:
 Sivrisinekler kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma riskleri vardır. Örneğin sarı humma, fil hastalığı ya da sıtma gibi parazit hastalıklarını taşıyabilirler. AIDS'e sebep olan HIV ise bu canlılarda gelişme ortamı bulamaz. Virüsler sivrisinekler tarafından taşınmaz.

Düşmanları:
 Pek çok doğal düşmanları vardır. Kurbağalar, balıklar, kertenkeleler, bukalemunlar, kuşlar, yarasalar ve böcek larvaları sivrisinek ve larvalarıyla beslenirler.''

Sivrisinek iş başındayken;
sivrisineğin-insan-vücüdundan-kan-emme-anı-kamerada.flv

Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Sivrisinek

Toyota Club Türkiye

Sivrisinek.
« : Kasım 26, 2013, 16:00:50 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Ynt: Sivrisinek.
« Yanıtla #1 : Kasım 26, 2013, 16:19:01 »
Sivrisinek sokması sonrası kaşıntıya diş macunu veya karpuzun sulu beyaz kabugu iyi gelir.

Tecrübe edilmiştir.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 26, 2013, 17:04:01 »
Paylaşım için teşekkürler. 
Ben az çekmiyorum bunlardan . Özellikle yazın yazlığa gitmek istememin tek nedenidir sivrisinek . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #3 : Kasım 26, 2013, 17:23:15 »
Paylaşım için teşekkürler. 
Ben az çekmiyorum bunlardan . Özellikle yazın yazlığa gitmek istememin tek nedenidir sivrisinek . :)
Benim bulunduğum ortamda genelde çevremdekiler rahat ediyor. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #4 : Kasım 26, 2013, 17:27:58 »

Aynen abi . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 26, 2013, 17:43:56 »

Sivrilerin kan grubu B olanlara karşı daha egilimli oldugunu gördüm.

Bi ortamda 20 kişi vardık sadece 1 kişi B kana sahipti sivriler hep onda idi başkalarına hiç dokunmadılar.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 26, 2013, 17:49:14 »
Androıd te sivrisinek kovucu uygulaması var. İşe yarıyor mu acaba? deneyen varmı? :D
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #7 : Kasım 26, 2013, 17:53:35 »
Androıd te sivrisinek kovucu uygulaması var. İşe yarıyor mu acaba? deneyen varmı? :D
Bu ilginçmiş işte. :)

Aynen abi . :)
Sivrilerin kan grubu B olanlara karşı daha egilimli oldugunu gördüm.

Bi ortamda 20 kişi vardık sadece 1 kişi B kana sahipti sivriler hep onda idi başkalarına hiç dokunmadılar.
Yazın komik oluyor bazen. Tablet takalım diyorum, gerek yok, sivrisinek yok ki diyorlar genelde. :) Bir de bana sorun... :)

Bunun ile ilgili değişik yaklaşımlar var Ahmet, vücut ısısı gibi, sanırım tam çözülmüş bir mekanizma değil henüz insanoğlu tarafından.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 27, 2013, 00:40:49 »
Benide baya seviyorlar ve işin kötüsü alerjim olduğu için normalde kaşınılan miktarın kat kat fazlası oluyor. Fenistil adlı krem sürekli yanımda oluyor, sürünce 5 dk içerisinde kaşıntı geçiyor. Diğer türlü kaşınmaktan uyuyamadığımı bilirim.  :argh:
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 27, 2013, 00:50:28 »
Bende çok çekiyorum bu sinir bozucu böceklerden.Sopayı yapıştırıveriyorum bazen, duvarlar kan doldu :D Android kovucu frekans uygulama denedim işe yaramıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #10 : Kasım 27, 2013, 00:55:52 »
Bu ilginçmiş işte. :)
 Yazın komik oluyor bazen. Tablet takalım diyorum, gerek yok, sivrisinek yok ki diyorlar genelde. :) Bir de bana sorun... :)

Bunun ile ilgili değişik yaklaşımlar var Ahmet, vücut ısısı gibi, sanırım tam çözülmüş bir mekanizma değil henüz insanoğlu tarafından.

