Gönderen Konu: 14:15 yaris çalışmadı...  (Okunma sayısı 1879 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
14:15 yaris çalışmadı...
« : Kasım 23, 2013, 14:45:03 »
saat 14:15, 2012 model yaris im çalışmadı. Yol yardımını aradım, debriyaja tam bastınız mı diye sordular   -_- :wacko: :blink:  :huh: :DUR:

marş motorundan ses geldi ve araç stop etti,  telefonumu ve bilgilerimi aldılar.

İskenderunda hava açık güneşli, servisi bekliyoruz bakalım ne olacak... 8-)

Mesaj Birleştirildi: Kasım 23, 2013, 14:49:03
saat 14:48 servis aradı, adresi teyit edildi,...buraya kadar gayet hızlı   :)

Toyota Club Türkiye

14:15 yaris çalışmadı...
« : Kasım 23, 2013, 14:45:03 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • !!! YERDEN GİDEN TOYOTACI !!!
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 163000
  • Model Yılı: '98
  • 31 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
Ynt: 14:15 yaris çalışmadı...
« Yanıtla #1 : Kasım 23, 2013, 14:56:01 »
Geçmiş olsun . Büyük bir sorun olduğunu sanmıyorum .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 23, 2013, 16:49:05 »
birkaç ay önce benim peder de çalıştıramadı, servis gelmiş falan ama ne olmuş anlatmıyor...
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 24, 2013, 04:57:45 »
Servis geldi, anahtarı verdim araçta sadece marş motoru sesi var, göstergeler yanıyor(yağ ikaz-akü - Hidrolik direksiyon kilitli - motor stop - soğutma suyu -El freni)

Motor yağı çubuğuna baktı, 10  000 bakımını geçen ay yaptığımı belirttim, umarım yağ değildir, normal dedi.

Sonra telefon servis arandı, telefondan gelen soru: Araç  kaç gündür yatıyor?
cevap:2 gün

telefon kapanır ve uzuuuuunca kontak çevrilir, en az 15-20 sn ye... fakat motor gene çalışmadı.
Bir defa daha kontak çevrili bu sefer çok daha uzun yaklaşık 40-45 sn ye... ( bu sefer ben soruyorum; bu yaptığınız motora zarar vermez mi diye,  cevap: Hayır)

motordan gelen ses sürekli değişiyor nerden kaynaklanıyor tam anlamadım; marş motorundan mı? pistonlardan mı???  kademe kademe artarak yükselen bir ses, motor ileri geri salınım yapıyor, nerdeyse yerinden çıkacak, tam şimdi dışarı zıplayacak derkeeeen; motor çalıştı.  :alkis:

Ondan sonrası boşta arabaya gaz verme, kontağı kapatıp tekrar çalıştırma, sonra tekrar gaz verme...

Soru: Motora boşta gaz verip yüksek devirlere çıkarmak zararlı değil mi,
soruya-soru: Size kim söylüyor bunları? :D
cevap: NTV deki SAFFET'İN GARAJI Programı,

Bu arada araç çalıştığına göre; sorun nerden kaynaklanıyor sorusuna,
Soru: yakıtı nerden aldınız?
cevap: genelde opet/shell/PO dan alıyorum (en son PO dan almışım). yakıt ta değil ise peki sorun ne imiş? Net bir yanıt vermedi ama,  sanki "...çok  nadir de olsa böyle şeyler yapabilir, araç sıkıştırma yapmamış, beklemekten veya kirli yakıttan olabilir..." gibi birşeyler söyledi.  :huh: sıkıştırma & benzinli araç?(!) neyse hiç sormamış olduğumu varsayıp, teşekkür ettim.

Servis tarafındaki iyi niyet, yaklaşım, hız  10 numara...(soru işaretlerini hep başka yerlerde biriktiriyorum: aracın 2 gün yatması sorun mu? aldığım benzin ne kadarı 95, toyota gerçekten bozulmaz mı?...)

Hepsini bir kenara bırakıp aracı çalıştırdım güneş batmadan 8-) 50 km gittim geldim, 3-4 defa park ettim, marşa bastım her şey eskisi gibi, güzelce çalışıyor... :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 24, 2013, 05:14:32 »
Geçmiş olsun ucuz atlatmışsınız.

Soru işaretlerine bakarsak;
Marşa uzun basmak motora zarar vermez doğru. Marş motoru, marş motoru kömürleri ve aküye zarar verir.

Dururken fazla gaza basmak zarar veririmi?
Vermez ise Mercedes neden dururken 3000d/dnin üzerine motorun çıkmasına yazılım ile izin vermiyor?
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 24, 2013, 09:29:51 »
Bu bizim Yarislerin marş motorları Start & Stopa göre tasarlanmış olması lazım, yani marş motoru kolay kolay zarar görmez diye tahmin ediyorum.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #6 : Kasım 24, 2013, 10:19:06 »
Bu bizim Yarislerin marş motorları Start & Stopa göre tasarlanmış olması lazım, yani marş motoru kolay kolay zarar görmez diye tahmin ediyorum.

