Gönderen Konu: şanzıman yağı  (Okunma sayısı 2165 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 78000
  • Model Yılı: -
  • 5 kere teşekkür etti
şanzıman yağı
« : Kasım 23, 2013, 18:54:34 »
toyota corolla hb 2004 aracımı alınca hemen yağ değişimi için bakıma sokmuştum. o sırada şanzıman yağına da ustadan bakmasını istedim. usta şanzıman yağı var dedi değiştirmeye gerek yok dedi.5000 km sonra fren balatalarını değişiriz dedi.Ancak forumda okuduklarıma göre şanzıman yağını yetkili serviste değişim yapmak daha iyidir denmiş.ve 60000 de bir değişim gerekli denmiş. Acaba yetkili servis dışındaki ustalar bu şanzıman yağı işinden ne derece anlıyordur? Sizce ne yapmalıyım arkadaşlar?
Corola HB SOL 2004

Toyota Club Türkiye

şanzıman yağı
« : Kasım 23, 2013, 18:54:34 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Yurtda Sulh! Cihanda Sulh!
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 21000
  • Model Yılı: '13
  • 51 kere teşekkür etti
  • 114 kere teşekkür edildi
Ynt: şanzıman yağı
« Yanıtla #1 : Kasım 23, 2013, 19:42:55 »
Erman bu kadar büyütme ben ENEOS MARKA YAĞI Ufuk'dan aldım. kendim değiştirdim. Yaklaşık 10k oldu. herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Yağınızı tedarik edip dışarda bir ustaya bu işi yaptırabilrsiniz. Resimler aşağıdaki linkte var.

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=1658.msg707964#msg707964

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 23, 2013, 19:59:49 »
"Şanzıman yağı var ve değiştirmeye gerek yok" diyen usta için bir şey demeyeceğim ama periyodlarında şanzıman yağını ve fren hidroliğini değiştirmelisiniz.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Kasım 23, 2013, 20:51:29 »
Tekin bey demek istediğiniz anladığım kadarıyla ustaya güvenmeyip 60000 olunca şanzıman yağını değiştirmem gerektiği. yetkili serviste ne kadar tutuyor işçilik dahil ?
Corola HB SOL 2004

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 23, 2013, 21:10:15 »
Herseyin km omru yoktur abi yil omrude vardir. Bu arada tavsiyem o ustaya bir daha gitmeyiniz. Ben sanziman yagini kontrol ettirmek istedigimde kapali sistem birsey olmaz diyorlar. Bir daha hic o ustaya gitmedim.
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #5 : Kasım 23, 2013, 21:45:23 »
Tekin bey demek istediğiniz anladığım kadarıyla ustaya güvenmeyip 60000 olunca şanzıman yağını değiştirmem gerektiği. yetkili serviste ne kadar tutuyor işçilik dahil ?

Toyota mühendislerinin o araç için verdiği değişim periyoduna güvenmek daha doğru olacaktır.

Yetkili servisinizi telefon ile arayıp fiyat alabilirsiniz, Selçuk beyden sadece yağın fiyatını öğrenip karşılaştırma yapınız, bence aralarında çok büyük farklar çıkmayacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Kasım 29, 2013, 00:13:48 »
şanzıman yağı değişimi yetkili serviste 160 lira tuttu. arka park sensöründe de bir tanesinin arasına pislik kaçmış onu temizleyip geri takmışlar. ondan ücret almadılar.
Corola HB SOL 2004

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Her dil, gönlün perdesidir.
  • Kilometre: 77777
  • Model Yılı: '09
  • 12 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 29, 2013, 09:47:30 »
şanzıman yağı manuel viteslerde 80,000 km otomatik ve mmt veya tam otomatik vitesli araçlarda 60,000 km de yağ değişimi  yapılmalıdır.
fren hidroliğini 40,000 km ve katlarında değiştirmeniz güvenli sürüşünüz için önemlidir.
şanzıman yağı tam diyen ustaya bir sorun bakalım o zaman motor un yağı tamsa neden 10,000 kmden sonra değiştiriyor yada değiştirilmesi gerekiyor.
.....TOYOTA COROLLA 2009 1,6 ELEGANT VE SİYAH.....
İyi şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Kasım 29, 2013, 10:14:16 »
şanzıman yağı manuel viteslerde 80,000 km otomatik ve mmt veya tam otomatik vitesli araçlarda 60,000 km de yağ değişimi  yapılmalıdır.

Nebi bey, manuel vites ve MMT şanzıman yağlarının değişim periyodu 40.000km.
Manuel şanzıman ile MMT şanzıman arasında pek bir fark yok. Kavrama baskı-balata + vites dişlileri.

AT şanzımanlarda kavrama hidrolik olduğundan dolayı daha fazla yağ ama aynı zamanda daha farklı vasıfta yağ konduğundan dolayı değişim periyodu 60.000km. Tork konvertörü + vites dişlileri.

CVT şanzımanlar da aynı AT gibi 60.000km. Tork konvertörü + kayış-kasnak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Her dil, gönlün perdesidir.
  • Kilometre: 77777
  • Model Yılı: '09
  • 12 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 29, 2013, 11:08:55 »
Tekin abi ben mmt leri de tam otomatik olarak biliyordum ama yanlış biliyormuşum teşekkür ederim
.....TOYOTA COROLLA 2009 1,6 ELEGANT VE SİYAH.....
İyi şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #10 : Kasım 29, 2013, 11:38:11 »
Tekin abi ben mmt leri de tam otomatik olarak biliyordum ama yanlış biliyormuşum teşekkür ederim

Forumdan bir arkadaşımız, İngilteredeki bir firma ile yazıştığında, aracının MMT olduğunu ama karşı tarafın "aracınız otomatik mi düz şanzıman mı? sorusunu tekrar MMT diye yanıtlayınca süreç tıkanmıştı.

AT, MMT ve son çıkan CVT şanzımanların hepsi tam otomatiktir.

Yarım otomatiklerde debriyaj pedalı yoktur ama araç kendi başına vites değiştiremez, sürücü vitesi değiştirmek zorundadır.

Bu konuyu birçok yerde açıkladım, sistemi doğru ifade etmek gerekiyor.

Otomatik şanzımanla ilgili herhangi bir parçaya veya detaya ihtiyaç duyulduğunda ise, "aracım tam otomatik" olarak değil, "AT, MMT veya CVT otomatik şanzımanım" diye belirtmek daha doğru olacaktır.

Bu 3 şanzıman görevlerini tam otomatik olarak yerine getirselerde, 3'ünde de farklı oranlarda yağ kullanılmaktadır.

Nebi bey, açıklamam özellikle size değil, vesile olduğunuz için yeri gelmişken açıklayayım istedim.

Hatta bu konuyu 2. el otomobil sayfalarına dahi bildirerek, vites seçeneklerinde "otomatik - Yarı otomatik" olarak değil, AT - Robotik Şanzıman - CVT olarak düzenlemeleri gerektiğini anlatmıştım.