Abi tablette bir yere kadar . Benim denemediğim , yapmadığım kalmadı maalesef daha sinekleri tam olarak etkisiz hale getirecek bir şey bulamadım  . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 27, 2013, 00:58:32 »
Abi tablette bir yere kadar . Benim denemediğim , yapmadığım kalmadı maalesef daha sinekleri tam olarak etkisiz hale getirecek bir şey bulamadım  . :)
Aslında çok basit bir şey var ancak her yerde olmuyor ne yazıkki. Tezek yakınca bir tane uçan canlı kalmıyor ortalıkta, tabi bu durumdada koku oluyor biraz ama ne yapalım eşeği süren misali  :D    Eğer açık alandaysak ve tezek olmuyorsa bir çay tabağının altına peçeteyi biraz kolonya ile ıslatıp üstüne kahve düküp yakarsanız yine benzer etkiyi görürsünüz.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #12 : Kasım 27, 2013, 01:06:17 »
Aslında çok basit bir şey var ancak her yerde olmuyor ne yazıkki. Tezek yakınca bir tane uçan canlı kalmıyor ortalıkta, tabi bu durumdada koku oluyor biraz ama ne yapalım eşeği süren misali  :D    Eğer açık alandaysak ve tezek olmuyorsa bir çay tabağının altına peçeteyi biraz kolonya ile ıslatıp üstüne kahve düküp yakarsanız yine benzer etkiyi görürsünüz.

Abi bahçede çalışırken ateş yakıyorum etkisi oluyor . Ama yazlıkta evin içinde bu gibi şeyler işe yaramıyor . Hadi kokusuna katlandık yaktık gece yatarken yine geliyorlar . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 15000
  • Model Yılı: '16
  • 62 kere teşekkür etti
  • 85 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 27, 2013, 01:19:35 »
Sivrisineklerden Kurtulmanın Kesin 7 Yolu (Nette Gezinirken Buldum İllaki Birisinin Faydası Olur)

1-) Ağız gargarası olarak kullandığımız bir ürün olan “Listerine” sivrisinekleri uzaklaştırmada etkin bir malzemedir. İçeriğindeki antibakteriyel maddeler sivrisineklerin bizlere yaklaşmasını önler. Doğal bir ürün olduğu için de güvenle kullanılabilir. Sprey olarak vücudunuza sıkarak açık havada güvenle oturabilirsiniz.

2-) İsveçli bir köylü tarafından ileri sürülen ve uzmanlarında onayı ile duyurulan bir diğer korunma yöntemi ise sarımsak… Rolf Lunden isimli İsveçli köylü evinin etrafına sarımsak yağı döküyor ve bu sayede sivrisinekleri yaklaşık elli metre uzak tutmayı başarıyor. Bu durumda sarımsak yağının bahçe ve balkon gibi açık alanları koruma altına aldığını söylemek mümkün. Denemekte yarar var.

3-) Kendi kendinize hazırlayabileceğiniz bir takım özel solüsyonlar da sivrisineklerle mücadele de etkin sonuç veriyor. Örneğin; kedi nanesi yağı (yoksa nane yağı da kullanılabilir), çay ağacı yağı, okaliptüs esans ya da özünü su içinde karıştırarak elde edeceğiniz losyon hem doğal hem de içeriği tarafınızca bilinen bir sivrisinek savardır. Gün ve gece boyu rahatlıkla bu losyonu vücuduna sürebilir ve sivrisineklerden korunabilirsiniz.

4-) Sivrisineklerden kurtulmanızı sağlayacak bir diğer solüsyon tarifi ise; lavanta yağı (4 damla), Hint limonu (birkaç damla), nane yağı, biberiye ve adaçayı bitkilerini iki bardak suyun içinde karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı hem vücuduna sürebilir hem de sivrisineklerin yanı sıra bit, pire, yakarca, arı, kırk ayak hatta yaprak bitlerinden kurtulmak için kullanabilirsiniz.

5-) Sivrisinekleri bulunduğunuz alandan uzaklaştırmanın bir diğer yolu ise mum yakmaktır. Ama öyle her mum her sivrisineği uzaklaştırmaz. Bu durumda içeriğinde citronella olan mum ve kandilleri tercih etmek gerekir. Sivrisinekler citronellanın kokusunu sevmezler ve duydukları anda o ortamı terk ederler. Eğer bulabilirseniz citronella yağı da kullanabilir hatta vücudunuzun kan dolaşım noktalarına bu yağdan sürebilirsiniz.

6-) Citronella yağı gibi vanilya da sivrisineklerce sevilmeyen kokulardandır. Kan deveranının sağlandığı noktalar, şah damarı, nabız üzerine vanilya sürmek sizi sivrisineklerden uzak bir uykuya hazırlar.

7-) Sivrisineklerden kurtulmak için ayrıca bahçe ve balkonunuzda yetiştirebileceğiniz bazı bitkiler de vardır. Sarımsak, biberiye, kadife çiçeklerinin kokuları sivrisinekleri uzaklaştıracaktır. Ayrıca mangal yaparken mangal ateşine bir parça adaçayı ve biberiye atmak da sivrisineklerin uzaklaşmalarını sağlayacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 27, 2013, 02:45:54 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #15 : Kasım 28, 2013, 17:16:48 »
  Aslında fesleğen'in de sivrisineğe karşı etkili olduğunu biliyorum. Bir kaç saksı fesleğen iyidir.