Marş motorunun start&stop ile arada 3/5 saniye marş basması farklı birşey sürekli 45 saniye çalışması farklı birşey. 45 saniye çalışacak şekilde tasarlandıgını pek zannetmiyorum.

Marj motorları yaklaşık 0.6 Kw dir buda 50 amper çekmesi manasına gelirki bu kadar yüksek akıma marş kömürler ve endüvisi ne kadar dayanır yorum yok.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 24, 2013, 10:24:43 »
Marşa uzun basmak motora zarar vermez doğru. Marş motoru, marş motoru kömürleri ve aküye zarar verir.

Dururken fazla gaza basmak zarar veririmi?
Vermez ise Mercedes neden dururken 3000d/dnin üzerine motorun çıkmasına yazılım ile izin vermiyor?

+1  Hatta marş motoru sargısına.

Boş viteste fazla verilen gaz ile çevrilen devirler önemlidir, kırmızı bölgeye gelinmemesi önemlidir. Mercedes önlemini almış, karşılığınıda alıyor elbette :)

"Beklemekten böyle şey olabilir" demek 60'lı yılların sorunu gibi gözüktü.. Usta baya yaşlı olmalı :)

Yakıttan neden yapar? Yapmaması lazım.

Bir şekilde bir bilgi almadı ve araç boğuldu. Bu şekilde uzun marş sonunda araç tekrar sorunsuz çalıştığına göre, boğulmuş.
Enjektörlü sistemlerde aracın boğulması pek sık olası bir durum değildir, gelecekte bir sensörün veya parçanın değişeceği/bakıma ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Boğulan aracı çalıştırmanın bir yoluda, marş basarken gaza sonuna kadar basmaktır, içeri daha fazla hava alır ve silindir içindeki çok fazla yakıtın daha çabuk atılmasını sağlar. 1dk sadece marşa basılması yerine 10sn.de çalışabilir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 24, 2013, 12:28:14 »
Geçmiş olsun ucuz atlatmışsınız.

Teşekkür ederim.

"Beklemekten böyle şey olabilir" demek 60'lı yılların sorunu gibi gözüktü.. Usta baya yaşlı olmalı :)

Telefondaki ustayı bilmiyorum ama servise gelen yaşlı değildi.

Saffetin garajı programında boştaki aracın motorunu yüksek devirlere çıkarmanın zararı; motorun hareketli aksamları yükteki(viteslerdeki) duruma göre hesaplanır, optimize edilir... şeklindeydi. Eğer boşta yüksek devirlere zorlarsanız gereksiz yere milleri burulmaya zorlarsınız gibi bir yaklaşımdan bahsetmişlerdi. Bir kaç deneme için zararlı olacağını sanmıyorum ama mercedesin öyle bir önlem almış olmasına hiç şaşırmadım :)

Bir şekilde bir bilgi almadı ve araç boğuldu. Bu şekilde uzun marş sonunda araç tekrar sorunsuz çalıştığına göre, boğulmuş.
Enjektörlü sistemlerde aracın boğulması pek sık olası bir durum değildir, gelecekte bir sensörün veya parçanın değişeceği/bakıma ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Boğulan aracı çalıştırmanın bir yoluda, marş basarken gaza sonuna kadar basmaktır, içeri daha fazla hava alır ve silindir içindeki çok fazla yakıtın daha çabuk atılmasını sağlar. 1dk sadece marşa basılması yerine 10sn.de çalışabilir.

10bin bakımından 20 gün önce çıktığını düşünürsek bakıma ihtiyacı olmamalı, birşeyleri atlamadıkarını ümit ediyorum.

Tekin bey, İkinci alternatif için teşekkürler.

Hafta sonu acelem olmadığı için servis çağırdım, bekledim ve hiç birşeyi zorlamdım.  Acelem olsaydı marşa kömürü,akü yü ikinci plana atıp daha  uzun basılabilir ama 15 sn. hele 45 sn. benim deneyeceğim iş değil. Bir daha aynı durumu ile karşılaşırsam  ikinci alternatifin denenmesi daha sağlıklı görünüyor.
Yalnız, marşa basarken gaza pedalına sonuna kadar basınca çekilen hava artarken enjektörün verdiği yakıtta aynı oranda artar mı? Yoksa sadece hava mı alıyor sistem içerisine. Normalde seyir halinde o miktarı ECU hesaplıyor diye hatırlıyorum ama araç çalışırken nasıl oluyor Hava/yakıt oranı bir fikrim yok doğrusu.

Umarım  bir daha başımıza egelmez...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 64500
  • Model Yılı: '12
  • 3 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 24, 2013, 12:35:22 »
saat 14:15, 2012 model yaris im çalışmadı. Yol yardımını aradım, debriyaja tam bastınız mı diye sordular   -_- :wacko: :blink:  :huh: :DUR:

marş motorundan ses geldi ve araç stop etti,  telefonumu ve bilgilerimi aldılar.

İskenderunda hava açık güneşli, servisi bekliyoruz bakalım ne olacak... 8-)

Mesaj Birleştirildi: Kasım 23, 2013, 14:49:03
saat 14:48 servis aradı, adresi teyit edildi,...buraya kadar gayet hızlı   :)

aynı problemi aurisi aldıktan sonra yaşadım tüm koşullar uyuyor,servis görevlisi buji ıslak kalmış vb. bazı sözler ile ara sıra olabilir dedi,bujileri söküp çakmağıyla kuruttuktan sonra :D taktı tekrar..üzerinden bir sene geçti bir daha yapmadı,geçmiş olsun..
Edepli edebinden susar. Edepsiz, "ben susturdum" zanneder.
Mevlâna Celâleddin-i Rûmî
Peugeot 406 2.0 BVA (1998) 2009-2012
Toyota Auris  1.33  2012-

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 175000
  • 9 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 24, 2013, 12:38:20 »

Marj motorları yaklaşık 0.6 Kw dir buda 50 amper çekmesi manasına gelirki bu kadar yüksek akıma marş kömürler ve endüvisi ne kadar dayanır yorum yok.

Ahmet Bey, 0.6 Kw çok düşük değil mi marş motoru için. Kesin bir bilgim yok ama ortalama bir otomobil için 1.2 - 1.4 kw arası olmalı diye biliyorum. Herhalde Avensislerde 1.8kW idi.
3) 2020 Peugeot 3008 1.6 Active Life Prime Ed., 2007 Toyota Yaris 1.0 Terra
2) 2012 Avensis Elegant Extra, 2012 Auris 1.33 Comfort
1) 2005 Focus Collection 1.6i HB.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Kasım 24, 2013, 12:48:44 »
Yalnız, marşa basarken gaza pedalına sonuna kadar basınca çekilen hava artarken enjektörün verdiği yakıtta aynı oranda artar mı? Yoksa sadece hava mı alıyor sistem içerisine. Normalde seyir halinde o miktarı ECU hesaplıyor diye hatırlıyorum ama araç çalışırken nasıl oluyor Hava/yakıt oranı bir fikrim yok doğrusu.

Motor çalışmadığı için marşa basma esnasında ECU sadece rölanti devri kadar yakıt gönderecektir.
Gaz pedalına sabit sonuna kadar basılı tutarak marşa basmak, sadece içeri daha fazla hava alarak start yapmasını sağlayacaktır.
Motor, öncesinde çalışmadığından oksijen sensörü, timing sensörleri extra bilgi vermez.

Bunu şimdide deneyebilirsiniz. Normal olan sistemi zorlamamak için;
Gaz pedalına 1/4 basınız, marşı basınız, motor önce normal çalışmayla başlayıp peşine hızlanır.

aynı problemi aurisi aldıktan sonra yaşadım tüm koşullar uyuyor,servis görevlisi buji ıslak kalmış vb. bazı sözler ile ara sıra olabilir dedi,bujileri söküp çakmağıyla kuruttuktan sonra :D taktı tekrar..üzerinden bir sene geçti bir daha yapmadı,geçmiş olsun..

Opet yakıtlarında özellikle dieselinde su oranı fazladır. Düzenli enjektör temizleyici kullanılmasına özen göstererek hem enjektörler temiz tutulur hemde yakıt sistemi içindeki su rahatça yakılarak dışarı atılmış olur.

Hangi marka yakıt kullanılırsa kullanılsın, enjektör temizleyici periyodik olarak kullanılmalıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #12 : Kasım 24, 2013, 13:29:04 »
Ahmet Bey, 0.6 Kw çok düşük değil mi marş motoru için. Kesin bir bilgim yok ama ortalama bir otomobil için 1.2 - 1.4 kw arası olmalı diye biliyorum. Herhalde Avensislerde 1.8kW idi.

Dogru olabilir.
Boşta çalıştırıldıgında 50 amper çekiyor.
Elektrik motorları yükte yüksüz halinin 3 katına kadar akım çeker.

O zamanda 150 amper olur oda 1,8 Kwlara yakın güçe eşit gelir.

AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 64500
  • Model Yılı: '12
  • 3 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 24, 2013, 15:45:31 »

tekin abi görüşlerin için sağol ilk olarak 20 bin bakımda koydurdum enjektör temizleyici shell benzin kullanırım sürekli..bu enjektör temizleyici hangi marka önerirsin bir de ne sıklıkla koymak daha sağlıklı olur?
Edepli edebinden susar. Edepsiz, "ben susturdum" zanneder.
Mevlâna Celâleddin-i Rûmî
Peugeot 406 2.0 BVA (1998) 2009-2012
Toyota Auris  1.33  2012-

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #14 : Kasım 24, 2013, 15:54:09 »
tekin abi görüşlerin için sağol ilk olarak 20 bin bakımda koydurdum enjektör temizleyici shell benzin kullanırım sürekli..bu enjektör temizleyici hangi marka önerirsin bir de ne sıklıkla koymak daha sağlıklı olur?

Ben Opetlerde satılan, Rom ürünü, Mor etiketli, Injector Cleaner yazan, burada 7.5TL'ye satılan ürünü her 10.000km'de bir kullanıyorum.
Yakıt olarak da, Shell Nitro 97 Octan kullanıyorum.